SwitchBot Curtain en Color Bulb review

SwitchBot assortiment

Ons huis wordt steeds slimmer. Althans, als we slimme producten aanschaffen. Slimme producten variëren van handige sensoren die lekkages meten tot aan slimme lampen die je op afstand kunt bedienen en van elektrische gordijnen tot aan beveiligingscamera’s die je met jouw stem kunt bedienen.

De mogelijkheden met slimme producten zijn haast onbegrensd en met slimme apparatuur kun je het niet alleen jezelf gemakkelijker maken, maar ook kosten op bijvoorbeeld de energierekening besparen. Of de beveiliging van je woning verbeteren. In dit artikel bespreken we een aantal slimme producten van het merk SwitchBot.

 

Wie zijn SwitchBot?

SwitchBot is een relatief nieuw bedrijf dat zich op dit moment uitsluitend concentreert op het ontwerpen en fabriceren van slimme producten. Het idee ontstond in 2016 toen de huidige CEO van het bedrijf wel klaar was met uit bed stappen om de lampen uit te doen en de gordijnen te sluiten. In de opstartfase werd vooral informatie ingewonnen om te kijken waar gebruikers behoefte aan hebben.

Daarnaast werd er een kickstarter-campagne gestart om de eerste producten te lanceren. Deze werd in 2017 succesvol afgerond en zette de deur wagenwijd open voor nog meer innovatieve producten. Anno 2021 is SwitchBot niet alleen een internationaal opererend bedrijf, maar zij hebben ook een groot assortiment in slimme producten die de gebruikers in alle gemakken kunnen voorzien.

 

SwitchBot Curtain

Na contact met de fabrikant hebben wij een mooi pakket met slimme producten ontvangen. Om met eigen ogen te kunnen zien of de producten van het relatief nieuwe merk een bestaansrecht hebben. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen kunnen we constateren dat dit zeker het geval is! Laten we beginnen met de SwitchBot Curtain. Een oplossing om jouw gordijnen slim te maken. Met de SwitchBot Curtain kun je namelijk je huidige gordijnrails of roedes elektrisch maken.

 

 

App installeren en account registreren

De SwitchBot Curtain is een apparaatje dat je aan gordijnrails of roede bevestigt met een handig schuif- en kliksysteem. Zo is de SwitchBot Curtain geschikt voor vrijwel iedere soort rails en roede. Maar voordat je het apparaatje op je rails klikt gaan we eerst het product toevoegen aan de SwitchBot-app. De app kun je downloaden voor zowel smartphones en tablets met het IOS- of Android besturingssysteem. Wanneer je de app hebt geïnstalleerd moet je eerst een gratis SwitchBot-account registreren. Dit is binnen een paar seconde gedaan.

 

Apparaat koppelen

Nu is het moment om je eerste SwitchBot Curtain te koppelen. In de basis heb je twee of meerdere SwitchBot Curtains om je gordijn volledig elektrisch te maken. Op het apparaat zit boven de USB-C aansluiting een ronde knop die je indrukt voor de pairing modus. Vervolgens zie je de SwitchBot Curtain in de app verschijn en kun je deze aan je Smart Home oplossing toevoegen. Het koppelen gaat eenvoudig en razendsnel!

 

SwitchBot Curtain bevestigen

Nu komt eigenlijk het lastigste gedeelte van het installeren van de SwitchBot Curtain, want nu moet je het apparaat bevestigen aan de rails of de roede. Maar door het huidige schuif- en kliksysteem is dit vrij snel gedaan. Het apparaat plaats je op strategische plekken op de rails of de roede en natuurlijk ook afhankelijk van hoe je de gordijnen wilt openen.

Als je bijvoorbeeld zowel links als rechts de gordijnen wilt laten vallen is het slim om in het midden van de rails of de roede twee apparaatjes te plaatsen. Die van binnen naar buiten bewegen. Bij een enkele beweging maakt het eigenlijk niet uit of je de SwitchBot Curtain rechts of links plaatst.

SwitchBot Curtain

Stroomvoorziening van de SwitchBot Curtain

De SwitchBot Curtain heeft natuurlijk stroom nodig en in theorie kun je de apparaatjes eenvoudig afnemen om deze vervolgens via de bijgeleverde USB-C kabel op te laden. Maar dit is wel een gedoe. Gelukkig heeft SwitchBot een innovatief product ontwikkeld. Namelijk de SwitchBot Solar Panel. Het is een klein zonnepaneeltje met een USB-C stekker die je op bijvoorbeeld de SwitchBot Curtain kunt prikken.

Met als voordeel dat het apparaat via zonne energie wordt opgeladen. De tip is dan wel om eerst de Solar Panel aan het apparaat te bevestigen voordat je deze aan de rails of de roede bevestigt, want je moet de SwitchBot Curtain demonteren om de Solar Panel te kunnen bevestigen. Overigens gaat dit heel gemakkelijk en snel, want het apparaat bestaat eveneens uit schuif- en kliksystemen.

SwitchBot Solar Panel

Toebehoren gebruiken

Bij de SwitchBot Curtain worden verschillende toebehoren meegeleverd en welke toebehoren je gebruikt is afhankelijk van het soort gordijn dat je hebt hangen. Werk je met een gordijn met grote lussen die aan een roede zijn bevestigd? Dan heb je de bijgeleverde clips nodig. Deze bevestig je aan iedere lus van het gordijn en het stelt het apparaat in staat om het gordijn heen en weer te bewegen. Zonder deze clips zal het mechaniek van de SwitchBot Curtain over de stof heen bewegen en beweegt het gordijn dus niet.

Bij een gordijn met zeilringen heb je de bijgeleverde strip nodig die als een geleider dient. Deze bevestig je op basis van de instructies die in de handleiding staat en dit is wel een ingrijpend en secuur klusje. Daarnaast moet je ook de clips gebruiken die je deze keer niet aan het gordijn zelf, maar aan de bevestigde geleidersstrip bevestigt.

Als laatste wordt bij de SwitchBord Curtain ook een zogenaamde Rod connector meegeleverd en dit ziet eruit als een metalen plaatje dat je kunt buigen. Deze gebruik je om bijvoorbeeld de naden in een roede af te dekken. Zodat het apparaat niet op deze naden blijft hangen.

 

Bijna klaar!

Nu de SwitchBot Curtain geregistreerd is in de app en het apparaat met toebehoren zijn bevestigt, kun je het apparaat via de app kalibreren. Dit is nodig om een start- en eindpunt van de SwichBot Curtain te bepalen en de beweegrichtingen in te stellen. Dit gaat vrij simpel door in de app de instructies te volgen. Wanneer je dit stap voor stap doet heb je binnen een mum van tijd werkende elektrische gordijnen die je met behulp van de app of een SwitchBot remote open en dicht kunt doen.

 

Conclusie

De SwitchBot Curtain is echt een geweldige gadget waarmee je binnen een handomdraai jouw gordijnen slim maakt. De apparaten zien er log uit, maar ze worden aan de binnenzijden van een gordijn geplaatst. Dus je ziet ze niet! Installatie is vrij eenvoudig en gemakkelijk. De app wijst eigenlijk vanzelf en ook het bevestigen van het apparaat is simpel. Bij het bevestigen van een Solar Panel is het wel even zoeken naar de juiste methode, maar de handleiding is vrij duidelijk.

De grootste uitdaging is eigenlijk het bevestigen van de clips en de geleiderstrip. Dit is een werkje waar je wel even zoet mee bent, maar onderaan de streep zijn we niet meer dan anderhalf uur bezig geweest om het elektrische gordijn up and running te hebben. De SwitchBot Curtain is dan ook zeker een product dat wij van harte aanbevelen!

 

SwitchBot Color Bulb

Zoals vrijwel iedere fabrikant van slimme producten heeft SwitchBot eveneens de slimme lamp gefabriceerd. Een lichtbron met een E27 fitting die je vrijwel in iedere armatuur kunt plaatsen. Daarnaast bevat de lamp fel wit licht, warm wit licht en gekleurd licht. Zo kun je vrijwel iedere sfeer die je wenst creëren.

SwitchBot Color Bulb

Toevoegen aan de app

Allereerst installeer je op een mobile device met een iOS- of Android besturingssysteem de SwitchBot-app en registreer je een gratis account. Vervolgens kun je de slimme lamp in een armatuur draaien en deze via de app aan jouw Smart Home oplossing toevoegen. De installatie duurt nog geen minuut en gaat enorm snel. Binnen een handomdraai heb je een lamp die je met behulp van de app kunt bedienen.

 

Meer mogelijkheden met de SwitchBot Color Bulb

Maar je hebt wel een aantal opties. Zo kun je via de app groepen aanmaken en bijvoorbeeld meerdere lampen aan deze groep toevoegen. Zo kun je een aantal lampen tegelijkertijd bedienen of je kunt zelfs een bepaald schema voor deze groep lampen instellen. Bijvoorbeeld als je deze op een bepaald tijdstip aan of uit wilt zetten of als je op een bepaald tijdstip een bepaalde sfeer in huis wilt creëren. Hier kun je lekker mee spelen om tot het beste resultaat te komen. De timer functie werkt erg makkelijk.

 

Voice control en meer scenario’s toevoegen

De slimme lampen van SwitchBot zijn eventueel met de stem te bedienen en SwitchBot ondersteunt de spraakassistenten Alexa, Siri en Google. Om spraakcommando’s te gebruiken heb je dan nog wel een extra product nodig. Namelijk de SwitchBot Hub Mini die je eveneens aan het netwerk van slimme apparaten en via de SwitchBot-app aan jouw Smart Home oplossing toevoegt.

Uiteraard heb je ook een slimme speaker nodig die jouw commando’s kan registreren. Met uitzondering van Siri. Dan is een slimme speaker niet noodzakelijk. De installatie van de SwitchBot Hub Mini gaat net zo simpel als de SwitchBot Curtain en de SwitchBot Color Bulb en binnen een handomdraai heb je het product toegevoegd en kun je spraakcommando’s, zoals “OK Google, turn on the light” gebruiken. Met de Hub Mini kun je overigens ook meer dan alleen de spraakcommando’s gebruiken. Zo kun je het apparaat het gedrag van afstandsbedieningen van andere apparaten in huis laten leren en deze vervolgens met behulp van de SwitchBot-app bedienen. Dat wel erg gaaf is. Daarnaast kun je ook meer scenario’s toevoegen, zoals een scenario waarbij de gordijnen op een bepaald tijdstip automatisch sluiten en de lampen automatisch aan gaan.

SwitchBot Remote

Conclusie

De SwitchBot Color Bulb is helemaal geen spannend product, want we zijn immers wel bekend met de slimme Wi-Fi lamp. Maar het is wel verbazingwekkend om te zien hoe gemakkelijk en snel een slimme lamp geïnstalleerd is! In vergelijking met andere merken werken de slimme lampen van SwitchBot een stuk sneller en heb je deze binnen een mum van tijd werkend! Dat vinden wij zelf een enorm groot pluspunt aan dit product.

 

Mix and match

SwitchBot timmert hard aan de weg om het assortiment uit te breiden en dat maakt het ook mogelijk om straks een volledige Smart Home oplossing van SwitchBot te gebruiken. Van bewegingssensoren die in contact staan met je slimme lampen tot aan een beveiligingscamera die gekoppeld is aan een alarmsysteem. Zoals eerder geschreven zijn de mogelijkheden oneindig en wij zijn dan ook heel benieuwd welke innovatieve producten van SwitchBot er nog gaan komen.

Waar te koop?

De SwitchBot is momenteel verkrijgbaar bij o.a. bol.com.

Algemene beoordeling

We hebben met een aantal producten van SwitchBot mogen testen. De SwitchBot Curtain is een mooi product waarmee je vrij simpel de gordijnen die je hebt hangen slim maakt, maar we zijn wel van mening dat de toebehoren om het geheel te laten werken wel wat lastig te installeren zijn. In dat opzicht maakt SwitchBot de belofte over de installatie van 30 seconde die op de doos staat niet helemaal waar. Daarentegen is de Color Bulb een strak product dat je binnen een paar seconde werkend hebt. En dat is veel sneller dan bij de slimme lampen van concurrerende modellen.

Van de SwitchBot remote zijn we niet echt onder de indruk. Het is een plastic doosje met twee knoppen die wel doet wat het moet doen, maar het is geen hypermodern product dat je graag op tafel legt of aan een muur bevestigt. We hebben deze dan ook niet veel gebruikt in alle eerlijkheid. De SwitchBot Mini Hub is in dat opzicht ook geen inspirerend product en evenals de remote niets meer dan een plastic doosje met een USB-kabel. Maar wat het apparaatje doet is wel tof. Zoals het mogelijk maken om met spraakcommando’s producten te bedienen, het gedrag van afstandsbedieningen van andere apparaten in huis te laten leren en het toevoegen van verschillende scenario’s die ook op meerdere SwichBot producten betrekking hebben.

De SwitchBot Solar Panel vinden wij wel enorm gaaf en het is gewoon een klein zonnepaneeltje dat we in dit geval aan de SwitchBot Curtain hebben bevestigd. Erg cool dat je geen draden hoef te trekken of dat je de SwitchBot Curtain telkens moet afnemen om op te kunnen laden. Hier is echt over nagedacht en wij adviseren dan ook zeker om dit product erbij te bestellen mocht je met de SwitchBot Curtain aan de slag willen gaan.

 

Vragen en/of opmerkingen?

De eindconclusie is simpel. SwitchBot is goed bezig en maakt uitstekende slimme producten die eenvoudig te installeren en te gebruiken zijn. Wij zijn dan ook zeer enthousiast en wij kijken reikhalzend uit naar waar de fabrikant nog meer mee gaat komen. Heb je tot die tijd vragen over slimme producten of specifiek over de producten van SwitchBot? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten