De beste sporthorloges van 2021


man kijkt op sporthorloge na het sporten

Klokkijken kunnen de meeste mensen al sinds dat ze klein zijn en een horloge dragen is al jaren immens populair. Een accessoire om je pols en bij voorkeur een horloge dat niet alleen door een erkend merk is gemaakt, maar ook in functionaliteit alle comfort biedt, is voor de meeste consumenten enorm belangrijk. Maar met de komst van de smartwatch is het speelveld waarin gerenommeerde merken, zoals Casio, Schwartz en Seiko opereren enorm veranderd. Want een smartwatch kan namelijk veel meer dan het klassieke uurwerk. In dit artikel vertellen we meer over de smartwatch, welke functies deze horloges hebben, maar bovenal wat het verschil is tussen een smartwatch en een sporthorloge.

Meer functies in een smartwatch

Een smartwatch biedt meer functies zoals het weergeven van inkomende berichten op de telefoon. De Samsung Galaxy Smartwatch en Apple Watch zijn goede voorbeelden van de moderne horloges die sinds de toename in het gebruik van de smartphone in populariteit hebben gewonnen. Vooral een Galaxy S-telefoon of een iPhone communiceren uitstekend met de mobiele telefoon terwijl een horloge functies aan boord heeft, zoals een hartslagmeter en een stappenteller. Toch is een smartwatch niet te verwarren met een sporthorloge. Iets waar we in dit artikel uitgebreid bij stil staan.

De kenmerken van een sporthorloge

In de basis kan een sporthorloge hetzelfde als een smartwatch en veel webshops bundelen deze producten dan ook in dezelfde categorie. Toch zegt de naam het al, want een sporthorloge is wel specifiek bedoeld om mee te sporten. Sporthorloges hebben vaak in combinatie met de applicatie speciale sportprogramma’s die je kan volgen, maar het materiaal is ook vaak water-, stof- en zweetbestendig. Een belangrijk kenmerken van een sporthorloge, want het laatste wat je wilt is dat je horloge ermee stopt wanneer je intensief aan het sporten bent. Maar evenals bij een smartwatch kan een sporthorloge ook inkomende berichten van je smartphone weergeven.

Van welke materialen is een sporthorloge gemaakt

Een sporthorloge heeft vaak een hogere IP-certificering zodat je het product ook in de regen of in het zwembad kan gebruiken. De behuizing is vaak van polymeer gemaakt terwijl de band van siliconen is gemaakt. Materialen die bestendig zijn tegen vocht en zweet en dus perfect aansluiten bij je activiteiten. Aluminium is een materiaal dat regelmatig in smartwatches wordt verwerkt, maar dat materiaal is juist niet bestendig tegen vocht. Dat dus voor problemen kan zorgen wanneer je gaat sporten. Zowel binnen als in de buitenlucht.

Wat is een IP-certificering?

IP staat voor ‘international protection’ en geeft aan of een product stof- en spatwaterdicht of zelfs volledig waterdicht is. De IP-aanduiding gaat altijd gepaard met twee cijfers en hoe hoger het cijfer achter de letters IP des te bestendiger is het apparaat tegen zaken, zoals stof en vocht.

Hoe meer functies des te duurder

De regel bij sporthorloges is dat des te duurder het horloge is des te meer functies deze biedt. Het ene sporthorloge is immers de andere niet en het is dus goed opletten welk sporthorloge je aanschaft. Afgestemd op jouw wensen en activiteiten. Een simpel sporthorloge met de basisfuncties zoals een hartslagmeter en een calorimeter is handig, maar misschien wens je wel meer functies. Zoals een ingebouwde wekker, hoogte- en barometer en een sleeptracker. Misschien vind je het ook wel handig dat je sporthorloge beschikt over een touchscreen of een ingebouwde muziekspeler. En uiteraard is een horloge met een ingebouwde GPS ook wel handig.

Man met sporthorloge

Hartslagmeter

Bij het sporten is het belangrijk om je hartslag in de gaten te houden, want met het juiste aantal slagen per minuut is het verbranden van calorieën en vet het optimaalst. Een horloge dat je hartslag continu in de gaten houdt en dit op de wijzerplaat weergeeft, is dan ook een handige feature voor de sporter. Niet alle sporthorloges meten continu de hartslag en op deze horloges moet je dus zelf een meting starten als je jouw hartslag wenst te meten.

Calorimeting

Het meten van hoeveel calorieën je verbrandt is natuurlijk net zo belangrijk als de hartslagmeter, want je wilt wel weten of je workout het gewenste resultaat geeft. Een intensieve workout met een lage caloriverbranding kan voor minder voldoening zorgen terwijl de lekkere koekjes die in de kast liggen steeds harder beginnen te roepen. Om de motivatie op pijl te houden is het goed om je calorieën te meten en een bewijs in handen te hebben dat je goed bezig bent!

Stappenteller

Een stappenteller spreekt redelijk voor zich. Want als je niet intensief sport, maar wel veel aan de wandel bent, is het fijn om te zien hoeveel stappen je op een dag zet. Ook om te bepalen of je wel voldoende beweging hebt. Zeker in de coronacrisis is er steeds minder mogelijk en moeten mensen (soms verplicht) binnenblijven. Dan is het wel fijn om in de gaten te houden dat je op een dag genoeg in beweging bent. Een stappenteller is een standaard feature die vrijwel op iedere smartwatch, activity tracker en sporthorloge aanwezig is.

Meten is weten

Meten is weten zeg ik altijd, maar is het wel nodig om alles te meten. Je hartslag, calorieën en stappen meten spreekt redelijk voor zich als je een sporthorloge aanschaft, maar een hoogtemeter is wellicht een functie waar je behoefte aan hebt als je weleens naar het gebergte gaat. Immers is het zuurstofgehalte in de lucht lager dan wanneer je lager bij de grond bent. Het is dan ook goed om dit in de gaten te houden. Een barometer helpt je eveneens om de condities van je sportomgeving in de gaten te houden. Met name de luchtdruk wordt dan door het horloge gemeten. Toch zijn deze functies lang niet altijd aanwezig en in Nederland misschien wel iets minder relevant. Omdat we met 17 miljoen mensen op een toch wel redelijk plat land sporten.

Weet waar je bent

De ingebouwde GPS meter is daarentegen een functie die enorm handig is. Zeker wanneer je op onbekend terrein recreëert of sport. Met de GPS kan je altijd zien waar je bent! Dat is nog eens handig als je op verkenning gaat. Verdwalen is er dus niet meer bij hoewel, een gebrek aan een ingebouwde GPS ervoor zorgt dat je toch kan verdwalen. Nu lijkt een GPS een standaard functie, maar niet ieder sporthorloge biedt dit aan. Hier moet je dus goed op letten!

Wekkers, stopwatches en sleeptrackers

Andere functies die een rol van betekenis kunnen spelen zijn de wekker, stopwatch en sleeptracker. De wekkerfunctie is handig als je door je sporthorloge gewekt wilt worden terwijl je met een stopwatch bijvoorbeeld een intervaltraining of een rondetijd kan monitoren. Een sleeptracker is handig als je wilt weten hoe je slaapgedrag is. Want een gezonde levensstijl is afhankelijk van je slaappatroon. Een sleeptracker geeft meer inzicht in hoe vast en goed je slaapt. Een functie dat voor velen essentieel is.

Welke besturingssystemen zijn geschikt voor een sporthorloge

De sporthorloges en smartwatches kunnen op zichzelf staand opereren, maar om data uit te lezen en trainingsprogramma’s te kunnen volgen heb je toch de nodige applicaties nodig. Een applicatie op een smartphone welteverstaan, maar de grote vraag is natuurlijk of je ieder sporthorloge met je telefoon kunt verbinden. In de regel zijn de sporthorloges compatible met alle besturingssystemen die de smartphonefabrikanten op dit moment gebruiken. Daaronder Windows, iOs en Android. Of de app die je wilt gebruiken beschikbaar is, is natuurlijk afhankelijk van de Google Playstore en de Apple App Store.

De sterkste speler in sporthorloges

Als we inzoomen op sporthorloges in het bijzonder, is er één merk dat dat toch wel de markt in handen heeft. Fabrikant Garmin heeft in de afgelopen jaren interessante modellen geïntroduceerd. Zowel simpele als uitgebreide sporthorloges zijn beschikbaar voor alle soorten sporters en activiteiten die je kan verzinnen. Een breed assortiment in een nog bredere prijsrange maakt het wellicht lastig om de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij de beste modellen voor je op een rijtje gezet.

Vrouw aan het hardlopen met sporthorloge om

Garmin Forerunner 35

De Gramin Forerunner 45 is een compleet sporthorloge hoewel, de hoogte- en barometer ontbreken. Ook telefoneren is met de Forerunner 35 niet mogelijk, maar met een rechthoekige kast met een doorsnede van 35mm kan je wel alle notificaties van je smartphone aflezen op het sporthorloge. Dat tevens stof- en waterdicht is en volledig van siliconen is gemaakt.

 

Garmin Forerunner 45

De Garmin Forerunner 45 is een uitstekend sporthorloge met een ronde kast van 42mm doorsnede. Alle functies die je nodig hebt zijn aan boord. Met uitzondering van de hoogte- en barometer die ontbreken. Er zijn een paar nadelen aan dit type, want het horloge kan niet zelfstandig verbinding maken met het Internet en om alle functies te kunnen gebruiken heb je een smartphone met de app nodig. Maar als je de apps gebruikt gaat er een wereld voor je open.

 

Garmin Instinct Solar Tactical

Wil je geen stress over accuduur? Dan is de Garmin Instinct Solar Tactital het horloge dat geschikt is. Want het horloge werkt deels op zonne-energie. Daarnaast is het een compleet model. Met alle functies aan boord die de fanatieke sporter nodig heeft. Inclusief de hoogte- en barometer. Met een ronde en robuuste kast met een doorsnede van 45mm doorsnede, heb je een geschikt horloge om je pols. Dat zowel voor recreatieve doeleinden als tijdens de dagelijkse bezigheden een blikvanger is.

 

Garmin Fenix 6 pro

De Garmin Fenix 6 pro is een compleet sporthorloge. Voor de sporter die het iets serieuzer wilt aanpakken en over alle mogelijk functies wilt beschikken. Het horloge is robuust en stevig zodat je dit model ook bij ruige sporten, zoals mountainbiken kunt gebruiken. Daarnaast is het horloge waterdicht tot maar liefst 100 meter. Dus ook in het zwembad of in het recreatiegebied kan je het horloge uitstekend dragen. Daarnaast beschikt de Fenix 6 pro over een ronde kast met een doorsnede van 47mm. Meer accucapaciteit of een grotere kast nodig? Bekijk dan de Fenix 6s pro of de Fenix 6X pro.

Op een rijtje

We zetten de besproken modellen nog even voor je op een rijtje. Met alle functies zodat je een weloverwogen keuze kan maken in welk sporthorloge het beste bij jou past.

TypeGPSMetersWaterdichtOpladenInternetPrijsGeschikt voor
Forerunner 35JaHartslagmeter, calorimeter, stappenteller, afstandmeting, sleeptrackerTot 50 meterMet draadGeen Wi-Fi****Hardlopers, fitness
Forerunner 45JaHartslagmeter, calorimeter, stappenteller, afstandmeting, sleeptrackerTot 50 meterMet draadGeen Wi-Fi***Hardlopers, fitness
Instinct Solar TacticalJaHartslagmeter, calorimeter, stappenteller, afstandmeting, sleeptracker, hoogtemeter, barometerTot 100 meterMet draad, zonne-energieGeen Wi-Fi***Zwemmen, outdoor, fitness, hardlopers, fietsers
Fenix 6 proJaHartslagmeter, calorimeter, stappenteller, afstandmeting, sleeptracker, hoogtemeter, barometerTot 100 meterMet draad en draadloosWi-Fi aan boord****Zwemmen, outdoor, fitness, hardlopers, fietsers

 

Tips & Trucs

Een sporthorloge komt met enorm veel mogelijkheden, maar hoe meer een apparaat kan des te groter is de kans op uitdagingen. Daarom bespreken wij in dit artikel ook een aantal trucs om optimaal te genieten van jouw sporthorloge.

 

Accuduur

Een sporthorloge werkt op een accu en het is vervelend wanneer je tijdens het sporten niet meer over het horloge kan beschikken. Dat je het product voldoende moet opladen lijkt logisch, maar je kan ook een keuze maken om een sporthorloge uit te zoeken dat oplaadt wanneer je in de zon loopt. Een aantal sporthorloges bevatten de functie dat ze gedeeltelijk op zonne-energie werken en de accu opladen wanneer je buiten loopt. Ook een draadloos laadsysteem via inductie is wellicht een mooie optie als je niet telkens het sporthorloge met de kabel wilt aansluiten op een USB-poort.

 

Bluetooth connectie met de smartphone

Niets is zo vervelend wanneer een sporthorloge niet met je telefoon communiceert en daardoor niet alleen je data naar de apps kan sturen, maar ook geen notificaties van nieuwe berichten en oproepen krijgt. Wanneer een connectie niet mogelijk is kan je bijvoorbeeld kijken hoeveel Bluetooth-apparaten op dat moment al met je smartphone gekoppeld zijn. In de regel kan een Bluetooth zender/ontvanger slechts met twee actieve apparaten tegelijk communiceren. Wanneer er dus al twee apparaten met je smartphone verbonden zijn, is het niet mogelijk om je sporthorloge te koppelen. Totdat je de verbinding met één van de reeds verbonden apparaten verbreekt.

 

Firmware geüpdatet houden

Zoals bij ieder draadloos apparaat werkt het product op software. Wanneer de software verouderd is, kan dat problemen opleveren. Daaronder connectieproblemen. Zorg er dus voor dat je sporthorloge altijd geüpdatet is. Dat geldt ook voor het besturingssysteem van de smartphone, want ook hier geldt dat de connectie niet goed is of helemaal niet werkt wanneer de firmware update niet is uitgevoerd.

 

Krijg meer inzicht in je dagelijkse bezigheden en activiteiten

Een sporthorloge is een mooie gadget. Zeker voor sporters of mensen die graag willen monitoren hoe actief zij op een dag zijn. Nu heb je een goed beeld bij wat het verschil is tussen een sporthorloge en een smartwatch, waar je op kan letten bij de aanschaf van een sporthorloge en welke sporthorloges op dit moment het populairst zijn. Heb je vragen over sporthorloges of wil je jouw ervaringen met een onlangs aangeschaft sporthorloge delen? Laat dan een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 11 Average: 4.9]
Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *