Hoe installeer je een Sonos soundbar en Speakers?

Soundbar Sonos

Voor veel mensen is muziek niet weg te denken uit het dagelijks leven. Of je nou thuis zit, op je werk, op de fiets of in de auto, het maakt niet uit. Buitenhuis zal je vaak gebruik maken van je oordopjes of koptelefoon. Maar wanneer je thuiskomt na een lange dag is niets fijner dan muziek luisteren via je soundbar of alternatieve speaker. Het liefst een van hoogwaardige kwaliteit. Veel mensen schaffen daarom Sonos soundbars en speakers aan.

Doormiddel van deze speakers luister je probleemloos naar jouw favoriete muziek van hoogwaardige kwaliteit door het hele huis. Groepeer je speakers of beheers bijvoorbeeld je systeem met je stem. Misschien denk je dat het installeren van deze apparatuur ingewikkeld is, maar niets is minder waar. Wil jij graag weten hoe het precies werkt en in no time jouw speaker of soundbar installeert? Lees dan vooral dit artikel!  

 

Jouw Sonos speaker installeren

Voordat je jouw Sonos speaker kunt gebruiken zijn er een aantal stappen die je zal moeten ondernemen. Deze stappen lichten we hieronder graag toe.

 

Zorg voor stroom

Bij iedere Sonos speaker krijg je een snoer geleverd welke je gebruikt om de speaker van stroom te voorzien. De ingang voor dit snoer vind je aan de achter- of onderkant van de speaker. De speaker zal binnen enkele momenten groen verlichten.

 

Download de Sonos app

Download de Sonos app op je mobiele telefoon of tablet. De app zal vervolgens verschijnen op je toestel. Open nu de app door erop te drukken.

 

Installeer een nieuw systeem

Als je wilt beginnen met het installeren van je nieuwe apparaat, dan druk je op ‘’nieuw systeem instaleren’’. Het installeren kan nu beginnen.

Soundbar close-up

Automatisch detecteren

In je scherm verschijnt de optie ‘’sta automatisch detecteren toe’’. Doe dit om ervoor te zorgen dat de applicatie jou nieuwe systeem kan vinden. Binnen de kortste keren staat jouw gloednieuwe speaker tussen de opties.

 

Kies het juiste systeem

De applicatie toont nu een aantal opties. Deze systemen zijn allemaal gereed voor installatie. Kies tussen de opties van verbindingen jouw apparaat, die van jou dus. Je wilt natuurlijk niet de bluetooth speaker van de buurman installeren. Druk op het juiste systeem en gebruik vervolgens de knop ‘’toevoegen’’.

 

Verbinden met jouw netwerk van speakers

Je wilt jouw speaker natuurlijk verbinden met het netwerk, zodat je gebruikt kunt maken van alle handige functies. In het scherm dat je nu voor je ziet maakt de speaker contact met het ‘’thuisnetwerk’’, dit is jouw eigen internetverbinding. De speaker zal een geluid afspelen wanneer dit is gelukt. Druk nu op de knop achterop de speaker die je graag wilt installeren. Op deze knop staat een ‘’infinity teken’’. De speaker zal worden toegevoegd aan je systeem.

 

Waar wordt de speaker gebruikt

Wanneer je meerdere speakers in je thuisnetwerk hebt staan wil je hier onderscheid in kunnen maken. Sonos biedt daarom de optie om je speaker te koppelen aan de plek waar je het gebruikt. Selecteer in het menu waar je de speaker gebruikt en klik vervolgens op doorgaan.

 

De speaker is gereed voor gebruik

De speaker is nu toegevoegd aan je thuisnetwerk en gereed voor gebruik. Klik op de knop ‘’klaar’’. Bij de instellingen van jouw speaker vind je een optie om de speaker verder te personaliseren. Zo kun je de speaker instellen naar wens.

 

Jouw Sonos soundbar installeren

Ook voor de soundbar geldt dat er een aantal stappen ondernomen moeten worden voordat je zorgeloos muziek kunt luisteren. Deze stappen worden in dit deel van het artikel besproken.

 

Zorg voor stroom

Ook hier geldt natuurlijk: zorg voor stroom. Bij soundbars wordt ook een snoer meegeleverd welke je aan de achterkant kunt bevestigen en vervolgens in het stopcontact kunt doen.

 

Download de Sonos app

Download de Sonos app en open deze vervolgens vanaf je beginscherm op je tablet of mobiele telefoon. Zorg ervoor dat je met het juist wifinetwerk verbonden bent. Dit is het wifinetwerk waarop je de soundbar wilt installeren. Wanneer je de app opent zal de soundbar automatisch gedetecteerd worden. Druk nu op de knop toevoegen.

 

Verbinden

Op de soundbar zal groen licht branden, wat erop duidt dat hij gereed is voor installatie. Het duurt nu niet lang meer voordat de soundbar verbonden is. De soundbar zal verbonden worden via NFC, een verbinding vergelijkbaar met Bluetooth, maar met een verminderd bereik. De app geeft duidelijk aan wat je vervolgens moet doen om de benodigde Pincode voor installatie te verkrijgen. Om ervoor te zogen dat niet iedereen zomaar met jouw soundbar verbindt, heb je een gepersonaliseerde Pincode nodig. Druk nu op de knop ‘’doorgaan’’. De soundbar verbindt nu automatisch met het thuisnetwerk.

Soundbar installatie

Waar wordt de soundbar gebruikt

Ook nu kan je bepalen aan welke ruimte je de soundbar koppelt. Zo kan je onderscheid maken in ruimtes. Kies de juiste ruimte. Wanneer je speakers of soundbars aan elkaar wilt koppelen zal je dezelfde ruimte moeten kiezen als waar de andere speakers staan.

 

Verbinding maken met de televisie

Soundbars kunnen gekoppeld worden aan de tv. In de instellingen van de soundbar vind je de optie ‘’verbinding maken met de tv’’. Indien je dit wilt doen, druk dan op deze knop.

 

Aansluiten

Wanneer je de soundbar wilt koppelen aan de tv kan je de meegeleverde HDMI ARC-kabel gebruiken. Druk op de knop ‘’verbonden met ARC’’ als je dit wilt doen. Als je de soundbar wilt verbinden met een optische aansluiting, meestal weergegeven als ‘OPT’, Optical, of Toslink, druk dan op ‘’kan ARC niet vinden’’, sla de uitleg over en druk op ‘’ik heb geen ARC’’. Nu kan je de TV aanzetten.

 

Geluid uit de tv uitschakelen

Indien je het geluid dat uit de tv komt wilt uitschakelen ga je naar de geluidsinstellingen op je tv en zet deze uit. Indien je dit niet wil kan je deze stap overslaan. Druk in de app op ‘’tv-speakers uitgeschakeld’’.

 

Afstandsbediening

De Sonos soundbar wordt bediend door gebruik te maken van een afstandsbediening. Dit is dezelfde afstandsbediening als voor je tv. De optie om de afstandsbediening in te stellen zie je meteen na het uitschakelen van de tv-speakers. Druk op de knop doorgaan en richt de afstandsbediening op de soundbar. Houdt nu de + knop van het volume ingedrukt.

 

Zo luister jij binnen no-time muziek

Je hebt nu gelezen hoe je stapsgewijs je speaker of soundbar gereed maakt voor gebruik. Zolang je de bovengenoemde stappen nauwkeurig volgt kan er eigenlijk niks verkeerd gaan. Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel, laat dan vooral achter in de opmerkingen. Het enige wat wij nog willen zeggen is: veel plezier met luisteren!

Stuur dit artikel door:

2 reacties

 1. Beste techadviseur,

  Ik heb onlangs een Sonos Gen 2 aangesloten op mijn Telefunken Smart tv uit 2018.
  Alles werkt prima, mooi geluid. Alleen verschijnt er elke avond rond 23.30 een venster in mijn scherm waarop staat : “ Er werd gedurende een lange periode geen bewerking uitgevoerd. Afsluiten? “ Dan kun je kiezen uit: “ja”, “nee”, of “uitschakelen”.
  Maar de afstandsbediening reageert helemaal niet op deze keuzes. Alleen elke avond mijn tv uit – en weer aanzetten werkt dat venster weg. Dat is irritant. Sonos weet het niet, en met Kärcher ( fabrikant van de Telefunken tv ) kom ik ook niet verder. Nu kan ik de Sonos terugbrengen en een andere Soundbar kopen, maar ik weet niet of ik dan hetzelfde probleem houd of niet.
  Mogelijk hebt u een advies?
  Alvast enorm bedankt
  Met vriendelijke groet,
  Martin.

  1. Beste Martin,

   Ik ben helaas minder bekend met de Telefunken smart tv’s, maar iedere smart tv heeft een energiebesparende modus. De melding die je krijgt heeft te maken met de energiebesparende modus. Je zou kunnen kijken bij de instellingen van de tv welke energiebesparende modus ingeschakeld staat en deze aan te passen. Dit heeft vooral betrekking op wat de tv moet doen als er voor een tijdje geen “activiteit” heeft plaatsgevonden. Door dit aan te passen kan de melding weer verdwijnen.

   Succes!

   – Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten