Telefoon laadt niet meer op: dit zijn de oplossing

Draadloze oplader

Het is en blijft irritant dat je de smartphone moet opladen, want zonder een goed opgeladen accu valt het toestel uit en kan je hem niet meer gebruiken. Het is nog frustrerender als het opladen van een smartphone niet werkt! In dit artikel geven wij handige tips en trucs voor het verlengen van de batterijduur van jouw smartphone en wij geven oplossingen hoe je jouw smartphone weer kan opladen.

 

Hoe raakt een accu leeg

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waardoor de batterij van een smartphone sneller leegraakt of niet meer wilt opladen. Allereerst is het een feit dat hoe meer apps je op jouw device hebt geïnstalleerd des te sneller de accu leegraakt. Apps draaien vaak op de achtergrond en verversen informatie. Om jou bijvoorbeeld pushberichten te kunnen tonen. Al deze micro processen verbruiken stroom.

Ook als je continu een Bluetooth of Wi-Fi verbinding hebt openstaan. Dat vreet stroom. Helemaal als het een combinatie van deze twee zaken betreft. Dan wordt de beloofde batterijduur bij lange na niet gehaald. Nu is dat eenvoudig op te lossen door bij de instellingen te kiezen welke apps op de achtergrond mogen draaien en welke moeten “slapen” als je ze niet gebruikt. Daar verleng je de batterijduur al aanzienlijk mee.

 

Aantal cycli van een smartphone

Je hebt het weleens vaker gehoord, een luie accu. Hoe vaker je een batterij oplaadt des te luier deze wordt. Het is gewoon een feit dat een batterij bij iedere oplaadbeurt een beetje kracht verliest en daarom is het ook niet zo vreemd dat de batterij van een apparaat dat intensief gebruikt wordt na twee of drie jaar de geest geeft. Gemiddeld worden accu’s van smartphones 500 tot 1500 keer opgeladen en de oplaadbeurt wordt ook wel een cycli genoemd. Hoe meer cycli’s des te meer kracht de accu verliest.

 

Verlengen van de levensduur van de batterij

Nu kun je met een paar handige trucs de levensduur van een batterij verlengen. Eén van de oorzaken dat een batterij sneller defect raakt, is dus als je de telefoon te vaak oplaadt. De truc is dan ook om de telefoon alleen op te laden als dat nodig is. Daarnaast is het advies om een telefoon nooit op te laden tot 100% of pas op te laden als de accu leeg is en de telefoon is uitgevallen.

Het beste is om altijd de accu tussen de 50% en 80% te hebben opgeladen. Daarnaast is het advies om de telefoon niet aan de lader te leggen als het device te warm is of de telefoon sowieso te lang in een warme omgeving te gebruiken. Ook warmte heeft namelijk een negatief effect op de batterij van een smartphone.

Opladers

Continu opladen

Bij een laptop is het meer regel dan uitzondering dat het apparaat aan een lader gekoppeld is, maar ook bij smartphones zijn we geneigd om deze aan de oplader te leggen als we even thuis op de bank zitten. Want dan wordt de telefoon weer opgeladen. Dat is natuurlijk ook geen probleem, maar wel als je de telefoon continu op de lader hebt liggen. De accu krijgt zolang deze op de lader is aangesloten continu stroom terwijl er geen capaciteit meer is om de stroom op te slaan. Dat kan ervoor zorgen dat een telefoon oververhit raakt, maar het kan er ook voor zorgen dat de batterij defect raakt.

 

Officiële laders en imitatieproducten

Bij vrijwel iedere smartphone wordt een oplader meegeleverd, maar de consument heeft soms behoefte aan meerdere opladers in huis. De officiële opladers van een smartphone zijn peperduur en daarom kiest men vaak voor een oplader van een B-merk. Dat raden wij af, omdat deze laders niet speciaal voor de accu van jouw smartphone is ontwikkeld.

Dat resulteert in dat de accu of te weinig of juist te veel stroom krijgt toegediend. Dat heeft ook negatieve gevolgen voor de levensduur van de batterij. Daarnaast is het ook gevaarlijk, want een kabel die teveel stroom toedient kan in de brand vliegen! Je moet er toch niet aan denken.

 

Waarom werkt het opladen van mijn smartphone niet?

Wanneer een telefoon niet meer wilt opladen, is dat enorm frustrerend en zorgelijk. Want je ziet de uitgave voor een nieuwe telefoon van tussen de 600 en 1000 euro al boven jou hoofd hangen. Maar voordat je naar de winkel rent om een nieuw toestel te halen, kun je kijken of de volgende oorzaken de boosdoeners zijn. Daarnaast geven wij een paar oplossingen hoe je wellicht zelf jouw toestel kan “repareren”.

 

Vuil in de poort van de oplader

Een telefoon zit vaak in een broek- of kontzak en dat is een heerlijke opslagplaats voor vuil en stof. Dat dus ook in alle mogelijke ingangen van je smartphone gaat zitten. Wanneer de poort van de oplader met oplaadpunten vies en stoffig zijn, kan de oplaadkabel niet meer goed zijn werk doen als je deze aansluit.

Het verwijderen van stof en vuil is dan ook in ruim 90% van de gevallen de oplossing om het opladen van de telefoon weer mogelijk te maken. In de basis kan je met een haakje of zelfs met een uitgestrekte paperclip de poort waar je de lader instopt schoon lepelen. In de basis kan je niets fout doen, maar doe het wel met beleid.

 

Defecte oplader

In veel gevallen is ook de lader de boosdoener. Wanneer de lader kapot is kan je deze niet meer gebruiken om je telefoon op te laden. Om uit te sluiten dat niet de batterij defect is kun je een andere oplader gebruiken. Als die wel werkt heb je al jouw antwoord en moet je de lader vervangen. De laders gaan meestal stuk door kabelbreuken die in de kabel van de aansluiting naar het stopcontact en de connector die je in de telefoon steekt ontstaan.

iPhone oplader

Te warm toestel

Als je toestel te warm is treedt de beveiliging in werken en wordt de accu niet gevoed. Vaak heb je dan al een waarschuwing op je scherm gekregen dat je smartphone te warm is. De eenvoudige oplossing is om het toestel met rust te laten en in een niet al te warme omgeving neer te leggen. Dus gewoon in de woon- of slaapkamer met een gemiddelde temperatuur en niet in de blakende zon. Na een uurtje is het toestel zodanig afgekoeld dat je deze weer kunt opladen.

 

Draadloos opladen van de smartphone

Een relatief nieuw fenomeen is dat je de batterij van een smartphone draadloos kunt opladen. Je hebt geen last meer van defecte kabels en vervuilde poorten op de telefoon! Een draadloze oplader is in de basis een plaatje met een kabel die je op het stopcontact aansluit en het enige wat je hoeft te doen is de telefoon op dat plaatje neerleggen. De accu wordt vervolgens opgeladen door middel van inductie. Hier gelden nog steeds alle basisregels. Laadt de telefoon niet volledig op en zorg ervoor dat je de smartphone niet pas gaat opladen als deze al is uitgevallen.

 

Waarom werkt draadloos opladen niet?

Nu is een draadloze lader ook niet foutloos en in recente zaken is een software-update van de smartphone de boosdoener. Vooral de toestellen van Samsung hebben te maken gehad met foutmeldingen na de laatste update van Android. Op het moment dat je merkt dat de draadloze lader niet werkt is het goed om te checken of dit te maken kan hebben met de laatste software-update.

De informatie vind je vaak op de website van de fabrikant of van het besturingssysteem. Ook de bedrading van de draadloze lader kan defect zijn en dat is simpelweg te testen door de telefoon met aan andere (draadloze) lader te verbinden. Dan weet je in ieder geval of het wel of geen defect in de batterij betreft.

Smartphone opladen powerbank

Als niets meer werkt

Als je alle tips, trucs en oplossingen hebt geprobeerd en je hebt nog steeds een smartphone die niet meer wilt opladen, dan moet je toch serieus denken aan een defecte batterij. Dan kan je twee dingen doen. Naar de fabrikant gaan en het toestel laten repareren of een nieuwe telefoon aanschaffen. Als het toestel nog binnen de garantie valt is het natuurlijk belangrijk dat je hier aanspraak op maakt om hoge kosten te voorkomen. Is je toestel twee jaar of ouder? Dan adviseren wij om de aanschaf van een nieuw toestel te overwegen.

 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het opladen van de smartphone? Wil je gericht advies of heb je een probleem dat je met ons wilt delen? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je graag verder.

Stuur dit artikel door:

4 reacties

  1. Dank voor de info Paul. Ik heb mijn smartphone, Sony Xperia XA1 opengemaakt en constateerde dat één van de draadjes loszit. Moet waarschijnlijk gesoldeerd worden??? Het toestel d.w.z. de batterij was na ongeveer een half uur helemaal leeg en dat van het ene op het andere moment. Gisteren was alles nog oké en de accu was nog voor ongeveer 60 procent gevuld. Daarom heb ik het toestel opengemaakt voor het geval ik een nieuwe batterij moet plaatsen. Ik weet niet zeker of het graadje voor het openmaken ook al los zat. Het zou kunnen dat de twee draden naar de poort van de oplader lopen. Althans daar lijkt het op, maar is niet goed zichtbaar.

    1. Hi Hans,

      Dat zou inderdaad heel goed kunnen en of het draadje al los zat is natuurlijk lastig in te schatten. Ik zou sowieso voor het solderen van draadjes en reparaties aan smartphones altijd even een specialist inschakelen die de juiste gereedschappen heeft. Tenzij je zelf enorm handig bent en in het bezit bent van gereedschappen. Met soleren is het vaak wel zo dat je al snel de fout in kunt gaan. Ik heb dat op de harde manier geleerd. :)

  2. Hi, ik heb vrij recent mijn batterij laten vervangen alleen laadt hij sinds dien niet meer op. Als je goed kijkt zie je ook een rood lampje flikkeren naast de selfie camera van mijn IPhone, enig idee wat dit kan zijn?

    1. Hi Mirjam,

      Klinkt als een defecte batterij en dan zou ik zeker even teruggaan naar de partij waar je de batterij hebt laten vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten