6 Beste toetsenborden voor Smart TV’s

Smart TV toetsenbord

De techniek staat niet stil en zowel fascinerende als handige gadgets worden op de markt gebracht om het leven van de consument makkelijker te maken. Zo ook en draadloos toetsenbord voor Smart TV waarmee je jouw televisie kan bedienen. In dit artikel leggen we uit wat een Bluetooth toetsenbord voor een Smart TV is, wat je ermee kan en natuurlijk zetten we ook de beste toetsenborden voor Smart TV die je kunt kopen voor je op een rijtje.

 

Waarom heb ik een Bluetooth toetsenbord voor mijn Smart TV nodig?

De benaming Smart TV zegt het al een beetje. De televisie die je hebt staan (of hangen) is een slim product en slimme producten kunnen meer dan waar ze primair voor worden aangeschaft. Met andere woorden, een televisie is gemaakt om beeld en geluid weer te geven, maar kan tegenwoordig veel meer dan dat. Vooral de nieuwste LED- en OLED Smart televisies hebben handige functies aan boord die je kunt gebruiken. Ondanks dat deze functies met de bijgeleverde afstandsbediening te selecteren zijn, is het gebruik van een draadloos toetsenbord voor Smart TV soms handiger;

 • NetflixIs wellicht de meest gebruikte app op een Smart TV en de app is zelfs populair dat veel merken een speciale Netflix-knop aan de afstandbediening hebben toegevoegd. Voor het navigeren door de ogenschijnlijk eindeloze catalogus van de streamingdienst is een afstandsbediening prima, maar voor het invoeren van een titel als je specifiek ergens naar op zoek bent, is een toetsenbordje toch veel handiger (en sneller!).
 • Overige streamingdiensten. Dit gaat ook op voor andere streamingdiensten, zoals Disney Plus, Amazon Prime en Videoland. Ook deze platformen hebben een uitgebreide catalogus waar je doorheen kunt scrollen, maar soms ben je simpelweg op zoek naar een specifieke film, serie of documentaire. Met een toetsenbord tik je gewoon simpel de titel in en je krijgt het gewenste resultaat.
 • YouTube. Miljoenen (als het inmiddels al niet miljarden zijn) filmpjes staan op het populaire platform YouTube en de meeste Smart TV’s hebben een app van het platform voorgeïnstalleerd. YouTube is in de basis het leukst om te ontdekken en dan volstaat meestal de afstandsbediening, omdat je simpelweg niets meer doet dan scrollen en selecteren. Toch kan een toetsenbord handig zijn als je een specifiek filmpje via de zoekbalk wilt opzoeken.
 • Internetten. Wat veel mensen niet weten (of gebruiken) is dat de meeste Smart televisies een browser hebben. Je kan dus via de televisie Internetten! Vaak wordt deze functie genegeerd, omdat het Internetten met alleen een afstandsbediening niet handig is. Websites hebben elementen die je kan en soms moet aanklikken terwijl je ook een webadres moet invoeren om de pagina überhaupt te kunnen bezoeken. Dan biedt een toetsenbord uitkomst! Overigens wel een type dat ook een trackpad heeft, want je hebt bij het surfen op het Internet ook vaak een muis nodig.
 •  

Het vervangen van de afstandsbediening

Een andere reden om een mediatoetsenbord aan te schaffen is om de afstandsbediening van de Smart TV volledig te vervangen. Want naast het invoeren van titels van films en series en websites, is het ook mogelijk om met het Bluetooth toetsenbord alle functies van de televisie te bedienen. Van het aanpassen van de instellingen tot aan het zappen tussen de verschillende kanalen. Een toetsenbord is simpelweg multifunctioneel en maakt de afstandsbediening overbodig.

 

Hier moet een goed mediatoetsenbord aan voldoen

Het is belangrijk dat het Bluetooth toetsenbord voor Smart TV de fysieke kenmerken heeft die je nodig hebt om het product goed te kunnen gebruiken. Als het ontwerp en de grootte van het toetsenbord niet comfortabel zijn, is het een no-go. Op een volledig toetsenbord met grotere toetsen kun je comfortabel typen met niet of minder fouten. Een volledig draadloos mediatoetsenbord heeft een numeriek toetsenbord waarmee je eenvoudig cijfers en soms speciale tekens kan invoeren.  Een TKL-toetsenbord heeft tien toetsen minder en heeft geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant. Sommige fabrikanten van Smart TV-toetsenborden plaatsen echter een trackpad op de plek waar het numerieke toetsenbord zou staan en dat is handig als je ook een cursus op het scherm wilt bewegen.

 

Logitech draadloze toetsenborden speciaal voor Smart TV’s

Een populair en slim toetsenbord is Logitech’s K400 plus, die een ontwerp heeft dat perfect is om te typen terwijl hij op je schoot ligt. Indrukwekkend is de afstand van circa 11 meter.  Het touchpad is soepel en reageert met nauwkeurige cursorbesturing en verbeterde gebarenfuncties. Dit brengt het traditionele computertoetsenbord naar het grotere scherm. Beide hebben standaardtoetsen, een royaal trackpad en vertrouwde functietoetsen bovenaan. Dit maakt ze tot ultieme toetsenborden voor diegenen die op zoek zijn naar de beste ervaring tijdens het browsen via de televisie. Naast de standaard toetsenbordindeling, heeft Logitech een handig geplaatst richtingskussen en muistoetsen toegevoegd waarmee bediening met twee handen met enkel je duimen mogelijk is, zodat ze de perfecte indeling en grootte voor iedereen hebben. Ze hebben een plat ontwerp dat perfect is om te typen, terwijl het op iOS, Android, Windows en Mac berust.

 

De beste Bluetooth toetsenborden (met Bluetooth ondersteuning)

Toetsenbord Smart tv

Wat kun je er allemaal mee?

Smart TV-toetsenborden geven je de mogelijkheid om je zoekopdrachten in te typen, bieden je snelle toegang tot gespecialiseerde functies en helpen je scrollen door lijsten of apps. Ze verrijken simpelweg je gebruikerservaringen en maken de televisie meer dan een groot zwart scherm dat in het middelpunt van de woonkamer staat. Als je overweegt een slim Bluetooth toetsenbord te kopen, kun je het beste een toetsenbord met een draadloze muis kopen. Een Bluetooth muis is eenvoudig te koppelen en simpel in gebruik. Met de kanttekening dat een muis alleen goed werkt op een vlakke en het liefst een gladde ondergrond.

Accentachterlichten zijn een interessante optie voor smart TV-toetsenborden die ze net wat interessanter maken dan de concurrenten. Als je graag in de donker TV kijkt, kan het verlichte toetsenbord je helpen om gemakkelijk de juiste toetsen te raken. Zorg er ten slotte voor dat je het juiste toetsenbord kiest dat bij je batterijkeuze past. Je zult bijvoorbeeld het gemak van een oplaadbare toetsenbord batterij waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Sluit het draadloze toetsenbord aan en laad hem op als dat nodig is. Zo hoef je niet de kosten voor het vervangen van alkalinebatterijen te dragen. Sommige toetsenborden van oplaadbare batterijen werken echter niet tijdens het opladen. Als je het toetsenbord wilt blijven gebruiken, is een niet-oplaadbaar toetsenbord wellicht de betere keuze. Als je nieuwe batterijen erin stopt, kunt je meteen werken en niet wachten om op te laden.
Natuurlijk kun je ook gewoon een extra paar batterijen aanschaffen.

Toetsenbord Smart TV via Bluetooth

Veelgestelde vragen

Hoe verbind ik een Bluetooth toetsenbord met een Smart TV?

Het Bluetooth toetsenbord koppel je eenvoudig via Bluetooth of via de bijgeleverde USB ontvanger die je in een vrije USB-poort van de televisie steekt.

Hebben toetsenborden voor Smart TV’s USB-kabels?

Ja, want je moet het toetsenbord kunnen opladen en kunnen updaten via een computer of een PC als er een nieuwe versie van de software beschikbaar is. In de basis wordt de USB-kabel bijgeleverd als je een Bluetooth toetsenbord koopt.

Welke indeling hebben media toetsenborden?

De toetsenborden voor Smart TV’s zijn QWERTY toetsenborden. Deze indeling is de standaard in Nederland.

Kan ik een toetsenbord voor de Smart TV ook op een laptop gebruiken?

Jazeker! Zolang de laptop maar Bluetooth heeft. Vaak werkt de geïntegreerde trackpad op een mediatoetsenbord ook als muis op een laptop.

Kan ik een Bluetooth toetsenbord in combinatie met een Android mediaspeler gebruiken?

Ja. Als je een media box van Android hebt, kan je een Bluetooth toetsenbord gebruiken. Mits de mediaspeler Bluetooth ondersteunt.

 

 

Heb je vragen?

Heb je vragen over mediatoetsenborden? Wil je weten welk toetsenbord het beste bij jou past of wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij beantwoorden al jouw vragen!

Stuur dit artikel door:

15 reacties

  1. Hi Piet,

   Het probleem is dat het toetsenbord alleen werkt wanneer je de bijgeleverde dongle gebruikt. Vaak worden deze dongles door de USB-poort van de TV niet herkend. Je zou kunnen kijken naar een media toetsenbord met een directe Bluetooth koppeling. Dan is de kans groot dat de TV het product wel herkend.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 1. Kan ik dus de dongel van de k400 gewoon in de usb poort van mijn samsung smart tv doen en dan werkt alles, de tv ziet het toetsenbord echt ?
  Of moeten er op de tv allerlei instellingen worden aangepast.

 2. Ik heb interesse in het toetsenbordje dat boven en onder het artikel is afgebeeld. Ik heb geen enkele verwijzing kunnen vinden. Het lijkt op een afstandbediening met duim(letter)toetsen achterop.Geef aub merk en type?

 3. Ik heb het Logitech K400 toetsenbord uitgeprobeerd met een Philips 32PFK5300/12 smart tv. Helaas, de muis deed het wel, maar op de toetsen reageerde de tv niet of vreemd. Kortom, het Logitech toetsenbord gaat terug naar de winkel. Ik ben benieuwd of er nog andere betaalbare toetsenborden voor smart tv zijn, behalve de in dit artikel genoemde.

 4. Ik zoek ook het toetsenbordje dat boven en onder het artikel is afgebeeld. Heb ook geen enkele verwijzing kunnen vinden naar merk en type !
  Waarom staat het niet bij de 6 vermelde toetsenborden !

 5. Ik heb een LG smart tv die draait op WebOS. Moet ik daarmee rekening houden bij aanschaf van een draadloos toetsenbord die andere systeemvereisten hebben?

  1. Goedemorgen Derrick,

   In principe niet, maar bepaalde functies van het toetsenbord kunnen niet werken als WebOS niet officieel wordt ondersteund door het toetsenbord.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 6. Beste Paul,

  Kun je ook aangeven welke wifi toetsenborden met muispad volledig compatible met LG oled smart tv’s zijn ivm WebOs?
  Lg raadt voor toestellen na 2012 bluetooth af.

  1. Hi Paul,

   Ik zou dan de Logitech K400 Plus adviseren. De kans is wel groot dat je de USB-dongle ook moet gebruiken door deze in een USB-poort van de OLED te steken.

  2. Beste Paul,
   Ook ik heb een LG Oled smart TV. Ik kocht een Mircosoft all-in-one-media toestenbord aan met Azerty. Doch blijkbaar werkt LG enkel met Qwerty. Of is het jouw gelukt om toch Azerty te gebruiken?
   Alvast bedankt voor uw antwoord. Groeten, Stefaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten