Slimme verlichting kopen; waar moet je op letten

Smart lichten telefoon

Een goede verlichting is belangrijker dan je misschien denkt. Naast het feit dat je dan kan zien waar je loopt of dingen kunt bekijken in het donker, kan een goede verlichting ook rustiger voor je ogen zijn als je aan het lezen bent en zelfs voor meer rust zorgen als je lekker op de bank zit of ligt.

Met slimme verlichting kan je dit eenvoudig bewerkstelligen, maar hoe gaat dat in zijn werk en wat heb je precies nodig? In dit artikel leggen we uit wat smart lampen zijn, wat je ermee kan en welke producten je het beste kunt kopen.

 

De smart lamp

Een slimme lamp is een lamp die je op afstand kan bedienen met bijvoorbeeld een app op je smartphone of tablet. In de regel worden slimme lampen via Bluetooth of Wi-Fi gekoppeld met je telefoon waar apps, zoals de app HUE Hub op geïnstalleerd is. Met de app kan je de felheid van de lamp reguleren en in- of uitschakelen.

Je kan er zelfs een schema aan toevoegen zodat de lampen op bepaalde tijdstippen automatisch in- of uitschakelen. Daarnaast is het in een aantal gevallen ook mogelijk om de smart lamp in verschillende kleuren te laten branden.

 

Slimme lamp in vergelijking met de normale lamp

De meeste huishoudens maken gebruik van een standaard lamp en dat is ook prima. Tegenwoordig vervangen de meeste mensen wel de lamp voor een duurzamere LED-lamp, omdat dit energiekosten bespaard en het is ook niet nodig om deze regelmatig te vervangen.

Deze kenmerken hebben een slimme lamp ook hoewel, een smart lamp veel meer voordelen biedt. Zoals het op afstand bedienen met een app of met spraak en dat je de keuze hebt in hoe sterk de verlichting moet zijn en of je de verlichting in verschillende kleuren wilt laten branden.

 

Energiezuiniger

Iedereen wil graag kosten op zijn energierekening besparen en met slimme verlichting kan je dat eenvoudig bewerkstelligen. Ten eerste is het bedienen van slimme verlichting simpel, maar je ook tijdschema’s via de app toevoegen waarop een lamp in of uit moet schakelen. Daarnaast kan je slimme lampen ook in verbinding brengen met sensoren, zoals een bewegingssensor.

Erg handig als je bijvoorbeeld in een bepaalde kamer in het huis regelmatig vergeet om de lamp uit te doen. Dat is energieverspilling en simpelweg zonde van het geld. En gezien het feit slimme lampen LED-lampen zijn, zijn deze sowieso energiezuiniger dan de reguliere lamp.

Smart lights paars

Losse lampen of met armatuur

Slimme lampen met een armatuur zijn lampen met een ingebouwde smart LED-lamp. Deze kan je ook niet vervangen. Steeds meer producten hebben een smart verlichting ingebouwd en als de lamp defect raakt moet je het hele product vervangen. Maar wees gerust, de levensduur van deze producten zijn 5 tot 7 jaar.

Natuurlijk kan je ook slimme lampen aanschaffen voor de armaturen die je al hebt staan hoewel, je dan wel moet letten op de fitting van de lamp om ervoor te zorgen dat deze wel past. Je hoeft je geen zorgen te maken of de slimme lamp wel werkt, want als de fitting overeenkomt kan je iedere willekeurige armatuur uitrusten met een smart lamp.

 

Verschillende verbindingsmogelijkheden

Smart lampen heb je in verschillende vormen en maten, maar ook met verschillende technieken. Vooral de manier waarop je een slimme lamp verbindt. Je hebt lampen die je via Bluetooth kan koppelen aan bijvoorbeeld een smartphone of een tablet, maar wees je ervan bewust dat er dan een aantal restricties zijn.

Zo kan je deze lampen geen onderdeel laten uitmaken van je smart home oplossing en er zit vaak een maximum van het aantal lampen aan vast. In het geval van Philips HUE kan je maximaal 10 slimme lampen met Bluetooth verbinden. Slimme lampen die je met Wi-Fi verbindt bieden meer mogelijkheden.

Zoals deze toevoegen aan een smart home oplossingen, bediening door verschillende personen binnen het huishouden en je kan zelfs je spraakassistent aan de slimme lampen toevoegen. Bij meerdere Wi-Fi lampen heb je vaak wel een zogenaamde bridge nodig. Een soort basisstations die als de verkeersregelaar van alle verbindingen functioneert.

 

Geen app meer nodig

Wi-Fi lampen verbind je met Wi-Fi en dus de router die in je woning staat. Het grote voordeel hiervan is dat de lampen onderdeel uitmaken van een smart home oplossing en bijvoorbeeld kan koppelen met een slimme speaker. Het voordeel hiervan is dat je de lampen met een spraakcommando kan bedienen en je hebt dus de smartphone of tablet met de app helemaal niet meer nodig om de lampen te bedienen. Je hebt de app nog wel nodig om bepaalde instellingen te configureren. Bijvoorbeeld als je een tijdschema wilt instellen.

 

Oud en vertrouwd gevoel

Een lamp is een lamp, maar een slimme lamp met meer mogelijkheden is toch wel enorm futuristisch. Wil je toch gebruikmaken van slimme lampen, maar een oud en vertrouwd gevoel niet kwijtraken? Dan kan je ook aanvullende schakelaars en dimmers voor smart lampen aanschaffen. Zo kan je met de vertrouwde schakelaars aan de muur je slimme verlichting bedienen. Let er wel op dat schakelaars en sensoren voor slimme verlichting alleen werken bij Wi-Fi lampen, omdat de lampen en schakelaars onderdeel moeten uitmaken van de smart home oplossing.

Illustratie smart lights

Verschillende merken

In de categorie smart verlichting vind je tevens verlichting van verschillende merken en dan is het even oppassen geblazen. In de basis kan je lampen van verschillende merken niet combineren en via één app of een bridge bedienen en verbinden. Het advies hierin is om voor een merk te kiezen en hierbij te blijven. Om problemen met de connectiviteit te voorkomen.

 

De 5 redenen waarom je een slimme lamp koopt

Ben je er nog niet zeker van waarom je voor een slimme lamp moet kiezen? Dan geven wij 5 redenen waar je niet omheen kunt!

  • Energiezuiniger – We hebben het al benoemd, maar herhalen kan geen kwaad. Slimme lampen zijn energiezuiniger en daarmee kan je dus kosten op je energierekening besparen. Slimme lampen zijn energiezuiniger, omdat ze met behulp van schema’s alleen op bepaalde tijden branden en door de LED technologie.
  • Het gemak dient de mens – Lampen aan- en uitzetten vanaf de bank? Geen probleem met slimme verlichting, want je kan de lampen bedienen met een app of zelfs met een spaarcommando als je ook een smart home oplossing met een slimme speaker hebt.
  • Altijd sfeer in huis – Omdat je met slimme lampen de lichtsterkte en soms zelfs de kleur van de verlichting kan bepalen, creëer je meer sfeer in huis.
  • Nooit meer in het donker thuiskomen – Daarnaast hoef je nooit meer in het donker thuis te komen als je een sensor bij de voordeur plaatst. Op het moment dat je binnenstapt springt de verlichting aan!
  • Eindeloze mogelijkheden – Slimme verlichting kan deel uitmaken van je totale smart home oplossing. Zo kan je de lampen verbinden met speakers, IP-camera’s en zelfs je televisie!

 

Rustig aan of vol gas?

Als je zeker weet dat slimme verlichting echt iets voor jou is, dan kan je het beste beginnen met het aanschaffen van een compleet starterskit. Deze kits bevatten vaak meerdere lampen en onderdelen zodat je gelijk al een mooie oplossing voor slimme verlichting in huis wilt. Maar dit is alleen geschikt voor mensen die gelijk vol gas willen gaan. Wil je het iets rustiger aan doen en het uitgebreid testen? Kies dan voor een losse slimme lamp en ga er eens mee spelen. Uitbreiden kan altijd nog!

 

De beste slimme lampen

Witte lampen

Philips Hue heeft een groot assortiment van witte lampen. Met verschillende soorten fittingen en uiteraard ook in uiteenlopende vormen en inclusief of exclusief armatuur. De volgende witte lampen van Philips HUE zijn op dit moment het populairst.

Witte sfeerlampen

De witte sfeerlampen van Philips Hue bevatten maar liefst 50.000 verschillende tinten witlicht. Van warm tot aan koel. Deze lampen zijn eveneens in uiteenlopende vormen en met verschillende fittingen te verkrijgen. De volgende witte sfeerlampen van Philips HUE zijn op dit moment het populairst.

Wit & kleur lampen

Philips HUE biedt ook een groot assortiment aan van lampen die zowel witlicht als gekleurd licht produceren. Via de app kun je jouw favoriete witlicht of kleuren selecteren en laten branden. Deze lampen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende vormen en met verschillende fittingen. De volgende witte en kleurlampen van Philips HUE zijn op dit moment het populairst.

Starterskit

Uiteraard kun je ook kiezen voor een starterskit. In een starterskit zitten alle benodigdheden en meerdere lampen om je huis van licht te voorzien. Starterskits zijn er in verschillende uitvoeringen en in diverse prijsklassen. De volgende starterskit van Philips HUE zijn op dit moment het populairst.

 

 

Slimme verlichting app

Veelgestelde vragen

Wat kost slimme verlichting?

De kosten van slimme verlichting zijn afhankelijk van jouw wensen en de hoeveel lampen die je nodig hebt. Toch kost het verlichten van een woonkamer gemiddeld tussen de 300 tot 400 euro. Voor een complete woning worden deze kosten geschat op tussen de 1500 en 2000 euro.

Wanneer een bridge?

Een bridge (beter gezegd een basisstation) heb je nodig als je 10 lampen of meer hebt of als je jouw slimme Wi-Fi lampen wilt toevoegen aan de smart home oplossing. Zodat je de lampen ook met andere apparaten kan verbinden.

Hoe goed zijn de slimme lampen van de Action?

Winkelketen Action heeft een eigen line-up van smart home producten. Daaronder slimme lampen en de techniek werkt erg goed! Deze Wi-Fi lampen verbindt je eenvoudig met de app op een smartphone of tablet en je hebt bij de oplossingen van de Action geen bridge nodig!

 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over slimme verlichting? Wil je gericht advies of heb je hulp nodig bij je keuze? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je graag op weg!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten