De beste slimme rook- en koolstofmonoxidemelders

koolstofmonoxidemelders

Voor velen is het de ergste nachtmerrie. Je ligt lekker te slapen en er breekt brand uit in jouw woning. Met een goede vluchtroute sta je binnen een mum van tijd buiten terwijl je moet aanschouwen hoe jouw waardevolle en belangrijke eigendommen in rook opgaan. Brand is op verschillende manieren te voorkomen en in dit artikel bespreken we dan ook de beste slimme rook- en koolstofmonoxidemelders die je momenteel kunt kopen.

 

De rookmelder

De rookmelder (ook wel brandmelder genoemd) kan geen brand blussen, maar je wel op tijd alarmeren dat er rookontwikkeling ontstaat. Bij een correcte plaatsing ben je in de regel dan nog op tijd om het vuur zelf te doven. Hoewel, wij adviseren dat je dan ook in het bezit bent van zaken, zoals een brandblusser en/of een blusdeken.

Rookmelders zijn er ook in verschillende soorten, maten en prijsklassen en de verschillen hebben vooral te maken met de kracht van de sirene, de wijze waarop de rookmelder wordt aangesloten en of het een slimme rookmelder met meer functies betreft.

 

Het plaatsen van een rookmelder

Het advies en per 1 juli 2022 is het de wet dat je als huiseigenaar of huurder op iedere verdieping van jouw woning een rookmelder plaatst. Alleen met een gecertificeerde rookmelder krijgt jouw onderkomen het politiekeurmerk Veilig Wonen en dat heeft verder ook geen negatieve invloed op bijvoorbeeld de premie van je brand- en/of inboedelverzekering of op het feit dat je überhaupt verzekerd bent. Plaats je de rookmelders niet? Dan wordt het een ander verhaal. Ondanks dat je gewoon de premies betaalt.

Het plaatsen van een rookmelders doe je niet alleen op iedere verdieping en/of strategische plaatsen, zoals de verschillende kamers die onderdeel uitmaken van de vluchtroute, maar ook op de gepaste hoogte. Bij platte daken en plafons bevestig je de rookmelder altijd op het plafond. Omdat rook lichter is dan lucht en enorm snel naar boven stijgt. Bij een puntdak is het een iets ander verhaal. Dan plaats je de rookmelder tussen de 50 en 100 centimeter onder de nok.

Rook melder

De slimme rookmelder

Qua uiterlijk lijkt een slimme rookmelder op een normale rookmelder, die je bij een willekeurig warenhuis of een bouwmarkt kan ophalen. Maar een slimme rookmelder doet net even iets meer. Zo kan je ook meldingen van rookontwikkelingen via een pushbericht op je smartphone ontvangen, aanvullende sirenes laten afgaan en zelfs de deuren automatisch laten ontgrendelen als er rookontwikkeling optreedt. Uiteraard moet de slimme rookmelder dan wel een onderdeel zijn van jouw smart home oplossing als je dit geregeld wilt hebben. Anders is ook een slimme rookmelder niets meer dan een reguliere rookmelder.

 

Verbind en met Wi-Fi

In de regel worden slimme rookmelders verbonden met het Wi-Fi netwerk waar ook jouw volledige Smart Home oplossing op actief is en met een gratis app van de fabrikant van de rookmelder kan je het product configureren en bedienen. In de app van Google Home, mocht dat een Smart Home oplossing zijn, die je gebruikt, kan je de rookmelder toevoegen en zelfs in verbinding brengen met andere rookmelders, beveiligingscamera’s, verlichting en deursloten.

 

Stroomvoorziening van slimme rookmelders

Slimme rookmelders worden op exact dezelfde wijze gevoed als normale rookmelders. Hetzij met batterijen of je sluit de rookmelder aan op het lichtnet. Een voordeel van een aansluiting op het lichtnet is dat je jezelf weinig zorgen hoeft te maken over lege batterijen. Desalniettemin zullen rookmelders, die op batterijen werken vroegtijdig aangeven dat de batterijen vervangen moeten worden.

 

Krachtige sensoren

Slimme rookmelders bevatten vaak krachtige sensoren die met behulp van een speciaal ontwikkelt algoritme kunnen detecteren of er sprake is van brandgevaar of dat je simpel het tosti-ijzer bent vergeten uit te zetten. Of als je lekker heet doucht en de rook uit de douchecabine een weg vindt naar de hal waar wellicht een rookmelder hangt.

Je schrikt je natuurlijk de blubber als er opeens een alarm begint te loeien, maar slimme rookmelders zorgen in tegenstelling tot reguliere melders voor veel minder valse alarmeringen. Toch een vals alarm? Dan zet je die eenvoudig uit met de app op jouw smartphone.

 

De sluipmoordenaar

Brand en rook zijn gevaarlijk, maar enigszins ook met het zicht- of reukvermogen te detecteren. Dat is een ander verhaal bij koolstofmonoxide of koolstofdioxide. Koolstofmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen en is levensgevaarlijk. In veel gevallen overleven mensen een koolstofmonoxidevergiftiging niet. Simpelweg door het feit dat je koolstofmonoxide niet ziet of ruikt. Het is dus een sluipmoordenaar waar je jezelf tegen wilt beschermen en dat doe je door middel van een koolstofmonoxidemelder te plaatsen.

Brandalarm

CO-bronnen

Koolmonoxide (CO) ontstaat dus door een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen en ieder toestel waar een ontbranding in plaatsvindt, is dus een potentiële CO-bron. Denk dan aan CV-ketels, geisers, kachels, de openhaard en het gasfornuis. Ook bij brand kan er koolstofmonoxide ontstaan en wanneer de zuurstof in jouw bloed wordt vervangen door CO, zijn de rapen gaar.

 

De koolstofmonoxidemelder

De koolstofmonoxidemelder (ook wel CO-melder genoemd) lijkt heel erg op de rookmelder, maar deze melder speurt echt naar koolmonoxide en geeft een alarm af als het gehalte koolmonoxide hoger dan normaal is. Door het helse kabaal wordt je gealarmeerd en kan je actie ondernemen. Zet alle deuren en ramen wagenwijd open, schakel alle CO-bronnen uit en draai de gaskraan dicht.

Ga direct naar buiten en wacht af. Symptomen van een koolstofmonoxidevergifting lijken op de griep. Duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven zijn enkele symptomen, die je kunt ervaren bij een vergiftiging. Bij verschijnselen die kunnen duiden op een koolmonoxidevergiftiging moet je direct 112 bellen!

 

Plaatsing van de CO-melder

De plaatsing van een koolstofmonoxidemelder is afhankelijk van de ruimte. Het advies is dat CO-melders op de plafonds in kamers waar de verbrandingstoestellen staan worden geplaatst. Met in achtneming dat de melder 30 cm speelruimte moet hebben tussen de melder en de muur of het raam. De afstand tot het verbrandingstoestel moet ongeveer 1 tot 3 meter zijn.

In ruimtes waar geen verbrandingstoestellen staan, plaats je CO-melders dichter bij de grond en tegen de muur. De ideale hoogte is op ademhoogte. Bij slaapkamers is dat ongeveer de hoogte van waar je hoofd ligt als je ligt te slapen en in woon- en huiskamers is dat de hoogte waarop je zit of staat.

 

Een gecombineerde melder

Er zijn ook gecombineerde rook- en koolstofmonoxidemelders en deze worden sterk geadviseerd. Hoewel, je hier streng moet letten op hoe je de melder plaatst. De brandweer geeft aan dat deze gecombineerde melders het beste tot hun recht komen in een ruimte waar ook de verbrandingstoestellen staan. En dan worden deze logischerwijs tegen het plafond bevestigd. Bij slimme rook- en koolmonoxidemelders kan je er ook voor kiezen om gecombineerde melders, rook- en koolmonoxidemelders te combineren en te plaatsen waar dat nodig is.

 

De slimme koolstofmonoxidemelder

Ook de slimme koolstofmonoxidemelder kan onderdeel zijn van de Smart Home oplossing en is doorgaans via een app te bedienen. Ook alarmeringen worden met een pushbericht naar de smartphone verstuurd. Slimme CO-melders worden eveneens met het Wi-Fi netwerk verbonden en er zijn melders, die je zowel op batterijen als het lichtnet kan laten functioneren. Dit geldt ook voor gecombineerde melders die in de basis hetzelfde werken als een rookmelder of een CO-melder.

 

De beste slimme rook- en CO-melders

Nu is het moment aangebroken om de beste slimme rook- en CO-melders op een rijtje te zetten. Wij hebben gekeken naar kwaliteit, certificeringen, gebruiksvriendelijkheid en uiteraard de prijs.

Rookmelder installeren

BELIFE Slimme rookmelder

De BELIFE Slimme rookmelder is een gecombineerde melding die zowel rook als hitte en koolmonoxide detecteert. Je kan de melder verbinden met het Wi-Fi netwerk en via de gratis app een alarmering ontvangen als er rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd. Deze melder is eenvoudig te bevestigen door het zelfklevende materiaal aan de onderzijde, maar hoe lang en hoe stevig deze blijft hangen is sterk afhankelijk van de ondergrond en de temperatuurwisselingen binnen de ruimte waar deze melder hangt. Dat kan als een nadeel worden gezien. Een voordeel is dat deze melder te koppelen is met meerdere melders (tot een maximum van 100 melders).

 

Smart Home Beveiliging rook- en koolmonoxidemelder

De rook- en koolmonoxidemelder van Smart Home Beveiliging is een zeer goede melder met een sirene die een alarm tot 85dB kan produceren. Daarnaast kan deze melder in tegenstelling tot de BELIFE Slimme rookmelder ook met de spraak bestuurt worden. Zoals met de assistenten van Google of Alexa. De melder werkt op speciale batterijen en is helaas niet met het lichtnet te koppelen. Daarentegen is het wel een melder die je met schroeven aan een muur of het plafond moet bevestigen. Een groot pluspunt is dat deze melder te combineren is met 640 andere melders.

 

Netatmo Slimme rookmelder

Netatmo is een gevestigd merk in Smart Home oplossingen en de rookmelder is een zeer goed product dat op batterijen werkt. De rookmelder is gecertificeerd voor het Woon Veilig keurmerk en kan met 20 andere melders gekoppeld worden. In grotere woningen is dat ideaal wanneer je meerdere melders wilt combineren. Ook deze melder is via de Apple HomeKit met de spraak te besturen mocht dat een wens zijn.

 

AJAX FireProtect PLUS

De AJAX FireProtect Plus is een gecombineerde melder, die niet alleen rook en koolstofmonoxide detecteert, maar ook te combineren is met andere slimme beveiligingsapparaten van AJAX Systems. Het grote voordeel is dat deze melder op een sterke accu werkt en dus met het lichtnet te verbinden is. Een klein nadeel is het ontbrekende alarm hoewel, je dat weer eenvoudig kunt oplossen door een aparte sirene aan te schaffen, deze in de Smart Home oplossing te koppelen en op een strategische plek binnen de woning te monteren.

 

Google Nest Protect

Google Nest producten zijn razend populair onder de gebruikers van Smart Home oplossingen en natuurlijk ontbreekt in het assortiment de slimme rook- en CO-melder niet. De Google Nest Protect is niet alleen eenvoudig in gebruik en eenvoudig te koppelen met andere slimme apparaten, maar bevat ook een ingebouwde verlichting om een vluchtpad te kunnen verlichten bij calamiteiten.

De stem geeft aan welke problemen er zijn gedetecteerd en bij een levensbedreigende situatie klinkt het luidruchtige alarm. Uiteraard ontvang je ook pushberichten op jouw smartphone als de Google Nest Protect bedreigende situaties detecteert.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Een rookmelder en een CO-melder zijn cruciale producten voor huiseigenaren en huurders en wij hopen dat je nu genoeg informatie hebt om hiermee aan de slag te gaan. Mocht je advies willen of nog vragen hebben over deze producten, dan kan je hieronder een reactie achterlaten voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten