Welke slimme lampen werken met Google Home?

slimme lampeen bestuurd door telefoon

Slimme lampen komen tegenwoordig in veel huishoudens voor. Er zijn al veel verschillende merken op de markt in allerlei soorten en maten. Voor elke ‘domme’ lamp die jij in je huis hebt hangen is er wel een alternatief te vinden die ‘slim’ is. In dit artikel leggen we uit wat verlichting nou slim maakt en waarom jij het ook zou willen hebben. Verder gaan we in op wat Google Home nu precies is en kan. Tot slot zullen we behandelen welke lampen nou precies gekoppeld kunnen worden aan jouw Google Home.

Het gemak van slimme verlichting

Het gemak van deze lampen is dat je ze allemaal vanaf je telefoon kan aansturen. Vaak is dit via de wifi verbinding de je waarschijnlijk al hebt in je huis. Of nog een stapje verder; je laat dit automatisch gebeuren aan de hand van de zonsondergang. Voor de techneuten onder ons die wel van gadgets houden is ook de Google Home niet onbekend. Aan dit apparaat kan je alle slimme apparaten in je huis koppelen en aansturen. Zo dus ook je slimme verlichting. Echter is dit niet altijd even makkelijk, want niet elke lamp die bestempeld is als intelligent kan met Google communiceren.

Wat is slimme verlichting precies?

Slimme lampen zijn een groep lampen binnen de verlichtingswereld die wat meer kunnen dan een normale lamp. Een normale lamp is eigenlijk een lamp die alleen aan en uit kan of eventueel nog gedimd kan worden. Vaak is hiervoor een vaste schakelaar in de muur nodig en vanaf deze schakelaar lopen draden naar de fysieke locatie van de lamp. Een slimme lamp heeft precies dezelfde functionaliteiten als een normale lamp, alleen heeft deze een draadloze verbinding. Meestal is deze draadloze verbinding wifi, maar soms is het ook bluetooth of een variant hiervan. Doordat deze lamp een wifi verbinding heeft kan er, soms geautomatiseerd, van afstand een instructie naar de lamp worden gestuurd. Zo kan je de lamp bijvoorbeeld instellen dat hij bij schemering 20% aan moet gaan, bij zonsondergang 50% en bij totale duisternis 80%-100%. Verder zijn eigenlijk alle lampen ledlampen. Heel simpel gezegd is een slimme lamp dus een normale lamp met een draadloze verbinding om aangestuurd te kunnen worden. Dit klinkt heel simpel, maar het biedt tegelijkertijd onwijs veel mogelijkheden.

slimme lichten

Waarom zou ik slimme verlichting willen in mijn huis?

De voornaamste redenen dat mensen overstappen op slimme verlichting zijn gebruiksgemak en energie-efficiëntie.

Het gebruiksgemak van deze lampen is natuurlijk heel eenvoudig gemaakt door de draadloze verbinding. Je hoeft ’s avonds geen rondje langs alle lampen en hun schakelaars te maken om je huis te verlichten, om dit vervolgens weer te doen als je naar bed gaat. Als je op de bank voor de tv zit hoef je alleen je telefoon er maar even bij te pakken en je zet zo de lampen aan die jij wil op de gewenste instelling. Of nog beter: je laat dit automatisch gebeuren volgens de door jou ingestelde waardes.

Verder zijn er nog veel huishoudens die gebruik maken van de traditionele halogeenverlichting. Dit zijn nog ouderwetse lampen met een gloeidraad. Waarom mensen deze lampen nog hebben kan meerdere redenen hebben. Ouderen wagen zich vaak niet aan deze nieuwe led technologie en blijven bij het oude vertrouwde halogeen. Dat is ook niet gek, want ledlampen zijn er in allerlei verschillende brandkleuren te vinden, verschillende felheden en om ze te dimmen is vaak een nieuwe dimmer nodig die best prijzig is. Verder zijn ledlampen duurder dan halogeenlampen en goedkope ledlampen hebben vaak een kille brandkleur en zijn niet altijd even betrouwbaar. Alleen zou de aanschafprijs kopers niet moeten weren, want ledlampen zijn gemiddeld vijf keer zuiniger in verbruik dan halogeenlampen. Als je de lamp intensief gebruikt heb je deze aanschaf er in twee jaar makkelijk alweer uit. Daarnaast gaan ledlampen ook gemiddeld tien keer zo lang mee. Dus ook nog eens minder vaak lampen vervangen.

Naast deze redenen is het voor veel mensen ook leuk en belangrijk om mee te gaan met de technologische ontwikkelingen van deze tijd. Want zeg nou eerlijk, wie wil dat nou niet, een huis dat de verlichting voor je regelt?

Wat is Google Home en wat kan ik er mee?

Google Home is een zogenoemde spraak gestuurde assistent in huis die je kan helpen om allerlei taken uit te voeren via een internetverbinding. Het is een klein rond apparaat die je op elke tafel of kastje kan plaatsen zonder dat hij in de weg staat. Vervolgens roep je “Oké Google” of “Hee Google” om het apparaat te activeren en hem een instructie te geven. De voornaamste reden waarom dit apparaat is ontworpen is om Google Assistent mee te gebruiken. Dit is de spraak gestuurde software van Google die ook op Android telefoons te vinden is.

De Google Home is verbonden aan het internet en kan zo apparaten in jouw huis die ook aan het internet zijn verbonden aansturen, dus ook jouw slimme verlichting. Wel is het belangrijk dat deze apparaten ook kunnen samen werken met de Google Home. Bij de aanschaf van een nieuw ‘slim’ apparaat kan je hiermee rekening houden, dit staat vaak in de specificaties van het apparaat aangegeven. Verder heeft de Google Home een ingebouwde speaker. Hiermee kan hij muziek afspelen, maar ook antwoord geven op de instructies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de Google Home te vragen wat voor weer het is. De Google Home zal dan op internet opzoek gaan naar het weer op jouw locatie.

Welke slimme lampen zijn te gebruiken met Google Home?

De Google Assistent software is geschikt om met allerlei apparaten samen te werken van andere merken. Alle grote merken zorgen er tegenwoordig voor dat hun apparaat samen kan werken met deze software, maar voor verlichting is die niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn ook veel goedkopere merken van slimme verlichting te vinden die met de bijgeleverde app prima werken, maar niet met Google Home. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met de meest bekende lampen die wel samenwerken met Google Home.

1. Het meest bekende merk: Philips Hue

Philips is al jaren de meest bekende leverancier van slimme verlichting. Philips Hue is erg gemakkelijk op te zetten en werkt altijd erg goed en betrouwbaar. De lampen zelf communiceren via een hub met een draadloos netwerk genaamd Zigby. Je telefoon is met wifi verbonden aan de hub en deze hub stuurt de lampen aan. Deze hub kan vervolgens weer gekoppeld worden aan Google Home om de verlichting met stemgeluid aan te sturen. Het enige nadeel van Philips Hue is dat dit merk erg prijzig is.

2. De runner-up qua bekendheid: LIFX

LIFX is een erg compacte lamp die ook erg betrouwbaar is. Echte liefhebbers van mooie kleuren en felle lampen zeggen dat LIFX beter is dan Philips Hue. Bij verschillende tests is wel naar voren gekomen dat de lichtkwaliteit wel echt beter is bij LIFX, maar het gebruiksgemak iets minder in vergelijking met Philips Hue is. De prijskwaliteit-verhouding is voor deze lampen in ieder geval wel beter, want de LIFX-lampen zijn een stuk goedkoper dan Philips Hue. Verder maken deze lampen geen gebruik van een hub. Ze kunnen direct aan het wifi netwerk verbonden worden en dus ook aan de Google Home.

3. Minder bekend, maar ook goed: Govee

Govee is een wat minder bekend merk in de wereld van slimme verlichting, maar deze lampen geven erg veel kwaliteit voor een lage prijs. En ze zijn natuurlijk te verbinden met Google Home. Net als de LIFX lampen zijn de Govee lampen ook direct te verbinden aan het wifi netwerk van je huis.

-niet langer verkrijgbaar-

4. Goede balans tussen kwaliteit en prijs: TP-Link Kasa

Het merk TP-Link staat bekend om hun producten in de draadloze communicatiewereld, zoals routers en powerlink modules. Dus met de betrouwbaarheid van de wifi verbinding met deze lamp moet het wel goed komen. Ook deze lampen staan bekend om hun mooie kwaliteit licht en diepe kleuren, alleen tegen een nog zachtere prijs dan de voorgenoemde modellen.

5. Een chinees alternatief: Xiaomi Yeelight

Net als bij alle populaire producten heeft ook de Chinese markt slimme verlichting op de markt gebracht. Uiteraard weer tegen erg goedkope prijzen, maar wel een mindere kwaliteit. Wil jij ervaren hoe slimme lampen werken en hoe ze werken met Google Home? En wil je hier niet meteen een enorme investering in doen? Dan kan de slimme verlichting van Xiaomi Yeelight zeker wat voor jou zijn.

Conclusie

Aan bod is gekomen wat slimme verlichting precies is en of het wat voor jou kan zijn. Mocht je al een Google Home hebben of in de toekomst van plan zijn om er een aan te schaffen, dan kan het verstandig zijn in de aanschaf van slimme verlichting rekening te houden met de mogelijkheid om dit te koppelen. Er zijn gelukkig veel slimme lampen zoals we hier genoemd hebben die dit al kunnen, maar zeker niet allemaal. Heb jij er al een in huis en hoe bevalt dat? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten