Waarom print mijn printer lege pagina’s? (6 oplossingen)

Printerproblemen oplossen

We hebben het allemaal wel eens een keer meegemaakt. Je hebt je documenten klaarstaan om uit te printen. Je gaat ervan uit dat alles goed is ingesteld, drukt het document af en vervolgens komt er een lege pagina uit de printer. Dit kan nogal vervelend zijn en vooral veel frustratie oproepen. Gelukkig zijn er enkele manieren om dit op te lossen. Deze manieren zijn makkelijk genoeg om dit zelf uit te voeren. Wil jij alles weten over de oorzaak waarom jouw printer lege pagina’s print en hoe je dit kunt oplossen? Lees dan snel verder en leer hoe jij dit stap voor stap weer kunt verhelpen!

 

Hoe kan het dat mijn printer lege pagina’s uitprint?

Er zijn meerdere oorzaken voor het feit dat jouw printer lege pagina’s print. Deze zijn meestal ook weer zelf eenvoudig op te lossen door enkele handelingen te verrichten. Hieronder volgen een aantal punten waardoor het kan dat jouw printer lege pagina’s print. Het kan liggen aan onder andere:

• Lege inktpatronen
• Het inktpatroon, dat niet correct in de printer zit
• Uitgedroogde inktpatronen
• Verkeerd papierformaat
• Verouderde printer driver
• Problemen met het stuurprogramma van de printer

Deze problemen zijn allemaal eenvoudig op te lossen. Wel moet je daarvoor enkele stappen nemen. Door bijvoorbeeld je inktpatronen te controleren of door je printer te updaten en het uitvoeren van de probleemoplosser van de printer, kom je al een heel eind richting de oplossing.

 

Hoe kan dit probleem precies oplossen?

Zoals genoemd is het eenvoudig op te lossen, maar om je printer weer volledige pagina’s te laten printen moet je wel weten hoe je dit precies aanpakt. Meestal ligt het probleem bij het inktpatroon dat leeg is of aan vervanging toe is. Dit komt vaak doordat deze over datum is. Het kan ook zijn dat het patroon niet correct in de printer zit of dat je een verkeerd papierformaat gebruikt. Zijn het problemen met het stuurprogramma van de printer of is je printer niet meer up-to-date? Uiteraard kan dit ook worden verholpen.

Hieronder volgen stap voor stap de oplossingen om weer volle pagina’s te kunnen printen. We beginnen bij de makkelijkste handelingen die het vaakst voorkomen.

1. Je printer herstarten
Vaak lost het probleem zichzelf al op door eenvoudig even je printer aan en uit te zetten. Zet je printer uit, wacht tot deze volledig is uitgeschakeld. Haal dan de stroomkabel van de printer eruit en wacht zo’n twee minuten. Na een paar minuten sluit je de stroomkabel weer op de printer aan en zet je de printer weer aan. Probeer nu om enkele pagina’s te printen en kijk of het probleem is opgelost.

2. Inktpatroon is leeg, beschadigd of niet juist geplaatst
Het kan ook voorkomen dat je inktpatroon leeg, beschadigd of niet correct in de printer zit. Je kunt het aantal inkt van je patroon eenvoudig controleren op je pc. Open de printer assistant applicatie op je computer en controleer hier het huidige inktniveau van de patronen. Zit deze vol? Dan kan het zijn dat het patroon niet correct in de printer zit, of dat deze beschadigd of uitgedroogd is. Om dit te controleren dien je de printer open te maken. Haal vervolgens de patronen uit de printer en controleer of dat je beschadigingen ziet aan het patroon. Controleer de datum hiervan ook gelijk. Zie je beschadigingen? Vervang het patroon dan. Heeft het inktpatroon de vervaldatum overschreden? Zorg dan dat je een nieuw inktpatroon pakt en deze op correcte manier in de printer plaats. Ben je er zeker van dat het nieuwe patroon correct in de printer zit, probeer dan weer om enkele pagina’s te printen. Is het probleem nog niet opgelost? Dan gaan we door naar de volgende stap.

3. Papierformaat
Het kan namelijk ook zo zijn dat je een standaard papierformaat hebt ingesteld. Als dit het geval is en je hebt een andere papier grootte in de printer zitten, is het hoogstwaarschijnlijk zo dat jouw printer deze niet uitprint. Zorg er dus voor dat je de juiste formaat papier in de printer hebt zitten en dat je het juiste formaat hebt aangevinkt bij het print programma.

4. Oude of beschadigde printer driver
Het kan ook mogelijk zijn dat een oudere printer driver hebt, of dat deze beschadigd is. Dit kun je oplossen door een nieuwere versie van de driver te installeren. Je kunt dit doen door naar de website te gaan van je printer. Zoek hier de juiste versie van je printer en de correcte versie van je besturingssysteem. Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat je de juiste versies installeert, anders kan het zijn dat het systeem niet meer goed functioneert. Nadat je alles correct hebt geïnstalleerd, probeer je nogmaals om enkele pagina’s uit te printen.

5. Probleemoplossing van de printer openen
We kunnen het probleem ook oplossen door de probleemoplossing van de printer te openen.
1. Druk op de Windows knop, typ in de zoekbalk probleemoplossing.
2. Ga dan naar hardware en geluiden.
naar hardware en geluiden menu toegaan

3. Klik vervolgens op printer.
4. Dan klik je op geavanceerd, en vervolgens op uitvoeren als administrator.
devices menu troubleshoot openen bij printer
5. Komt er een scherm in beeld van je Windows account? Klik dan op ja.
6. Vervolgens druk je op volgende. Als je meerdere printers hebt geïnstalleerd, klik je op de
printer die de problemen heeft en klik dan vervolgens weer op volgende.
troubleshoot printer menu
7. Het programma gaat nu zoeken of dat er problemen zijn en deze oplossen. Wacht tot het
programma klaar is met het uitvoeren hiervan.
8. Nu zie je de resultaten. Is het probleem opgelost? Super! Zo niet, volg dan de verdere
instructies van het programma.
9. Probeer nu enkele pagina’s te printen.

6. Bestanden van de printer spooler zijn beschadigd
Een andere reden van het printen van lege pagina’s kan zijn dat de bestanden van de printer spooler beschadigd zijn. In dit geval zullen we de bestanden wat moeten aanpassen. Volg hier de volgende instructies voor:
1. Druk tegelijkertijd op de Windows en R knop. Dit zal een zoekbalkje openen.
open services menu op windows
2. Hier typ je in services.msc en druk je vervolgens op OK. Nu zal er een nieuw scherm geopend zijn.
3. In dit scherm ga je naar onder en zoek je print spooler.
print spooler stop service menu
4. Dubbel-klik hier vervolgens op, dit zal een klein schermpje openen.
5. Klik in dit scherm op stop en vervolgens op OK om de wijzigingen op te slaan.
6. Druk nu op de Windows knop en E. Dit zal een nieuw scherm openen.
7. Zoek nu naar de folder C:/Windows/System32/spool/PRINTERS.
8. Verwijder alles wat er in deze folder staat.
printer spooler bestanden verwijderen
9. Ga nu weer terug naar het andere scherm met services.
10. Zoek print spooler en open deze weer.
11. Op dit nieuwe schermpje druk je op Starten, zorg er voor dat opstarttype op automatisch is ingevoerd.
printer spooler weer starten in services menu
12. Druk vervolgens op OK en ga verder.

Heb je de printer spooler opnieuw ingesteld? Probeer dan weer om enkele pagina’s te printen en kijk daarna wat het resultaat is.

Printer print lege pagina's

Conclusie: je printer print halve pagina’s? Dat is gelukkig makkelijk te verhelpen!

Als het goed is weet je nu precies waar het aan kan liggen dat je printer lege pagina’s uitprint en hoe je dit moet oplossen. Het is niet al te moeilijk om dit te verhelpen, vaak zijn het simpele dingen en ligt het aan het inktpatroon dat leeg is of niet goed in de printer zit. Het kan ook zijn dat je een verkeerd papierformaat in de printer hebt zitten. Ook kan het zijn dat de printer driver niet meer up-to-date is. In dat geval kun je simpelweg een nieuwere versie installeren.

Vaak helpt de probleemoplosser ook al om het printen van lege pagina’s te verhelpen. Heeft dit allemaal niet geholpen? Dan kun je altijd nog de print spooler opnieuw instellen. Hebben al deze oplossingen je nog steeds niet verder geholpen? Laat het ons dan weten. Heb jij dit probleem wel weten op te lossen? Ook dan horen wij dit graag in een reactie onder dit artikel!

Stuur dit artikel door:

3 reacties

  1. Ik heb alles geprobeerd, maar dat zwart scherm komt er niet op (folder)
    ik heb een windows 10

    dus mijn inkt is bijna leeg, maar het print nog uitstekend de titel van een tekst en meer niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten