Een goede verlichting voor binnen is cruciaal, maar dat geldt ook voor de verlichting buiten. Of je nu een grotere tuin, een klein voortuintje of een balkon hebt. Naast het feit dat je beter kunt zien waar je loopt, kan je ook extra sfeer aanbrengen. Of voor meer veiligheid rondom het huis zorgen!
Het is nu eenmaal bewezen dat verlichting kwaadwillende personen afschrikken. Vooral wanneer de verlichting aanspringt als het terrein wordt betreden. In dit artikel leggen we dan ook uit hoe smart verlichting voor buiten jou kan helpen om meer sfeer te creëren, maar ook voor een extra beveiliging kan zorgen.
Wat is een smart lamp?
Voor de bezoeker die ons laatste artikelen over slimme verlichting hebben gemist, leggen we nog even kort uit wat een smart lamp is. Een slimme lamp is een lamp die je op afstand kan bedienen met bijvoorbeeld een app op je smartphone of tablet. In de regel worden slimme lampen via Bluetooth of Wi-Fi gekoppeld met je telefoon waar apps, zoals de app HUE Hub op geïnstalleerd is.
Met de app kan je de felheid van de lamp reguleren en in- of uitschakelen. Je kan er zelfs een schema aan toevoegen zodat de lampen op bepaalde tijdstippen automatisch in- of uitschakelen. Daarnaast is het in een aantal gevallen ook mogelijk om de smart lamp in verschillende kleuren te laten branden.
Complete smart verlichting voor in de tuin
Een populair fenomeen is dat mensen een complete oplossing voor de verlichting in een tuin of voor op het balkon kiest en dat is logisch. Je hebt namelijk te maken met verschillende soorten lampen rondom het huis en iedere soort lamp heeft een functie. Om consistentie aan te brengen in zowel de uitstraling als het systeem, worden deze complete sets aangeschaft. Inclusief de bijhorende armaturen die zijn gemaakt om in de open buitenlucht te opereren en dus ook bestendig zijn tegen verschillende weercondities en vocht.
Smart lamp in bestaande armaturen
Het is nu eenmaal een feit dat eigenaren van een tuin of een balkon al de nodige maatregelen hebben genomen om een goede verlichting te hebben en dan lijkt het overstappen naar slimme verlichting misschien een brug te ver. Toch hoeft dat niet zo te zijn, want er zijn natuurlijk losse smart lampen verkrijgbaar die je in bestaande armaturen buitenshuis kan gebruiken. Zo hoef je geen afscheid te nemen van de zorgvuldig uitgekozen armaturen die je al gemonteerd hebt.
Kosten besparen op je energierekening
Iedereen wil graag kosten op zijn energierekening besparen en met slimme verlichting kan je dat eenvoudig bewerkstelligen. Ten eerste is het bedienen van slimme verlichting simpel, maar je ook tijdschema’s via de app toevoegen waarop een lamp in of uit moet schakelen.
Daarnaast kan je slimme lampen ook in verbinding brengen met sensoren, zoals een bewegingssensor. Erg handig als je bijvoorbeeld de lampen wil laten branden als iemand de tuin betreedt. Daarnaast zijn slimme lampen altijd LED-lampen en deze soort lampen zijn sowieso energiezuiniger.
Welke verlichting heb je buiten nodig?
Je kan voor verschillende soorten verlichting kiezen als je een tuin of een balkon hebt. Wellicht wil je meer sfeer aanbrengen door middel van muurlampen of prikspots of het tuinpad verlichten zodat je ook in het donker niet op het vers gemaaide gras loopt.
En dan zijn er nog situaties dat je verlichting nodig hebt als je tuin is uitgerust met beveiligingscamera’s of een lamp bij de achterdeur wilt plaatsen die ook automatisch aanspringt als er iemand bij de deur staat. Of je wilt deze oplossingen combineren. Dat is zeker mogelijk hoewel, je dan wel echt bezig bent met het configureren van een smart home oplossing.
Lampen in een slimme tuin
In de basis maken de slimme lampen in een tuin onderdeel van een complete smart home oplossing en in de basis kies je dan ook voor lampen die je met Wi-Fi verbindt. Je zou kunnen kiezen voor lampen die je via Bluetooth met een smartphone of een tablet bedient, maar in de basis hebben deze lampen minder functies.
Ook wil je vaak gebruikmaken van bewegingssensoren in een tuin. Zodat bijvoorbeeld een lamp bij de achterdeur automatisch inschakelt als er iemand bij de deur staat. Dan heb je een iets slimmere oplossing nodig dan de standaard smart lamp die op Bluetooth werkt.
De Bridge is een belangrijk onderdeel
Je hebt wellicht weleens de term ‘Bridge’ gehoord en de bridge kunnen we het beste omschrijven als een basisstation waar je slimme lampen en sensoren aan koppelt. De bridge functioneert als een soort verkeersregelaar die alle connecties beheert en de slimme apparaten koppelt met andere slimme devices, zoals de smartphone en de tablet. Zodat je alle smart apparaten eenvoudig kunt bedienen en configureren.
Ook is een bridge noodzakelijk als je meerdere slimme apparaten en lampen aan een oplossing wilt toevoegen. En in de tuin plaats je meestal wel meer dan 10 lampen. Natuurlijk afhankelijk van wat je wensen zijn en hoe groot je tuin is. Soms heb je voor grotere oplossingen ook meerdere bridges nodig.
Verschillende merken
Smart verlichting wordt door meerdere merken gemaakt en de welbekendste is de Philips HUE. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je voor de Nederlandse fabrikant kiest, want er zijn genoeg andere merken waaruit je kan kiezen. Toch ben je in de basis haast verplicht om bij een merk te blijven als je daar eenmaal voor gekozen hebt. De bridges en apps van een bepaalde fabrikant zijn vaak niet compatible met de slimme apparaten en lampen van een ander merk.
De 5 redenen waarom je een slimme lamp koopt
Ben je er nog niet zeker van waarom je voor een slimme lamp moet kiezen? Dan geven wij 5 redenen waar je niet omheen kunt!
- Energiezuiniger – We hebben het al benoemd, maar herhalen kan geen kwaad. Slimme lampen zijn energiezuiniger en daarmee kan je dus kosten op je energierekening besparen. Slimme lampen zijn energiezuiniger, omdat ze met behulp van schema’s of sensoren alleen op bepaalde tijden branden en door de LED technologie, die erin zit.
- Het gemak dient de mens – Lampen aan- en uitzetten vanaf de bank? Geen probleem met slimme verlichting, want je kan de lampen bedienen met een app of zelfs met een sensor laten reageren als je deze op strategische plekken rondom het huis plaatst.
- Altijd sfeer in de tuin – Omdat je met slimme lampen de lichtsterkte en soms zelfs de kleur van de verlichting kan bepalen, creëer je meer sfeer in de tuin of op het balkon.
- Nooit meer in het donker naar het sleutelgat zoeken – Daarnaast hoef je nooit meer in het donker naar een sleutelgat te zoeken met een slimme lamp bij de voor- of achterdeur. Op het moment dat je aankomt springt de buitenverlichting aan! Ook kan het kwaadwillende individuen, zoals inbrekers afschrikken.
- Eindeloze mogelijkheden – Slimme verlichting kan deel uitmaken van je totale smart home oplossing. Zo kan je de lampen verbinden met speakers, IP-camera’s en zelfs combineren met bijvoorbeeld automatische deursloten!
De beste slimme lampen
Philips HUE Lily Starterpack + Bridge en bewegingssensor
Er is geen twijfel over mogelijk dat de Philips Hue Lily Starterpack inclusief een bridge en een bewegingssensor een goed begin is om bijvoorbeeld meer sfeer aan te brengen of het looppad te verlichten. De drie Philips HUE Lily zijn zogenaamde prikspots en worden eenvoudig in de grond geprikt.
De bridge regelt de draadloze signalen terwijl je de bijgeleverde bewegingssensor op een strategische plek kan plaatsen. Zodat de verlichting automatisch aanspringt op het moment dat er beweging wordt geconstateerd. Uiteraard is de Philips HUE Lily ook los te verkrijgen als je meer spots in de tuin nodig hebt.
Philips HUE Impress Sokkellamp
De Philips HUE Impress Sokkellamp is een stijlvolle lamp inclusief armatuur dat extra sfeer in de tuin kan aanbrengen. Deze worden vaak rondom een zitgedeelte geplaatst, want deze lampen kunnen ook zodanig worden afgesteld dat je voldoende licht hebt om in het donker te lezen. Daarnaast zien we Impress Sokkellampen ook terug rondom vijvers en bij verhogingen. De Philips HUE Impress Sokkellamp werkt uitsluitend in combinatie met een bridge en Wi-Fi.
Het product is tijdelijk uitverkocht
Philips HUE Impress wandlamp
De Philips HUE Impress wandlamp maakt het feest compleet als je bijvoorbeeld al werkt met de Philips HUE Impress Sokkellamp. Zo houdt je de look & feel van de tuin hetzelfde, omdat de armaturen in de Impress serie enorm op elkaar lijken. En uiteraard zijn deze lampen ook te combineren met andere soorten Impress wandlampen, de Sokkellamp en de Philips HUE Lily prikspots.
Philips HUE Welcome Floodlight + bewegingssensor
De Philips HUE Welcome Floodlight is een mooie en stijlvolle schijnwerper die vaak bij achterdeuren en garagedeuren wordt geplaatst. De waterdichte bewegingssensor kan je overal plaatsen zodat de lamp aanspringt als er beweging is gedetecteerd. Dat zorgt allereerst dat je niet in het duister tast, maar ook voor meer veiligheid. Want zoals eerder beschreven schrikt een aanspringend licht indringers af.
Philips HUE Resonat
De Philips HUE Resonate muurlamp is een lamp die puur voor meer sfeer in de tuin zorgt. De lamp produceert een warm licht of zelfs gekleurd licht als je het echt serieus wilt aanpakken. Daarnaast heeft de Philips HUE Resonate een stijlvol design dat ook nog eens waterbestendig is. Dat maakt het product een mooie aanvulling op de slimme verlichting in je tuin.
Veelgestelde vragen
Hoeveel bridges heb ik nodig?
Het aantal bridges is afhankelijk van hoeveel lampen en sensoren en andere smart apparaten je aan de smart home oplossing wilt toevoegen. In het geval van de HUE Bridge, de best verkochte bridge op dit moment, kan je tot maximaal 15 apparaten per bridge koppelen. Kom je boven dit aantal uit, heb je dus een tweede bridge nodig.
Welke slimme lampen zijn geschikt voor buiten?
Lampen die buiten worden gebruikt moeten bestendig zijn tegen verschillende weersomstandigheden en vocht. Daarom is het belangrijk om te controleren of de lamp geschikt is voor het gebruik buitenshuis of minimaal IP44 gecertificeerd is.
Wat heb ik nodig voor slimme verlichting buitenshuis?
Je hebt lampen nodig die in bestaande armaturen kunnen worden geplaatst, dat er stroomvoorziening aanwezig is en dat het Wi-Fi bereik voldoende is om de lampen met een zogenaamde bridge te kunnen laten communiceren. Bij het monteren en plaatsen van slimme lampen moet je dus wel een beetje een klusser zijn.
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen over slimme verlichting voor buiten? Wil je gericht advies of heb je hulp nodig bij je keuze? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je graag op weg!