3 alternatieven voor Philips Hue smartverlichting

Slimme verlichting huis

Philips HUE is de absolute koploper op het gebied van Smart Home producten en dan vooral op het gebied van slimme verlichting in en rondom het huis. Philips HUE biedt dan ook hoogwaardig kwalitatieve producten, die je draadloos aan jouw Smart Home oplossing kunt toevoegen, maar het nadeel van Philips HUE is dat de producten prijzig zijn. In dit artikel vertellen wij meer over slimme lampen van andere merken die een goed alternatief zijn op Philips HUE en die je op dit moment kunt kopen.

 

Wat is Philips HUE?

Om nog even terug te blikken op ons artikel Slimme verlichting kopen: Waar moet je op letten?, vertellen we nog even iets over wat Philips HUE precies is. Philips HUE is de verzamelnaam voor slimme producten, zoals smart lampen, sensoren, koolmonoxide- en rookmelders en schakelaars, die je allemaal met een app op de smartphone of tablet kunt bedienen. Deze slimme producten voeg je toe aan jouw Wi-Fi netwerk of je kunt de producten, zoals slimme lampen ook met Bluetooth koppelen aan bijvoorbeeld jouw telefoon.

 

Hoe werkt smart verlichting?

Smart verlichting kun je op twee manieren koppelen en bedienen. Er zijn simpele slimme lampen, die je met Bluetooth rechtstreeks aan een smartphone of een tablet koppelt en met een simpele app van de fabrikant kun je deze bedienen en instellen. Het nadeel van Bluetooth is dat je niet eindeloos lampen aan jouw device kan blijven toevoegen. Dan is een slimme lamp die je met Wi-Fi aan jouw netwerk koppelt veel handiger en het biedt ook meer mogelijkheden. Echter heb je dan vaak wel een aanvullende product nodig. De zogenaamde bridge.

De bridge kunnen wij het beste omschrijven als het brein van de slimme apparaten. Die ervoor zorgt dat alle signalen goed over en weer worden gestuurd en dat je als gebruiker jouw smart home oplossing eenvoudig kan bedienen en configureren. Hoewel, er met een bridge meer mogelijk is, zijn er ook beperkingen in het aantal slimme producten die je aan een bridge kunt koppelen. Vaak kun je maximaal 15 slimme producten aan een bridge koppelen. Heb je meer slimme apparaten, lampen en sensoren nodig? Dan heb je ook meerdere bridges nodig.

 

Combineren met Philips HUE

Misschien heb je al een aantal slimme lampen gekocht van Philips HUE en kom je tot de ontdekking dat er ook goedkopere oplossingen zijn. De meest voor de hand liggende keuze is dan om deze producten aan te schaffen en te combineren met de lampen die je al hebt. Maar daar zit wel de uitdaging. Veel merken kunnen niet gecombineerd worden en zo zijn slimme lampen van een ander merk bijvoorbeeld niet te bedienen met de Philips HUE-app.

Andersom geldt precies hetzelfde. Je zou het eventueel wel voor elkaar kunnen boksen als je met een Smart Home oplossing werkt, zoals Google Home of Zigbee. Dan kun je vaak de slimme producten van verschillende merken in één omgeving bedienen en instellen.

Slimme lampen app

Het grootste voordeel van Philips HUE

Voordat je de beslissing neemt om voor een ander merk te kiezen om over te stappen, is het goed om te weten dat Philips HUE één groot voordeel heeft ten opzichte van de concurrentie. Wanneer je een Philips Smart TV met Ambilight hebt, kun je heel simpel de slimme lampen koppelen aan de televisie.

Zo heb je in je woon- of slaapkamer altijd een sfeer die afgestemd is op de film of serie die je aan het kijken bent. Bij andere merken is het een stuk gecompliceerder om lampen aan een Smart TV te koppelen ondanks dat het niet onmogelijk is. Het vergt simpelweg iets meer onderzoek en moeite om de lampen te kunnen koppelen.

 

Goede alternatieven

Als je toch voor een ander merk wilt kiezen helpen wij jou graag op weg. Door de beste alternatieven te bespreken en ook de producten die zij aanbieden onder de loep te nemen. Natuurlijk hebben wij gekeken naar kwaliteit, de mogelijkheden en uiteraard de prijs.

 

Slimme lampen van LIFX

LIFX is een merk dat zich evenals Philips HUE specialiseert in het produceren van slimme lampen en zij hebben reeds een goed assortiment beschikbaar. Dat is een pluspunt. LIFX heeft lampen, die je zowel met Bluetooth als met Wi-Fi kunt koppelen en het grootste voordeel is dat er bij de producten van LIFX geen bridge benodigd is. Je kan dus de verschillende lampen en oplossingen toevoegen aan je Wi-Fi netwerk en met de app – die de simpele naam LIFX heeft – kan je deze instellen en bedienen. De app is zowel voor Android- als iOS-toestellen beschikbaar.

LIFX heeft een prima assortiment smart lampen met de Multi LED-lamp als het meest gangbare product. De LED-lamp is energiezuinig en bevat de standaard E27 fitting. Zodat je deze lamp eenvoudig kunt installeren in bestaande armaturen. De lamp kan verschillende tinten witlicht en kleuren produceren. Voor de liefhebber van sfeerverlichting heeft LIFX ook de Candle Colour LED-lamp met een E14 fitting en deze worden doorgaans in kleinere armaturen, zoals tafellampen of lampjes op het dressoir geplaatst.

Spotjes in de keuken of de badkamer kan je voorzien van de LIFX LED-Lamp met GU10 fitting. Ook deze spotjes bevatten meerdere tinten witlicht en kleuren. Voor de creatievelingen heeft LIFX ook een LED-strip geproduceerd die zowel witlicht als gekleurd licht kan produceren. De LED-strip heeft een standaard lengte van 2 meter en is desgewenst op maat te knippen.

De producten van LIFX zijn helaas tijdelijk uitverkocht.

 

Smart Home oplossingen van Yeelight

Yeelight heeft voor de slimme lampen en oplossingen een samenwerking opgezocht met het Aziatische powerhouse Xiaomi en het assortiment van Yeelight is ook iets uitgebreider dan dat van LIFX. Dat is al een voordeel terwijl het ook een groot voordeel is dat de oplossingen van Yeelight 30 tot 60 procent goedkoper zijn dan die van Philips HUE. Daarnaast heb je voor het gebruik van de Wi-Fi lampen ook geen bridge nodig en dat scheelt al snel 60 euro in de portemonnee. De intuïtieve app van Yeelight is eenvoudig in gebruik en zowel voor Android- als iOS-toestellen beschikbaar.

Yeelight heeft eveneens een assortiment van lichtbronnen waarbij je de keuze hebt in slimme lampen met een E27 fitting of een GU10 fitting. Maar Yeelight pakt het iets breder aan door ook muurschakelaars en slimme dimmers te produceren. Ze hebben ook slimme lampen met armaturen, zoals het welbekende nachtlampje voor in de kinderkamer of een stijlvolle plafondlamp. Voor meer sfeer kan je kiezen voor de Yeelight Candela of een slimme LED-strip van 2 meter lang, die ook nog eens te verlengen is.

Slimme verlichting buiten

INNR werkt eventueel ook samen met Philips HUE

Ja, we hebben geschreven dat het combineren van merken niet zo’n goed idee is. Maar in het geval van INNR kun je dat wel. De slimme lampen van INNR zijn met Wi-Fi te koppelen aan een bridge van INNR zelf of aan de Philips HUE bridge. INNR biedt evenals de concurrentie verschillende slimme lampen aan met uiteenlopende mogelijkheden en diverse fittingen. Zo is er altijd wel een oplossing voor handen om je bestaande armaturen te voorzien van slimme verlichting. INNR heeft ook een app waarmee je de lampen kunt instellen en bedienen. Een voordeeltje van INNR is dat zij ook verlichting voor buiten en inbouwspots voor bijvoorbeeld in de keuken produceren.

INNR heeft evenals de concurrentie de standaard lichtbronnen met een E27, E14 of GU10 fitting, maar biedt ook oplossingen aan, zoals inbouwspots en voetstukken en prikspots voor buiten. Daarnaast bieden zij ook een slimme plafonnière aan. En uiteraard ontbreekt de LED-strip ook niet in het assortiment.

 

Veelgestelde vragen

Welke Smart lamp kiezen?

Welke Smart lamp je kiest is afhankelijk van wat je wilt en welke fittingen jouw bestaande armaturen hebben. De meest gangbare fitting is de E27 hoewel, er ook armaturen zijn waar enkel de E14 in past. Voor armaturen met spotjes heb je altijd de GU10 fitting nodig.

Welke merken zijn de beste op het gebied van slimme lampen?

Philips HUE is de absolute koploper. Gevolgd door de oplossingen van LIFX, Yeelight en INNR. Ook de merkloze lijn van LSC Smart Connect – die je veelal bij de Action vindt – is een mooi alternatief op de producten van Philips HUE.

Kan ik eenvoudig combineren met bestaande slimme lampen?

Wij adviseren altijd om voor één merk te kiezen en daarbij te blijven, maar er zijn mogelijkheden om merken te combineren. Zo werken de oplossingen van INNR prima samen met bijvoorbeeld Philips HUE.

 

Aan de slag

Je hebt nu een goed beeld bij goede alternatieven op Philips HUE en waarop je moet letten als je voor slimme verlichting gaat shoppen. Toch kunnen wij ons goed voorstellen dat het soms nog iets te onduidelijk en te warrig is. Daarom kun je altijd een reactie achterlaten voor de productspecialist als je hulp nodig hebt of gericht advies wilt hebben.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten