10 oplossingen als je PC of laptop niet opstart

10 oplossingen als je PC of laptop niet opstart

Er is niets zo vervelend wanneer je laptop of pc niet opstart en dat je geen beeld krijgt te zien op je monitor of op je scherm. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Voordat je in paniek schiet, een ICT-deskundige inschakelt of een nieuwe computer koopt, zijn er een aantal oplossingen die je wellicht kunt proberen om de computer of laptop weer aan de praat te krijgen. Bekijk de 10 onderstaande oplossingen en kijk of deze tips je wellicht uit de brand kunnen helpen.

 

1. De stroomvoorziening controleren

Wanneer je pc of laptop niet opstart is de eerste stap altijd het controleren van de stroomvoorziening (ook wel de voeding genoemd). Als je computer of laptop niet direct start kan het namelijk zijn dat er problemen zijn met de stroomvoorziening.

Een computer is aangesloten op het netstroom en beschikt over een aan/uit schakelaar. Controleer of deze aan is en of de schakelaar van de stekkerdoos is aangeschakeld. Wellicht staat de stekkerdoos per ongeluk uitgeschakeld of heb je problemen met je netstroomvoorziening.

Een laptop beschikt zowel over netstroom als een (bij sommige exemplaren, uitneembare) accu. Wanneer je laptop niet direct aangaat is de eerste stap om de laptop aan de netstroom te leggen. Wanneer dit niet werkt kan het zijn dat de accu niet meer oplaadt. Wanneer dit het geval is, is het aan te raden om de accu te vervangen met een nieuwe accu.

Bij een desktop kan je proberen om alle kabels te verwijderen en de aan/uit schakelaar gedurende 20 seconde ingedrukt te houden. Nadat je dat hebt gedaan sluit je alle kabels aan en druk je nogmaals op de aan/uit schakelaar. Veel desktops hebben een ingebouwde beveiliging die je met behulp van deze stap kan resetten.

 

2. Alle gekoppelde apparaten verwijderen

Soms kan het zo zijn dat de computer of laptop niet wil opstarten omdat er een externe harde schijf is aangesloten of andere apparaten gekoppeld zijn. Verwijder, indien aangesloten, je printer, scanner, mediakaartlezers, digitale camera, USB-apparaten, basisstations voor headsets en eventuele DVD-ROM schijfjes uit de optische lezer.

Deze externe verwisselbare schijven en apparaten kunnen niet correct zijn aangesloten of een systeemfout veroorzaken waardoor het systeem moeite heeft met opstarten. Schakel de laptop of pc daarom volledig uit en verwijder alle kabels en toebehoren voordat je de computer of laptop weer opnieuw probeert op te starten.

 

3. Controleer de Caps Lock-toets

Caps-Lock toets controleren

 

Vertikt je pc of laptop om op te starten maar vertoont je computer of laptop alsnog geen tekenen van leven? Probeer dan op de Caps Lock-toets te klikken en kijk of het knopje knippert. De Caps Lock wordt bij vrijwel elk systeem gebruikt als indicatielampje.

Wanneer je Caps Lock-lampje aanspringt na enkele seconde, weet je dat de computer of laptop voldoende stroom heeft. Wanneer dit het geval is kan het zo zijn dat je een weergave fout hebt maar dat het systeem nog wel functioneert.

 

4. Laat de laptop of pc afkoelen

Heb je de computer of laptop langdurig en intensief achter elkaar gebruikt? Of staat je apparaat op een warme plek in de zon of bij een verwarming? Dan kan het zomaar zo zijn dat je systeem oververhit is geraakt en hierdoor niet meer wil opstarten.

Wanneer de computer of laptop is uitgeschakeld, zelfstandig of door oververhitting, is het belangrijk dat je de laptop of computer eerst goed laat afkoelen. Zodra de computer of laptop volledig is afgekoeld, kun je proberen het systeem weer op te starten. Met afkoelen bedoelen wij de laptop of desktop uitgeschakeld te laen staan op de plaats waar het product zich bevindt. Als het product weer op kamertemperatuur is, kan je het systeem weer inschakelen.

Let er ook op dat je desktops niet in afgesloten kasten plaatst. Vaak willen gebruikers het systeem verstoppen, maar in een afgesloten kast kan een desktop zijn warmte niet kwijt. Met als resultaat dat het systeem oververhit raakt, maar dat ook koelers en ventilatoren defect raken.

 

5. Stof en vuil verwijderen

Naast oververhitting kan het ook zijn dat je laptop of PC niet wil opstarten door een te veel aan stof of vuil. Stof kan schadelijk zijn voor een goede luchtstroom en kan ervoor zorgen dat het systeem niet meer wil opstarten. Ook kan overtollig stof ervoor zorgen dat je systeem oververhit raakt. Zorg er daarom voor dat je stof zorgvuldig verwijderd zonder schade aan het systeem aan te brengen.

Voor laptops zijn er speciale bussen met geperst lucht verkrijgbaar om openingen en toetsenborden van laptops te reinigen. Deze zou je eventueel ook voor desktops kunnen gebruiken. Anderzijds kan je ook met beleid en een stofzuiger het stof en vuil verwijderen bij een desktop door de mond van de stofzuiger op het ventilator rooster te zetten.

 

6. Controleer de startknop

Start knop controleren

Wanneer je computer of laptop niet opstart is het belangrijk om de startknop zorgvuldig te controleren. Dit klinkt wellicht als een logische stap, maar wordt vaak overzien.

Controleer of de knop wellicht vast of geblokkeerd zit waardoor het systeem zich niet kan opstarten. Probeer de startknop vervolgens een aantal keren aan en uit te zetten. Wanneer een knop een blokkade heeft, merk je dit aan het gevoel. Dat verschilt dan van de andere toetsen die je op het toetsenbord aanslaat. Ook dit kan je oplossen door de knop te verwijderen en de viezigheid te verwijderen of kies voor een veilige methode en gebruik een bus met geperst lucht.

 

7. Een volledige reset

Wanneer je de computer of laptop op slaapstand hebt staan, en vervolgens niet meer wil opstarten, kan het zomaar zo zijn dat de slaapstand is vast komen te staan. In dit geval is het aan te raden om de computer of laptop helemaal opnieuw te resetten en ontladen. Wanneer je dit doet, start het systeem zich vaak weer vlekkeloos op.

Je laptop kun je vaak eenvoudig resetten door de startknop enkele seconden ingedrukt te houden of door de accu te verwijderen. Bij een desktopcomputer heb je vaak een aparte resetknop die je enkele seconden dient in te drukken om het systeem te resetten. Ook kun je de stroom er enkele seconden van afhalen.

 

8. Druk op de F12 knop

F12 knop indrukken

Wanneer je laptop of computer start, maar niet volledig opstart, is het aan te raden om op F12 te drukken. Houdt de knop hiervoor enkele seconden ingedrukt. Door op de F12 knop te drukken word je namelijk doorverwezen naar de Boot order. De boot order is je opstartvolgorde.

Om de boot order in te stellen kun je met behulp van een USB-stick (een herstelstation) in een herstelprogramma terecht komen. Hiermee kun je het systeem weer veilig opstarten. Deze oplossing wekt echter alleen wanneer je een Windows besturingssysteem gebruikt. Bij een Mac of Macbook kan je tijdens het opstarten de Command + R toesten ingedrukt houden tot het herstelsysteem opstart. Vanuit daar kan je een systeem repareren, verwijderen of opnieuw installeren.

 

9. Raadpleeg de handleiding of helpdesk van je laptop of computer

Soms is de oorzaak van je startprobleem lastig te achterhalen en kan het zijn dat je laptop of computer een specifieke systeemfout vertoont. Je kunt in dit geval het best je handleiding raadplegen (online of in het vaak bijgeleverde boekje) en kijken wat je het best kunt doen wanneer je systeem zich niet opstart.

Ook kun je de helpdesk van jouw computer of laptop systeem raadplegen. Vaak kun je (telefonisch of online) terecht voor problemen en vragen bij de helpdesk en kunnen professionals jou verder helpen met het veilig opstarten van jouw systeem.

 

10. Schakel over naar veilige modus

Wanneer je systeem niet wil opstarten kun je proberen om je laptop of computer in veilige modus te starten. Doormiddel van een zo genoemde ‘schone opstartprocedure’, kun je met zo weinig mogelijke drivers en programma’s het systeem starten. Wanneer je in de schone opstartprocedure bent kun je vaak beter zien wat de oorzaken van je opstartproblemen zijn.

Met het opstarten in veilige modus kun je eventuele problemen met software voorkomen. Hoe je het systeem kunt opstarten via een veilige modus verschilt vaak per besturingssysteem. Raadpleeg hiervoor de specifieke oplossingen van jouw besturingssysteem.

 

Nog steeds hulp nodig?

Hebben deze stappen niet geholpen en heb je nog steeds hulp nodig? Laat dan een reactie achter voor de product specialist.

Stuur dit artikel door:

20 reacties

  1. Ik heb een HP desktop, maar helaas hij is niet meer op te starten. Als ik kies voor deze pc opnieuw instellen duurt het even maar dan staat er dat dit niet lukt omdat de PC niet kan opstarten en er een fout is bij het opstarten. Dus dat schiet niet op.

  2. Nog even dit, als ik mijn PC opnieuw laat instellen dan krijg ik na 15 minuten “Er is een probleem met het opnieuw instellen van uw pc. Er is nits gewijzigd.

    1. Hi Jopie,

      Dit lijkt op een hardware probleem. Eén van de componenten kan defect zijn en dan werkt het inderdaad niet. Mocht de desktop binnen de garantie vallen zou ik adviseren om de HP Support Desk te bellen of als de PC jonger dan 4 jaar is een reparateur in te schakelen. Als de PC ouder dan 4 jaar is adviseren wij om een nieuwe PC aan te schaffen.

  3. Oké, er komt leven in, de lampjes van de HP Labtop gaan branden, de ven start en binnen 1a2 sec is ie dood, dit na een harde reset nadat het systeem een aantal minuten vast stand, bevroren was.
    Erg vreemd, want opstarten in veilige mode of via een USB is dus ook niet mogelijk.

    Hp pavilion dv6710ed, SSD, 4Gb, win10 uptodate.

    De support van HP is overigens al jaren erg beroerd, helaas!!!

    1. Het klinkt als een serieus probleem. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een defect aan één van de componenten, zoals het moederbord of de SSD.

  4. Nou Paul, dat idee had ik ook, hij is oud en inmiddels vervangen, wat zijn moderne labtop’s licht en rap. Vertrouw er op dat de SSD extern benaderbaar is, dat zou fijn zijn, dank voor je reactie.

  5. Als ik op de aanknop van de laptop druk wordt de aanknop even wit daarna vijf seconden niks en dan weer wit en dat de hele tijd door. Als ik de aanknop inhoudt stopt het knipperen weer. Mijn laptop is wel 7 jaar oud maar ik heb niet zoveel geld dus ik wil graag dat hij het weer doet.

    1. Hi Jurrien,

      Klinkt als een voedingsprobleem. Je kunt ‘m laten repareren, want een voeding vervangen kost niet de wereld. Echter is een laptop na 7 jaar echt wel aan zijn einde gekomen. Dus hij werkt al in “geleende tijd”.

        1. Hi Mirthe,

          Het kan aan beide componenten liggen, dus accu of oplader. In mijn comment heb ik het echter over de accu van de laptop.

    1. Hi Jos,

      Probeer de aan-/uitknop ingedrukt te houden tot er iets in beeld verschijnt. Als de laptop echt helemaal niets meer doet is er een defect en zou de laptop gerepareerd of vervangen moeten worden.

  6. Vanmiddag laptop nog gebruikt. Nu start die niet meer op. Heb aan uit knop 30 sec ingedrukt. Niets.
    In het ergste geval betekend dat ik alles kwijt ben wat er nu op staat. Laptop is 2.5 jaar.

    1. Hoi Ton,

      Het ligt eraan wat je bedoelt met gegevens. Foto’s en andere belangrijke bestanden zou je nog kunnen redden door bijvoorbeeld de harde schijf uit de defecte laptop te halen en deze via een speciale houder op een goed werkende laptop aan te sluiten als externe harde schijf. Dan kun je de gegevens nog redden en bijvoorbeeld naar de nieuwe laptop overhevelen. Er zijn ook legio bedrijfjes die tegen een vergoeding je gegevens van de defecte laptop redden en op een USB-stick zetten.

  7. Hallo, ik heb een Acer laptop en die wilt niet meer aan via de aan en uitknop. Als ik een andere knop indruk bijvoorbeeld de spatie of esc. knop dan gaat de laptop wel aan. Zodra ik de knop weer los laat gaat de laptop ook weer uit!

    Ik heb al een batterij reset gedaan maar die heeft het probleem niet opgelost.

    1. Hi Pepijn,

      Dat klinkt als een defecte aan-/uitknop. Als die blijft “hangen” dan gaat de laptop weer uit, omdat de knop dan zogenaamd ingedrukt blijft. Dus je zou even kunnen kijken of een partij die knop voor je kan repareren. Dan is het probleem waarschijnlijk weer opgelost.

  8. heb n all in 1 hp pavilion en sinds gisteren wilde ik n herstelpunt maken sindsdien blijft hij hangen op automatisch herstel voorbereiden stroom n keer verwijderd en knop 20 sec, aangehouden ,en nog niks

  9. Hallo, ik moet bij mijn pc elke keer de spanning eraf laten door de startknop 10 seconden in te drukken en daarna weer alles aansluiten. Als ik dit niet doe start de pc niet op. Buiten dat werkt de pc zoals het hoort. Is dit een voeding probleem? Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten