10 oplossingen als je pc of laptop niet opstart


laptop error foutmelding

Er is niets zo vervelend als wanneer je laptop of pc die niet wil opstarten en je geen beeld te zien krijgt. Hier kunnen diverse oorzaken voor zijn. Voordat je echter in paniek schiet, een ICT deskundige inschakelt of een nieuwe computer koopt, zijn er een aantal oplossingen die je wellicht kunt proberen om je de computer of laptop weer aan de praat te krijgen. Bekijk de 10 onderstaande oplossingen en kijk of deze tips je wellicht uit de brand kunnen helpen.

1. Controleer de stroomvoorziening

Wanneer je pc of laptop niet opstart is de eerste stap altijd het controleren van de stroomvoorziening, de voeding. Als je computer of laptop niet direct start kan het namelijk zijn dat je problemen hebt met de stroomvoorziening.

Een computer is aangesloten op de netstroom en beschikt over een aan/uit schakelaar. Controleer of deze aan is en of de schakelaar van de stekkerdoos is aangeschakeld. Wellicht staat de stekkerdoos per ongeluk uitgeschakeld of heb je problemen met je netwerkstroom.

Een laptop beschikt zowel over netstroom als een (bij sommige exemplaren, uitneembare) accu. Wanneer je laptop niet direct aangaat is de eerste stap om de laptop aan de netstroom te leggen. Wanneer dit niet werkt kan het zijn dat de accu niet meer oplaadt. Wanneer dit het geval is, is het aan te raden om de accu te vervangen met een nieuwe accu.

2. Verwijder alle gekoppelde apparaten

Soms kan het zo zijn dat de computer of laptop niet wil opstarten omdat er een externe harde schijf is aangesloten of andere apparaten gekoppeld zijn aan je laptop of computer. Verwijder, indien aangesloten, je printer, scanner, mediakaartlezers, digitale camera, USB-apparaten, basisstations voor iPod of Mp3 speler en je Cd’s of dvd’s uit alle optische stations.

Deze externe verwisselbare schijven en apparaten kunnen niet correct zijn aangesloten of een systeemfout veroorzaken waardoor het systeem moeite heeft met opstarten. Schakel de laptop of pc daarom volledig uit en verwijder alle kabels en systemen voordat je de computer of laptop weer opnieuw probeert op te starten.

3. Controleer de Caps Lock-toets

Caps knop controleren

 

Vertikt je pc of laptop om op te starten maar vertoont je computer of laptop alsnog tekenen van leven? Probeer dan op de Caps Lock-toets te klikken en kijk of het knopje knippert. De Caps Lock wordt bij vrijwel elk systeem gebruikt als indicatielampje.

Wanneer je Caps Lock-lampje aanspringt na enkele seconde, weet je dat de computer of laptop voldoende stroom heeft. Wanneer dit het geval is kan het zo zijn dat je een weergave fout hebt maar dat het systeem nog wel functioneert.

4. Laat de laptop of pc afkoelen

Heb je de computer of laptop langdurig en intensief achter elkaar gebruikt? Of staat je apparaat op een warme plek in de zon of bij een verwarming? Dan kan het zomaar zo zijn dat je systeem oververhit is geraakt en hierdoor niet meer wil opstarten.

Wanneer de computer of laptop is uitgeschakeld, zelfstandig of door oververhitting, is het belangrijk dat je de laptop of computer eerst goed laat afkoelen. Zodra de computer of laptop volledig is afgekoeld, kun je proberen het systeem weer op te starten.

5. Verwijder stof en vuil

Naast oververhitting kan het ook zijn dat je laptop of computer niet wil opstarten door een te veel aan stof of vuil. Stof kan schadelijk zijn voor een goede luchtstroom en kan ervoor zorgen dat het systeem zich niet meer wil opstarten.

Ook kan overtollig stof ervoor zorgen dat je systeem oververhit raakt. Zorg er daarom voor dat je stof zorgvuldig verwijderd zonder schade aan het systeem aan te brengen.

6. Controleer de startknop

Start knop controleren

Wanneer je computer of laptop niet opstart is het belangrijk om de startknop zorgvuldig te controleren. Dit klinkt wellicht als een logische stap, maar wordt vaak overzien.

Controleer of de knop wellicht vast of geblokkeerd zit waardoor het systeem zich niet kan opstarten. Probeer de startknop vervolgens een aantal keren aan en uit te zetten.

7. Volledige reset

Wanneer je de computer of laptop op slaapstand hebt staan, en vervolgens niet meer wil opstarten, kan het zomaar zo zijn dat de slaapstand is vast komen te staan. In dit geval is het aan te raden om de computer of laptop helemaal opnieuw te resetten en ontladen. Wanneer je dit doet, start het systeem zich vaak weer vlekkeloos op.

Je laptop kun je vaak eenvoudig resetten door de startknop enkele seconden ingedrukt te houden of door de accu te verwijderen. Bij een desktopcomputer heb je vaak een aparte resetknop die je enkele seconden dient in te drukken om het systeem te resetten. Ook kun je de stroom er enkele seconden van afhalen.

8. Druk op de F12 knop

f12 knop laptop

Wanneer je laptop of computer start, maar niet volledig opstart, is het aan te raden om op F12 te drukken. Houdt de knop hiervoor enkele seconden ingedrukt. Door op de F12 knop te drukken word je namelijk doorverwezen naar de Boot order. De boot order is je opstartvolgorde.

Om de boot order in te stellen kun je met behulp van een USB-stick (een herstelstation) in een herstelprogramma terecht komen. Hiermee kun je het systeem weer veilig opstarten. Deze oplossing wekt echter alleen wanneer je een Windows besturingssysteem gebruikt.

9. Raadpleeg de handleiding of helpdesk van je laptop of computer

Soms is de oorzaak van je startprobleem lastig te achterhalen en kan het zijn dat je laptop of computer een specifieke systeemfout vertoont. Je kunt in dit geval het best je handleiding raadplegen (online of in het vaak bijgeleverde boekje) en kijken wat je het best kunt doen wanneer je systeem zich niet opstart.

Ook kun je de helpdesk van jouw computer of laptop systeem raadplegen. Vaak kun je (telefonisch of online) terecht voor problemen en vragen bij de helpdesk en kunnen professionals jou verder helpen met het veilig opstarten van jouw systeem.

10. Schakel over naar veilige modus

Wanneer je systeem niet wil opstarten kun je proberen om je laptop of computer in veilige modus te starten. Doormiddel van een zo genoemde ‘schone opstartprocedure’, kun je met zo weinig mogelijke drivers en programma’s het systeem starten. Wanneer je in de schone opstartprocedure bent kun je vaak beter zien wat de oorzaken van je opstartproblemen zijn.

Met het opstarten in veilige modus kun je eventuele problemen met software voorkomen. Hoe je het systeem kunt opstarten via een veilige modus verschilt vaak per besturingssysteem. Raadpleeg hiervoor de specifieke oplossingen van jouw besturingssysteem.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 13 Average: 4.9]
Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *