De beste 8 oplossingen om grote bestanden te delen 

Documenten versturen

Je kent het vast wel: je staat op het punt om een bestand te versturen of te delen via de mail, jouw telefoon of een specifieke app, maar krijgt de melding dat jouw bestand te groot is. Wat nu? Het is belangrijk dat jouw bestand wordt toegestuurd naar een opdrachtgever, klant, baas of collega’s. Geen reden voor paniek! In dit artikel delen wij namelijk onze tips en oplossingen voor het delen van grote bestanden.

We behandelen onder andere bekende tools zoals Dropbox, Google Drive en WeTransfer. Maar, we benoemen ook een aantal apps en websites die je kunt gebruiken naast deze bekende oplossingen. Dus, als jij nou ook tegen bovenstaand, omschreven probleem loopt, lees dan snel verder voor de tips van Techadviseurs.nl! 

 

Bekende en minder bekende tools om grote bestanden te delen 

Er zijn een aantal bekende, maar ook minder bekende, tools waarmee je grote bestanden gemakkelijk kunt delen. Iedere website, service of applicatie heeft wel andere voorwaarden waaraan het bestand moet voldoen om deze te delen. Zo kan het zijn dat er een beperking zit aan de grootte van het bestand en zal je voor de dienst moeten betalen als je grotere bestanden wilt versturen. In principe zijn echter alle beschreven diensten die hieronder genoemd zijn gratis in hun gebruik. Lees dus snel verder voor onze oplossingen voor het delen van grote bestanden! 

 

Dropbox 

Dropbox is een onlineservice en website waarmee je gemakkelijk grote bestanden kunt versturen of kunt delen met anderen. Met de Dropbox Transfer kun je bestanden tot maar liefst 100 GB verzenden. Dit neemt geen ruimte in op jouw Dropbox account en ook de ontvangers die geen account hebben op Dropbox zullen in staat zijn om jouw grote bestand te bekijken en te downloaden.

Het is ook mogelijk om een document te delen met Dropbox gebruikers, door een gedeelde link aan te maken. Deze kun je vervolgens naar andere Dropbox gebruikers sturen en zij kunnen dan het bestand zien en opslaan. Ook kun je ervoor kiezen om een gedeelde map aan te maken, bijvoorbeeld als je samen met collega’s aan het werken bent aan één project. Aan deze gedeelde map kun je andere Dropbox gebruikers toevoegen, waarna zij alle bestanden in deze map te zien krijgen. 

 

Google Drive 

Als je gebruik maakt van Gmail of Google Drive kun je er ook voor kiezen om het bestand op de Drive te zetten. Zodra je dit gedaan hebt, kun je een deelbare link aanmaken. Hierbij kun je rechten verlenen aan degene die het bestand opent. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat diegene het document alleen mag lezen, of ook mag bewerken. Deze link kun je vervolgens via de mail of via WhatsApp delen met anderen, waarna zij het bestand kunnen bekijken en/of bewerken.

Hierbij is het wel belangrijk om te onthouden dat de ontvangers ook een Googleaccount hebben, zodat zij kunnen inloggen. Daarnaast ben je bij persoonlijk gebruik van een Google Drive gebonden aan de opslag van de Drive. Dit houdt dus in dat deze grote bestanden mogelijk veel ruimte opnemen op jouw Google Drive waardoor je minder gemakkelijk andere bestanden kunt opslaan. Evenals Dropbox, kun je ook hier een gedeelde map aanmaken. 

Documenten apps

WeTransfer 

Misschien wel de bekendste service om grote bestanden te versturen naar jouw ontvangers is WeTransfer. Dit is een website waar je jouw grote bestanden kunt plaatsen op uploaden. Daarna voer je de e-mailadressen in van de mensen die het bestand moeten ontvangen. Je hebt ook de mogelijkheid om een berichtje bij te voegen. Je kunt deze dienst gratis gebruiken voor bestanden die niet groter zijn dan 2 GB. Heb je meerdere bestanden die samen tot die 2 GB komen? Dan kun je ze allemaal invoegen en worden ze samen verzonden.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je grotere bestanden hebt, waardoor je slechts enkele bestanden in één keer kunt versturen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak als je hoge kwaliteit afbeeldingen of video’s wilt verzenden. In dat geval kun je ervoor kiezen om meerdere mails te versturen naar jouw ontvangers via WeTransfer. Maar, zoals je in deze lijst kunt lezen, zijn er ook andere mogelijkheden die in dat geval misschien beter passen. 

 

DropSend 

Een alternatief voor WeTransfer is DropSend. Deze dienst lijkt in veel opzichten op die van WeTransfer, maar je kunt echter alleen bestanden versturen met een maximale grootte van 250 MB. Het is wel mogelijk om grotere bestanden te delen met anderen door een betaald abonnement af te sluiten. Deze abonnementen zijn over het algemeen goedkoper dan bij WeTransfer. Zo heb je al een abonnement voor vijf dollar per maand, waardoor je bestanden met een maximale grootte van 10 GB kunt versturen.

De gratis service limiteert je overigens ook in de frequentie van het versturen van grotere bestanden. Je mag namelijk per maand maar vijf bestanden versturen. Ben je dus van plan om een dergelijke dienst op frequente basis te gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor jouw werk, dan raden we je aan om een betaald abonnement te nemen. Zo ben je niet gebonden aan een limiet om bestanden te versturen en kun je dus grotere bestanden delen, aangezien de maximale capaciteit toeneemt. 

 

SendAnywhere 

Een andere oplossing om grote bestanden te delen met jouw ontvangers is SendAnywhere. Deze is overigens vrij anders dan de tot nu toe genoemde oplossingen voor het delen van deze bestanden. Je hoeft voor deze dienst namelijk geen e-mailadres van de ontvanger in te voeren. Ook is er geen limiet als het aankomt op het grote bestand wat je wilt delen. Hier hoef je dus ook niet extra bij te betalen of een abonnement af te sluiten als je extreem grote bestanden wilt delen met diverse ontvangers.

Na het uploaden van het desbetreffende bestand krijg je een code die je dient te delen met de ontvangers. Door het invoeren van de code kan iedereen, met de code, het bestand downloaden. Het enige nadeel van deze dienst is echter dat jouw bestand maar tien minuten online blijft staan. Daarom is het bij gebruik van SendAnywhere belangrijk dat je een tijd afspreekt waarop zij het document kunnen downloaden, zodat het bestand niet verdwijnt. 

 

TranferXL 

Zowel het uiterlijk als de werking van TransferXL lijkt enorm veel op WeTransfer. Net als WeTransfer hoef je ook voor TransferXL geen account aan te maken. Ook hier selecteer je de bestanden die je wilt uploaden, vul je jouw eigen mailadres in, het e-mailadres van de ontvanger(s) en eventueel een bericht.

Je kunt er echter ook voor kiezen om een deelbare link aan te maken, zodat je deze zelf kunt verspreiden onder de mensen die het bestand nodig hebben. Het is zelfs mogelijk om jouw bestand te delen via sociale mediakanalen, als Facebook en Twitter. Je kunt deze website gratis gebruiken voor bestanden met de maximale capaciteit of grootte van 5 GB. 

 

Uploadfiles.io 

Uploadfiles.io is een website die in de essentie wat meer wegheeft van SendAnywhere. Je kunt op deze website maximaal tien bestanden per keer uploaden, met de maximale grootte van 5 GB per bestand. Dit houdt dan ook in dat je met deze dienst meerdere grote bestanden kunt versturen, zonder hiervoor te betalen. Zodra je jouw bestanden hebt geüpload, ontvang je van Uploadfiles.io een korte link die je kunt delen met de mensen die het bestand moeten lezen, bewerken of downloaden.

De link en het bestand blijven dertig dagen online en werkzaam. Hierna is de link niet meer te openen, omdat het bestand dan is weggehaald. Je kunt er in dat geval uiteraard voor kiezen om een nieuwe link te maken en de bestanden opnieuw te uploaden. 

Werken op laptop

JustBeamIt 

Evenals Uploadfiles.io lijkt JustBeamIt erg op SendAnywhere. Het voordeel van deze dienst is dat er geen maximale bestandsgrootte is en dat het bestand niet opgeslagen zal worden op het internet. Heb je dus vertrouwelijke documenten die op een veilige manier gedeeld dienen te worden? Dan is dit wellicht de beste optie. Net als bij SendAnywhere is het document slechts tien minuten te downloaden.

Ook moet de ontvanger naar wie het grote bestand verstuurd moet worden online zijn op de JustBeamIt site zijn. Zodra jij het bestand naar de pagina hebt gesleept, klik je op ‘Create link’. Deze link stuur je naar de ontvanger en hij of zij heeft vervolgens tien minuten om het bestand te downloaden. 

 

Bestandsgrootte verkleinen om grote bestanden te delen 

Naast dat je gebruik kunt maken van bovenstaande tips, websites en applicaties die kunnen helpen met het gemakkelijk versturen van grote bestanden, kun je er ook voor kiezen om de bestandsgrootte te verkleinen, ook wel comprimeren genoemd. Vaak heeft deze oplossing niet de voorkeur omdat dit ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van het te versturen bestand vermindert. Over het algemeen zal men het verschil niet merken als het gaat om het versturen van grote tekstuele bestanden.

We raden het echter af om deze methode te gebruiken als oplossing als je graag hoge kwaliteit foto’s en video’s wilt delen. Heeft geen van de bovenstaande websites je kunnen helpen en wil je ook de kwaliteit van het te versturen bestand verlagen? Dan is het wellicht nog mogelijk om jouw document of documenten simpelweg op een USB-stickje te zetten. Deze kun je vervolgens aan jouw collega, baas of vrienden geven. Zij downloaden het bestand vervolgens en jij krijgt het stickje na hun gebruik weer terug. 

 

Dit zijn onze oplossingen voor het delen van grote bestanden 

In dit artikel hebben we acht oplossingen besproken voor het delen van grote bestanden. Hieronder sommen we ze graag nog even voor je op: 

  • Dropbox 
  • Google Drive 
  • WeTransfer 
  • DropSend 
  • SendAnywhere 
  • TransferXL 
  • Uploadfiles.io 
  • JustBeamIt 

Mochten deze websites, services of applicaties jouw probleem alsnog niet oplossen, dan kun je overwegen om het bestand te comprimeren. En, je hebt altijd nog de mogelijkheid om gebruik te maken van het ouderwetse USB-stickje. We horen graag van je of deze acht oplossingen jou hebben geholpen bij het delen van grote bestanden. Je doet dit door simpelweg een reactie achter te laten onder dit artikel! 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten