De beste navigatiesystemen 2023

Navigatiesysteem in de auto

Vroeger zat je in de auto met enkel de ANWB-borden langs de weg en een stratenboek in het dashboardkastje tot je beschikking om jouw bestemming te kunnen bereiken. Maar met de komst van het navigatiesysteem is het tijdperk van het raadplegen van een onduidelijke en opgevouwen wegenkaart of een achterhaald stratenboek verleden tijd. Het systeem dat doorgaans in of op het dashboard is geplaatst, loodst je naar de bestemming en dat maakt de rit een stuk aangenamer. Toch zijn er enorm veel mogelijkheden betreft navigatiesystemen. In dit artikel bespreken we dan ook welke soorten navigatiesystemen er zijn en welke navigatiesystemen de beste keuze zijn.

 

Wat is en kan een navigatiesysteem?

Navigatiesysteem is een woord dat precies omschrijft wat het product doet. Het navigeert. Een navigatiesysteem gebruik je om jouw gekozen bestemming te bereiken. Een bestemming waar je niet heel vaak komt of die lastiger te bereiken is. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar de Efteling. Als je daar niet zo vaak komt, is het handig dat je navigatiesysteem je helpt om het pretpark in Kaatsheuvel zo snel mogelijk te bereiken.

En een navigatiesysteem kan soms veel meer dan de bestuurder laten zien en vertellen waar hij of zij heen moet rijden. Navigatiesystemen met extra functies kunnen ook belangrijke verkeersinformatie weergeven, zoals files en flitsers of zelfs weergeven of er in de buurt van waar je op dat moment rijdt een nuttige plaats is. Zoals een wegrestaurant of een tankstation.

 

Hoe werkt een navigatiesysteem?

Doorgaans wordt een navigatiesysteem in of op het dashboard van de auto geplaatst, maar er zijn ook speciale navigatiesystemen voor truckers en fietsen. Wij richten ons in dit artikel vooral op de navigatiesystemen voor in de auto. Een navigatiesysteem is een unit met een display waar de route die je hebt geselecteerd op wordt weergegeven. Wanneer je een plaats van bestemming hebt geselecteerd maakt het systeem via GPS verbinding met de satelliet. Die enerzijds jouw plaats van bestemming vastlegt en het punt waar je naartoe wilt registreert. Vervolgens kan het systeem calculeren waar je naartoe moet en hoe lang de rit ongeveer duurt. De systemen zijn inmiddels zo doorontwikkeld dat de duur van de rit vaak tot op de minuut klopt!

Aanvullende informatie, zoals files, flitsers en nuttige plaatsen, worden in de regel ook via GPS bepaald, maar dan wel met behulp van de smartphone. Die je vaak met het navigatiesysteem kan koppelen. Enerzijds wordt er informatie van het Internet gehaald terwijl de locatie van een tankstation of een mobiele flitser met behulp van GPS wordt bepaald. Het koppelen van een navigatiesysteem aan een smartphone gebeurd in de regel via Bluetooth hoewel, het ook mogelijk is om de smartphone met een draad te koppelen aan een navigatiesysteem. Een aantal navigatiesystemen hebben ook Wi-Fi aan boord en dat is handig voor het updaten van het systeem en de navigatiekaarten, maar ook om handige informatie weer te geven. Uiteraard moet je auto dan wel voorzien zijn van Wi-Fi.

 

Route aflezen en naar route luisteren

Een navigatiesysteem heeft een touchscreen LCD-scherm. Zodat je het systeem kan bedienen, maar ook de route kan aflezen. Er zijn systemen die de route zowel in 2D als in 3D kunnen weergeven. Hier speelt persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. Doorgaans wordt een 2D weergave gekozen als het navigatiesysteem puur ondersteuning biedt aan de rit, want de route die je neemt ken je op jouw duimpje. Het geeft bijvoorbeeld aan hoe lang de rit ongeveer duurt en waar je je op dat moment bevindt. Met een 3D weergave kan je jezelf iets beter oriënteren en zie je ook op tijd welke afslag je moet hebben. Of welke straat je moet nemen.

Nu is het zo dat het continu turen naar het beeldscherm van je navigatiesysteem niet heel slim is als je aan het rijden bent. Want je moet je immers op het verkeer concentreren. Veel ongelukken vinden plaats door afleiding. Van bijvoorbeeld een beeldscherm in de auto. Of dat nu de ingebouwde tablet is in je splinternieuwe Tesla of het LCD-scherm van een navigatiesysteem is. Daarom vertellen navigatiesystemen jou ook via de ingebouwde luidsprekers of via de speakers in de auto waar je naartoe moet. Bij spraak kan je vaak kiezen of je een man of een vrouw wilt horen, in welke taal hij of zij moet spreken en soms is het zelfs mogelijk om bekende personages te kiezen. Het is toch fantastisch dat de jolige Homer Simpson of de geniepige Darth Vader jou vertelt waar je naartoe moet?

Navigatie in de auto

Geïnstalleerde kaarten en updaten

Navigatiesystemen hebben in de regel al geïnstalleerde kaarten in het systeem zitten en vrijwel ieder land in Europa is te selecteren. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar het zuiden van Frankrijk of een road trip naar Barcelona hebt gepland. Toch is het een manco dat kaarten continu veranderen. Wegen worden aangepast of routes worden anders ingedeeld. Via Wi-Fi of het aansluiten van een navigatiesysteem op bijvoorbeeld een laptop, kan je de kaarten updaten wanneer deze beschikbaar zijn. Zo ben je altijd up-to-date wat betreft de routes die je wilt rijden. Het is ook mogelijk om extra kaarten in te laden. Navigatiesystemen hebben vaak intern geheugen aan boord waar je informatie op kunt opslaan of je kan een Micro-SD met een kaartenset in het navigatiesysteem plaatsen. Mits het systeem een kaartlezer heeft.

 

Geheugen van het navigatiesysteem

Voor de instellen van het navigatiesysteem en het plannen van routes, heeft het systeem geheugen nodig. Nu hebben de meeste navigatiesystemen intern geheugen en ook opties om een geheugenkaart te kunnen plaatsen. De capaciteit van het interne geheugen varieert nogal en bepaald mede de aanschafprijs van een navigatiesysteem. Hoe meer geheugen des te duurder het systeem wordt. Je kan dus eventueel kosten besparen door een systeem met minder geheugen te nemen en daar een geheugenkaart met een flinke capaciteit aan toe te voegen.

 

Schermformaten en schermsoorten

Een ander belangrijk punt waar je op kan letten bij een navigatiesysteem is het formaat van het scherm, maar ook in welk soort scherm je kiest. Glanzende schermen kunnen bijvoorbeeld hinderlijk zijn, omdat deze reflecteren en daardoor minder duidelijk zijn. Terwijl een mat scherm juist duidelijker is. Het formaat speelt eveneens een belangrijke rol en is vooral afhankelijk van hoe goed je kan zien en hoe groot het systeem maximaal mag zijn. Je moet immers wel de ruimte in of op het dashboard hebben om het systeem te kunnen plaatsen. Hoe groter het scherm des te groter het systeem in totaal is.

 

Wel of geen ingebouwde dashcam

Er zijn navigatiesystemen met een ingebouwde dashcam. Die ritten kan vastleggen, maar bijvoorbeeld ook bij ongevallen een belangrijke rol kan spelen. Dashcams stijgen in populariteit en de fabrikanten van navigatiesystemen spelen daar handig op in door deze twee productsoorten te combineren in één product. Het voordeel is dat je de beelden, die door de dashcam zijn gemaakt kan bekijken op het scherm van het navigatiesysteem en kan opslaan op het geheugen of de geheugenkaart. Je kan ook ons artikel over de beste dashcams raadplegen als je meer wilt weten over dashcams.

Navigatiesysteem met bevestiging

Smartphone notificaties en handsfree bellen

Wanneer je een mooie geluidsinstallatie in de auto hebt zitten, heb je vaak ook de mogelijkheid om externe apparaten via Bluetooth te koppelen. Denk aan de smartphone of het navigatiesysteem. Er zijn ook navigatiesystemen die in contact staan met de smartphone en bijvoorbeeld belangrijke mededelingen, zoals een tekstbericht of een melding van de agenda op het scherm van het navigatiesysteem weergeven. Een handige functie hoewel wij van mening zijn dat een gewaarschuwd mens voor 2 geldt. Want dit zorgt weer voor extra afleiding en dus gevaarlijke situaties binnen het verkeer. Daarentegen bevorderen navigatiesystemen met een functie om handsfree te bellen de verkeersveiligheid. Dan functioneert het navigatiesysteem ook als een carkit.

 

Grotere verkeersveiligheid met spraakbediening

Knopjes of een touchscreen bedienen tijdens de rit is niet zo handig, want dit zorgt voor afleiding en gevaarlijke situaties. Er is immers niet voor niets een wet dat je de smartphone niet met de hand mag bedienen wanneer je in de auto zit. Daarom is spraakbediening een functie die wij prefereren, omdat het de mogelijkheid geeft om een navigatiesysteem met commando’s te bedienen. Plan een route of vraag informatie op door het systeem een commando te geven. Dat is handig en wel zo veilig, omdat je jouw handen aan het stuur houdt.

 

Blijf in je eigen rijstrook

Je ziet het wel vaker op de weg. Automobilisten die de grootste moeite hebben om in hun eigen rijbaan te blijven. Dat leveren gevaarlijke situaties op, omdat het voor een achterligger moeilijker in te schatten is wat de automobilist voor je aan het doen is of gaat doen. Met een navigatiesysteem met rijstrookbegeleiding wordt de automobilist geattendeerd op het overschrijden van de wegmarkering wanneer je geen knipperlicht hebt ingeschakeld. Maar je wordt ook tijdig geïnformeerd welke rijbaan je moet selecteren als je bijvoorbeeld een knooppunt of een kruising nadert. Op tijd voorsorteren voorkomt een hoop problemen en irritaties bij andere weggebruikers.

GPS tracking

Verkeersinformatie en de flitsverklikker

Flitsmeister is misschien wel de populairste applicaties onder de weggebruikers, want met deze app op een smartphone krijg je informatie over waar de mobiele flitsers staan, een waarschuwing als je een flitspaal nadert en je krijgt informatie over verkeersongevallen en files. Ook navigatiesystemen kunnen handige functies bevatten waarmee je verkeersinformatie ontvangt terwijl er ook systemen zijn met de flitsverklikker. Deze functies doen in de basis precies hetzelfde als de Flitsmeister app. Let op, want de autoriteiten zijn niet blij met flitsverklikkers en in een aantal landen binnen de EU zijn flitsverklikkers zelfs verboden!

 

Nuttige plaatsen

Wanneer je jezelf op onbekend terrein vergeeft heb je eigenlijk geen flauw idee waar het dichtstbijzijnde tankstation, de parkeerplaats of het wegrestaurant is. Met navigatiesystemen, die nuttige plaatsen kunnen weergeven is dat verleden tijd. Vaak wordt met behulp van icoontjes op de kaart op het display aangetoond waar deze nuttige plaatsen zich bevinden. Door op het icoontje te klikken wordt je huidige route onderbroken en een route naar de gekozen nuttige plaats berekend. Een mooie functie die jouw rit kunnen verrijken en je ook helpen om een pauze in te lassen. Zeker bij ritten die langer dan 2 uur duren wordt een pauze geadviseerd.

 

Het navigatiesysteem bevestigen

Een punt om op te letten wanneer je een navigatiesysteem wilt kopen, is hoe je het systeem kan bevestigen of kan monteren. Veel navigatiesystemen worden met behulp van een houder, een arm en de welbekende zuignap aan de binnenkant van de vooruit geplaatst, maar er zijn ook systemen die je kan inbouwen of systemen met bevestigingsmaterialen die je in of op het dashboard kan monteren. Bij een (private) lease auto zonder ingebouwd navigatiesysteem is het niet slim om een systeem aan te schaffen, die je met behulp van plakstrips of schroeven op het dashboard moet monteren. Want na het verwijderen blijft het zichtbaar dat daar ooit een systeem heeft gezeten. Maar wanneer je een auto aanschaft kan je natuurlijk naar eigen inzicht schroeven en plakken. Maar net wat je wenst uiteraard. De meeste navigatiesystemen worden met de nodige bevestigingsmaterialen en zuignappen geleverd.

 

De beste navigatiesystemen van 2021

Nu is het moment aangebroken om de beste navigatiesystemen van 2021 onder de loep te nemen. Wij hebben gekeken naar functies, gebruiksvriendelijkheid en de aanschafprijs. In de regel zijn er twee merken, die met kop en schouders boven de concurrenten uitsteken en ook de marktleiders zijn in het segment navigatiesystemen. Zowel TomTom als Garmin zijn de onbetwiste specialisten als we het hebben over navigatiesystemen.

Slimme plaatsen in het navigatiesysteem

TomTom GO Discover 7

De TomTom Go Discover 7 is het nieuwste model van de fabrikant in de GO Discover-serie en is beter en sneller dan zijn voorgangers. Het navigatiesysteem bevat een 7” HD-touchscreen met een glanzend scherm. Met de geïnstalleerde kaarten navigeer je door heel Europa terwijl je ook updates en routes kan inladen. Via Wi-Fi of als je het systeem met de bijgeleverde kabel aansluit op een laptop. Via GPRS kan je actuele verkeersinformatie opvragen via de smartphone terwijl het systeem standaard een flitsverklikker heeft. Echter kan je slechts 1 jaar gebruikmaken van deze functie tenzij je een abonnement hiervoor afsluit. Het navigatiesysteem wordt geleverd met een handige click-and-drive houder die simpel te monteren is.

De TomTom Go Disover 7 is een handig navigatiesysteem en aantrekkelijk in de aanschafprijs. Met helaas een paar nadelen. Het glanzende scherm is een minpuntje terwijl het systeem 32GB intern geheugen heeft. Op zich is dat meer dan voldoende, maar wanneer het geheugen vol is kan je het niet uitbreiden. Het systeem bevat namelijk niet over een kaartlezer.

TomTom Classic 6

Het product is helaas uitverkocht.

De TomTom Classic 6 is een uitstekend navigatiesysteem dat over een 6” HD-touchscreen beschikt. Via Wi-Fi kan je de kaarten eenvoudig updaten en voorgeprogrammeerde routes inladen. En natuurlijk wordt ook dit systeem geleverd met een zuignap voor op he raam of een houder die je op het dashboard kan monteren.

De TomTom Classic 6 is voor de automobilist, buschauffeur en trucker gemaakt en bevat zeer aantrekkelijke functies, zoals geüpdatet wegenkaarten, flitsverklikker, informatie over nuttige plaatsen en smartphone notificaties. Handsfree bellen is ook mogelijk met het systeem. Een klein minpuntje is dat het navigatiesysteem geen ingebouwde dashcam heeft.

Garmin Drive 5 Plus MT-S EU

De Garmin Drive 5 is een simpel doch gedegen navigatiesysteem, dat ook zeer aantrekkelijk in de aanschafprijs. Navigeer simpel van punt A naar punt B door de route in te plannen en geniet van extra functies, zoals gesproken aanwijzingen, rijbaanbegeleiding en verkeersinformatie. Het systeem heeft geen intern geheugen, maar wel de mogelijkheid om een Micro-SD kaart te plaatsen. En via Wi-Fi of met een draad kan je de kaarten eenvoudig downloaden en updaten.

De Garmin Drive 5 is een handig en compact systeem door het 5” touchscreen scherm dat ook anti-reflecterend is. Maar de grootste nadelen zijn toch het ontbreken van de flitsverklikker, de spraakbesturing en de mogelijkheid om handsfree te kunnen bellen.

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste navigatie voor in de auto?

Op basis van onze vergelijking adviseren wij de TomTom 620 Professional.

Wat betekent LMT bij navigatiesystemen?

LMT staat voor Lifetime Tracking en dat houdt in dat het navigatiesysteem beschikt over actuele verkeersinformatie. Dat via het display van het systeem aan de bestuurder wordt getoond.

Welke navigatie is het beste voor op de fiets?

Op basis van onze vergelijking adviseren wij de Garmin Edge 530. Lees ook ons artikel over de beste fietsnavigatie voor meer informatie.

 

 

Plug & Drive

Je hebt nu een goed beeld bij wat navigatiesystemen zijn, wat ze kunnen en waar je op kan letten wanneer je een nieuw navigatiesysteem wilt aanschaffen. Heb je vragen over navigatiesystemen of wil je gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter en de productspecialist helpt je letterlijk en figuurlijk op weg.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten