15 tips om meer te doen met Microsoft Word

Typen laptop

Je gebruikt Microsoft Word misschien wel dagelijks voor het schrijven van professionele documenten voor je werk of voor je studie. Van cv’s tot scripties: je maakt het allemaal met Word. Word heeft dagelijks miljoenen gebruikers die de voordelen van deze fijne tekstverwerker benutten. Maar de meeste mensen benutten zeker niet alle mogelijkheden. Dat is zonde. Wil je nog sneller je teksten kunnen schrijven en opmaken? Dan zijn deze 15 dingen die je nog niet wist over Microsoft Word een aanrader om te lezen.

 

Woorden plakken zonder opmaak

Wil je iets in je tekst verschuiven van plaats, maar wil je niet dat het lettertype verandert? Of wil je een stukje tekst uit een ander document of van een website kopiëren en plakken in je Word-document? Kopieer dan zoals je altijd doet de tekst, maar druk vervolgens op de toetsen CTRL + Shift +V. Wanneer je deze toetsencombinatie gebruikt, neem je de tekst wel over, maar de opmaak niet. Dus de tekstkleur, lettergrootte en lettertype van de tekst kopieer je niet.

 

Gemakkelijk en snel bestanden delen via Word

bestanden delen op word

Wanneer je een Word-bestand hebt gemaakt en deze wil delen, is dat heel makkelijk om te doen. Je kunt het bestand namelijk direct delen via de mail. Klik hiervoor op Bestand en vervolgens op Delen, of op de blauwe knop  met het woord Delen, deze staat rechts in Word. Je krijgt nu een nieuw venster te zien. In dit venster kun je kiezen om het bestand toe te voegen en het bestand te delen. Doe dit door het bestand bij te voegen (kopie delen) of stuur een link mee naar degene die het bestand moet ontvangen.

 

Opmaak eenvoudig wissen

opmaak wissen in word

Ben je niet tevreden over de opmaak van je Word-bestand, of wil je de opmaak van een deel van je bestand wissen? Dan markeer je het gebied waarvan je de opmaak wil wissen. Klik vervolgens op de knop Heldere opmaak. Het icoontje hiervan ziet eruit als een hoofdletter A met een gummetje en staat naast de letter A. Wanneer je de opmaak van het hele document wil wissen, druk dan op Ctrl + A. Nu markeer je alles van het document. Klik nu op het icoontje A met het gummetje en je wist de opmaak van het hele document.

Het maken van een schermopname in Word

scherm opname maken in word

Wist je dat je ook een schermopname in Word kunt? Je hoeft dit dus niet apart met een ander programma te doen. Het is heel simpel. Je moet hiervoor naar Invoegen gaan. Klik vervolgens op Illustraties en daarna op Schermopname. Nu heb je de keuze om een beschikbaar venster op te nemen, of zelf de schermopname te maken. Wanneer je kiest voor deze laatste optie, kies je zelf welke delen je van je scherm wil opnemen. Nadat je een selectie hebt gemaakt wat je als schermopname wil hebben, voegt Word het in het bestand toe.

 

Fouten snel vervangen

Fouten snel vervangen

Soms merk je dat je in een lange tekst een fout meerdere keren hebt gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld een woord verkeerd gespeld en dit woord komt vaker voor in je Word-document. Je kunt natuurlijk zelf de hele tekst doorlopen om de fouten te corrigeren, maar het kan veel sneller en makkelijker met deze functie van Word: Zoeken en vervangen.

Om naar deze functie te gaan, klik je eerst op de toetsencombinatie CTRL + F. Nu opent de tool voor zoeken en vervangen. Type het foute woord in dat je wil vervangen bij zoeken en bij vervangen type je het juiste woord in. En voilà, het woord is in het hele document vervangen.

 

Een PDF-bestand omzetten naar een Word-bestand

Je hebt een PDF-bestand dat je wil omzetten naar een Word-bestand. Zodat je het bestand nog kunt aanpassen. Daarna kun je het eventueel weer opslaan als PDF-bestand. Dit werkt het beste als het PDF-bestand vooral uit tekst bestaat. Je zet het bestand om door te klikken op Bestand en vervolgens op Openen. Kies nu de locatie waar je de PDF wil opslaan door op Bladeren te klikken. Nu zoek je de PDF en klik op je op Openen. Het bestand converteert naar een Word-document.

Andersom is ook mogelijk: een Word-bestand opslaan als een PDF. Klik dan op Opslaan als, klik nu PDF als Bestandstype aan en klik daarna op Opslaan. Een kind kan de was doen.

Werken laptop

Twee Word documenten vergelijken

Soms heb je per ongeluk twee bestanden waarvan je niet meer weet welke de juiste is. Of heeft een collega of klasgenoot wijzigingen in een tweede document gemaakt, waardoor je wil weten wat de verschillen zijn tussen jouw document en het document van de ander. Je kunt met Word twee documenten met elkaar vergelijken. Zo zie je snel wat de verschillen tussen de twee documenten zijn. In dit geval vergelijk je de documenten, maar wijzig je ze niet.

Ben je benieuwd hoe je dit doet? Open een Word-bestand. Je kunt het bestand kiezen welke je wil vergelijk, maar een blanco nieuw bestand openen werkt ook. Klik nu op Controleren. Nu kies je in de linkerkant, bij het Oorspronkelijke document het ene bestand dat je wil vergelijken en aan de rechterkant, bij Gereviseerde document kies je het andere bestand. Klik op Ok en je ziet gelijk wat de verschillen zijn.

 

Het snel verwijderen van hyperlinks in het document

Wanneer je een tekst kopieert met hyperlinks erin, maar niet wil dat de hyperlinks in jouw bestand staan, is er een eenvoudige manier om dit te veranderen. Word heeft namelijk op de desktop versie een sneltoets waarmee je alle linkjes snel kunt verwijderen. Klik daarvoor tegelijkertijd op CTRL + Shift + F9. Nu zijn alle hyperlinks uit je document verdwenen.

 

Een tekst in je Word-bestand vertalen

Vertalen van teksten in word

Soms wil je een tekst vertaald hebben, of wil je de betekenis van een bepaald woord in je bestand opzoeken. Wist je dat je daar niet losse apps of websites voor hoeft te gebruiken? Word heeft namelijk ook een vertaalfunctie gemaakt. Wanneer je een tekst wil vertalen, klik je op Controleren. Klik daarna op Taal en op Vertalen. Je hebt nu de mogelijkheid om het hele document te vertalen of alleen een deel van de tekst wil vertalen.

 

Het veranderen van standaardlettertype

In Word is er een standaard lettertype geïnstalleerd. Ben je hier niet tevreden mee? Dan hoef je het er niet bij te laten. Je kunt het standaard lettertype namelijk makkelijk veranderen. Geef hiervoor eerst je tekst het lettertype dat je ook wil toepassen als standaard lettertype. Selecteer daarna de tekst en druk op je rechtermuisknop.

Klik nu op Lettertype. Er komt een venster tevoorschijn met de eigenschappen van de tekst. Druk op de knop Als standaard instellen, zodat je gewenste lettertype ingesteld staat als standaard. Vink Alle documenten gebaseerd op het sjabloon Normal aan. Wanneer je nu een nieuw document opent en begint met typen, is dit standaard met je gewenste lettertype.

 

Op een snelle manier delen van teksten verwijderen

Is er een groot deel van de tekst in je Word-bestand dat je wil verwijderen? Je kunt natuurlijk hiervoor de backspace-balk indrukken, maar het kan nog veel makkelijker. Door de toets CTRL en dan Backspace in te drukken. Wanneer je dit doet, verwijdert Word steeds een woord in plaat van een teken. Wanneer je de twee toetsen tegelijkertijd ingedrukt houdt, verwijder je razendsnel lappen tekst.

 

Witruimte verwijderen tussen alinea’s

Wanneer je meerdere alinea’s maakt in een document, plaatst Word automatisch een witregel tussen de alinea’s met dezelfde stijl. Maar ook bij opsommingstekens krijg je vaak een extra witregel tussen de bulletpoints. Klik je op Enter, dan maakt Word deze witregel namelijk aan. Wanneer je dit niet wil, gebruik je de toetsencombinatie Shift + Enter. Dit noem je ook wel een ‘zachte return’ en dit zorgt ervoor dat er geen witregel komt.

Heb je in een groot bestand al tussen alle alinea’s een witregel die je wil verwijderen? Je kunt ze in een keer verwijderen. Selecteer daarvoor de tekst met de witregels. Klik op je rechtermuisknop en selecteer Alinea. Vink nu het selectievakje Geen witruimte toevoegen tussen alinea’s met dezelfde stijl aan. Met dit selectievakje kun je namelijk kiezen of je de alinea-afstand toe laat voegen aan alleen alinea’s met dezelfde stijl.

Laptop word

Achtergrond van afbeeldingen verwijderen in je Word-bestand

Achtergrond verwijderen word stap 1

Wanneer je afbeeldingen zonder achtergrond in een Word-bestand wil plaatsen, denk je vast dat je dit eerst in een programma als Photoshop of een andere afbeeldingseditor moet doen. Niets is minder waar. Word heeft namelijk een functie waarmee je afbeelding achtergronden kunt verwijderen. Je houdt dan alleen de delen van de afbeelding over die je wil houden. Het is dus super handig wanneer je professionele afbeeldingen wil maken die de focus hebben op het onderwerp.

Achtergrond verwijderen word stap 2

De tool van Word hiervoor is enorm geavanceerd. Zo kan de tool de achtergronden herkennen en je hoeft meestal geen handmatige correcties te maken. Je kunt wel aanpassen welke onderdelen van de afbeelding je wil verwijderen. Nu wil je natuurlijk weten hoe je dit doet. Voeg eerst de afbeelding in het Word-bestand in. Selecteer de afbeelding en je krijgt in de lint het tabblad Beeldformaat te zien. Klik nu op de knop Verwijder achtergrond. Je ziet nu in een paarse laag welke gebieden van de afbeelding verdwijnen. Je kunt nog aanpassen wat je wil behouden en wat niet, door de hulpmiddelen Markeer gebieden die je wil behouden en Markeer te verwijderen gebieden te gebruiken.

 

Een cv met opmaak maken

CV Maken in word

Is het tijd voor een nieuwe baan? Net zoals de meeste mensen stel je dan een cv op in Word. Veel mensen weten niet dat de tekstverwerker ook sjablonen heeft om een cv mooi op te maken. Super handig is dit. Wil je hiervan gebruik maken? Ga dan naar Bestand. Klik op Nieuw en vervolgens op Cv’s en sollicitatiebrieven. Nu kun je een lay-out kiezen dat past bij jouw wensen. Je hoeft alleen de lege plekken in het sjabloon in te vullen en je kunt ‘m gebruiken voor je sollicitaties. Wedden dat je binnen no-time op gesprek mag voor een nieuwe baan!

 

Eenvoudig hoofdletters omzetten

Hoofdletters omzetten in word

Heb je een tekst voor je met kleine en hoofdletters op plekken waar deze niet horen? Voordat je in paniek schiet, heeft Word een handige oplossing voor jou. Selecteer de tekst en ga naar Start. Klik op Lettertype en druk op Aa. Nu kun je kiezen uit verschillende manieren om je tekst op te maken. Kies bijvoorbeeld voor de optie Zoals in een zin, waardoor elke zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt. Wil je juist liever de hele tekst in kleine letters of hoofdletters? Dat kan natuurlijk ook. Er is zelfs een functie om elke woord te beginnen met een hoofdletter.

Nu je deze 15 dingen die je nog niet over Word wist, wel weet, kun je veel sneller een document in Word maken. Zo zorg je er super snel voor dat de tekst leesbaar is, door alle zinnen te voorzien van een hoofdletter aan het begin van de zin en een punt aan het einde. Je maakt eenvoudig een cv op, verwijdert achtergronden van afbeeldingen en vertaalt je tekst naar het Engels of een andere taal. Hierdoor haal je veel meer uit Word dan je eerst deed. Welke functie kende je nog niet en ga je vanaf nu wel gebruiken? Laat het ons weten in de comments.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten