De 10 leukste YouTube kanalen voor kinderen


Kinderen kijken filmpjes tv

Als jij je als ouder zorgen maakt over wat je kinderen op YouTube zien, hoop ik dat je na het lezen van dit artikel, wat ideeën hebt, om je kind wel veilig op YouTube te kunnen laten kijken. We bespreken hier namelijk 10 YouTube Kids-kanalen die veilig en educatief verantwoord zijn. De YouTube kanalen bieden kwaliteitsinhoud met een verscheidenheid aan onderwerpen die voor kinderen interessant zullen zijn: van knutselen tot muziek, sport, leren en meer.

Deze YouTube-kanalen zijn uitstekend, omdat ze alles hebben wat onze kinderen nodig hebben om zich te vermaken, en tegelijkertijd profiteren van de schermtijd om nieuwe dingen te leren en een aantal vaardigheden te ontwikkelen. Lees maar verder om erachter te komen wat deze kanalen zijn.

 

Traditionele tv? Niet meer. Voor de kinderen is het YouTube dat telt.

Kinderen die in dit technologische tijdperk zijn geboren, zijn al vanaf zeer jonge leeftijd gewend aan het typen op de toetsen van smartphones en tablets. Een van de favoriete bezigheden van de kleintjes is gewoon cartoons en video’s kijken op YouTube: ze vegen met hun vinger over het scherm, bekijken de video’s en als het aan hen lag, zouden ze er uren naar kijken.

Kinderen kunnen zowel thuis als onderweg urenlang vermaakt worden met een tablet in de hand. Wat vroeger tekenfilms op televisie waren, zijn nu tekenfilms op een tablet die je overal mee naartoe kunt nemen en die je op elk moment kunt kiezen. Al op jonge leeftijd gebruiken kinderen YouTube. Maar wat kunnen ze zien? Hier zijn de 10 beste YouTube-kanalen voor kinderen.

 

Wat is YouTube?

YouTube is een platform om video’s te delen en bestaat sinds 2005. Je kunt je eigen video’s uploaden, video’s van anderen bekijken en ermee communiceren. Op dit platform kun je de inhoud die je bekijkt “liken”, delen en erop reageren. YouTube kan een goudmijn zijn als het gaat om entertainment, tips en trucs en beschikt beslist over horizonverruimende inhoud.

 

De 10 YouTube kanalen voor kinderen die zeker veilig zijn

1. Nijntje tv

Dit vrolijke konijn ,getekend en geschreven door de Nederlandse kunstenaar Dick Bruna, heeft een eigen kanaal op YouTube. Hier kunnen kinderen veel filmpjes bekijken van Nijntje en haar vrienden. Nijntje maakt van alles mee en kinderen leren hier echt van alles van. Zo leert Nijntje sommen maken of dansen, maar ook laat Nijntje de kinderen bewegen. Elke woensdag verschijnt er een nieuw filmpje van Nijntje.

Nijntje YouTube kanaal

2. Dikkie Dik

Ook dit YouTube kanaal is geweldig voor jonge kinderen. Het zijn zeer educatieve en 100% veilige filmpjes. Het is een serie waarin kinderen kunnen genieten van de avonturen van deze oranje kater. De filmpjes bevatten elke keer een verhaal en ook Dirk Scheele zingt in sommige afleveringen leuke liedjes rondom het onderwerp van het filmpje.

Dikkie Dik YouTube

3. Het Zandkasteel

Als je kind zich abonneert op dit YouTube kanaal dan krijgt het  spannende avonturen te zien van Toto, Sassa, en Koning. Deze hoofdfiguren zijn grote poppen die samen met hun hond Finnie wonen in Het zandkasteel. Ze beleven samen allerlei avonturen en kinderen leren in deze filmpjes tellen, kleuren en dieren kennen. De afleveringen bevatten onderwerpen die bij de belevingswereld van jongen kinderen past en die ze zelf ook meemaken. Er staan veel filmpjes op. Helaas worden vandaag de dag niet meer nieuw toegevoegd, maar de voorraad op YouTube is talrijk. Dus er zit zeker een aantal uren kijkplezier in.

Het Zandkasteel YouTube

4. Peppa Pig Nederlands – Officiële Kanaal

Dit is een leuke Britse animatieserie over het leven van het schattige en ondeugende varkentje Peppa. Dit kanaal is een speciale Nederlandse verzameling van de filmpjes. Dus geen zorgen, het is goed te verstaan.

Samen met haar ouders en broertje George beleefd de ondeugende Peppa Pig allerlei spannende avonturen in deze filmpjes. Peppa maakt dingen mee die kinderen ook meemaken zoals; naar school gaan, op vakantie gaan, boodschappen doen en plagen. Het zijn allemaal grappige en leerzame avonturen die regelmatig een lach op de mond van je kleintje zal laten zien.

Peppa Pig YouTube

5. WildBrain International

Dit is een onafhankelijk portaal die veel filmpjes in een bibliotheek heeft geplaatst die kinderen van deze leeftijd erg leuk vinden. Het zijn vooral tekenfilmpjes waarbij je kunt denken aan bijvoorbeeld; Brandweerman Sam, Zou, Sunny Buddies, Teletubbies. let op: Dit is een Engels YouTube kanaal.

WildBrain International YouTube

Kanalen voor oudere kinderen;

6. National Geographic Junior

Kinderen willen van alles ontdekken over de wereld om hen heen. Via dit toffe YouTube kanaal kunnen kinderen van alles leren over wilde dieren, andere landen, de ruimte en andere thema’s die hen interesseert. Door middel van indrukwekkende en educatieve filmpjes, maar ook met behulp van quizzen, kan het kind zijn of haar kennis van de wereld verbreden. En dit is zelf ook nog leuk en leerzaam voor papa en mama!

National Geographic Junior YouTube

7. Het Klokhuis

Ook ik ben groot geworden met deze serie. Wie eigenlijk niet? Dit educatieve programma bestaat al sinds 1988 en leert kinderen alles over de wereld om hen heen. Op YouTube is er ook een kanaal van het klokhuis te vinden. In elke aflevering worden kinderen geïnformeerd over diverse onderwerpen die bij hun belevingswereld passen. Heel leerzaam en informatief, maar ook zitten de afleveringen vol humor. Dagelijks worden er nog nieuwe filmpjes aan de al zeer grote bibliotheek aan onderwerpen toegevoegd.

Het Klokhuis YouTube

8. Animal Planet

Animal Planet is ook een populair YouTube kanaal onder kinderen. Het heeft daar zijn eigen platform. Animal Planet is een educatieve serie waarin kinderen van alles leren over het dierenrijk. Er is zowel ruimte voor grappige video’s met schattige dieren die over hun eigen benen vallen, als clips uit andere programma’s over dierenartsen, onderzoekers en dierenliefhebbers, die je allemaal meenemen op avonturen in de diverse wereld van het dierenrijk. let op: Dit is een Engels YouTube kanaal.

Animal Planet YouTube

9. ESA Paxi

Paxi is een digitale mascotte van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Deze kleine alien van de planeet Ally-O, leert kinderen in verschillende filmpjes van alles over de ruimte. Deze video’s zijn te vinden op YouTube en vallen onder het  educatieve online platform ESA Kids. Paxi vertelt over ruimtevaart, de aarde en het zonnestelsel en nog vele onderwerpen meer. Er is een groot aanbod aan educatieve filmpjes. De kinderen in mijn klas zuigen ze op als een spons en willen elke lunchpauze een nieuw filmpje zien. let op: Dit is een Engels YouTube kanaal.

ESA Paxi YouTube

10. Klaas Kan Alles

Dit is een fantastisch populair wetenschappelijke programma voor kinderen. In  Klaas kan alles draait experimenteert Klaas met techniek, wetenschap en allerlei nieuwe en slimme snufjes. Klaas van Kruistum krijgt elke week een aantal spannende opdrachten die hij met behulp van technologie en wetenschap probeert te laten slagen. De kinderen in mijn klas moeten vaak lachen om de vele gekke momenten in de filmpjes en vinden het spannend of elke opdracht slaagt. Ondertussen leren ze veel van de filmpjes. Dus echt een aanrader.

Elke vrijdag wordt er een nieuwe Klaas kan alles geüpload.

Klaas kan alles YouTube

YouTube-kanalen voor kinderen: een wereld aan mogelijkheden

Zoals je kunt zien, kun je op YouTube allerlei soorten inhoud vinden om je zoon of dochter te onderwijzen, hem te vermaken of zelfs om te leren verschillende experimenten en ambachten uit te voeren. Maar het netwerk is ook een perfect kanaal om andere gevoelige kwesties met de kleintjes aan te pakken en op een plezierige manier kennis te laten maken met onderwerpen als: acceptatie van de verschillen van de ander, armoede , waarden als empathie… als je goed zoekt en weet waar filmpjes aan moeten voldoen is er genoeg veiligs te vinden.

Ik hoop dat je met bovenstaande YouTube kanalen, leuke content hebt gevonden voor je kinderen. Mocht je nog meer behoefte hebben aan tips om je kind veilig met YouTube te laten omgaan? Lees dan mijn artikel; Wat ouders moeten weten over kinderen en YouTube.

En voor jou, welk YouTube-kanaal is volgens jou het beste?

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 11 Average: 4.5]
Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *