De beste laptops met een AMD Ryzen 3 processor

Werkend op laptop

Je wilt een laptop aanschaffen of je huidige laptop vervangen, maar je wilt er dan wel zeker van zijn dat je een goede laptop koopt. En dat de laptop alle taken kunt uitvoeren die jij wilt doen. Je wilt achteraf niet ontdekken dat de laptop die je hebt gekocht niet krachtig genoeg is om je werk op uit te kunnen voeren.

Maar waar moet je op letten en welke laptops zijn dan de beste keuze? In dit artikel geven wij uitgebreid advies over waar je op moet letten als je een nieuwe notebook koopt en welke laptops met een AMD Ryzen 3 processor de beste koop zijn.

 

Intel vs. AMD

Al jaren is er een strijd gaande tussen fabrikanten Intel en AMD. Het zijn de fabrikanten van processoren die in computers en laptops worden verwerkt. Intel heeft jarenlang de markt gedomineerd, maar AMD heeft een behoorlijk inhaalslag gemaakt.

Tegenwoordig doen de fabrikanten dan ook niet voor elkaar onder hoewel, AMD op een aantal vlakken beter presteert. Vooral gamers geven de voorkeur aan een AMD processor, omdat deze in tegenstelling tot de Intel-processor een stuk stabieler draait.

 

Het hart van de computer

De processor wordt ook wel het hart van de computer genoemd, want zonder dit onderdeel doet een laptop niets. Maar als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop zul je ook zien dat er verschillende merken en varianten zijn. Hoe bepaal je dan welke processor het beste in jouw situatie past? Op zich is het niet heel moeilijk om te bepalen voor welke processor je zou moeten kiezen.

 

AMD Ryzen 3

De AMD Ryzen 3 processor mag ook wel worden gezien als de processor van goedkopere laptops waar je in de basis alle simpele taken mee kunt uitvoeren. De processor heeft een redelijke rekenkracht, maar je kunt er geen zware programma’s mee draaien.

Denk dan aan software, zoals Adobe Photoshop of videobewerkingsprogramma’s die veel rekenkracht nodig hebben. Een laptop of een computer met een AMD Ryzen 3 processor is vooral geschikt voor het bezoeken van webpagina’s, e-mailen en tekstverwerken. Je zou er ook wel mee kunnen Netflixen.

Werken op laptop met AMD

AMD Ryzen 5

De AMD Ryzen 5 is een sterkere processor dan de AMD Ryzen 3 en heeft dus ook meer rekenkracht. Laptops met een AMD Ryzen 3 processor kun je natuurlijk gebruiken voor huis-tuin-en-keukengebruik en het grote voordeel is dat je deze lichtere taken zonder problemen tegelijkertijd kunt uitvoeren. Met een AMD Ryzen 5 zou je ook zwaardere programma’s, zoals Photoshop kunnen gebruiken.

Echter is een AMD Ryzen 5 minder geschikt als je veel multitaskt. Hoe meer programma’s je draait des te harder de processor moet werken. Het is niet dat de processor daardoor defect raakt, maar in de gebruikerservaring zul je merken dat je systeem trager gaat reageren of uiteindelijk niet meer reageert als je teveel applicaties tegelijkertijd hebt openstaan.

 

AMD Ryzen 7

De AMD Ryzen 7 is een krachtige processor van de AMD-processoren die in de markt verkrijgbaar zijn en dat wil zeggen dat deze processor uitermate geschikt is voor het uitvoeren van zware taken, multitasken en gamen. Door de hoge rekencapaciteit kan de processor zijn rekenkracht goed verdelen over de applicaties die zowel op de voor- als achtergrond van jouw systeem draaien. Vooral bij fotografen, grafische designers en gamers zien we dat er in de regel voor een systeem met een AMD Ryzen 7 processor wordt gekozen.

 

AMD Ryzen 9

De AMD Ryzen 9 is de krachtigste AMD-processor in de serie en is een processor die uitermate geschikt is voor professionals en fanatieke gamers. Je zou haast kunnen zeggen dat deze processor specifiek voor (semi)professionele gamers ontwikkeld is.

Maar machines met een AMD Ryzen 9 processor kun je ook gebruiken voor je alledaagse taken, voor het werk en wanneer je een grafische designer, webdesigner of fotograaf bent. Een nadeel van de AMD Ryzen 9 is dat deze processor in tegenstelling tot de AMD Ryzen 3, 5 en 7 geen videokaart heeft.

 

Niet alleen de processor is belangrijk

Een goede processor is het halve werk, want er zijn meer zaken waar je op moet letten wanneer je een nieuwe laptop koopt. Wij snappen heel goed dat door de vele mogelijkheden en het gigantische aanbod het soms lastig is om te bepalen of je wel de juiste keuze maakt. Daarom geven wij nog een paar handige tips voordat we de beste laptops met een AMD Ryzen 3 processor laten zien.

 

Intern werkgeheugen

Het interne werkgeheugen van een laptop is net zo belangrijk als de processor, want het geheugen helpt het systeem om taken naar behoren uit te voeren. In de basis schaf je een systeem aan met 4GB, 8GB of 16GB intern werkgeheugen terwijl er ook systemen zijn met 32GB intern werkgeheugen. Hoe meer werkgeheugen je hebt des te stabieler het systeem draait. Je kunt het ook merken aan hoe snel een systeem en applicaties opstarten.

Daarnaast is het goed om te bepalen wat je met het systeem wilt doen, want dat zal uiteindelijk de keuze voor het aantal intern werkgeheugen bepalen. Voor huis-tuin-en-keukengebruik is 4GB tot 8GB intern werkgeheugen voldoende, maar 16GB of 32Gb werkgeheugen is een betere keuze als je zwaardere applicaties wilt gebruiken en wilt multitasken.

 

Videokaart

De meeste laptops hebben een shared videokaart en dat houdt in dat de videokaart het interne werkgeheugen gebruikt om te kunnen functioneren. En zoals geschreven zit er toch een limiet aan het interne werkgeheugen. Wil je dus foto’s bewerken, je e-mailprogramma open hebben staan en tussendoor websites bezoeken? Dan kom je moeilijk weg met 4GB intern werkgeheugen als je een shared videokaart hebt.

Een dedicated videokaart heeft doorgaans een eigen werkgeheugen dat eerst wordt gebruikt alvorens de capaciteit van het interne werkgeheugen van het systeem wordt gebruikt. En dat zorgt voor een prettige gebruikerservaring en het stelt je in staat om te multitasken. Ook bij het gamen biedt een dedicated videokaart meer voordelen en kun je in de regel genieten van een betere beeldkwaliteit. Uiteraard afhankelijk van welke videokaart in het systeem aanwezig is.

 

Opslagcapaciteit

Ondanks dat de opslagcapaciteit van de SSD-schijf in de laptop niet bepalend is in hoe gebruiksvriendelijk de laptop is, is het een onderdeel dat je nodig hebt om het systeem te laten werken. En uiteraard heb je ook geheugen nodig om je bestanden, foto’s en video’s te kunnen opslaan.

De meeste laptops hebben een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 128GB, 256GB of 512GB. Als je veel foto’s, video’s en bestanden wilt opslaan en veel applicaties wilt installeren, dan is het advies om een zo groot mogelijke SSD-schijf te kiezen. Gebruik jij graag de cloud, zoals Microsoft One Drive? Dan zou je eventueel voor een SSD-schijf met een kleinere opslagcapaciteit kunnen kiezen. Een kleinere SSD-schijf betekent ook dat de laptop die je kiest goedkoper is.

Werken op snelle laptop

Beeldschermtype

Een ander belangrijk aandachtspunt is natuurlijk het beeldscherm van de laptop. Er zijn immers verschillende formaten verkrijgbaar en dan zitten er ook nog verschillen in de beeldkwaliteit. Sowieso is het handig om altijd te kiezen voor een laptop met een IPS-paneel. Een IPS-paneel biedt immers de meest heldere kleuren en het scherpste beeld hoewel, gamers ook kiezen voor een laptop met een VN-paneel.

Een VN-paneel heeft namelijk de snelste reactietijd en dat is voor gamers cruciaal. Desondanks is een VN-paneel minder helder en scherp. Een TN-paneel komt ook nog voor en dit paneel heeft als enige voordeel dat het contrast van het scherm zeer hoog is.

 

Beeldschermformaat

Het formaat van het beeldscherm is ook een beslissende factor die meespeelt wanneer je een nieuwe laptop gaat kopen. In de basis zijn er laptops met een formaat tussen 13,3” en 15,6”. 17” laptops komen ook nog voor, maar worden vrijwel niet meer gemaakt.

Een 13,3” laptop heeft een klein scherm en dat heeft als voordeel dat de laptops compact en licht van gewicht zijn. Dat is ideaal als je de laptop vaak moet meenemen. Echter is een 13,3” scherm voor een 40-urige werkweek te klein en dan krijg je ongetwijfeld last van jouw ogen. Dan is een laptop met een 15,6” beeldscherm een veel betere keuze.

 

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is ook belangrijk en je hebt keuze in laptops met een Full HD of een 4K display. Full HD biedt een resolutie van 1980×1020 terwijl een 4K scherm een resolutie van 3840×2160. Een Ultra HD 4K scherm biedt dus een scherper beeld dan een Full HD scherm. Maar het is ook afhankelijk van het bronmateriaal.

Veel websites, films, series en games ondersteunen 4K, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer je een film op Netflix in Full HD afspeelt zal dit ook de maximale kwaliteit zijn dat het 4K scherm weergeeft.

 

Aansluitingen

De laatste tip heeft betrekking op de aansluitingen van de laptop, want steeds meer fabrikanten kiezen om laptops de markt te brengen die alleen nog over USB-C aansluitingen beschikken. Ondanks dat USB-C geschikt is voor zowel beeld, geluid als stroomvoorziening, willen veel mensen gebruik kunnen maken van reguliere USB-aansluitingen als ze bijvoorbeeld een extern toetsenbord of muis gebruiken.

Ook HDMI- of Displayport-aansluitingen zijn gewenst als gebruikers de laptop wel eens aansluiten op een monitor. Of is een LAN-poort gewenst als gebruikers de laptop bedraad met het internet willen verbinden. Bij laptops met uitsluitend een USB-C aansluiting heb je vaak extra accessoires nodig, zoals een hub of een dockingstation om alsnog van deze verschillende aansluitingen gebruik te kunnen maken.

 

De beste laptops voor internetten, e-mailen en tekstverwerken

Ben jij een gebruiker die de laptop alleen wilt gebruiken voor het bezoeken van webpagina’s, het checken en versturen van e-mails en tekstverwerken? Dan heb je feitelijk voldoende aan een AMD Ryzen 3 processor. Ook een intern werkgeheugen van 4GB is hiervoor voldoende hoewel, een intern werkgeheugen van 8GB een betere keuze is. Zeker als je meerdere lichte taken tegelijkertijd wilt uitvoeren. De laptops die wij aanprijzen zijn laptops met een 15,6” Full HD display en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 256GB.

 

Heb je vragen?

Wil jij een nieuwe laptop kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, want wij geven gerichte tips over waar je op moet letten als je een nieuwe laptop wilt kopen. Met dit artikel hebben wij je al een aantal mooie producten laten zien, maar als je nog vragen hebt of twijfelt over welk systeem het beste bij jou past, kun je natuurlijk een reactie achterlaten. De productspecialist helpt je graag op weg!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Score: 11 Gemiddelde: 4.7]
Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten