Laptop schoonmaken: zo doe je dat

Laptop beeldscherm schoonmaken

Iedereen die een laptop heeft, zal weten dat je laptop niet meer zo schoon is als toen je hem kocht. Stof kan zowel op het beeldscherm als op het toetsenbord zitten, maar kan ook in je USB-poort, HDMI-poort of ventilatiegleuf schuilen. Het is makkelijk om zichtbare onderdelen schoon te maken, aangezien je het stof hier gewoon ziet zitten. Maar je kunt je laptop minder makkelijk vanbinnen bekijken. Het is daarom belangrijk om je laptop op de juiste manier schoon te maken, zodat je beschadigingen kunt voorkomen.

Niet alleen de buitenkant is belangrijk om schoon te maken, het is namelijk ook heel belangrijk om je laptop eens in de zoveel tijd goed op te schonen. Op deze manier zorg je ervoor dat je laptop langer meegaat en minder traag wordt. In deze tekst kun je lezen hoe je jouw laptop en de verschillende onderdelen op de juiste manier schoon kunt maken. Ook zullen we tips geven voor het opschonen van je laptop, bijvoorbeeld als je laptop traag geworden is.

 

Het schoonmaken van de buitenkant van jouw laptop

Allereerst is het van belang om je laptop helemaal uit te schakelen en van de stroom te halen. Stroom en vocht kan namelijk gevaarlijke situaties creëren. Daarnaast moet je nooit te veel water te gebruiken wanneer je je laptop gaat schoonmaken. Zorg ervoor dat je een microvezeldoek hebt, die je een beetje vochtig kunt maken.

Een microvezeldoek is namelijk zacht, waardoor je geen beschadigingen zult veroorzaken. Je kunt natuurlijk ook een speciale beeldschermreiniger kopen die je kunt gebruiken. Hieronder zullen we een lijstje voor je klaarzetten hoe je de buitenkant van jouw laptop op de juiste manier schoon kunt maken.

 

Schoonmaken van je toetsenbord

Neem je toetsenbord en trackpad eerst af met een droge microvezeldoek. Vervolgens kun je de microvezeldoek vochtig maken en hiermee je toetsenbord en trackpad afnemen. Het beste is om de randjes en kantjes van je toetsenbord voorzichtig met een wattenstaafje af te nemen. Dit is bijvoorbeeld de ruimte die tussen de toetsen zit. Het kan ook voorkomen dat je bijvoorbeeld broodkruimels onder je toetsenbord hebt zitten.

Mocht je deze willen verwijderen, haal dan heel voorzichtig de toets los waar de broodkruimel onder zit. Je kunt dit het beste doen met een heel klein mesje of een schroevendraaier. Ook is het hierbij ontzettend belangrijk om dit heel voorzichtig te doen. Op deze manier voorkom je dat je beschadigingen aanricht.

toetsenbord laptop schoonmaken

Schoonmaken van je beeldscherm

Na het schoonmaken van je toetsenbord is het tijd om je beeldscherm grondig schoon te maken. Zorg er eerst voor dat je je beeldscherm met een droge microvezeldoek afneemt, zodat je direct het stof kunt verwijderen. Daarna ga je verder met de grondige schoonmaak van je beeldscherm. Het is hierbij aan te raden om een beeldschermspray en een microvezeldoek te gebruiken, maar alleen een licht vochtige microvezeldoek volstaat ook.

Spray nooit rechtsreeks op je beeldscherm, maar altijd eerst op de microvezeldoek! Wanneer je dit gedaan hebt, kun je gaan beginnen met schoonmaken. Veeg de microvezeldoek voorzichtig over je scherm, zodat je vingerafdrukken en vlekken kunt verwijderen. Neem je scherm vervolgens af met een droge microvezeldoek, zodat het scherm niet vochtig blijft.

 

Schoonmaken van USB-poort, HDMI-poort en ventilatiegleuf

Vervolgens ga je door met het schoonmaken van je USB-poort, HDMI-poort en ventilatiegleuf. Je kunt dit zelf doen, maar als je merkt dat deze plekken heel erg smerig zijn, is het handiger om het door een specialist te laten doen. Mocht je ze zelf gaan schoonmaken, zorg er dan voor dat je een aantal wattenstaafjes bij de hand hebt. Duw een wattenstaafje vervolgens voorzichtig in één van de poorten, om het stof te kunnen verwijderen.

Mocht je geen wattenstaafjes maar wel wattenschijfjes in huis hebben, dan kun je ook een tandenstoker of satéprikker gebruiken. Je kunt deze tandenstoker of satéprikker dan op het wattenschijfje neerleggen en vervolgens een aantal keren ronddraaien. Je verzamelt op die manier een kleine hoeveelheid ‘watje’ op je tandenstoker. Nu kun je hetzelfde proces volgen als met het wattenstaafje. Doe dit voor zowel de USB-poort, HDMI-poort en de ventilatiegleuf.

Laptop binnenkant schoonmaken

Opschonen van de hard- en software van je laptop

Naast het schoonmaken van je beeldscherm, toetsenbord en poorten van je laptop is het opschonen van de hard- en software ook belangrijk. Het niet opschonen van je hard- en software kan er namelijk voor zorgen dat je laptop erg traag wordt. Ook kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, doordat je zoveel verschillende bestanden op je laptop hebt. Dan is het toch echt tijd voor een grote schoonmaak, om het overzicht weer terug te krijgen. Maak allereerst een back-up van je bestanden, zodat deze niet verloren gaan.

Mocht je per ongeluk een foutje maken, dan kun je je bestanden gewoon weer terughalen. Je kunt bijvoorbeeld een periodieke back-up instellen, zodat je laptop uit zichzelf eens in de zoveel tijd een back-up maakt. Je loopt dan minder risico om belangrijke bestanden kwijt te raken. Het is dus zeker belangrijk om dit te doen! Hieronder leggen we uit hoe je een back-up kunt maken op je apparaat. Er zit echter wel verschil in hoe je een back-up maakt op Windows en op Apple, dus we zullen beide stapsgewijs uitleggen.

 

Back-up maken op je Windows laptop

Als je een Windows laptop hebt, maak dan op deze manier een back-up:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ (deze vind je als je op het Windows-logo klikt)
 2. Ga naar ‘Bijwerken en beveiliging’ en klik op ‘Back-up’
 3. Nu kun je kiezen waar je je back-up op wilt slaan
 4. Klik op ‘back-up maken’ om je back-up van start te laten gaan.

Je kunt er ook nog voor kiezen om van bepaalde mappen wel of geen back-up te maken. Je kunt dit vinden onder de mappen die onder het kopje ‘Back-up maken van deze mappen’ staan. Je kunt mappen toevoegen met een plusje en mappen verwijderen door op ‘deze map uitsluiten’ te klikken. Zo kun jij zelf bepalen welke mappen er bij je back-up worden meegenomen.

 

Back-up maken op je Apple apparaat

Om een back-up van je Apple apparaat te maken, volg je deze stappen:

 1. Ga naar het Apple teken en klik op ‘Systeemvoorkeuren’
 2. Ga vervolgens naar ‘Time Machine’
 3. Klik op ‘Selecteer reservekopieschijf’

Je back-up gaat nu van start. Houd er wel rekening mee dat de eerste back-up aardig wat tijd in beslag kan nemen. Het voordeel van Apple is dat er vanaf dat moment automatisch eens in de zoveel tijd een reservekopie wordt gemaakt. Nu je een back-up van je bestanden hebt gemaakt, kun je veilig aan de grote schoonmaak van je laptop beginnen. Om je laptop op te schonen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Verwijder programma’s die je niet langer gebruikt of nodig hebt.
 2. Ruim je schijf op. Je kunt hiervoor een gratis programma gebruiken, dit heet ‘CCleaner’. Dit programma toont je aan welke dingen je allemaal van je laptop kunt verwijderen.
 3. Zorg ervoor dat je laptop niet bij het opstarten onnodige programma’s opent. Dit kost namelijk veel geheugen, waardoor het opstarten erg traag kan gaan. Je kunt hiervoor ook hetzelfde programma gebruiken als bij stap 2. Dit programma zorgt ervoor dat je dit super makkelijk uit kan schakelen. Let er op dat je je antivirusprogramma wel automatisch laat opstarten!
 4. Zorg ervoor dat je een programma hebt waardoor je geen malware op je laptop krijgt. Malware kan namelijk op lange termijn schadelijk voor je laptop zijn. Als je je laptop niet periodiek opschoont, is het voor hackers makkelijker om in je computer te komen. Geen malware op je laptop hebben is bijna onmogelijk, maar het is wel handig om een programma te installeren waardoor dit geminimaliseerd wordt. Installeer daarom het programma ‘Malwarebytes’. Dit is ook een gratis programma wat je zo op je laptop kunt installeren.

Je weet nu hoe je je laptop zowel vanbinnen als vanbuiten moet schoonmaken. Het is belangrijk om hier voorzichtig te werk mee te gaan. Schakel allereerst je laptop uit en verwijder de netstroom voordat je begint met het schoonmaken van de buitenkant. Om je laptop op te schonen kun je verschillende stappen volgen die belangrijk zijn om je laptop minder traag te maken. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan vooral aan ons weten onder dit artikel! Wij helpen je graag verder.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten