Alle manieren om een laptop op je TV aan te sluiten

HDMI kabel

Dat lees je in dit artikel! Ondanks de komst van vele slimme apparaten zoals smart TV’s, wil je in sommige situaties nog steeds graag een laptop aan je TV aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer jouw TV niet beschikt over ingebouwde streamingsdiensten zoals Netflix, Videoland of Primevideo.

Daarnaast kan het zijn dat de TV geen ingebouwde ‘casting’ mogelijkheden heeft. Daarom wil jij graag je laptop op je TV aansluiten. In dit artikel lees je verschillende manieren om je laptop op je TV aan te sluiten, zodat je alsnog op een mooi groot en helder beeld van je vakantiefoto’s, Netflix-serie of andere bestanden van je laptop kunt genieten!

 

Een HDMI kabel gebruiken om je laptop op je TV aan te sluiten

De makkelijkste en meest voor de hand liggende manier om je laptop op je TV aan te sluiten, is door gebruik te maken van een HDMI kabel. HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface en is het meest gebruikte signaal om HD beelden door te geven. Het voornaamste voordeel van een HDMI kabel ten opzichte van (oudere) SCART of VGA kabels, is dat een HDMI kabel naast beeld ook geluid over kan brengen. Hierdoor ben je met één kabel gered.

 

Eenvoudig aan- afkoppelen

Een tweede voordeel van een HDMI kabel is dat beide uiteinden hetzelfde zijn en dat een HDMI kabel makkelijk in- en uit te pluggen is. Dat is wel zo handig als je je laptop vaak vast- en los wilt koppelen. Bijvoorbeeld omdat je hem bijvoorbeeld de volgende dag weer mee wilt nemen naar je werk. Je kunt een HDMI kabel heel eenvoudig in een TV pluggen en er in laten zitten, zodat je op elk moment makkelijk en snel je laptop aan kunt sluiten.

Als je de HDMI kabel netjes op zijn plek laat liggen wanneer je de laptop er af haalt, wordt er echter wel geadviseerd om het plastic beschermhoesje, welke vaak bij de kabel geleverd wordt, weer over de aansluiting te schuiven. Dit voorkomt dat er stof in en op de aansluiting komt, waardoor je ook de ingang van je laptop schoon kunt houden.

 

Geen HDMI ingang? Gebruik een verloopstuk

Voordat je overweegt om een HDMI kabel te kopen, is het verstandig om te kijken of je laptop hier wel een aansluiting voor heeft. Is dit niet het geval? Geen stress! Er zijn veel verschillende verloopstukken op het internet te koop die ervoor zorgen dat je alsnog je HDMI kabel aan je laptop kunt aansluiten. Heeft jouw laptop bijvoorbeeld een mini-displayport? Of een USB-C aansluiting? Hier zijn allebei adapters voor te vinden. Daarnaast hebben oudere laptops vaak nog een VGA-aansluiting.

Ook voor een VGA ingang zijn adapters te vinden, maar let wel op! Via de VGA poort van je laptop wordt geen audio overgedragen. Je zult naast de HDMI kabel met VGA-adapter dus nog een losse audio kabel moeten gebruiken. Hiervoor heb je vaak een tulp naar jack kabel nodig, waarbij je de tulp kant in de TV steekt en de 3.5 mm jack in de oordopjes aansluiting van je laptop steekt. Omdat dit erg veel gedoe is en niet elke TV makkelijk omgaat met beeld zonder audio ontvangen vanuit een HDMI kabel, kun je dit het beste gebruiken als laatste redmiddel en bij afwezigheid van alle andere poorten.

Tv aanzetten

Bepaal de benodigde lengte

Verder is het bij het aanschaffen van een HDMI kabel verstandig om van tevoren te meten hoe lang je HDMI kabel moet zijn. Meet daarbij niet de kortste afstand van de TV naar de laptop, maar zorg ervoor dat je weet waar de kabel komt te liggen. Zo zorg je ervoor dat je deze netjes weg kunt werken en hier genoeg lengte voor over hebt. Een te lange kabel is echter ook niet handig.

Dit staat erg rommelig en als je de kabel te strak oprolt of vouwt, kunnen er scheurtjes in de kabel komen, waardoor het signaal niet goed overgebracht kan worden. Tot slot is het verstandig om niet de allergoedkoopste HDMI kabel te kopen. De goedkoopste HDMI kabels breken vaak snel en hebben zwakke aansluitingen. Je kunt dus beter investeren in een goede HDMI kabel, zodat deze lang mee gaat en je er elke keer weer met veel plezier gebruik van kunt maken.

 

Zet jouw TV op je juiste HDMI-ingang

Als je eenmaal de juiste HDMI-kabel en het geduld om te wachten op je bestelling hebt gevonden, kun je aan de slag met het aansluiten van je laptop aan je TV. Als de kabel met beide apparaten is verbonden, is het van belang om beide apparaten op de juiste manier in te stellen. Kijk goed op welke HDMI poort van je TV je de HDMI kabel hebt aangesloten. Er staat vaak een tekst naast de ingang, zoals HDMI1 en HDMI2. Zorg ervoor dat de TV op de juiste ingang staat ingesteld door op de Source of Input knop te drukken.

 

Stuur het Laptop signaal naar de TV

Naast het juist instellen van je TV, is het belangrijk om de laptop te laten weten dat deze het signaal naar de TV moet sturen. Dit kun je instellen door de toetencombinatie Windows + P te gebruiken. Binnen dit menu spreken de opties voor zich. Vaak is de optie dupliceren het makkelijkst, omdat je dan niet naar je TV scherm hoeft te kijken om te zien wat je aan het doen bent.

Hierdoor hoef je je lichaam niet in moeilijke bochten te wringen en kun je gewoon naar je laptop kijken. Als je de film of serie eenmaal klaar hebt gezet, is de optie alleen tweede scherm het meest handig, omdat het scherm van de laptop dan gedimd wordt en je niet wordt afgeleid door een dubbel beeld.

Streamen

Kies de juiste resolutie

Mocht de resolutie niet juist zijn ingesteld, kunnen niet alleen de menu’s van je laptop, maar ook de content die je op je TV wilt kijken er wat vreemd uit zien. Als je op je bureaublad op je rechtermuisknop klikt, kun je naar het menu van beeldscherminstellingen. Hierbij kun je de resolutie aanpassen naar de resolutie die bij je TV past. Vaak is dit even proberen om te kijken wat het mooiste en het beste werkt.

Als je al deze stappen succesvol hebt gevolgd, heb je met behulp van een HDMI kabel je laptop op je TV aangesloten. Nu tijd om te genieten van je film of serie! Staat de popcorn al op tafel?

 

Een Chromecast gebruiken om je laptop aan te sluiten

Heb je geen zin in het gebruik van een kabel? Wil je tijdens het kijken van een film of serie je laptop binnen handbereik houden om deze makkelijk te kunnen bedienen? Dan is een draadloze optie, zoals het gebruiken van een Chromecast, misschien geschikter voor jou. De Chromecast is een klein kastje met een korte HDMI kabel, die je in één van de HDMI ingangen van je TV plugt. Daarnaast heeft een Chromecast stroom nodig, welke wordt geleverd door de meegeleverde adapter en kabel.

Zorg er dus voor dat je een extra stopcontact in de buurt van je TV hebt. Heb jij een USB-ingang op je tv? Dan is een stopcontact niet nodig. De Chromecast krijgt nu stroom via jouw TV, hoe makkelijk is dat? Het instellen van de Google Chromecast is vrij eenvoudig en duidelijk beschreven in de gebruiksaanwijzing die bij het apparaat wordt geleverd. Daarnaast is er ook veel informatie te vinden over het instellen van de Chromecast op het internet.

 

Start met het casten naar jouw Chromecast: zo doe je dat!

Als je jouw Chromecast hebt ingesteld, kun je het meest eenvoudig media streamen via de Chromecast door gebruik te maken van de web browser Google Chrome. Het maakt niet uit welk tabblad je geopend hebt, dus laten we Netflix als voorbeeld nemen. Als je je favoriete film of serie start op Netflix, kun je deze eenvoudig naar je Chromecast sturen door rechtsboven in je browser op de drie bolletjes te klikken.

Ongeveer in het midden van het menu dat dan wordt geopend, staat de optie Casten. Let op: je kunt alleen naar je Chromecast casten als de Chromecast en je laptop aangesloten zijn op hetzelfde WiFi netwerk. Selecteer het apparaat waar je naar wilt casten en klaar is kees! Licht uit, spot aan, ACTIE!

Aansluiten met laptop

Alle informatie bij de hand? Ga van start!

Je weet nu wat de manieren zijn om je laptop op je TV aan te kunnen sluiten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een HDMI-kabel of een Chromecast. Als je een HDMI-kabel gebruikt, dan is het van belang om goed op te letten op welke HDMI-poort je de kabel hebt aangesloten. Heb je geen HDMI-aansluiting op je laptop? Dan kun je hier eenvoudig een adapter voor bestellen op internet.

Gebruik je een Chromecast? Zorg er dan voor dat je een extra stopcontact bij je TV in de buurt hebt. Je hebt namelijk stroom nodig om de Chromecast aan te sluiten. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat deze dan vooral achter onder dit artikel. Wij zijn erg benieuwd naar jouw tips en ervaringen!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten