Wat zijn goede koptelefoons voor kinderen?

Meisje met hoofdtelefoon

Kinderen hebben ook het recht om naar muziek te luisteren met een goede geluidskwaliteit! In mijn klaspraktijk komt het regelmatig voor dat mijn leerlingen een koptelefoon moeten gebruiken bij het werken met de software die wij op school gebruiken. Vanuit school krijgen ze er eentje aangeboden, maar als deze kapot gaat, moet het kind zelf een nieuwe aanschaffen.

Als ICT Coach- coördinator heb ik mij regelmatig afgevraagd welke koptelefoon nou echt goed en kindvriendelijk is. Want de snoertjes worden bij ons opgegeten als dropveters en de iets duurdere merken hangen vaak kapot aan de stoel. Een antwoord op de vraag had ik dus nog niet. Tot dit artikel. Wat dit was een mooi moment voor een onderzoek en het schrijven van een aanbeveling. Want wat is nu een goede kinder koptelefoon en waar moet je aan denken als je er eentje koopt. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Het aanbod is groot en de mogelijkheden zijn legio. Of je kind nu de coolste Pokémon of een roze My little pony koptelefoon wil. We hebben de beste koptelefoons voor kinderen die je kunt kopen voor jou op een rijtje gezet.

Dit kenmerkt een koptelefoon voor kinderen

Het gehoor van kinderen is veel gevoeliger dan dat van volwassenen, dus het is belangrijk dat je een speciale kinder koptelefoon kiest. Het is daarom aan te bevelen dat jij als ouder de juiste koptelefoon voor kinderen koopt, en niet een koptelefoon voor volwassenen . Er zijn koptelefoons voor kinderen die speciaal bedoeld zijn voor vele uren gebruik, of de kinderen nu gaan springen en dansen op Just Dance of de laatste afleveringen van het Klokhuis bekijken. Terwijl oma er in alle rust naast zit te breien. Koptelefoons voor kinderen verschillen op een aantal belangrijke punten van gewone koptelefoons. 

Een koptelefoon voor kinderen is;

  • Kleiner; hierdoor passen ze beter bij de vorm van het hoofd van de kinderen. Op dezelfde manier zijn de oorkussens kleiner om bij de kleinere oren te passen.
  • Robuuster; Hierdoor kunnen ze een beetje ruw spel weerstaan.
  • Heeft een volumebegrenzer om kinderoren te beschermen. Dit betekent dat het geluid niet hoger is dan 85 dB, ongeacht (voor de kleintjes) en hoe hard het kind het volume ook zet.
  • Kinderen zijn er goed in om dingen kwijt te raken, dingen kapot te maken of gewoon moe te worden en ermee te stoppen. Dit is iets waar fabrikanten rekening mee hebben gehouden bij de meeste kindertelefoons.

 

Koptelefoons met ruisonderdrukking

Als je de perfecte koptelefoon voor kinderen vindt, is dit een succes. Kinderen zijn dol op films kijken en naar muziek luisteren op hun iPad of smartphone. Dus een eigen koptelefoon is onmisbaar.

Echter, kinderen kunnen nog niet goed inschatten wanneer iets schadelijk is, dus als jij de oren van je kind wilt beveiligen dan zijn hier 3 vuistregels die van groot belang zijn :

  • Beperk het gebruik – maak duidelijke regels voor de tijd. Blootstelling aan hoge geluidsniveaus is schadelijk gebleken en kan gehoorschade veroorzaken. Maak daarom duidelijke afspraken over hoe lang het kind de koptelefoon mag gebruiken.
  • Koop een koptelefoon met geluidscontrole zodat het kind de koptelefoon niet te hard kan zetten. Als je het gehoor van jonge kinderen wilt beschermen, zijn er verschillende fabrikanten van hoofdtelefoons die deze producten maken met ingebouwde, volumebeperkende circuits die het geluidsvolume automatisch beperken tot 85 decibel, het niveau dat wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Als je dus een koptelefoon koopt die tot maximaal 85 dB volume kan afspelen, beschadigen ze het gehoor van de kinderen dus niet met een te hard geluid. 85 dB is ongeveer gelijk aan het geluid van een stofzuiger.
  • Draadloze Bluetooth- oordopjes en in-ear-koptelefoons die in het oor zitten, kunnen heel slim zijn, maar alleen voor oudere kinderen.

Koptelefoons voor kinderen

Wat is volumebeperking?

Dit is het belangrijkste kenmerk van een koptelefoon voor kinderen. De meeste koptelefoons voor kinderen hebben een volumebegrenzing van 85 dB. 

Sommige koptelefoons voor kinderen zijn er met kleurrijke patronen of populaire figuren maar zonder volumebeperkingen. Koop deze niet, want deze zijn echt niet goed voor de kinderoren!

 

Hebben kinderen een koptelefoon met microfoon nodig?

De meeste kleinere kinderen hebben geen grote behoefte om met een koptelefoon te kunnen bellen. Voor wat oudere kinderen kan het bij het thuisonderwijs handig zijn om een microfoon te hebben als ze moeten praten tijdens een online bijeenkomst. Maar, dit kan ook zonder microfoon. Als je echter een volwassene bent, wil je meestal een model dat met een headset op de telefoon of op de computer kan worden aangesloten, maar dan praten we ineens over gaming-headsets of office headsets.

Zelf ben ik er noch voor of noch tegen het hebben van een microfoon in de koptelefoon van kinderen, maar tegelijkertijd zie ik geen grote meerwaarde in het hebben van een microfoon omdat deze niet erg vaak zal worden gebruikt. De kans dat de microfoon door vallen of verkeerd gebruik door kinderen afbreekt of beschadigt, is vele malen groter.

 

De kinderkoptelefoon moet er natuurlijk wel hip en kindvriendelijk uitzien

Kinderen vinden het ook leuk als hun koptelefoon er cool uitziet. Zoek daarom naast een koptelefoon met volumebegrenzer ook naar een goed en kindvriendelijk ontwerp dat bij je kind past. Er zijn modellen versierd met bekende en geliefde personages, zoals Pokémon en My little Pony.

Sommige koptelefoons zijn gemaakt in mooie en frisse kleuren en worden geleverd met leuke, kleurrijke stickers zodat de kinderen ze zelf kunnen versieren. Er zijn ook modellen die magnetische verwijderbare oren en andere versieringen hebben die kinderen erg aanspreken.

Je kunt uit veel verschillende ontwerpen kiezen. Controleer of de koptelefoon stevig en buigzaam is, zodat er minder kans is dat het breekt als het kind erop gaat zitten, het laat vallen of verdraait.

 

Wat zijn de beste koptelefoons voor kinderen?

Als het goed is weet je na de tekst hierboven te hebben gelezen, wat een goede koptelefoon is en waar je op moet letten. Met mijn klas heb ik een paar koptelefoons mogen testen om te ontdekken welke koptelefoon voor onze leerlingen ideaal is. Er zijn ongelooflijk veel verschillende merken en modellen op de markt, maar wij vonden het vooral belangrijk om niet te kijken naar van welk merk de koptelefoon is, maar welke functies het apparaat allemaal had. De kinderen hebben daarom verschillende modellen, kleuren, en groottes kindertelefoons op gehad en hebben samen een eigen favoriete lijstje gemaakt.

Daarbij hebben ze vooral gelet op;

  • Draadloos of met een kabel
  • Comfortabel
  • Prijs
  • Maximale volumelimiet
  • Ziet het er cool uit?
  • Duurzaam/ kindvriendelijk

Maak van de gelegenheid gebruik om deze tips van mijn leerlingen te gebruiken bij de aanschaf van je eigen koptelefoon voor je zoon of dochter.

Hier is een toplijst met de vijf met de beste koptelefoons voor kinderen. Ik hoop dat je hier een echt goede keuze uit kunt maken die bij je kind past. Want met de juiste koptelefoon kun je eigenlijk met een goed geweten je kinderen laten luisteren naar audio op de tablet of computer. Hieronder hebben wij onze favorieten neergezet.

 

De beste kinder koptelefoon is volgens ons;

Philips SHK2000 – Kids koptelefoon – Blauw of Roze

Mijn leerlingen vonden dit model super cool en ook in een felle, mooie kleur. Deze koptelefoon is ook nog eens spotgoedkoop en bevat alle functies die belangrijk zijn voor kinderen.

De koptelefoon is licht van gewicht en past goed over het hoofd van verschillende kinderen. Dit komt omdat het apparaat een ergonomische hoofdband heeft die makkelijk te verstellen is en daarom om verschillende hoofden past.

De koptelefoon heeft een begrens geluidsvolume waardoor het geluid niet boven de 85 dB uitkomt en veilig is voor de kinderoren en is te koop in roze of blauw. Lekker felle kleuren voor kinderen. Vanaf 16,95 euro.

 

Als tweede kozen mijn leerlingen de;

De JBL JR310 viel op door de felle kleurtjes en zat heerlijk comfortabel op alle oortjes. Deze koptelefoon heeft een kabel, maar kan ook worden aangeschaft als een draadloze Bluetooth koptelefoon. Dan staat er achter BT achter het artikelnummer.

Ook deze draadloze koptelefoon heeft volumebegrenzing waardoor het gehoor wordt beschermd, omdat het volume nooit verder zal gaan dan 85 dB. Een extraatje is de ingebouwde microfoon waarmee kinderen kunnen chatten of kunnen spreken in een online bijeenkomst met hun klas.

Wat helemaal geweldig is, zijn de stickers die bij de koptelefoon zitten om de headset een eigen stijl te geven. Vanaf 24 euro. De draadloze koptelefoon is natuurlijk iets duurder.

 

Nummer 3 is PowerLocus Buddy Draadloze

“Juf er zit geen draadje aan en dat vind ik altijd wel fijn!” Enkele leerlingen vinden draadloze Bluetooth koptelefoon prettiger. Het heeft een bereik van zo’n 15 meter. Het biedt gehoorbescherming doordat het geluidsvolume wordt begrenst tot 85 dB. Het geluid is helder. Cool waren de led lampjes die op de koptelefoon zitten. De kinderen konden deze zelf aan en uitzetten en gaf een beetje een spacy gevoel. De on ear koptelefoon zit fijn over de oren en voelt zacht aan.

Te koop vanaf 35,99 euro.

 

En tot slot; onze nummer 4 is geworden de; De JVC HA-KD5

Deze kinder koptelefoon is ook weer een goedkoop model en viel in de smaak door de leuke kleurtjes. Het is nummer 5 geworden omdat de schuifband bij sommige kinderen niet zo lekker zat. Toch is het een prima koptelefoon, omdat het geluid begrenst is. De koptelefoon heeft lekker zachte oordoppen, maar de plastic schuifband bevalt dus niet bij alle kinderen. Toch waren er ook leerlingen die het juist fijn vonden zitten. De koptelefoon heeft een snoer. Vanaf 16,99

 

Conclusie;

Er zijn veel verschillende koptelefoons voor kinderen te vinden op de markt en daarom is het lastig om het juiste model te vinden. Kies daarom voor een kinder koptelefoon die betaalbaar is en ga niet voor zeer duur omdat kinderen een koptelefoon gauw kapot maken of kwijt raken. Daarnaast is het belangrijk dat er een volumebegrenzing op de koptelefoon zit om het gehoor van je kind te beschermen. Laat het kind verder zelf testen of het een goede geluidkwaliteit heeft en dat het model lekker zit. En inventariseer ook of een kind de voorkeur geeft aan een koptelefoon met een draad of een draadloze Bluetooth koptelefoon. Door de test die ik met mijn klas heb gedaan, krijg je een goed beeld van goede koptelefoons die op dit moment tot de beste behoren. Een goede koptelefoon helpt je kind te ontspannen en kan het kind zelfs helpen bij het lezen van huiswerk of tijdens lange reizen. Succes bij de aanschaf! Welke koptelefoon heb je uiteindelijk gekocht?

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten