Product review Jabra Evolve2 65

Jabra Evolve2 65 koptelefoon

Een goede headset is cruciaal. Zowel op kantoor als thuis. Met een goede headset kun je niet alleen naar muziek luisteren, maar ook telefoongesprekken voeren en meetings bijwonen. Wanneer je op zoek gaat naar een headset is het goed om met een aantal zaken rekening te houden.

Want je wilt wel een product waar je lang plezier van hebt. In onze zoektocht naar een geschikt headset voor zowel thuis als op kantoor kwamen wij uit bij de Jabra Evolve2 65. In onze product review lees je alles over de headset, wat de voor- en nadelen zijn en of de Jabra Evolve2 65 aan de verwachtingen voldoet.

Verschil tussen een headset en een hoofdtelefoon

Voordat we dieper inzoomen op het product is het misschien goed om het verschil uit te leggen tussen een headset en een hoofdtelefoon. Beiden producten lijken op elkaar, maar er is wel een significant verschil aanwezig. Een hoofdtelefoon bevat alleen luidsprekers zodat je heerlijk naar je muziek kunt luisteren terwijl een headset ook een microfoon heeft. De microfoon maakt het mogelijk om ook te kunnen praten. Derhalve is een headset een betere keuze als je het product ook wilt gebruiken bij het telefoneren en het vergaderen op afstand.

Zakelijke headset

De Jabra Evolve2 65 is een headset die in het zakelijke segment thuishoort en het is dus een professionele headset die veelvuldig in kantoortuinen en in thuiskantoren wordt gebruikt. Toch is de Jabra Evolve 2 65 ontworpen met het idee om de headset ook privé te kunnen gebruiken. Met als resultaat niet alleen een headset die een uitstekende geluidskwaliteit heeft, maar er ook stijlvol uitziet.

In het verleden was hier nog wel een duidelijke onderscheid in, omdat de fabrikanten van zakelijke headsets zich meer focussen op de kwaliteit dan op het design. Terwijl fabrikanten van headsets voor consumenten meer aandacht spendeerde aan het design. Dit verschil is nagenoeg verdwenen en zeker in het geval van de Jabra Evolve2 65.

De opvolger van de Jabra Evolve 65

Al jaren werd de Jabra Evolve 65 veelvuldig gebruikt door zakelijke gebruikers en de headset heeft altijd aan de kwaliteitseisen voldaan. Toch vond Jabra het in 2020 een goed idee om een nieuw model te introduceren. Dat niet alleen op veel vlakken verbeterd is, maar ook is voorbereid op de toekomst.

Zeker door de toename van softphones, zoals Microsoft Teams, Jabber en Xelion is er een product nodig dat perfect aansluit op deze systemen. Je zou kunnen stellen dat de ontwikkelingen van de Jabra Evolve 65 stagneerde door de vele veranderingen in de markt. En door een toename in de kwaliteitseisen. Met de Jabra Evolve2 65 heeft de Scandinavische fabrikant een flinke stap voorwaarts gemaakt.

Evolve2 headset

Jabra Evolve2 65 vs Jabra Evolve 65

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de Jabra Evolve 65 en Jabra Evolve2 65 te benoemen. Daaronder de grotere en zachte oorkussens die de oren veel beter bedekken dan dat het bij de Evolve 65 het geval is. Ook de geluidskwaliteit van de luidsprekers is aanzienlijk verbeterd en de Jabra Evolve2 65 is dan ook geschikt om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren.

Met de Jabra Evolve 65 kon dat ook al, maar de kwaliteit was niet opperbest. Daarnaast is er met behulp van de nieuwste technologie ervoor gezorgd dat de noise cancelling in de microfoon vele malen beter is en dat de software van de headset perfect aansluit op softphone clients en applicaties, zoals Microsoft Teams.

Compleet product

De Jabra Evolve2 65 is een compleet product en beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een UC of een MS model waarbij het grote verschil is dat de UC versie geschikt is Unified Communications gecertificeerde applicaties en de MS versie gecertificeerd is voor Microsoft Teams. Het MS model heeft ook een fysiek verschil in de vorm van de speciale en paarskleurige Microsoft Teams button op de oorschelp. Daarmee kun je de applicatie oproepen, inkomende gesprekken beantwoorden en beëindigen.

Daarnaast heb je ook een keuze of je een dongle met een USB-A of USB-C aansluiting wilt. Op nieuwere laptops en systemen is de USB-C aansluiting de standaard geworden en het is van belang dat je via de dongle een connectie maakt tussen de headset en de laptop of de computer. Heb je een systeem met alleen USB-C aansluitingen? Dan is het van belang dat je een versie kiest waar de USB-C dongle meegeleverd wordt.

Je hebt ook nog de keuze of je kiest voor een model in het zwart of in het parelmoer wit en of je een headset inclusief een oplaadstandaard wenst. De versie met oplaadstandaard is logischerwijs iets duurder dan het pakket zonder de oplader. Overigens wordt altijd een oplaadkabel van USB-A naar USB-C meegeleverd. Voor welke versie je ook kiest. De prijsverschillen tussen de versies met USB-A of USB-C dongle en de verschillende kleuren is nihil of niet aanwezig.

Jabra Evolve2 65 MS inclusief stand

Wij hebben voor de zwarte uitvoering met een MS certificering gekozen. Daarnaast hebben wij ook gekozen voor de USB-A dongle en een oplaadstandaard. Het grote voordeel van de standaard is dat je na het gebruik de headset netjes kunt opbergen en tegelijkertijd kunt opladen. Je hebt geen ongemak van een losse oplaadkabel die op of langs je bureau ligt of bungelt. De Jabra Evolve2 65 heeft een luxueuze en goedgevulde verpakking met daarin de headset, de USB-dongle, de oplaadstandaard en een USB-oplaadkabel.

Aansluiten en koppelen een fluitje van een cent

Het aansluiten en koppelen van de headset is een fluitje van een cent. Wij hebben ervoor gekozen om de headset zowel met een laptop met het Windows besturingssysteem als een smartphone met Bluetooth te koppelen en dat werkt perfect. Het is ook een groot voordeel dat de headset tot 7 Bluetooth apparaten kan onthouden en met 2 actieve Bluetooth devices tegelijk kunt koppelen. Zo voorkom je dat je continu tussen devices hoeft te switchen als je dagelijks zowel de smartphone als de computer gebruikt.

Voor het koppelen met de computer of de laptop is het simpelweg een kwestie van de dongle op een vrije USB-poort aansluiten en in de dongle te knijpen tot de LED’s gaan knipperen. Nu staat de dongle in pairing modus. Vervolgens activeer je de headset met de knop die je ook even ingedrukt houdt om de pairing modus van de headset te activeren. De dongle en de headset vinden elkaar binnen enkele milliseconde en je bent klaar om de headset op een systeem te gebruiken.

In de basis herkent Windows de headset als een primaire speaker en microfoon, maar je kunt dit ook aanpassen onder geluidsinstellingen wanneer dit niet het geval is. Bij het koppelen met een Macbook of een iMac werkt het vrijwel hetzelfde hoewel geluidsinstellingen onder systeemvoorkeuren > geluid te vinden zijn. Hier kun je zowel het uitvoer- als invoerapparaat selecteren.

Voor het koppelen met de smartphone heb je de dongle niet nodig en dit is eenvoudig te doen door de Bluetooth op de telefoon in te schakelen, de headset in pairing modus te zetten en vervolgens de smartphone naar beschikbare Bluetooth apparaten te laten zoeken. Wanneer de Jabra Evolve2 65 eenmaal in beeld verschijnt hoef je hier alleen nog op te klikken om een succesvolle verbinding tot stand te brengen. Een succesvolle pairing herken je te allen tijde aan de stem die in de headset te horen is. De stem geeft aan wanneer een koppeling succesvol of niet succesvol is.

Jabra Evolve2 stand

Voice menu

Sowieso is het voice menu van de Jabra Evolve2 65 zeer uitgebreid en de stem begeleid je door de instellingen die je wilt aan- en toepassen en geeft meldingen van zaken zoals “incoming call” of “battery low”. Helaas is de stem op dit moment alleen nog in het Engels te beluisteren.

Jabra Direct 2.0

Het advies is om na een succesvolle installatie ook de gratis software Jabra Direct 2.0 te downloaden. Dit gratis programmaatje dat voor zowel Windows als MacOS beschikbaar is helpt je om de headset te configureren waar dat nodig is en om de regelmatige software updates die benodigd zijn uit te voeren. Door het regelmatig updaten van de firmware blijft de headset goed functioneren en de kwaliteit weergeven die je wenst.

Wanneer je headset minder kwaliteit weergeeft of moeite heeft met koppelen, is dit geen indicatie dat de headset defect is. Dit is puur de manier van de headset om jou te laten weten dat er een update benodigd is. Overigens kun je de updates alleen bedraad uitvoeren. Draadloze updaten is (op dit moment) niet mogelijk.

Geluidskwaliteit en kwaliteit microfoon

De geluidskwaliteit van de Jabra Evolve2 65 is echt subliem. De headset produceert een vol en warm geluid. Zowel bij conversaties via de telefoon en Microsoft Teams als tijdens het luisteren naar muziek. De oorschelpen zijn van een zacht kunstleder en vormen zich naar de vorm van de oren. Terwijl de gehoorgangen goed worden afgesloten. Zo kun je genieten van optimaal geluid en word je afgeschermd van storende geluiden in de directe omgeving.

De microfoon is ook van een uitstekende kwaliteit en bevestigt aan de microfoonarm die je richting de mondhoek moet plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om de microfoonarm zowel rechts als links te dragen. De microfoon bevat ook de noise cancelling technologie dat ervoor zorgt dat storende omgevingsgeluiden voor je gesprekspartners tot wel 70% worden gefilterd.

Conclusie

De Jabra Evolve2 65 is een fijne headset voor zowel privé als zakelijk gebruik. De mooie pasvorm, de zachte oorkussens en de uitmuntende kwaliteit zorgen ervoor dat de headset iedere euro waard is. Zeker voor de gebruiker die veelvuldig een headset gebruikt is de Jabra Evolve2 65 zeker een overweging waard. Vooral als je veel werkt met applicaties, zoals Microsoft Teams, Xelion en Jabber. Heb je vragen over de Jabra Evolve2 65 of wil je gericht advies over welke headset het beste in jouw situatie past? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

 1. Ik heb sinds kort de Jabra evolve2 65 draadloos uiteraard. Werk voor een callcenter. Het enige nadeel wat ik ervaar naast de vele voordelen is dat ik tijdens het praten met een klant mezelf hoor op de achtergrond, dai is een blikkerig geluid en voelt onprettig in mijn oren, is dit via een bepaalde instelling te verbeteren?
  Hoor graag advies terug.
  Vriendelijke groeten,
  Jolande

  1. Hi Jolande,

   Je kunt het beste Jabra Direct 2.0 installeren en bij instellingen de “side tone” uitzetten. Dan hoor je jezelf niet meer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten