IPTV: wat is het en welke kopen?

IPTV laptop

Je hebt tegenwoordig enorm veel keuze in providers van Internet en TV en in hoe je televisie wilt kijken. Ga je voor de ouderwetse COAX-kabel of kies je voor Interactieve TV? En dan heb je ook nog de keuze om voor IPTV te kiezen. Maar wat is IPTV en wat zijn zowel de voor- als nadelen van deze relatief nieuwe vorm van televisiekijken? In dit artikel leggen wij dat uit!

 

Wat is IPTV?

De eerste en veelgestelde vraag is natuurlijk wat IPTV is. IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision en dat houdt dus in dat je televisie kijkt via het Internet! Dat kan via een computer, smartphone, tablet of laptop, maar ook simpel via jouw Smart TV. Veel gebruikers denken dat IPTV uitsluitend via het Internet bekeken kan worden, maar dat is niet helemaal waar.

Het protocol is gelijk aan dat van het reguliere Internetverkeer, maar voor IPTV wordt vaak gebruikgemaakt van een apart netwerk. Dat feitelijk losstaat van het normale Internet netwerk dat je gebruikt om bijvoorbeeld websites te bezoeken of je e-mail te checken.

 

Hoe werkt IPTV?

IPTV werkt op papier redelijk simpel. Via het Internet komt er een signaal binnen en dat signaal wordt uitgezonden door een provider. De decoder die je moet plaatsen of de app die je rechtstreeks op de Smart TV (of een ander apparaat) installeert, zetten het signaal om in beeld en geluid. Het aanbod in televisiezenders is feitelijk oneindig, omdat een provider die nog via de COAX televisiezenders uitzendt rekening moet houden met de beperkte capaciteit van het netwerk. Door het Internet is de capaciteit gigantisch en is dus ook het aanbod in TV zenders fors groter.

IPTV heeft nog een ander groot voordeel ten opzichte van normale TV. Met IPTV kan je namelijk televisieprogramma’s terugkijken, pauzeren, vooruit- en terugspoelen en zelfs bewaren. Veelal in een cloud-omgeving van de provider van IPTV. Een aantal providers geven ook de mogelijkheid om content op te slaan op een USB-stick die je in de media box van de provider steekt. Daarnaast kan je met IPTV ook vaak gebruikmaken van on demand diensten, zoals Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus en Videoland.

 

Wat heb ik nodig?

Je hebt een aantal zaken nodig als je IPTV wilt kijken. Sowieso een goede en stabiele Internetverbinding via de DSL-lijn of via glasvezel, een modem, decoder en natuurlijk een smart TV. Wanneer je voor een provider kiest, krijg je vaak de decoder cadeau of huur je deze voor de periode van zolang het contract duurt. Dan betaal je een kleine huurprijs per maand bovenop de kosten van het abonnement dat je hebt gekozen. Je kan ook zelf een decoder of een app kopen om IPTV te kunnen kijken. De welbekende NVIDIA Shield is zo’n mediabox die je kunt gebruiken om IPTV te kunnen kijken.

€165,00
Op voorraad
Coolblue.nl

 

De beeldkwaliteit

In de basis streeft een provider van IPTV naar een Ultra HD 4K beeldkwaliteit, maar in praktijk is dit nog veelal Full HD. De maximale resolutie is dan nog altijd 1920×1080 terwijl dat bij Ultra HD 4K 3840×2160 is. Ultra HD 4K beeld is dan ook een stuk gedetailleerder en scherper. Steeds meer aanbieders bieden zenders in Ultra HD 4K aan, maar het is nog lang niet de standaard. Ondanks dat bieden on demand diensten, zoals Netflix wel content in Ultra HD 4K aan.

 

De geluidskwaliteit

Geluid is natuurlijk ontzettend belangrijk voor de beleving van programma’s, films en series en in de basis wordt het geluid digitaal aangeboden. In de formaten Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 2.1 en Dolby Digital 5.1. Dolby Digital 2.0 is vergelijkbaar met standaard stereogeluid terwijl Dolby Digital 5.1 een surroundgeluid produceert. Het is afhankelijk van de mediabox en de randapparatuur hoe het geluidsignaal wordt weergegeven. Heb je een het geluid via de TV of een soundbar lopen?

Dan wordt het Dolby Digital 5.1 signaal standaard omgezet naar Dolby Digital 2.0 of Dolby Digital 2.1. Heb je een volledige surroundset? Dan wordt een Dolby Digital 2.0 of Dolby Digital 2.1 signaal niet omgezet naar een Dolby Digital 5.1 signaal! Ondanks dat kan je wel van een vol stereogeluid genieten. Veel televisiezenders zenden nog niet in Dolby Digital 5.1 of een andere variatie van surroundgeluid uit terwijl streamingdiensten, zoals Amazon Prime Video en Disney Plus dat wel doen.

Laptop internet en tv

Netflix en andere apps gebruiken

Een groot pluspunt van IPTV is dat je direct toegang hebt tot streamingdiensten en on demand videodiensten, zoals Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Disney Plus, VIMEO en YouTube. Uiteraard moet je wel voor een abonnement op deze streamingdiensten betalen en deze kosten zijn niet inbegrepen bij de kosten van jouw IPTV-abonnement. Wanneer je een VPN in combinatie met IPTV gebruikt, kan je ook naar bijvoorbeeld Netflix in het buitenland kijken.

Het is welbekend dat veel gebruikers graag de Amerikaanse Netflix gebruiken, omdat het aanbod in de Verenigde Staten vele malen groter is dan dat in Europa. Is dat illegaal? Nee, maar de Amerikanen zullen zeggen “It’s frowned upon”. Wil je weten welke VPN providers de beste keuze zijn voor bijvoorbeeld het gebruik van IPTV? Lees dan ons artikel over de beste VPN providers.

 

Is het illegaal?

Een belangrijke vraag die vaker gesteld wordt is of IPTV illegaal is? Ja en nee! Kies je voor een IPTV provider, zoals Canal Digitaal, dan kijk je legaal IPTV. Koop je een mediabox via via of op een zwarte markt en stream je de nieuwste films via één van de illegale netwerken die op de mediabox geïnstalleerd staat? Dan ben je verkeerd bezig!

Nu zijn wij hier niet om te oordelen, maar we willen je wel waarschuwen dat het illegaal gebruik van IPTV niet alleen forse boetes kan opleveren, maar waar zelfs een gevangenisstraf van tot 4 jaar op staat. Als we Stichting Brein moeten geloven. Bij een officiële provider hoef je je geen zorgen te maken, want via de kosten van het abonnementen betaal je de rechten om auteursrechtelijk beschermde content te mogen bekijken.

 

Voor- en nadelen

Zoals bij iedere techniek heeft ook IPTV een aantal voor- en nadelen. Een groot pluspunt van IPTV is dat het Internet providers van IPTV in staat stelt om duizenden zenders aan te bieden. Dat het aanbod vaak lager is heeft te maken met rechten, vraag en aanbod. Natuurlijk is het een leuk idee dat je toegang hebt tot honderden Japanse televisiezenders, maar heb je het ook nodig?

Daarom kiezen providers in Nederland voor een mooi en groot aanbod van zenders waar je iets aan hebt. En natuurlijk bevat het aanbod wel een groot aantal buitenlandse zenders voor de Nederlandse inwoners die uit een ander land afkomstig zijn. Voor hen is dan een pluspunt dat ze niet via de satelliet naar hun favoriete zenders hoeven te kijken.

Met IPTV kan je ook zenders opnemen. Veelal in een cloudomgeving van de provider en een aantal providers hebben het mogelijk gemaakt om content op een USB-stick op te slaan. De USB-stick prik je dan eenvoudig op de vrije USB-poort van de mediabox en via het menu selecteer je de programma’s die je hierop wilt opslaan. Via IPTV kan je ook programma’s terugkijken en heb je dus meer regie over waar en wanneer je jouw favoriete uitzendingen kijkt. Je kan ook tijdens een programma vooruit- en terugspoelen. Dat soms wel handig is. In de basis kan je geen commercials doorspoelen, want commercials zijn er juist om de kosten voor jou als gebruiker zo laag mogelijk te houden.

Een nadeel van IPTV is dat er nog maar weinig echte IPTV aanbieders in Nederland zijn en de gebruiker die echt de voorkeur heeft voor IPTV kiest dan toch voor een iets minder gangbare weg om toch van IPTV te kunnen genieten. Wat kan aangrenzen tot illegale activiteiten. Daarnaast is IPTV erg afhankelijk van een goede en snelle Internetverbinding. Heb je vaker problemen met het Internet? Dan is IPTV wellicht niet voor jou geschikt.

 

Meerdere TV’s in huis

Heb je meerdere TV’s in huis? Dan biedt IPTV zeker een aantal voordelen, want je kunt via een extra mediabox of via de app ook op tweede en derde schermen IPTV ontvangen en kijken. Natuurlijk moet je bij het gebruik van een mediabox nog altijd een netwerkkabel trekken, maar via de app zou het eventueel ook via Wi-Fi kunnen. Zolang dit maar een snelle en stabiele verbinding is. Als je voor de app kiest heb je vaak ook een aantal keuzes in welke app je gebruikt.

De IPTV-app van Kodi is de meestbekende en de beste, maar wordt veelal gebruikt om illegaal televisie te kijken of illegaal naar betaalde sportzenders, zoals Ziggo Sport te kijken. Daarnaast wordt de app ook veelvuldig gebruikt voor het illegaal streamen van films en series en zonder een VPN is de kans groot dat dan je tegen de lamp loopt. En je riskeert ook een forse geldboete en zelfs een gevangenisstraf! Het advies is dan ook om binnen de lijntjes te kleuren.

 

IPTV en Interactieve TV

IPTV staat volledig los van Interactieve TV hoewel, qua functies, aanbod en mogelijkheden deze werelden samensmelten. Interactieve TV wordt eveneens via een Internetprotocol gedistribueerd en je hebt ook toegang tot circa 80 zenders. Dat nog altijd vele malen meer is dan bij gebruik van de standaard COAX. Daarnaast krijg je bij het afnemen van een abonnement op Interactieve TV ook een mediabox van de provider waarmee je zenders kunt opnemen en pauzeren terwijl je ook apps, zoals Netflix en Videoland direct kunt opstarten.

Een nadeel is dat het opnemen, pauzeren en vooruit- en terugspoelen van programma’s niet altijd mogelijk is en dat heeft vaak te maken met het abonnement dat je hebt gekozen. Alleen de iets duurdere abonnementen bieden vaak deze opties aan. Een pluspunt is dat Interactieve TV 100% legaal is. Of je nu voor een abonnement van Ziggo, KPN, Tele2 of T-Mobile kiest.

 

Is IPTV iets voor jou?

De vraag die je jezelf kunt stellen is of IPTV wel iets voor jou is. Wil je geen duur Interactief TV abonnement? Dan kan IPTV een uitkomst zijn, omdat dit vaak goedkopere abonnementen zijn die wel hetzelfde aanbieden als dat de provider van interactieve TV doet. Zowel in kwaliteit als in functionaliteit. Het zenderaanbod van IPTV is ook groter, maar hier is het wel belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je al die zenders wel nodig hebt. Ben je er dan nog niet over uit? Schakel dan de hulp in van de productspecialist door hieronder een reactie achter te laten.

Stuur dit artikel door:

17 reacties

 1. Beste,

  Ik wil graag gebruik gaan maken van IPTV. Echter ben ik aan het kijken of ik dan ook kan opnemen, pauzeren en terug kan kijken.
  Moet ik dan kijken of de media box dit kan of het abonnement of hoe werkt dit precies?

  En dan nog een vraag. Als ik zo’n Media box bestel, kan ik deze dan makkelijk zelf installeren?

  Met vriendelijke groet,

  Rick

  1. Hi Rick,

   Opnemen, pauzeren en terugkijken is afhankelijk van of de mediabox EN de provider het ondersteunt. Hier zitten grote verschillen in. De standaard mediaboxen van KPN en Ziggo ondersteunen dit zowel qua apparatuur als abonnement. Het zelf installeren is geen probleem als je de handleiding volgt. Kies je voor een iets onbekendere provider en box, dan kan het soms een uitdaging zijn, omdat deze vaak niet vooraf geconfigureerd zijn.

   1. Ja precies, dus als ik een Formuler Z10 Pro koop dan zit ik qua apparatuur in ieder geval goed en dan is het nog zaak om het juiste abonnement erbij te zoeken waarbij terugkijken e.d. ook aangeboden wordt?

     1. Kent u toevallig goede en betrouwbare providers voor Xsarius of Formuler?

     2. Hi Kevin,

      Er zijn goede en betrouwbare providers in overvloed, maar de vraag is natuurlijk wat je precies zoekt. Je kunt het beste kijken naar providers die complete pakketten aanbieden en die ook legaal zijn.

 2. Hi Sander,

  Ben er even ingedoken en het is een beetje een kwestie van ja en nee. In de reviews zie ik dat deze partij met een tikkie met klanten afrekent en dat doet natuurlijk geen enkel officieel bedrijf. Dat is voor mij een rode vlag. Daarnaast zie ik wat betreft de services dat ze wel zaken aanbieden waar je normaliter geld voor betaalt. Dus dit is rode vlag twee. Of het illegaal is weet ik niet, maar de betrouwbaarheid is een vraagteken. De reviews zijn goed, maar ik denk eerlijk gezegd dat je beter kunt kiezen voor officiële aanbieders die ook de nodige support kunnen geven. Ondanks dat je dan bij elkaar opgeteld wel iets meer betaalt.

 3. Wat is de beste iptv provider van 2022, die de beste service en het stabielste tv aanbod geeft.
  Welke iptv decoder is het beste, die stabiel en goede beeld en geluid kwaliteit levert.

 4. Kan ik met iptv ook films en programma’s zoeken op Netflix en videoland en kan ik deze ergens opslaan (mijn lijst?)

 5. Tja,het is maar wat je kiest.
  Iptv online kan wel handig zijn,met glasvezel,want de stream gaat dan gewoon via glasvezel internet.
  Je hebt dan een programma nodig,bijvoorbeeld iptvsmarters pro.
  Daar vul je de juiste configuratie in van je IPTV pakket en Voila. Je hebt dan geen decoder nodig van je glasvezelprovider.
  Of het kan zijn dat je glasvezelprovider net zo een programma levert wat vergelijkbaar is met bij Ziggo Ziggo go,waarbij de tv zenders dan wel door je internetprovider worden aangeboden.
  Dat programma kan dan uitgegeven worden voor diversen operatingsystemen voor tv’s of telefoons.

 6. het is altijd het zelfde met de zogenaamde kenners uiteindelijk vertellen ze niets waar je wat aan hebt

  Test alle providers uit met proef Abbo s en test de beeld en geluid kwaliteit en de op en terugkijk mogelijkheden dan heb je iets te vertellen

  ik heb inmiddels 6 iptv pr. getest omdat ik het niet op het net kan vinden, het testen is leuk en tot nu toe ben ik over 1 pr, tevreden maar de zoektocht gaat door

  Zelf heb ik KPN 4k dus de lat licht hoog

 7. Hoi Paul,

  Welke iptv adviseer jij me om te kijken als ik op vakantie ga naar Brazilië en daar Nederlandse tv wil kijken via de app?

 8. Hallo paul,

  Ik heb begrepen dat je een app op je tv kunt downloaden “bob” en dan vervolgens via een abonnement bij willekeurige iptv aanbierd de content kunt bekijken. Nu heeft mijn zoon dit gedaan en hét beeld is redelijk goed maar mis zo nu en dan 5.1. / dolby athmos die op bv reguliere netflix (zonder iptv) zo nu en dan wel uitzend in 5.1 / athmos en niet alleen in mono

  Graag jouw ervaring
  Gr Ruud

  1. Hi Ruud,

   Ik ben zelf minder bekend met “bob”, maar ik weet wel dat niet welke provider 5.1 / Dolby Atmos ondersteunt. Kan dat misschien ook het geval zijn bij deze dienst?

   – Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten