Top 3 beste instant camera’s in 2023

man maakt foto met een instant camera

Het maken van foto’s is tegenwoordig volledig verworven in ons dagelijks leven. Een leuke gebeurtenis, een lekkere maaltijd of het delen onze dagelijkse activiteiten resulteert al snel in een paar foto’s per dag. Het grootste gedeelte van deze foto’s wordt tegenwoordig gemaakt met onze smartphone. De camera’s in deze telefoons zijn erg compact en tegenwoordig al zo goed ontwikkeld dat het gebruik van een losse camera bijna niet meer nodig is. Wel is het maken van foto’s met een smartphone soms wel een beetje saai. In dit artikel leggen we je precies uit wat een instant camera nou precies is en wat deze voor jou zou kunnen betekenen. Verder geven we nog een top 3 met de meest populaire polaroidcamera’s.

Andere manieren om foto’s te maken

Het echte beeld staat tegenwoordig zo realistisch op de foto, dat er al verschillende filters zijn ontwikkeld die over de foto geplaatst kunnen worden nadat deze is genomen. Dit geeft een artistieker en speelser karakter aan foto’s. Maar er zijn ook andere manieren om mooiere foto’s te maken. Instant camera’s, of misschien beter bekend als polaroidcamera’s, zijn camera’s die nog gebruik maken van een oudere fotografeertechniek. Met deze camera’s maak je een foto die vervolgens direct wordt afgedrukt. Het gebruik van deze camera’s is dus een leuk alternatief op de technologisch ontwikkelde smartphones.

Het ontstaan van de instant camera

Het ontstaan van de polaroidcamera begon bij het bedrijf Polaroid Corporation, waar de camera dus uiteindelijk naar vernoemd is. De naam instant camera wordt ook vaak gebruikt vanwege de eigenschap van de camera die de foto’s direct uitprint. De Amerikaan Edwin Land was de man die de eerste instant camera ontwikkeld heeft in 1948, zoals wij die nu nog kennen. Daarvoor werden er ook al vele ontwikkelingen gedaan naar deze manier van foto’s maken, maar daar stond het chemische ontwikkelproces los van het fotograferen.

Wat is een instant camera?

Een instant camera is een camera die een foto maakt en direct uitprint. Dit lijkt misschien helemaal niet handig, want als jij net je ogen dicht hebt op de foto heb je meteen een mislukte afdruk te pakken. Maar dat is nou juist de charme van een polaroidcamera, die koop je niet voor het handige aspect, maar meer voor het artistieke aspect. De instant camera maakt gebruikt van een techniek waarbij de foto direct ontwikkeld wordt door een intern systeem met behulp van zelf ontwikkelende folie. Wanneer je dus een foto geschoten hebt wordt deze direct afgedrukt om te bekijken of om weg te geven. Het unieke aan deze manier van foto’s maken is dat de foto’s een klassiek uiterlijk hebben en een uniek effect dat bijna niet na te maken is met software op een computer.

Eigenschappen van een instant camera om rekening mee te houden

Aan de techniek van het chemisch en direct ontwikkelen van de foto’s zitten niet veel verschillen tussen de polaroidcamera’s die tegenwoordig te verkrijgen zijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de modellen en merken. Verder zijn er ook bepaalde instellingen die je aan een polaroidcamera kan doen om je foto’s beter te schieten. Een aantal belangrijke eigenschappen om te weten zijn:

 • De grootte van de foto: Het fotopapier die gebruikt kan worden voor instant camera’s verschilt van grootte. Elke camera is gemaakt voor één grootte papier, dus deze keuze is belangrijk als je opzoek bent naar een polaroidcamera. De volgende groottes komen het meeste voor:
  • Klein (62mm x 46mm): Dit is de kleinste variant, maar wordt wel het meest gebruikt. De grootte is ongeveer gelijk aan een bankpasje.
  • Breed (62mm x 99mm): Deze variant is ongeveer twee keer zo groot als de kleine. Als je niet zoveel zin hebt in van die kleine foto’s is dit een betere optie. Houd er wel rekening mee dat ook de camera groter wordt om dit soort foto’s af te kunnen drukken.
  • Vierkant (62mm x 62mm): Deze variant is precies vierkant. Zowel de hoogte als de breedte is 62 millimeter. Dit is de variant die vroeger het meest gebruikt werd toen de polaroidcamera nog het nieuwste van het nieuwste was.
 • Selfiespiegel: Ben jij iemand die veel selfies wil maken met zijn polaroid? Dan is het een must om een polaroidcamera te kiezen die een selfiespiegel heeft. Deze spiegel is klein en uitklapbaar en zit bij de lens. Zo kan je via de spiegel zien hoe jij en je selfiegenoot ongeveer op de foto komen te staan.
 • Sluitersnelheid: Vaak is de sluitersnelheid van een instant camera een zestigste van een seconde. Dit is prima voor de meeste foto’s bij daglicht en om de vervaging bij bewegen tegen te gaan. Echter, als je foto’s in het donker maakt kan het fijn zijn om de sluitersnelheid in te kunnen stellen. Er zijn polaroidcamera’s die dit ondersteunen.
 • Voetje voor een statief: Om je foto’s nog stabieler te maken kan je er ook voor kiezen om een statief onder je camera te zetten. Houd er rekening mee dat niet alle polaroidcamera’s dit ondersteunen.
 • Foto’s bewerken: Er zijn polaroidcamera’s die eerst een digitale foto maken, zodat je die kan bekijken of bewerken voordat je de foto uitprint. Dit geeft je de mogelijkheid om een foto die je niet mooi vindt nog eens te maken, of om een foto die je heel mooi vindt nog eens uit te printen. Dit zijn uiteraard wel duurdere camera’s.
 • De grootte van de camera: Zoals eerder gezegd bepaalt de grootte van het gebruikte fotopapier ook de grootte van de camera. Wel zitten er tussen de verschillende merken en modellen ook grootte verschillen. Bepaalde merken zetten in op het ontwikkelen van een zo kleine en compact mogelijke camera, terwijl andere merken dit minder belangrijk vinden.
 • Het merk: Later in dit artikel gaan we in op de bekende merken en modellen, maar het is belangrijk om je te beseffen dat de kwaliteit tussen de merken erg kan verschillen. Als je een goedkope polaroidcamera koopt om het uit te proberen, kan het zijn dat hij er in korte tijd al mee ophoudt. Bekendere en prijzigere merken geven daarom ook veel meer zekerheid en zijn daardoor een stuk betrouwbaarder.

De beste instant camera’s

Nu het duidelijk is wat een instant camera is en wat belangrijke eigenschappen zijn om rekening mee te houden bij een aanschaf, is het tijd om de beste instant camera’s van dit moment te behandelen.

vrouw maakt een foto met een instant camera

1. Van het originele merk: Polaroid Originals OneStep+

Deze polaroidcamera is van het merk dat deze manier van fotograferen ooit bedacht. Het merk is een aantal keer overgenomen toen het wat slecht ging met het bedrijf, maar de camera’s worden ook nog steeds onder deze naam gemaakt. De belangrijkste eigenschappen van deze camera vind je hieronder:

Formaat foto’s Bluetooth? OverigPrijs
Grote foto’s met een uniek maat: 108mm x 88mm

 

JaAlleen een ingebouwde batterij

 

*****

 

2. Beste keuze voor een eerste polaroidcamera: Fujifilm Instax Mini 11

Naast Polaroid is Fujifilm eigenlijk het meest bekende merk voor instant camera’s. Zij hebben veel meer bekende modellen dan dat Polaroid dat heeft. De Instax Mini 11 is het bekendste model van Fujifilm van dit moment. Hij is erg gemakkelijk in gebruik en daarom perfect voor beginners. De belangrijkste eigenschappen van deze camera:

Formaat foto’s Bluetooth? OverigPrijs
Foto’s in het populaire 62mm x 46mm formaat

 

NeeGebruikt twee AA-batterijen
Verschillende kleurenopties mogelijk
**

 

3. Beste keuze voor klassieke vierkante foto’s: Fujifilm Instax SQ1

Weer van het bekende merk Fujifilm is de Instax SQ1. Dit is ook een erg leuke camera die dezelfde vorm heeft als de foto’s die hij maakt, namelijk vierkant. Deze camera is ook erg geschikt voor beginners met zijn eenvoudige gebruiksgemak. Hij lijkt in vele opzichten erg veel op de Instax Mini 11. De belangrijkste eigenschappen van deze camera:

Formaat foto’s Bluetooth? OverigPrijs
Foto’s in het klassieke 62mm x 62mm formaat

 

NeeGebruikt een batterij die minder bekend is**

 

Conclusie

Hopelijk is het duidelijk wat een instant camera nu precies is en waarom mensen ze nog steeds gebruiken. De nog steeds geliefde camera geeft erge unieke foto’s die direct geprint worden. Erg leuk dus voor feestjes of andere speciale gelegenheden. Daarnaast hebben we een top 3 gegeven van de meest bekende polaroidcamera’s van dit moment. Heb jij een weloverwogen keuze kunnen maken? Of heb jij nog vragen naar aanleiding van onze top 3? Laat het ons dan weten!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten