Hoe maak je een thuisbioscoop?

Thuis theater scherm

Iedere filmliefhebber droomt ervan; een eigen thuisbioscoop! Waar je kan plaatsnemen in jouw privé zaal en kan genieten van jouw favoriete films. Voor velen is een thuisbioscoop maken een droom, die nooit werkelijkheid wordt. Maar het is niet heel moeilijk om een thuisbioscoop te bouwen! In dit artikel leggen wij uit hoe je dit het beste aanpakt en wat je nodig hebt!

 

Een beschikbare ruimte

De eerste stap naar je eigen thuisbioscoop is natuurlijk de beschikbare ruimte. Je kunt eventueel een thuisbioscoop in de woonkamer realiseren, maar je wilt het liefst een aparte ruimte die je ook echt als een privé zaal kan zien. Veel filmliefhebbers met een eigen thuisbioscoop gebruiken hiervoor de zolder of een kelder.

Omdat deze ruimtes vaak gebruikt worden om overbodige spullen te stallen, maar ook om het feit dat er op een zolder of kelder weinig tot geen licht naar binnen komt. Want een thuisbioscoop wil je natuurlijk wel zo donker mogelijk maken!

 

Goed isoleren

Voordat je überhaupt gaat nadenken over welk televisiescherm of welke beamer je gaat ophangen, moet je eerst eens nadenken over hoe je de ruimte gaat isoleren. Isolatie is belangrijk voor een aantal zaken. Allereerst wil je in een thuisbioscoop een goed en bombastisch geluid. Dat vergelijkbaar is met dat van een echte bioscoopzaal. Maar in een rijtjeshuis of een flatgebouw kan je moeilijk de versterker op standje 10 zetten zonder dat de buren aan de deur komen klagen over geluidsoverlast. Daarom is het belangrijk dat je zowel de muren als de vloer isoleert.

Dat kan al heel eenvoudig door speciale platen tegen de muren te bevestigen of door gipswanden te plaatsen. Tussen de gipswand en de muur plaats je dan isolatiemateriaal. Voor de vloer is het handig om stevige vloerbedekking te plaatsen, want vloerbedekking isoleert gewoon het beste. Daarnaast weerkaatst het geluid op een tegel- of laminaatvloer en dat kan voor een vervorming zorgen. Juist iets dat je niet wilt, omdat het de beleving sterk kan beïnvloeden. Met vloerbedekking heb je daar geen last van.

 

Klimaatbeheersing

Isolatie heeft een nadeel, want het kan de temperatuur in een kamer flink verhogen. Dat is in de winter prettig, maar in de zomer een nadeel. Sowieso staan zolders en kelders er om bekend dat het vaak vochtige plaatsen zijn. Of juist een ruimte waar het enorm droog is. Je kan deze problemen allemaal oplossen door bijvoorbeeld een goede ventilator te plaatsen, die zowel warme als koude lucht kan blazen.

Bij een hoge luchtvochtigheid kan je vochtvreters plaatsen en bij een te droge lucht een luchtbevochtiger. Er zijn ook apparaten, die zowel warme als koude lucht kunnen produceren en een ingebouwde luchtbevochtiger en -reiniger bevatten.

 

LED-TV of een beamer?

Nu je de buren niet meer tot last kan zijn en het klimaat op order is, kan je gaan nadenken over hoe je films wilt kijken. Ga je voor een mooi en groot LED-scherm aan de muur of ga je een beamer plaatsen? Beiden keuzes hebben zowel voor- als nadelen.

 

De voordelen van een LED-TV

Een LED- of OLED-TV biedt een haarscherpe beeldkwaliteit, maar niet ieder model is geschikt voor films. Het is belangrijk dat een televisie een hoge beeldverversingssnelheid heeft, zodat je geen last krijgt van ghosting en trails. Deze storende factoren zorgen er namelijk voor dat je bijvoorbeeld Keanu Reeves 5x door het beeld ziet rennen als je The Matrix gaat kijken. Daarom moet de beeldverversingssnelheid op zijn minst 100Hz zijn. Daarnaast is een OLED-TV een betere keuze als je mooiere kleuren en een dieper zwartniveau prefereert. Vooral bij donkere films is een OLED-TV een perfecte keuze!

Vrouw met popcorn

De nadelen van een LED-TV

Het nadeel van een LED-TV is dat je er niet te dicht op kan zitten zonder dat je last krijgt van je ogen of imperfecties in het beeld constateert. Daarnaast wil je in een thuisbioscoop toch vaker een groter beeldscherm dan bijvoorbeeld in een huiskamer, maar OLED-schermen met een beelddiagonaal van 65 inch of groter zijn op dit moment haast onbetaalbaar. Je moet dus een aardige spaarpot hebben wil je toch een groter OLED-scherm in je thuisbioscoop plaatsen.

 

De voordelen van een beamer

Het grootste voordeel van een beamer is dat je voor een relatief laag bedrag toch een beeld in een groot formaat in de beste beeldkwaliteit op een scherm kan projecteren. Daarnaast zorgt een beamer voor een echt bioscoopgevoel, omdat in een bioscoop immers ook geprojecteerd wordt.

 

De nadelen van een beamer

Een beamer plaatsen bevat veel haken en ogen, zoals het plaatsen en het aansluiten van een beamer. Heb je wel voldoende ruimte om een beamer aan het plafond te plaatsen en is de afstand tot een scherm of witte muur wel groot genoeg? En staat randapparatuur binnen het bereik van een beamer zodat je deze makkelijk kan aansluiten of moet je met langere kabels en kabelgootjes gaan werken?

Daarnaast is een groot nadeel dat een beamer onderhoudsgevoelig is en veel lawaai kan maken. En uiteraard moet je naast een beamer ook een goed projectiescherm aanschaffen als je echt van de beste beeldkwaliteit wilt genieten. Lees onze artikelen over LED en OLED TV’s, beamers voor thuisgebruik en projectieschermen als je meer wilt weten over deze producten.

 

Surround geluid

Je thuisbioscoop begint nu al vorm te krijgen, maar met een mooie vloerbedekking, isolatiemateriaal en een goed scherm ben je er nog niet. Hoe je een film beleeft wordt voor misschien wel 80% bepaald door het geluid en met een simpele soundbar lukt het simpelweg niet om een bioscoopgeluid te creëren. Dus je bent eigenlijk aan jezelf verplicht om een surroundset aan te schaffen, maar ook hier zijn een hoop verschillen in. En het ligt vooral aan je wensen welke surroundset het beste bij je past.

 

Verschillende geluidssporen kunnen afspelen

Inmiddels zijn er legio geluidssporen die je kunt afspelen. Denk dan bijvoorbeeld aan Dolby Digital 5.1 waar de meeste streamingdiensten gebruik van maken en ook op oudere Dvd’s is dit geluidsspoor veelal aanwezig. Terwijl de nieuwste (4K Ultra HD) Blu-ray Discs geavanceerde geluidssporen zoals DTS Master-Audio en Dolby Atmos gebruiken.

Het is dus belangrijk dat de surroundset al deze geluidssporen kan afdraaien, want anders verlies je simpelweg geluidskwaliteit. Iets dat je absoluut niet wilt in je thuisbioscoop! Toch kan je in het achterhoofd houden dat een surroundset met de meeste opties ook een stuk prijziger in de aanschaf is.

Thuisbioscoop

Hoeveel speakers ga ik plaatsen en/of ophangen?

Een ander punt is het aantal speakers die je eventueel wilt plaatsen of ophangen. Dolby Atmos en DTS Master-Audio geluidssporen kunnen in de basis 7 speakers aansturen. Een center speaker voor de spraak, twee hoofdspeakers voor het bombastische geluid, een subwoofer voor de bass en vier satellietspeakers voor het surround effect.

Een Dolby Digital 5.1 of DTS 5.1 geluidsspoor sturen maximaal 6 speakers aan. In deze formatie heb je tevens een center speaker en twee hoofdspeakers, een subwoofer en twee satellietspeakers voor het surround effect.

 

Complete set of losse componenten

Je hebt ook nog een keuze of je voor een volledige surroundset inclusief speakers kiest of dat je losse componenten gaat zoeken. Bij een all-in-one systeem ben je in één klap klaar en is het enkel nog een kwestie van plaatsen en aansluiten. Bij losse componenten moet je echt op onderzoek uitgaan welke versterker het beste in jouw situatie past en welke speakers je hierop aan wilt sluiten.

Een nadeel van een complete set is dat je het systeem moet vervangen als er weer een nieuw geluidsformaat op de markt komt terwijl je met losse componenten altijd bepaalde zaken kunt vervangen en upgraden. Een nadeel is dat losse componenten vaak in zijn totaliteit duurder zijn dan een compleet systeem. Lees onze adviesgids over Home Cinema sets als je meer wilt weten over de systemen en wilt weten welke systemen de beste koop zijn.

 

Randapparatuur aansluiten

Wanneer het scherm en speakers op hun plaats staan of hangen, is het moment aangebroken om de randapparatuur aan te sluiten. Een voordeel van een LED- of OLED-scherm is dat je vaak geen mediaspeler nodig hebt voor apps, zoals Amazone Prime Video, Netflix en Disney Plus. Omdat deze apps vaak al op je Smart TV aanwezig zijn. Heb je gekozen voor een beamer? Dan heb je wel een mediaspeler nodig. Zoals de Apple TV of een Chromecast van Google. Wil je meer weten over mediaspelers en wat zowel de voor- als nadelen zijn? Lees dan ons uitgebreide artikel over mediaspelers .

Wanneer je Dvd’s en Blu-ray Discs wilt afspelen, heb je ook een speler nodig. Dat kan een Blu-ray Disc-speler zijn, maar je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een console, zoals de PlayStation 5 of een Xbox Series X. Het voordeel van deze apparaten is dat je erop kunt gamen, maar dat er ook standaard apps op geïnstalleerd staan. Zoals de apps van Netflix, Amazon Prime Video en Disney Plus. Daarnaast kunnen deze geavanceerde spelcomputers ook (4K Ultra HD) Blu-ray Discs afspelen.

Je zou eventueel ook een laptop op een scherm of een beamer kunnen aansluiten. Mits de laptop beschikt over een HDMI-kabel en een goede videokaart. Voor de beste beeld- en geluidskwaliteit is het cruciaal dat de laptop een goede videokaart heeft, maar ook de kwaliteit van de HDMI-kabel speelt een rol. Een goede HDMI-kabel zorgt er uiteindelijk voor dat zowel het beeld als het geluid op de correcte manier vanaf de randapparatuur naar een scherm en de geluidsinstallatie wordt gedistribueerd.

 

Tijd om een film te kijken… ?

Nog niet! Je bent nog niet klaar met de thuisbioscoop! Ondanks dat je nu in een goed geïsoleerde ruimte met een aangenaam klimaat zit en beschikt over een goed beeld en goed geluid. Maar daar zit de crux. Je zit namelijk nog niet! Het is essentieel dat je in een thuisbioscoop een goede zitplek of meerdere zitplekken creëert.

Het ligt natuurlijk aan de persoon welke soort stoelen of banken je in deze kamer wilt plaatsen en misschien heb je wel het idee om echte bioscoopstoelen te plaatsen! Dat alles is mogelijk, maar investeer hierin. Want lekker zitten zorgt uiteindelijk voor een prettige filmbeleving.

 

Nu dan?

Ja! Nu ben je er helemaal klaar voor om te genieten van jouw eigen thuisbioscoop. Je zou de kamer nog kunnen opfleuren met bijvoorbeeld een leuk kleurtje op de muur en misschien kan je muur waar een scherm aan hangt nog voorzien van gordijntjes, zoals ze dat ook in een klassieke bioscoop hebben. Je zou ook kasten met memorabilia en Dvd’s/Blu-ray Discs kunnen plaatsen of mooie posters aan de muren kunnen hangen. Misschien kan je ook een aantal slimme lampen plaatsen om een fijne bioscoopsfeer te creëren? Ik zou zeggen, laat je fantasie de vrije loop, want niets is in dat opzicht onmogelijk.

Popcorn en beamer

Heb je nog vragen?

Je hebt nu een idee van hoe je een thuisbioscoop creëert en wat je daarvoor allemaal nodig hebt. Houdt er rekening mee dat je het zo gek kan maken als je zelf wilt, maar een beetje thuisbioscoop kost je al snel tussen de 5.000 en 10.000 euro. Maar als je een filmliefhebber bent en je hebt nog een kamertje vrij, dan is dat zeker de moeite waard om te overwegen. Heb je nog vragen over de thuisbioscoop of wil je gericht advies? Of ergens hulp bij nodig? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

 1. Beste Paul
  Ik met volle aandacht jouw verhaal gelezen en er wat inspiratie mee opgedaan.
  Zelf ben ik ook bezig met een bioscoop kamer en ik heb de volledige vliering uitgebroken en hierdoor een volledige zokderruimte tot mijn beschikking gekregen. Mooi op zich ! Echter heb ik nu een puntdak onder een ruimte van 35 vierkante meter. Is er akoestisch nog iets waar ik rekening mee moet houden.

  Ik heb een pioneer receiver met dolby Atmos. SC-LX78-K

  Mijn vraag is hoe hoog moet ik de atmos speakers plaatsen en moet het op gelijke hoogte zijn, en wat moet ik met de schuine wanden /nok wat betreft speakers? Vrijhouden?
  En hoe zit het met de weerkaatsing van het geluid.
  Uiteraard kan ik MIC aansluiten en mn receiver alles laten uitrekenen. Zo ver was ik al, maar wordt dat mooi ? Kwa geluid…

  Graag hoor ik van je

  Met vriendelijke groeten Wesley

  1. Hi Wesley,

   Mooi project!

   Als het om kleinere speakers gaat zou ik deze altijd op oorhoogte plaatsen. Hetzij aan de wand of op een standaard. Het voordeel van een standaard is dat je de speakers nog kunt verstellen als je in hoogte verstelbare standaards koopt. Wanneer je speakers gaat ophangen heb je het probleem dat je minder goed of helemaal niet meer kunt verstellen. Vergeet ook niet om de subwoofer op spikes te zetten. Dit voorkomt doordreunen en dat zorgt zeker voor een mooier geluid. En je buren hebben er minder last van :-)

   In de basis hoeven speakers niet perse op gelijke hoogte te staan, omdat je via de receiver per speaker kunt instellen wat de afstand tot je zitgedeelte is. Zo kun je bijvoorbeeld de linker front speaker een harder geluid laten produceren dan de rechter front speaker. Om maar een voorbeeld te noemen. Met deze instellingen kun je ook spelen om tot het perfecte geluid te komen.

   Schuine wanden zijn inderdaad vervelend en kunnen het geluid weerkaatsen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een houten vloer hebt liggen. Het advies is om deze wanden te bedekken met isolerend materiaal en de vloer te bedekken met tapijt. Of een mooi en wat groter vloerkleed neerleggen dat al heel veel geluid absorbeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten