De handigste PS5 tips en tricks (inclusief verborgen features)

Playstation 5

Heb jij een PlayStation 5 of ben je van plan om er binnenkort één te gaan kopen? Dan is het altijd leuk om handige tips en tricks te kennen om de tijd aan het gamen nog leuker te besteden. Als je nog niet zo bekend bent met de PS5, weet je misschien nog niet helemaal hoe je deze spelcomputer het beste kunt gebruiken. Door op de hoogte te zijn van onze handige tips en tricks, kun jij er veel meer uithalen.

Hierdoor wordt het veel leuker om een game te spelen. Het begint natuurlijk met het aansluiten en instellen van de machine, dat lukt meestal nog wel. Hierna volgt voor velen de vraag wat je er dan mee moet doen. Als je nog niet bekend bent met een PlayStation 5, dan kan je lang zoeken naar de werking ervan. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom hebben wij deze handige tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

 

Astro’s Playroom: vooraf voor jou geïnstalleerd

Misschien heb je al wel een PlayStation 5 in huis, maar nog helemaal geen games. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk gebruik maken van je console, anders moet je er alleen naar kijken en dat is niet wat je wilt. Sony heeft er daarom voor gekozen om vooraf een game voor jou te installeren, het gaat hierbij om de game ‘Astro’s Playroom’. Dit is een kleine game die je in drie tot vier uur helemaal uit kunt spelen.

Het ideale aan deze game is, is dat deze gratis te gebruiken is en vooraf dus al op je console staat. Je hoeft hier helemaal niks meer voor te doen, alleen plezier hebben van deze game. Het mooie aan deze game is, is dat kenmerken van de DualSense-controller eenvoudig worden toegelicht. Hierdoor weet je al binnen een korte tijd hoe je de controller het beste kunt gebruiken, zodat het spelen van andere games gemakkelijker gaat.

 

Een tweede controller: game samen met je vrienden

Sommige mensen vinden het fijner om een avondje alleen te gamen, de ander vind het juist leuker om samen te gamen of beide. Als je over een tweede controller beschikt, heb je natuurlijk zelf alle ruimte om te bepalen of je liever alleen gaat gamen of als je de strijd aan wilt gaan om je vrienden, geliefde of familie even flink in wil maken. Als je nog geen tweede controller hebt, is het natuurlijk wel zo handig en leuk om een tweede controller aan te schaffen.

Hierdoor heb je nog meer plezier van je PS5. Er zijn tegenwoordig namelijk enorm veel spellen die gespeeld kunnen worden met één of meerdere personen. Voor de PS5 is er een controller beschikbaar welke in drie verschillende kleuren verkrijgbaar is. In de kleuren zwart, wit en rood. Je kunt eventueel ook de PS4-controllers gebruiken, mocht je deze al hebben. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat deze alleen gebruikt kunnen worden voor PS4-games.

Ps5 gaming

Verborgen features op je console

Elke console beschikt vaak over een aantal verborgen features (kenmerken) die je misschien nog niet kent. Wanneer je net een nieuwe PS5 hebt, is het ook niet gek dat je nog niet alle trucjes van de console kent. Elk jaar komt er weer een nieuwe console uit, welke dan natuurlijk ook weer uitgebreidere en nieuwe toepassingen kent. Je kunt met de nieuwste versie dan ook veel features gebruiken, zo kun je:

  • Je gametijd bekijken;
  • De batterij besparen van je PS5 controller;
  • De controller gemakkelijk uitzetten;
  • De PS5 gebruiken via de PS App;
  • De DualSense’s microfoon uitschakelen tijdens een singleplayer-game;
  • Snel en gemakkelijk de microfoon muten;
  • Zet je bestanden en games van je PS4 over naar PS5;
  • Notificaties aanpassen zoals jij ze zelf wilt ontvangen;
  • De PS5 instellen op Performance Mode om de instellingen van de games hetzelfde te krijgen;
  • Trophy video’s uitschakelen om het opslaggeheugen te beperken.

We leggen een aantal van bovenstaande features nog even kort voor je uit. Het is voor velen interessant om te zien hoeveel tijd ze nou eigenlijk hebben gestopt in een bepaalde game of in alle games. Niet iedereen weet dat deze mogelijkheid er is, daarom vertellen wij je graag waar je dit kunt vinden. Het is natuurlijk leuk dat deze optie er is, je kunt deze gametijd bekijken door naar je profiel te gaan en naar het tabje ‘Games’ gaat.

 

Controller instellingen aanpassen

We begrijpen dat je zo lang mogelijk wilt genieten van het gamen en het daarbij belangrijk is om de batterij van je controller te besparen, dit kun je doen door de instellingen voor de controller aan te passen. Je kunt bij de instellingen via het home-scherm op ‘Systeem – Energiebesparing’ klikken, waar je de tijdsduur in kan stellen wanneer je controller uit gaat.

 

Zet de microfoon uit

Je zult je misschien afvragen waarom we aanraden om je DualSense’s microfoon niet te gebruiken tijdens een singleplayer-game, ook al begrijp je natuurlijk zelf ook dat je hem hier niet bij nodig hebt. We raden deze tip aan, omdat de adaptive triggers en haptic feedback minder goed werken als de microfoon aan staat. Daarom kan je voor de optimale game het beste je microfoon uitzetten.

 

Bestanden en games overzetten van PS4 naar PS5

Als je al een PS4 had waar je al enkele spellen op hebt gespeeld en belangrijke bestanden op hebt staan, zou het zonde zijn als je niks meer met deze bestanden doet. Je kunt ze daarom eenvoudig overzetten op je nieuwe PlayStation. Het is daarbij makkelijk om je games ook gelijk over te zetten, zodat je deze niet opnieuw hoeft te installeren. Bij het installeren van je nieuwe PS5, wordt de vraag al gesteld of je bestanden wilt overzetten naar je nieuw console. Als je er op dat moment voor hebt gekozen om dat niet te doen, kun je dit altijd op een later moment nog doen.

Als je dit gaat overzetten is het belangrijk om beide consoles naast elkaar aangesloten te hebben en ze te verbinden middels een Ethernet-kabel. Het is ook mogelijk WiFi te gebruiken, maar dit duurt wel langer. Beide consoles moeten beschikken over de nieuwste systeemsoftware, zorg er daarom voor dat deze eerst worden bijgewerkt. Je moet er ook voor zorgen om je trofeeën te synchroniseren, dit doe je op de opties te drukken wanneer je de trofeeën bekijkt en ‘Synchroniseren met PlayStation Network’ te selecteren. Voor meer informatie over dit onderwerp raden wij jou aan een van onze andere pagina’s te bekijken!

Playstation 5 controller

Het uitbreiden van je PS5-opslag

Als je vaak aan het gamen bent en veel verschillende spellen speelt, is het wel zo fijn om voldoende opslag te hebben. Niets is namelijk zo irritant als te weinig opslag, dat herken je vast wel. Sony heeft na enkele maanden wachten de mogelijkheid om een extra interne SSD te kunnen gebruiken, waardoor je meer opslagruimte voor games en applicaties kunt krijgen. Hiervoor moet je een compatibele SSD kiezen, slechts een aantal SSDs werken met de PS5, ze moeten een M2-schijf zijn en moeten passen in de sleuf waarin ze gebruikt moeten worden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een juiste systeemsoftware gebruikt.

Vervolgens zet je de PS5 uit en haal je de stekker uit het stopcontact, hiermee ben je klaar om SSD te installeren. Je kunt de hoes van de PS5 openen, het is verstandig om de PS5 op een zacht oppervlak te leggen met de kant van het schijfstation naar boven gericht. Je haalt de witte hoes eraf door hem in de bovenhoek vast te pakken en op te tillen terwijl je hem naar de basis schuift. Uiteindelijk kun je de deksel verwijderen van de sleuf en de SSD erin klikken. Sluit je PS5-back-up en formatteer de schijf. Na deze stappen, kun jij je PlayStation van meer opslag voorzien, zodat je de games kunt spelen zonder je zorgen te maken over de meldingen van je opslag.

 

De tips voor jou als gamer

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er een aantal verborgen features waar jij, als echte gamer, zeker iets aan kunt hebben. Doormiddel van een simpele knop kun je jouw microfoon muten en bekijken hoelang je nou daadwerkelijk al aan het gamen bent. Wij hopen dat je met deze tips en tricks extra plezier hebt van het gamen. Mis jij nog extra tips of wil je graag iets achterlaten? Doe dit dan vooral in de comments!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten