Beste 10 gratis Photoshop alternatieven

Foto bewerking

Photoshop van Adobe is een van de bekendste programma’s om afbeeldingen en foto’s mee te bewerken. Helaas voor velen is dit programma echter niet heel toegankelijk door de prijs. Zo kost een maandabonnement van Adobe Photoshop ongeveer 13 euro per maand. Dit is een flink bedrag als je net begint of incidenteel gebruikmaakt van de software. Daarom zijn wij voor jullie op zoek gegaan naar de beste gratis Photoshop alternatieven. Lees hieronder snel verder wat deze alternatieve programma’s zijn om er direct mee aan de slag te kunnen!

 

 

Alternatieve Photoshop softwares en programma’s

Hieronder beschrijven wij tien diverse, gratis alternatieven voor Adobe Photoshop. Deze programma’s of softwares zijn toegankelijk voor diverse niveaus. Zo beschrijven we bepaalde programma’s die geschikt zijn voor beginners, maar ook voor professionals die afbeeldingen moeten bewerken. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

 

 

1. Apple Photos: makkelijk met beperkte functies

Apple Photos is een geschikt alternatief voor Photoshop. Dit programma is echter wel alleen beschikbaar voor iOS apparaten. Dit betekent dat je met een Windows-computer of ander besturingssysteem geen gebruik kunt maken van dit programma. Voor Apple-gebruikers staat Apple Photos standaard geïnstalleerd op de apparaten; bijvoorbeeld op jouw MacBook, iPad of iMac. Je kunt bij Apple Photos gemakkelijk foto’s bewerken en ook direct ordenen. Het programma is echter niet geschikt voor ervaren foto bewerkers, aangezien bepaalde opties zoals het gebruik van lagen niet mogelijk is.

 

 

2. Darktable: de lightroom concurrent

Het programma van Darktable wordt vaker vergeleken met Lightroom, wat een ander betaald alternatief voor Adobe Photoshop. Darktable is echter een gratis programma waarmee je basis aanpassingen kun maken aan foto’s en afbeeldingen. Ook kun je eigen filters opslaan, waardoor je foto’s eenvoudig kunt bewerken in de door jou uitgekozen stijl. Zeker als je al enigszins bekend bent met Lightroom, zal deze gratis optie heel eenvoudig zijn in gebruik.

Wat ook heel fijn is, is dat je Darktable kunt gebruiken voor de besturingsprogramma’s Linux, Apple en Windows. Als je met grote bestanden werkt, kan het echter wel voorkomen dat het programma plotseling afsluit. Ook vinden veel mensen die op professioneel gebied foto’s bewerken dat dit programma niet genoeg mogelijkheden biedt. Klik hier om Darktable te downloaden voor Windows en macOS. 

 

 

3. GIMP: net zo krachtig als photoshop

Photoshop laptop

GIMP is een Photoshop alternatief welke geschikt is voor diverse besturingssystemen, zoals Windows, iOS en Linux. Dit programma staat voornamelijk bekend als de software die het meest lijkt op Adobe Photoshop. Op de website kun je ook veel verschillende uitleggen vinden over de diverse functies van GIMP.

Daarnaast kun je online extra opties downloaden om het programma GIMP verder uit te breiden. Vele mensen vinden echter wel dat het programma niet zo gevoelsmatig werkt als Adobe Photoshop. Het kun hierdoor even duren voordat je GIMP helemaal onder controle hebt. Klik hier om GIMP te downloaden voor Windows en macOS. 

4. InkScape: voor grafisch vormgever die willen tekenen

InkScape is een gratis optie specifiek gericht op grafische vormgevers. Zo heeft dit programma verschillende mogelijkheden om tekeningen of andere opties in te voegen. Ook kun je basis aanpassingen doen aan afbeeldingen, zoals bijsnijden. Het is alleen wel zo dat InkScape soms plotseling afsluit of mankementen vertoond als er grote bestanden worden gebruikt. Daarnaast is het gebruik van dit programma voor fotografen vaak te gelimiteerd, waardoor het verstandiger is om een ander omschreven alternatief te gebruiken. Klik hier om InkScape te downloaden voor Windows en macOS. 

 

 

5. Microsoft Windows 10 Photos

Een foto bewerkingsprogramma wat alleen geschikt is voor Windows gebruikers is Microsoft Windows 10 Photos. Net als bij Apple Photos kun je bij Microsoft Windows 10 Photos foto’s organiseren en bewerken. Als je geen professionele of geavanceerde functies nodig hebt, dan is dit een goed alternatief voor Photoshop. Ben je echter opzoek naar diverse professionele functies, dan is dit waarschijnlijk niet het geschikte programma voor jou. Dit door de beperkte functies die deze software aanbiedt. Klik hier om Microsoft Photos te downloaden voor Windows.

 

 

6. Paint.net: voor het simpele werk

Toen Paint verdween van alle Windows computers, werd Paint.net als andere oplossing gemaakt. Dit is een simpele foto bewerker, waar je extra lagen kun toevoegen en aanpassen. De basis versie van Paint.net heeft niet heel veel mogelijkheden, maar er zijn online extra opties die je kunt downloaden. Hiermee breid je het pakket aan functies uit. Ook zijn er veel verschillende uitleggen beschikbaar over dit programma.

Mocht je dus ergens vastlopen, dan zal het internet je diverse oplossingen bieden. Het is echter wel zo dat je dit programma enkel kun gebruiken met het Windows besturingssysteem. Klik hier om Paint.net te downloaden voor Windows.

 

 

7. Photopea: goed programma maar met veel advertenties

Zonder een speciaal programma te installeren kun je gebruik maken van Photopea. Je kunt dus door dit programma eenvoudig online jouw foto’s bewerken. Ook biedt Photopea een aantal diverse opties, zoals het importeren van verschillende bestandtypes en vector afbeeldingen. Bij dit programma zijn echter veel advertenties aanwezig, wat misschien als hinderlijk kan worden ervaren.

Je kunt dit oplossen door de advertenties te verwijderen tegen de kosten van ongeveer 8 a 10 euro. Doordat het programma online is, heb je wel altijd internet nodig om gebruik te maken van deze optie. Ook is Photopea niet heel geschikt voor het verwijderen van grote stukken achtergrond. Klik hier voor Photopea online. 

 

 

8. Photos Pos Pro: makkelijk voor beginners

Een beginnersvriendelijk programma is Photos Pos Pro. Je kun bij deze software onder andere foto’s bewerken, maar ook collages maken. Deze software is geschikt voor zowel beginners, maar kun ook door professionals gebruikt worden. Het is dan echter aan te raden om de premium versie van Photos Pos Pro aan te schaffen. Dit kost je eenmalig ongeveer 25 euro, waardoor er meer functies beschikbaar komen. Klik hier om Photos Pos Pro te downloaden.

 

 

9. Pixlr: ook handig met mobiele apps

Pixlr bied je de mogelijkheid om standaard aanpassingen te maken aan afbeeldingen en foto’s, zonder speciaal een programma te installeren op jouw computer of laptop. Dit is voornamelijk heel handig als je weinig ruimte of opslag hebt op jouw apparaat. Ook biedt dit programma een mobiele versie, waardoor je ook op jouw telefoon foto’s kun bewerken.

Daarnaast heeft Pixlr de mogelijkheid om lagen toe te voegen aan afbeeldingen, wat niet vaak gevonden wordt in gratis alternatieven. Het is hierbij wel goed om te onthouden dat je altijd internet nodig hebt om afbeeldingen of foto’s te bewerken bij gebruik van Pixlr. Klik hier om de Google Play en App store Pixlr app te downloaden. Kijk hier voor de web versie van Pixlr.

Photoshop model

10. Raw Therapee: nieuw en met veel opties

Wil je een gratis programma welke zowel gebruiksvriendelijk is, maar ook veel opties biedt? Dan is Raw Therapee een goed en gratis oplossing ten opzichte van Photoshop. Er zijn veel diverse opties beschikbaar, zoals het aanpassen van kleur en helderheid van afbeeldingen. Ook kun deze open-source software gebruikt worden met oude computers of besturingsprogramma’s.

Een open-source software is een programma waarvan de codes beschikbaar en openbaar zijn. Hierdoor kunnen webbouwers of ontwikkelaars de code aanpassen en verbeteren. Bij het gebruik van Raw Therapee is het wel goed om in je achterhoofd te houden dat dit programma nog niet door veel mensen wordt gebruikt. Hierdoor zal je niet veel uitleg vinden over het gebruik van het programma. Klik hier om Raw Therapee te downloaden voor Windows en macOS. 

 

 

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een gratis Photoshop alternatief?

Bij het maken van een beslissing voor een bepaald Adobe Photoshop alternatief is het goed om te bedenken voor welke werkzaamheden je het programma wilt gebruiken. Ook is het belangrijk voor wat voor taken je de Photoshop alternatieven wilt gebruiken, denk bijvoorbeeld aan hoe vaak en of je het ook voor je werk moet doen. Het ligt er ook aan in hoeverre je al verstand hebt van het bewerken van afbeeldingen of foto’s.

Er zijn simpelweg Adobe Photoshop alternatieven die gemakkelijker in gebruik zijn voor beginners of mensen die nog niet zo veel weten van het bewerken van afbeeldingen. Aan de andere kant, zijn er ook alternatieven die juist heel geschikt zijn voor professionele fotografen of grafisch ontwerpers, die gelijke functies aanbieden als Adobe Photoshop.

Ook zijn bepaalde opties die hier worden omschreven simpelweg hele goede vervangers voor Photoshop, maar zal je soms een klein bedrag moeten betalen voor extra mogelijkheden of het verwijderen van advertenties. Als dit iets is waar je niet in bent geïnteresseerd of geen budget voor hebt, dan kan het zijn dat je moet kiezen voor een fotobewerkingsprogramma met wat minder mogelijkheden. Maar, je kun deze programma’s natuurlijk ook prima combineren! En, zoals je misschien wel gemerkt hebt, zijn er echt genoeg mogelijkheden ter vervanging van Adobe Photoshop, welke alsnog gratis zijn.

 

 

Wat we hebben geleerd over gratis opties ten opzichte van Adobe Photoshop

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende gratis opties ten opzichte van Adobe Photoshop. Wij hebben er tien voor je opgesomd. Dit waren:

  • Apple Photos
  • Darktable
  • GIMP
  • InkScape
  • Microsoft Windows 10 Photos
  • net
  • Photopea
  • Photos Pos Pro
  • Pixlr
  • Raw Therapee

 

Bij het maken van een keuze voor een van deze mogelijkheden, hebben we nog wel enkele tips voor je. Wij raden je aan om goed na te denken over welke functies je graag wilt gebruiken voor het aanpassen van afbeeldingen en foto’s. Zo beschikken de programma’s soms over diverse functies, of zijn bepaalde bewerkingsmogelijkheden niet beschikbaar. Het is dan ook goed om na te denken over de taken die je moet uitvoeren met deze software.

Daarnaast zijn sommige van de omschreven programma’s gemakkelijker in gebruik als je net begint met het bewerken van afbeeldingen. Ook zijn er alternatieven die juist meer geschikt zijn voor professionals. Denk dus goed na over welk niveau je beschikt, voordat je een keuze maakt voor een bepaald programma. Als allerlaatst willen we je meegeven dat sommige mogelijkheden verschillende opties bieden, waar soms een klein bedrag voor moet worden betaald. Of, worden er kosten gerekend voor het verwijderen van advertenties. Het is dan ook verstandig om na te gaan of je hier behoefte en een budget voor hebt.

Na het lezen van dit artikel zijn wij benieuwd naar jouw mening. Laat het ons dus vooral weten als je zelf nog tips hebt over gratis programma’s ter alternatief van Adobe Photoshop. Of, misschien heb je wel ervaring met een van de bovenstaande mogelijkheden. Laat jouw tips en ervaringen achter in de comments hieronder!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten