Google TV slaat vast (chromecast of televisie)

Chromecast

Het kan goed zijn dat jij gebruik maakt van Google TV, en dat deze soms vastslaat. Google TV staat soms standaard geïnstalleerd op nieuwere, smart Tv’s. Maar, Google TV wordt ook standaard geleverd met een Google Chromecast. Een Google Chromecast gebruik je door deze door middel van een HDMI-kabel aan te sluiten op jouw televisie. Vervolgens kun je Google TV kijken. De oude Chromecasts komen niet met een afstandsbediening, deze bedien je namelijk gewoon met jouw telefoon. De nieuwere, witte Chromecasts daarentegen hebben wel een afstandsbediening.

In dit artikel leggen we je uit welke stappen je kunt doorlopen om het probleem van jouw vastslaande Google TV te verhelpen. We starten eerst met tips die voor zowel de beide Chromecasts als voor het standaard geïnstalleerde Google TV op jouw televisie werken. Daarna leggen we nog kort uit hoe jouw afstandsbediening van de nieuwe Chromecast misschien voor problemen zorgt. Lees dus snel verder zodat je binnen de kortste keren weer kunt genieten van Google TV! 

 

Google TV slaat vast op Chromecast of televisie 

Als jouw Google TV vastslaat, kan dit verschillende oorzaken hebben. Daarom doorlopen we in dit artikel zes stappen die het probleem kunnen verhelpen. 

 

Controleer de internetverbinding 

De meest voorkomende oorzaak van het vastslaan van Google TV heeft te maken met de internetverbinding. Een sterk internetsignaal is namelijk cruciaal om Google TV goed te laten werken. Controleer dus of het wifinetwerk wel echt werkt. Dit kun je doen door jouw telefoon te verbinden met hetzelfde netwerk en te bekijken of het internet functioneert. Werkt het internet niet? Zet dan de modem voor 60 seconden uit en herstart hem vervolgens. Wacht 5 minuten en verbind jouw apparaat opnieuw met het internet. 

 

Bekijk of er updates zijn die uitgevoerd moeten worden 

Het kan zo zijn dat jouw Google TV niet optimaal werkt, doordat er een aantal systeem updates uitgevoerd dienen te worden. Je kunt zien of er updates zijn door naar de Google TV homepagina te gaan. Hierna ga je naar jouw profiel en klik je op systeem. Vervolgens zie je een icoontje met een cirkel en de letter ‘i’ erin. Dit is de ‘About’ sectie waar je ziet of er updates zijn.

In het menu klik je vervolgens op ‘System update’. Vervolgens kun je op ‘Check for update’ klikken, waarna Google TV op zoek gaat naar een mogelijke update. Als die er is, dan raden we je aan om deze direct uit te voeren. Dat kan enkele minuten duren. Zodra de update uitgevoerd is, kun je kijken of jouw Google TV weer werkt. Doet de update alsnog zijn werk niet, of is er geen nieuwe update beschikbaar? Dan is het tijd om verder te gaan naar de volgende stap.  

 

Herstart Google TV 

Zeker als jij veel Google TV kijkt of jouw Chromecast lange tijd achter elkaar aanstaat, kan dit ervoor zorgen dat het systeem soms vastloopt. Daarom is het aan te bevelen om het systeem volledig te herstarten als de voorgaande twee stappen nog niet geholpen hebben. Je doet dit door naar de instellingen te gaan en vervolgens ‘System’ te selecteren. In het menu zie je de mogelijkheid ‘Restart’ staan. Klik hierop. Jouw Google TV wordt dan afgesloten en volledig opnieuw herstart. 

Tv kijken chromecast

Verwijder de data in de app 

Ook als er nog maar weinig ruimte beschikbaar is in Google TV of op jouw Chromecast, kan dit voor problemen zorgen. Zo laadt de content in Google TV dan bijvoorbeeld een stuk langzamer, of misschien zelfs helemaal niet. Het kan in dergelijke gevallen helpen om data van het apparaat te verwijderen.

Je doet dit eenvoudig door naar het instellingen menu te gaan, en vervolgens de optie ‘Apps’ te selecteren. Je klikt vervolgens de app aan waar jij de problemen ervaart, bijvoorbeeld Netflix. Vervolgens druk je op de knop ‘Clear Cache or Clear Data’. Nu klik je op ‘Ok’ en de overtollige data wordt verwijderd. Nadat je deze stappen doorlopen hebt, kun je de app op Google TV opnieuw opstarten. 

 

Probeer in te loggen met een ander Google-account 

Om Google TV te gebruiken, dien je bij het opzetten van het apparaat in te loggen met een Google-account. Het kan zijn dat dit Google-account voor problemen zorgt. Allereerst raden we aan om te kijken of je wel bij het goede account ingelogd staat. Dit doe je eenvoudig door naar instellingen te gaan en vervolgens op ‘Accounts and Sign in’ te klikken.

Sta je op het goede account ingelogd? Dan is het het proberen waard om in te loggen met een ander account, om te kijken of dit het probleem oplost. Sta je met een verkeerd account ingelogd? Log dan met het juiste account in. In beide gevallen doe je dit door op ‘Add another account’ te klikken in het instellingen menu. 

 

Zet de Google TV terug naar fabrieksinstellingen 

De laatste stap, mits je een oude Chromecast hebt of gebruikt maakt van de geïnstalleerde app op jouw tv, is om Google TV terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. We snappen dat dit een stap is die je liever niet wilt uitvoeren, maar als alle voorgaande stappen niet geholpen hebben, dan is dit de enige oplossing.

Om Google TV terug te zetten naar fabrieksinstellingen ga je naar het instellingen menu, klik je op ‘System’ en vervolgens ‘About’. In het menu zie je ‘Factory reset’ staan, welke je aanklikt. Hierna selecteer je ‘Erase everything’ waarna Google TV volledig wordt leeggehaald van bestaande data. Zodra dit proces voltooid is, zet je jouw televisie volledig uit en herstart je deze. Je kunt nu jouw Google TV opnieuw instellen. 

 

Nieuwe Chromecast met afstandsbediening – problemen Google TV oplossen 

Zoals in de inleiding aangegeven, hebben de nieuwe Chromecasts tegenwoordig een bijbehorende afstandsbediening. Deze afstandsbediening kan in sommige gevallen leiden tot problemen met Google TV. We raden je daarom ook aan om even goed naar de afstandsbediening te kijken. De eerste stap is om na te gaan of de batterijen nog werken en deze eventueel te vervangen.

Vervolgens kun je controleren of de afstandsbediening wel goed verbonden is met Google TV. Als de batterijen werken en de afstandsbediening goed verbonden is, dan kun je nog proberen om jouw Chromecast uit de tv te halen en deze opnieuw te installeren. Als ook dit niet helpt, dan is het aan te bevelen om bovenstaande stappen te doorlopen. 

Kindje kijkt tv

Conclusie: wat je moet doen als je Google TV vastslaat 

In dit artikel hebben we zes stappen met jullie doorlopen die kunnen verhelpen dat jouw Google TV vastslaat. Ter overzicht, sommen we deze graag nog even voor jou op hieronder: 

  1. Controleer de internetverbinding 
  2. Bekijk of er (systeem) updates uitgevoerd moeten worden 
  3. Herstart Google TV 
  4. Verwijder de data van de app 
  5. Probeer in te loggen met een ander account 
  6. Zet Google TV terug naar fabrieksinstellingen 

Mocht je over een Google Chromecast beschikken, dan kunnen problemen met de afstandsbediening ook ervoor zorgen dat Google TV vastslaat. Controleer daarom of de batterijen nog werken en of de afstandsbediening goed verbonden is met Google TV. 

We horen het natuurlijk graag als bovenstaande tips jou geholpen hebben met de problemen rondom Google TV. Mocht je zelf nog een tip hebben die wellicht handig is voor andere mensen, laat dat dan weten in de reacties. Zo kunnen we elkaar zo goed mogelijk helpen en supersnel tot een oplossing komen! 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten