Welke fotocamera’s zijn kwalitatief goed?

Fotografie

Foto’s maken doen we allemaal en veel mensen gebruiken gewoon de smartphone om kiekjes te nemen. Wat ook logisch is, want een mobiele telefoon heb je vrijwel altijd op zak. Terwijl je met een smartphone ook kwalitatief mooie foto’s kan maken. Zeker met de nieuwste modellen. Toch geven consumenten die als hobby fotograferen hebben de voorkeur aan een camera. Maar er zijn zoveel modellen, soorten en prijsklassen dat je wanneer je op het Internet gaat zoeken door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen wij jou met dit artikel een handje op weg. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende modellen fotocamera’s en we geven handige tips en trucs over het gebruik van een fotocamera.

 

Verschillende soorten fotocamera’s

Er zijn verschillende soorten fotocamera’s en dan doelen wij op de verschillende systemen waaruit je kan kiezen. Feitelijk zijn er drie soorten systemen verkrijgbaar. De compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Welk soort systeem het beste bij jou past zijn van een aantal factoren afhankelijk. Maar de meest belangrijke factor is om te bepalen hoe je de camera wilt gebruiken.

Wil je gemak, geen poespas en geen zwaar product meezeulen als je onderweg bent? Dan is een compactcamera de beste keuze. Wil je wel het voordeel van een lichtgewicht camera, maar iets meer functies tot je beschikking hebben? Dan is de systeemcamera een goede keuze. Terwijl je met een spiegelreflexcamera meer functies en mogelijkheden hebt hoewel, dit systeem echt voor de hobbyfotograaf is die het product ook vaak gebruikt. We zoomen even dieper in op de verschillende systemen.

 

De compactcamera; het gemak dient de mens

De naam verklapt het al een beetje, maar een compactcamera is een compacte camera en een product waar vaak de gelegenheidsfotograaf voor kiest. De compactcamera is ideaal om mee te nemen op vakantie of te gebruiken bij een speciale gelegenheid, zoals een familiefeest of een bruiloft. Het grote voordeel van een compactcamera is natuurlijk het gewicht, maar ook de voorgeprogrammeerde standen waaruit je kan kiezen.

Zo hoef je zelf geen ingewikkelde instellingen te verrichten en krijg je mooie foto’s door de juiste stand te kiezen. De nadelen van een compactcamera is dat de lens niet te verwisselen is en dat je niet de kwalitatief beste foto’s maakt. Toch kan je met een compactcamera met bijvoorbeeld 10 megapixels foto’s afdrukken op A4-formaat. Dat in de regel voldoende is voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s.

De beste compactcamera’s

 

De systeemcamera voor het serieuzere werk

Een systeemcamera is een relatief nieuw systeem dat tussen een compactcamera en een spiegelreflexcamera. Een systeemcamera heeft de compactheid en het gewicht van de compactcamera en de mogelijkheden en kwaliteit van een spiegelreflexcamera. De grote vraag is dan natuurlijk waarom je voor een systeemcamera zou kiezen. Het gewicht speelt hierin een belangrijke rol en dat heeft te maken het feit dat een systeemcamera geen spiegelsysteem heeft.

Dat houdt in dat je foto’s maakt door op het display te kijken en te klikken en je kijkt dus niet door een lens, zoals dat bij een spiegelreflexcamera het geval is. Het grote voordeel is dat ook de lens te verwisselen is voor bijvoorbeeld een groothoeklens of een telelens. Maar het nadeel is dat de keuze in verschillende objectieven (zoals een lens ook wel wordt genoemd) nog beperkt is.

De beste systeemcamera’s

Compactcamera watermeloen foto´s

Spiegelreflexcamera’s voor de beste foto’s

De spiegelreflexcamera kocht je in het verleden bij speciaalzaken en eigenlijk waren deze geavanceerde systemen alleen weggelegd voor de hobby en professionele fotografen met een grotere portemonnee. Maar tegenwoordig koop je dit soort systemen bij iedere willekeurige elektronicazaak of webshop. Maar hoe goedkoper de spiegelreflexcamera is des te minder functies en mindere kwaliteit je hebt. Toch biedt een gemiddelde spiegelreflexcamera een betere kwaliteit dan een systeemcamera, omdat de beeldsensoren van een spiegelreflexcamera simpelweg groter zijn.

Daarnaast leg je beelden analoog vast, want je bekijkt het object via de lens. Te danken aan het spiegelsysteem dat op een systeemcamera ontbreekt. Ook bij spiegelreflexcamera’s heb je verschillende functies en modi waar je uit kan kiezen om de beste foto te maken en je kan ook de lens verwisselen. Hierin is het grote voordeel dat de keuze in objectieven enorm groot is.

De beste spiegelreflexcamera’s

 

Simpel uitgelegd

We maken het even iets simpeler met behulp van de onderstaande tabel.

Wat wil ik doenCompactcameraSysteemcameraSpiegelreflexcamera
Ik wil weinig gewicht meenemenGeschiktGeschiktOngeschikt
Ik ben een gelegenheidsfotograafGeschiktOngeschiktOngeschikt
Ik wil de lens kunnen verwisselenOngeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil de sluitertijd van de lens kunnen aanpassenOngeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil de ISO waarden kunnen instellen voor de beste belichtingOngeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil de diafragma kunnen instellenOngeschiktGeschiktGeschikt
Ik verdien geld met het maken van foto’sOngeschiktOngeschiktGeschikt
Ik wil ook filmenGeschikt*Geschikt*Geschikt*

*Of je met een fotocamera kan filmen is afhankelijk van het model. Maar voor een groot deel van het assortiment kan je met de camera ook filmen. Vaak in Full HD of 4K kwaliteit.

 

Filmen met een camera

Met alle systemen die er zijn kan je ook filmen. Mits de fotocamera de functie ondersteunt en dat is in 80% van het assortiment het geval. Zo heb je zowel een foto- als videocamera tot je beschikking. Vaak kunnen filmpjes in Full HD en/of 4K kwaliteit worden opgenomen, maar houdt er rekening mee dat videobestanden veel meer geheugen opslokken dan een foto.

Het is dus verstandig om een grotere geheugenkaart te plaatsen als je ook wilt gaan filmen. Daarnaast adviseert men om voor mooie filmpjes een systeem- of spiegelreflexcamera aan te schaffen. Omdat je dan meer keuze hebt in de instellingen die je kunt toepassen en tot het beste resultaat komt.

 

Het instellen van een diafragma

Diafragma is een term die je vaker hoort in de wereld van de fotografie en het instellen van een diafragma kan je op bepaalde systeemcamera’s en sowieso op spiegelreflexcamera’s. Met het instellen van de diafragma kan je diepte en scherpte van een foto bepalen. Een diafragma met een lage waarde zorgt ervoor dat je de persoon die je wilt fotograferen haarscherp is terwijl de achtergrond iets waziger is.

Dit wordt vaak toegepast bij portretfotografie. Een diafragma met een hogere waarde is meer geschikt voor landschapsfotografie. Zodat alles op de foto even scherp is. De waarde van de diafragma wordt op het display van een fotocamera vaak aangeduid met de letter F en een cijfer.

 

ISO-waarden voor de beste belichting

ISO is eveneens een term in de wereld van fotografie die een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van de foto’s. ISO heeft te maken met de belichting en zeker voor fotograferen die geen gebruik maken van speciaal licht of een flitser, is de ISO-instelling cruciaal. Een hogere ISO-waarde zorgt voor meer ruis op de foto. Vooral als je buiten of in een goed verlichte ruimte wilt fotograferen. De sensor presteert dan ook het beste met een lage ISO-waarde. Je verhoogt de ISO-waarde als je bijvoorbeeld binnenshuis en in een slecht verlichte ruimte fotografeert. Terwijl je dan iets kwaliteitsverlies voor lief neemt.

 

Sluitertijd instellen

Bewegende objecten fotograferen is echt een speciale tak van sport en de sluitertijd speelt hier een belangrijke rol in. Wil je bijvoorbeeld een raceauto fotograferen? Dan zet je de sluiter zo kort mogelijk open. Dan lijkt het net alsof de raceauto op de foto stilstaat. Maar wil je wel beweging zien? Dan zet je de sluiter zo lang mogelijk open. Dat resulteert vaak wel in onscherpe en wazige foto’s. Dat natuurlijk wenselijk kan zijn. Per situatie bepaal je wat de sluitertijd moet zijn.

Fotografie compactcamera

Soorten geheugenkaarten

Vroeger waren geheugenkaarten peperduur en in alle eerlijkheid zijn goede geheugenkaarten dat nog steeds. Natuurlijk kan je bij het Kruidvat of de Action een kaartje voor een prikkie ophalen, maar dat wil niet zeggen dat het ook een geschikte kaart is voor je luxe fotocamera. Ten eerste raadpleeg je altijd de handleiding van het model over welke geheugenkaart wordt geadviseerd, maar in de regel kies je voor een geheugenkaart met een hoge snelheid.

Zodat je tijdens het fotograferen geen tijd verliest, omdat de kaart de beelden moet verwerken. Vooral wanneer je foto’s in burst schiet (meerdere foto’s op een rij), is een snelle geheugenkaart geadviseerd. Natuurlijk wordt de prijs van een geheugenkaart ook mede bepaald door de opslagcapaciteit.

 

Flitsers in en op fotocamera’s

Vrijwel iedere spiegelreflexcamera heeft een ingebouwde flitser. Zodat slecht verlichte ruimtes kort worden verlicht terwijl je de foto schiet. Maar een interne flitser is minder krachtig dan een externe flitser. Waardoor objecten op een langere afstand minder goed worden belicht en dus ook donker op de foto’s komen te staan. Een externe flitser met een hogere intensiteit biedt dan uitkomst terwijl je een externe flitser ook kan kantelen en draaien en in een aantal situaties zelfs los van de camera kan gebruiken. Vooral bij portretfotografie zie je dat fotografen externe flitsers gebruiken om overbelichting te voorkomen.

 

Wel of geen statief gebruiken?

Een statief (ook wel de TriPod genoemd) is een handige accessoire voor fotografen, maar vooral voor fotografen die bijvoorbeeld focussen op een bepaald object. Portretfotografen gebruiken vrijwel altijd een statief, maar ook fotografen die vogels en vliegtuigen fotograferen gebruiken vaak het statief.

Zo hoeven zij minder na te denken over de houding wanneer ze in een oogflits een vogel of vliegtuig moeten vastleggen. Ook vloggers die de camera gebruiken om hun filmpjes op te nemen gebruiken in de basis een statief. Zodat het beeld dat zij maken altijd op dezelfde wijze plaatsvindt. Dat zorgt voor consistentie in hun filmpjes en op hun kanaal.

 

Een goede (opberg)tas

Een fotocamera opbergen en/of meenemen doe je in een goede en speciale tas die voor de camera geschikt is. Zo is de camera niet alleen beschermd tegen stoten, vallen, water en vuil, maar je hebt vaak ook de mogelijkheid om extra accessoires mee te nemen. Bijvoorbeeld een extra accu als je wat langer onderweg bent, extra geheugenkaarten of extra objectieven. Geld besparen op een tas is niet slim, want deze zijn vaak niet geschikt om de camera goed te beschermen tegen vallen en stoten en zijn soms ook niet waterafstotend. Hoewel camera’s vaak IP-gecertificeerd zijn, is het toch verstandig om een camera te beschermen tegen een zware regenbui.

 

Fotomomentjes

Nu je een goed beeld hebt bij welke systemen fotocamera’s er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke fotocamera’s de beste keuze zijn, is het tijd om je fotomomentjes vast te leggen met de fotocamera die het beste bij jou past. Toch zijn wij nog lang niet klaar om meer te vertellen over fotocamera’s en op korte termijn volgen er meer artikelen over compact camera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Heb je tot die tijd vragen of advies nodig? Laat dan hieronder een reactie achter voor de product specialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten