De beste drones met camera’s van 2023

Drone met camera

De populariteit van de drone stijgt. Veel consumenten zijn geïnteresseerd in de vliegende apparaten. Vooral voor hobby- en professionele fotografen is de drone met een ingebouwde camera een interessant product. Omdat je met deze drones prachtige beelden kan maken van omgevingen, gebouwen en landschappen. In 2016 maakte Jelte Keur uit Utrecht een prachtig filmpje van de iconische Domtoren in de mist. Een goed voorbeeld van hoe je een drone optimaal kan gebruiken. In dit artikel leggen we uit wat een drone is en kan, de verschillen in kwaliteit en functionaliteiten en natuurlijk bespreken we ook de beste drones die je momenteel kunt kopen.

 

Wat is een drone?

Een drone is een vliegend apparaat dat je op afstand kan besturen met een joystick, bedieningspaneel of je smartphone. Het product is vergelijkbaar met radiografisch bestuurbare vliegtuigen en helikopters, maar een drone heeft in de regel meer functionaliteiten en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. In dit artikel focussen wij ons vooral op drones met een camera aan boord. Omdat deze drones op dit moment het meeste worden verkocht en worden gebruikt om mooie foto’s en video’s te maken.

 

Wat kan een drone?

De mogelijkheden met een drone zijn enorm breed en ook sterk afhankelijk van het model. Goedkopere drones die vooral door beginnende vliegers worden aangeschaft, hebben vaak beperkte mogelijkheden hoewel, je er prima mooie foto’s en video’s mee kan maken. Terwijl grotere en duurdere drones betere beeldstabilisatoren aan boord hebben en ook beeld in 4K kwaliteit kunnen opnemen. De type drone die je kiest is vooral afhankelijk van wat je ermee wilt doen. In dit artikel zoomen we natuurlijk dieper in op de verschillen en geven we advies over welke drone het beste bij jou past.

 

Onderscheid in gebruikers

In het segment drones wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt in drones voor beginners en drones voor (semi)professionals. Drones voor beginners zijn in de regel iets goedkoper, maar ook gebruiksvriendelijker. Dat is vooral te danken aan de beperkte mogelijkheden die een simpele drone te bieden heeft. Een drone voor (semi)professionals heeft vaak meerdere interessante functies waarmee deze groep interessante en mooie beelden kunnen fotograferen en filmen. Een significant verschil tussen de twee drones is in de basis ook te zien aan het formaat en te voelen aan het gewicht van de drone. Drones voor beginners zijn vaak compacter en lichter terwijl drones voor (semi)professionals groter en zwaarder zijn.

 

Verschillende formaten en verschil in gewicht

De formaten van drones lopen enorm uiteen en dat heeft vooral te maken met hoeveel elektronica aan boord de drone is. Hoe meer componenten des te groter de behuizing wordt. Een voordeel is wel dat de drone een langere afstand kan vliegen en ook hoger kan vliegen dan de compacte drone. Eveneens te danken aan dat deze drones een grotere accu aan boord hebben. Het nadeel van deze drones is dat deze niet eenvoudig zijn mee te nemen. Hoewel, een (semi)professionele fotograaf of videomaker vaak wel rekening houdt met het aantal spullen dat wordt meegenomen. Maar voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker, die het vooral leuk vindt om een beetje rond te vliegen en foto’s te schieten, is een compacter model wellicht een betere optie.

Drone vliegend

Verschillende vliegrichtingen en het aantal propellers

Fysieke verschillen tussen de drones zijn ook te zien aan het aantal propellers dat het product heeft. Een drone lijkt sterk op een helikopter, maar heeft in de basis meerdere propellers aan boord, omdat je met een drone omhoog, omlaag en opzij kan vliegen. Iets dat veel lastiger of onmogelijk is bij radiografisch bestuurbare vliegtuigen en helikopters. Drones kunnen vier, zes of acht propellers hebben. Hier geldt de regel hoe meer propellers des te stabieler en verder de drone kan vliegen. Ook de snelheid is bij een drone met meer propellers hoger. Een nadeeltje is dat propellers onderhevig zijn aan slijtage, maar je kan wanneer het moment is aangebroken de propellers vervangen door extra propellers aan te schaffen.

 

Welke afstanden je kan vliegen met een drone

Zoals al eerder geschreven is de afstand dat een drone kan vliegen sterk afhankelijk van hoeveel capaciteit de ingebouwde accu heeft en hoeveel propellers aanwezig zijn. Simpele en compacte drones zullen een beperkte vliegduur hebben. Die varieert van een halve kilometer tot twee kilometer. Terwijl drones voor (semi)professionals wel tot 54 kilometer kunnen vliegen. Een grote vliegafstand is enorm interessant, maar wees je er ook van bewust dat er restricties zijn om met een drone te mogen vliegen. Daar zijn speciale regels en wetten voor. Later in dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden en de Europese wetgeving als het aankomt op vliegen met drones.

 

Beeldkwaliteit en -stabilisatie

Een keuze voor een bepaalde drone kan te maken hebben met de beeldkwaliteit van de camera. Zo zijn er drones, die in HD Ready, Full HD en 4K kunnen filmen. Terwijl het aantal megapixels van de camera voor het schieten van foto’s ook sterk verschilt. De meeste drones hebben een fotocamera met 12 megapixels aan boord. Dat is voldoende voor haarscherpe foto’s, maar er zijn dus ook modellen met een mindere of een betere kwaliteit verkrijgbaar. Om scherpe foto’s of een prachtige video te maken heb je tevens beeldstabilisatie nodig. Nu zijn er veel drones met een beeldstabilisator, maar ook hier zijn verschillen te bespeuren. Zo zijn er drones met een 2-assige of een elektronische beeldstabilisatie, maar een drone met een 3-assige beeldstabilisatie zorgt voor het meest stabiele en vloeiender beeld.

 

Opslaan van foto’s en video’s

Natuurlijk moet je foto’s en video’s kunnen opslaan en dat gebeurt doorgaans op een Micro SD-kaart, die je in de drone plaatst. Vervolgens kan je de Micro-SD-kaart in je laptop of computer plaatsen om je gemaakte foto’s en video’s te bekijken en te bewerken. Met speciale software, zoals Adobe Photoshop of Adobe Elements. Er zijn wel beperkingen aan de opslagcapaciteit van de Micro SD-kaart en dat is afhankelijk van het model van drone. Er zijn drones die een geheugenkaart tot 128GB kunnen lezen, maar ook modellen die alleen geheugenkaarten met een kleinere capaciteit kunnen lezen. Een puntje van aandacht.

 

Gebruiksvriendelijkheid verschilt per drone

De gebruiksvriendelijkheid verschilt per drone. Hoe meer functies en mogelijkheden des te uitdagender is het om met de drone te vliegen. Ook voorgeprogrammeerde functies, zoals de ‘go home’ en ‘follow me’ functies kunnen het gebruiksgemak vergroten. Bij drones voor beginners moet je veel zelf doen, maar is het gebruik van het bijgeleverde bedieningspaneel kinderlijk eenvoudig. Terwijl de meeste goedkopere drones de optie bieden om de drone via de app op een smartphone te bedienen. Duurdere drones hebben vaak een uitgebreidere control unit met joysticks en het is dan maar net of jij het in je vingers hebt om je drone de mooiste vluchten te laten maken. De laatste optie is zonder twijfel de meest uitdagende methode om de drone te besturen.

 

Handige functies helpen jou een mooi plaatje vast te leggen

Drones kunnen uiteenlopende functies bevatten. Functies die jou helpen om een mooie foto of video te maken. Een belangrijke functie is de detectiesensor. Die ervoor zorgt dat je drone niet crasht. Veel drones hebben een detectiesensor aan de voorkant terwijl er ook drones zijn met sensoren aan de achterzijde en aan de onderkant. Ondanks dat een drone wel tegen een stootje kan is het toch een fijn idee dat het product niet constant crasht.

Naast de hardwarematige oplossingen, zoals het type beeldstabilisatie, zijn er ook een aantal handige softwarematige functies die jou kunnen helpen om tot een mooi resultaat te komen. Zoals de ‘go home’ functie die de drone laat terugkeren zodra de accu leeg begint te raken of als je dat op de control unit selecteert. Handig als je na een vlucht niet op zoek wilt gaan naar waar je drone is geland. Daarnaast kan je met de Active Tracker functie de drone jou laten volgen. Zonder dat je deze met de app of de joysticks hoeft te bedienen. Handig als je een filmpje van jezelf wilt maken tijdens het hardlopen.

Met de Tapfly functie kan je de drone naar een object laten vliegen dat je op je beeldscherm hebt aangeklikt. Vervolgens zal de drone een mooi filmpje maken van het object dat je het geselecteerd. Heb je meerdere objecten dat je wilt vastleggen? Dan is de Waypoint functie geschikt. Je kan dan verschillende interessante punten selecteren die de drone dan zal vastleggen of fotograferen. Bij een handmatige bediening zou je ook de Cinematic Mode kunnen selecteren waarmee je een prachtig en vloeiend filmpje kan maken van het object.

Maar er zijn nog meer functies, zoals de Gesture Mode. Hiermee kan je de drone met handgebaren bedienen. Erg handig bij selfies of activiteiten waarbij je niet de mogelijkheid heb om de app of de control unit te bedienen. En met de Tripod Mode kan je ook binnenshuis prima rondvliegen. De snelheid van de drone wordt met deze functie aangepast en is de kans op een crash veel kleiner. Wil je drone op een vaste hoogte laten vliegen zonder dat je zelf correcties moet uitvoeren? Dan is de Terrain Flow een mooie functie. Deze functie wordt veelal gebruikt bij het fotograferen en filmen van heuvelachtige landschappen.

Drone bouwplaats

De Europese wetgeving

Jelte Keur heeft een geprezen filmpje van de Domtoren gemaakt, maar kreeg ook veel problemen met de autoriteiten, omdat hij geen vergunning had om in de binnenstad van Utrecht te mogen vliegen. Een drone maakt deel uit van het luchtverkeer op het moment dat je opstijgt en je hebt dus regels waar je je aan moet houden. De Europese wetgeving is hier heel duidelijk in. Dronepiloten zijn dan ook verdeeld in de categorieën A1, A2 en A3. Alle drones tot 500 gram vallen in de A1 categorie en moet je een minimale afstand van 50 meter tot mensen en wegen bewaren. Weegt je drone minder dan 250 gram? Dan hoef je ook geen cursus te volgen. Bij drones boven de 250 gram is dat wel het geval.

Drones met gewicht van 500 gram tot twee kilogram vallen in categorie A2 en deze categorie wordt gezien als de categorie met het hoogste risico. Hierbij geldt dat de afstand tot mensen en wegen ook minimaal 50 meter moet zijn. Voor het gebruik van deze drones moet je een cursus volgen. Dat geldt ook voor drones in categorie A3. Die doorgaans tussen de twee en 25 kilogram wegen. De drones in deze categorie moeten meer afstand bewaren. Met een drone in de A3 categorie moet de minimale afstand tot mensen en wegen minimaal 150 meter zijn.

Daarnaast is de regel dat alle drones boven de 250 gram worden geregistreerd. Zo moet je een exploitantnummer aanvragen en het plaatje dat je ontvangt op de drone monteren. Vergelijkbaar met een kenteken voor een snorfiets, brommer en auto. Daarnaast moet je ook een dronebewijs aanvragen via het RDW. Alleen met een exploitantnummer en een dronebewijs mag je vliegen.

 

De beste drones

Nu je meer informatie hebt over de verschillende drones is het moment aangebroken om de beste drones op een rijtje te zetten. We hebben gekeken naar de prijs, de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van de drones.

 

DJL Mavic Mini Fly More

De DJL Mavic Mini Fly More is een mooie en betaalbare drone voor beginners. Die video’s in Full HD resolutie willen opnemen en foto’s met een haarscherpe beeldkwaliteit willen maken. De drone heeft daarvoor een camera met 12 megapixels aan boord. Voor een simpele en compacte drone, die slechts 249 gram weegt, kan je van verschillende vliegmodi gebruikmaken. Daaronder een mooie Cinematic Mode. Het is een drone die in de A1 categorie valt en een vliegafstand van 12 kilometer heeft. Ideaal dus voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker die in het natuurgebied eens een foto of een video wilt maken.

 

DJL Mini 2 Fly More

De DJL Mini 2 Fly More is ook een drone voor de beginnende gebruiker en bevat meer keuzes in de vliegmodi dan de DJL Mavic Mini Fly More. Daarnaast kan je verder en langer vliegen met deze drone, die ook slechts 249 gram weegt en daarmee in de A1 categorie valt. Met deze drone is de maximale vliegafstand 30 kilometer. Een groot pluspunt aan de DJL Mini 2 Fly More is dat deze drone een camera aan boord heeft waarmee je video’s in 4K (1080p) kan opnemen.

 

DJL Air S2 Fly More

De DJL Air S2 Fly More is een drone voor (semi) professionals. Deze drone biedt uiteenlopende functies en vliegmodi voor het perfecte plaatje terwijl je foto’s met een 20 megapixel camera kan schieten. Uiteraard kan je met deze drone video’s in zowel Full HD als 4K (1080p) opnemen. In tegenstelling tot de eerdergenoemde modellen bevat de DJL Air S2 Fly More detectiesensoren aan de voor- achter- en onderkant en je kan tot maximaal 55,5 kilometer vliegen. Met een gewicht van 595 gram valt deze drone in de A3 categorie en is dus het volgen van een cursus, het registreren van een exploitantnummer en het aanvragen van een dronebewijs verplicht!

 

Vergelijkingstabel

FunctieDJL Mavic MiniDJL Mini 2DJL Air S2
Full HD filmenJaJaJa
4K (1080p) filmenNeeJaJa
Vliegafstand12km30km56km
Verschillende vliegmodiBeperktGemiddeldUitgebreid
DetectiesensorenNeeNeeJa
Follow Me’ functieNeeNeeJa
Bestuurbaar via appJaJaJa
Aantal megapixels12MP12MP20MP
Beeldstabilisatie3-assig3-assig3-assig
Gewicht249gr249gr595gr
CategorieA1A1A3
Max capaciteit Micro SD256GB256GB256GB

Flying high!

Met een drone in je bezit ben je simpelweg een piloot! Gaaf toch? Maar je moet wel rekening houden met de spelregels van de Europese Unie. Je kan en mag niet overal vliegen, filmen en fotograferen. Uiteraard logisch, maar het brengt ook beperkingen met zich mee. Je hebt nu in ieder geval een goed beeld bij wat drones zijn en kunnen welke types drones er allemaal zijn. Heb je meer vragen over drones en wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist. Je kan ook een reactie achterlaten als je al een drone gebruikt en een mooie foto of film met de bezoekers van Tech Adviseur wilt delen.

 

Stuur dit artikel door:

2 reacties

  1. Hoi Paul, realiseer je wel dat de DJI mini2 een camera aan boord heeft en dat een registratie bij de RDW daarom een verplichting is. Dat kost 23 euro en kan gewoon online. Een A2-A3 cursus is niet nodig.

    Ik geef dit aan omdat je expliciet vermeld dat voor de 2S wel een cursus nodig hebt en een registratie. Wat overigens juist is. Bovenstaande opmerking is slechts bedoeld als aanvulling op je prima artikel.

    Groet, Theo

    1. Hoi Theo,

      Bedankt voor de aanvulling en ik zal dit bij de eerstvolgende update ook in de tekst zelf verwerken. En bedankt voor het compliment! Leuk om te lezen.

      groeten,
      Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten