Hoe deel je een scherm in Google Meet? 

Meeting laptopt

Op een thuiswerkdag besluit jij om jouw scherm te delen met collega’s. Het delen van je eigen scherm kan in sommige situaties erg handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie, het laten zien aan jouw collega’s waar je momenteel mee bezig bent of het tonen van een video die op jouw laptop staat. Maar, hoe deel je een scherm in Google Meet? Specifiek op die vraag geven wij je antwoord in dit artikel. Lees dus snel verder! 

Wat is Google Meet en hoe werkt het? 

Google Meet is naast Zoom, Microsoft Teams en Skype een van de vele platformen die je kunt gebruiken om een online afspraak en videogesprek in te plannen. Om deel te nemen aan een dergelijke afspraak of video-meeting kun je een Google Meet afspraken zelf starten, deze inplannen of deelnemen aan een afspraak waarvoor je bent uitgenodigd. Als je bent uitgenodigd voor een gesprek, dan ontvang je een e-mail met daarmee de gegevens en link om deel te nemen.

Wil je zelf een Google Meet inplannen? Ga dan naar jouw Gmail. In de linker menubalk zie je Meet met een video-icoon staan. Hier klik je op. Daar heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een gesprek waarvoor je bent uitgenodigd, of om zelf een meeting te starten. Via Google Calendar kun je ook een video-meeting afspreken en inplannen met collega’s, vrienden of andere mensen. Zodra je eenmaal aanwezig bent in de meeting, accepteer je de toegang tot jouw camera en audio. Hierdoor kunnen de mensen in de Google Meet jou straks horen en zien.  

Scherm, venster of tabblad delen in Google Meet 

Dit programma biedt de mogelijkheid om jouw gehele scherm te delen, een venster of een enkel tabblad. Wat dit precies inhoudt, leggen we hieronder verder uit. Allereerst is het belangrijk om te weten dat het delen van jouw scherm altijd start met het selecteren van de knop ‘Nu presenteren’. Je herkent het icoontje van deze knop aan een vierkant met daarin een pijl die naar boven is gericht. Zodra je daarop hebt geklikt, is het tijd om te kiezen of jij jouw gehele scherm, een venster of tabblad gaat delen. Daarover hieronder meer. 

Google meeting

Gehele scherm delen in Google Meet 

Het delen van het gehele scherm in Google Meet komt als optie naar voren zodra je op ‘Nu presenteren hebt geklikt’. Bij het delen van jouw gehele scherm zijn de mensen die ook deelnemen aan de online video-afspraak in staat om jouw beeldscherm te zien. Alhoewel dit één van de gemakkelijkere opties is om te gebruiken, wordt het niet zo vaak toegepast in de werkelijkheid.

Dit heeft met name te maken met het feit dat de deelnemers aan het gesprek dan al jouw openstaande programma’s en/of webpagina’s ook kunnen zien. Als je slechts een enkel venster of tabblad deelt, is dit niet zo en kun je tijdens jouw presentatie ook eventueel wat notities op je scherm gebruiken, die niet zichtbaar zijn voor de andere gespreksleden. 

Scherm delen, alleen dan slechts een venster 

Naast het delen van het gehele scherm, kun je er dus ook voor kiezen om alleen een venster te delen in het videogesprek. Een venster, of ‘Window’, is een pagina die geopend wordt door een bepaald programma. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het venster te delen waarin een PowerPointpresentatie staat of kun je ervoor kiezen om een specifiek internet venster met diverse tabbladen te delen.

Het delen van jouw venster kan erg handig zijn als je in een bepaald programma werkt en je graag wilt laten zien hoe het werkt, zonder dat je gehele beeldscherm zichtbaar is voor het publiek in de Google Meet. Hiervoor ga je naar ‘Nu presenteren’ en selecteer je de optie ‘Een venster’ of ‘Venster delen’. 

Tabblad delen van jouw browser in Google Meet 

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een enkel tabblad uit jouw internetbrowser te presenteren. Dit tabblad blijft gedurende de gehele presentatie vaststaan, ook als jij op jouw eigen computer wisselt naar een ander tabblad of een andere browser. Zowel enkel het tabblad delen als alleen een venster delen hebben beiden dezelfde voordelen, namelijk dat het je in staat stelt om op jouw computer dingen op te zoeken of notities te gebruiken, zonder dat de mensen in de Google Meet afspraak dit ook zien. Voornamelijk bij het geven van een presentatie of het presenteren van een (school)les of cursus kan dit prettig zijn om achter de hand te hebben.

Online meeting

Andere informatie over het delen van een scherm in Google Meet 

Bij zowel het delen van jouw gehele scherm, een venster of een tabblad blijft jouw camera werkzaam, zolang je deze nog hebt aanstaan. In vele gevallen is het natuurlijk prettig om het gezicht van degene die presenteert te kunnen zien. Maar, soms is dit niet nodig of werkt dit afleidend. In dat geval kun je ervoor kiezen om de camera uit te schakelen, waardoor alleen het scherm, venster of tabblad zichtbaar blijft.

Zodra je klaar bent met de presentatie of als je wilt stoppen met het delen van jouw scherm in Google Meet dan kan dit op twee manieren. Zodra je het scherm, venster of tabblad deelt, zal er een balk bovenin of onderin jouw scherm komen te staan, waarmee je het delen van jouw scherm kunt stoppen. Dat doe je door op de knop ‘Presenteren stoppen’ te klikken. Kun je deze balk niet vinden? Ga dan terug naar het venster van de Google Meet en klik rechtsonder op ‘Je presenteert nu’. Hierna kun je de mogelijkheid ‘Presenteren stoppen’ selecteren. 

Alle informatie over scherm delen in Google Meet opgesomd 

In dit artikel hebben we besproken hoe je een: 

  • Scherm, 
  • Venster, of 
  • Tabblad 

Kunt delen in Google Meet. Daarnaast hebben we nog even kort belicht dat het mogelijk is om jouw camera uit te zetten als jij jouw scherm deelt. Ook als je niet goed weet hoe je het delen van jouw scherm kunt stoppen, dan heb je dit kunnen lezen in het artikel hierboven. We horen het natuurlijk graag als er nog vragen zijn over het delen van jouw scherm in Google Meet. Laat simpelweg een reactie hieronder achter en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk! Heb jij zelf nog een tip over het delen van een scherm, vergeet ook dan niet om te reageren in de sectie hieronder. 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten