De beste TV voor op de slaapkamer

Tv slaapkamer

Tegenwoordig hebben wij steeds meer schermen in huis. Het is niet ongebruikelijk dat we naast een mooie TV in de huiskamer ook een televisie in een keuken en een slaapkamer plaatsen. Maar is het wel nodig om een geavanceerde LED-TV in een slaapkamer te plaatsen en wat is nu eigenlijk het beste formaat om te kopen? In dit artikel geven wij uitgebreid advies en wij bespreken de beste TV’s voor op de slaapkamer.

 

De beste TV’s voor op de slaapkamer

We hebben de beste televisies voor op de slaapkamer uitgezocht en we hebben modellen geselecteerd die niet  groter zijn dan 43”, gebruiksvriendelijkheid zijn en uiteraard ook het goedkoopst zijn.

 

De geschikte afmeting

Voordat je naar de elektronicawinkel rent of via de webshop een gloednieuw televisie voor op de slaapkamer aanschaft, is het misschien goed om even na te denken over wat je precies nodig hebt en wilt. Eén van de belangrijke zaken is het schermformaat. Veel mensen willen wel een TV op de slaapkamer, maar wel een kleiner scherm dan dat ze bijvoorbeeld in de woonkamer hebben staan.

Tenzij iemand binnen het huishouden veelvuldig gebruikmaakt van de televisie op de slaapkamer en een groot scherm met een goede kwaliteit wenst. Ook de beperkte ruimte in de slaapkamer speelt een doorslaggevende factor in de keuze van het juiste schermformaat. Evenals bij het kiezen van een televisie voor in de huiskamer, kan je ook bij een televisie voor op de slaapkamer de volgende tabel gebruiken om te bepalen welk beeldformaat de beste keuze is;

Afstand zit-/ligplek tot TVGeschikte afmetingen
Tot 2 meter32” – 43”
2,5 tot 3 meter40” – 55”
3,5 tot 4 meter48” – 65”
4 meter of meer55” of groter

 

Een televisie met Full HD of 4K kopen?

Nu je een goed beeld hebt bij welk schermformaat de beste keuze is, kan je gaan nadenken of een televisie met een Full HD beeldkwaliteit voldoende is of dat je op zoek bent naar een 4K TV. De keuze is afhankelijk van wat je op de televisie wilt kijken of spelen. Is het puur voor TV-programma’s voor het slapen gaan of om een aflevering van een serie te kijken? Dan zou een Full HD televisie kunnen volstaan.

Maar wil je de TV meer gebruiken, films en series erop kijken en ook erop willen gamen? Dan is een 4K TV zeker de overweging waard. De beeldkwaliteit van een 4K televisie is beter dan dat van HD en in de basis zijn het ook schermen met niet alleen scherper beeld, maar ook met een hoger contrast.

 

Kiezen voor een LED- of OLED-TV?

LED-TV’s zijn op dit moment de standaard en deze volstaan prima voor zowel het kijken van TV-programma’s en series als het spelen van games. Een OLED-TV heeft wel een groot voordeel ten opzichte van een reguliere LED-TV. Bij een OLED-TV wordt ieder LED-lampje apart aangestuurd en daardoor heb je een beeld met veel helderdere kleuren en een dieper zwartniveau.

Een OLED-scherm is ook rustiger voor de ogen, dus dat zou al een goed argument kunnen zijn om een OLED-TV voor op de slaapkamer aan te schaffen. Maar gezien het prijskaartje van de techniek is het misschien niet een doorslaggevende factor om hier toch voor te kiezen. Tenzij de TV intensief gebruikt gaat worden. Dan is het wel weer de investering waard.

Vrouw kijkt in bed tv

Ophangen of neerzetten?

Oké. Je hebt nu een idee van welk schermformaat je het beste kunt kiezen en of je voor een Full HD of 4K televisie kiest. Een andere factor die meespeelt en de keuze kan beïnvloeden is hoe je de televisie kunt plaatsen. Want zoals eerder geschreven is de ruimte in een slaapkamer vaak beperkt.

Heb je ruimte voor een meubel, dan kan je de televisie neerzetten. Echter hangt vrijwel iedereen een televisie in de slaapkamer op. Ten eerste, omdat je vaak op bed ligt en daarmee de kijkhoek naar het scherm verandert en ten tweede kan je met een kantelbaar televisiesteun de televisie zo positioneren dat je in allerlei houdingen toch uitstekend televisie kan kijken.

Wanneer je voor een muurbeugel kiest is het goed om op te letten dat het product kan draaien en kantelen en tot welk gewicht de muurbeugel kan dragen. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen van welke materialen de muren van de slaapkamer zijn gemaakt, want wanneer je een dergelijke oplossing op een gipswand wilt monteren kom je geheid in de problemen.

 

Bronmaterialen aansluiten

Evenals in de woonkamer moet je randapparatuur op de televisie op de slaapkamer voorzien van randapparatuur, maar welke apparaten je nodig hebt is afhankelijk van wat je op de televisie wilt kijken of spelen. Veel gebruikers schaffen een mediaspeler, zoals de Chromecast of Apple TV aan om in de slaapkamer te kunnen genieten van interactieve televisie (mits je hierop een abonnement hebt), Netflix of andere streamingdiensten, zoals Videoland en Disney Plus.

Wil je in de slaapkamer ook naar films en series op Dvd en Blu-ray Disc kunnen kijken? Dan heb je een goede Blu-ray Disc speler nodig. Je zou eventueel ook een PlayStation 5 of Xbox Series X kunnen neerzetten als je films en series op een schijf wilt kijken en als je af en toe een spelletje wilt spelen.

 

Een goede HDMI-kabel

Voor het aansluiten van de randapparatuur heb je in de basis een goede HDMI-kabel nodig en in ons artikel over HDMI-kabels vind je uitgebreid advies over welke HDMI-kabel de beste keuze is.

 

Geluid in de slaapkamer

Eerder schreven wij al in verschillende artikelen dat het geluid van het LED- of OLED-scherm lang niet voldoende is om de verwende gebruiker te kunnen bekoren en dan is het vaak een goede oplossing om een soundbar of een surroundset op de televisie aan te sluiten. Voor in de slaapkamer is dit wellicht minder van belang en in de regel volstaat dan de audiokwaliteit van het scherm zelf.

Mits je natuurlijk ook in de slaapkamer optimaal wilt kunnen genieten van je films, series en games. Dan is het misschien goed om ook in de slaapkamer een soundbar te plaatsen. In ons artikel over de beste soundbars vind je gericht advies en een selectie van de beste soundbars, die je op dit moment kunt kopen.

Beste tv slaapkamer

Een paar handige tips

Even nog een filmpje of een serie kijken voor het slapen gaan. Veel mensen doen dat, maar dan is het wel fijn dat de televisie niet de hele nacht aan staat als je per ongeluk in slaap valt. Daarom geven wij een aantal handige tips over hoe je er niet alleen voor kunt zorgen dat de TV kapot gaat, maar ook hoe je kosten kunt besparen op de energierekening.

 

De timer functie

Zorg ervoor dat je een televisie koopt met een timer functie. Met de timer functie kan je via het menu van de televisie een periode selecteren wanneer de televisie automatisch naar stand-by gaat. Dat kan vanaf 30 minuten tot enkele uren. Het nadeel is dat je niet moet vergeten om de timer in te stellen. Anders staat de televisie alsnog de hele nacht aan als je per ongeluk in slaap valt.

 

Screensaver

Misschien heb je de melding van Netflix weleens gezien als je wakker wordt en tijdens een serie die je aan het kijken was in slaap bent gevallen. “Bent u nog steeds aan het kijken?”. Deze melding blijft als het moet net zo lang staan totdat je kiest voor verder kijken of annuleren. Nu is het niet zo dat deze witte letters snel zullen inbranden tenzij het echt uren duurt voordat je de melding ziet. Een televisie met een screensaver zorgt ervoor dat een stilstaand beeld niet permanent in je beeldscherm brandt, want letters of logo’s die zijn ingebrand, kunnen niet meer worden verwijderd.

 

Energiezuinige modus

Televisies met een energiezuinige modus kunnen overbodige functies na verloop van tijd uitschakelen om energie te besparen. Hoe meer functies, zoals een Wi-Fi verbinding met het netwerk er gebruikt worden des te meer stroom de TV verbruikt. De energiezuinige modus kan dus een rol spelen in een positieve invloed op de al torenhoge energierekening. Daarnaast is het ook handig dat er niet onnodig stroom wordt verbruikt. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het kijken van een programma, film of serie in slaapt valt of vergeet om het scherm uit te zetten.

 

Vrouw kijkt film in slaapkamer

Televisie in de slaapkamer

Je hebt nu een goed beeld bij waarop je kunt letten als je een TV voor op de slaapkamer aanschaft en welke televisies op dit moment de beste koop zijn. Wil je meer advies of heb je vragen over TV’s? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je graag verder!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten