De 9 beste tips voor Windows 11

Laptop windows 11

In oktober 2021 kwam Microsoft met de nieuwste versie van het programma Windows op de markt, Windows 11 om precies te zijn. Vanaf dit moment is het voor computergebruikers mogelijk om deze nieuwe versie van het besturingssysteem te downloaden en installeren. Ook de verkoop van nieuwe personal computers en laptops met de meest recente Windows versie ging op dat moment van start.

Heb jij de nieuwste Windows versie al op je computer geïnstalleerd? Of ben je van plan dit binnenkort te doen maar wil je eerst meer weten over de veranderingen in Windows 11? In dit artikel geven we je tips waarmee jij snel van start kunt.

Wat in eerste instantie het meest opvalt aan Windows 11 is het nieuwe, opgefriste uiterlijk. Het systeem levert je nieuwe tools, app en geluiden en functies. In het grotere geheel bevat Windows 11 niet heel veel grote veranderingen ten opzichte van de voorgaande versie. Het doel van Microsoft was dan ook vooral om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren. En dat is zeker gelukt met een overzichtelijker en rustiger uiterlijk. Om het werken met Windows 11 nog sneller, handiger en eenvoudiger te maken hebben wij voor jou negen tips op een rij gezet. Het mooiste daarvan is dat je er meteen mee aan de slag kunt!

 

Ontdek het geheime startmenu

Als doorgewinterde Windowsgebruiker weet je hoe je het startmenu opent. Juist, via de knop linksonder in je beeldscherm, het welbekende Windows-pictogram. Maar wist je dat er nog een tweede startmenu bestaat? Dit menu is minder bekend onder Windows gebruikers, maar net zo handig als het algemene startmenu. Probeer het meteen uit, want met het tweede startmenu open je op een eenvoudigere manier het Configuratiescherm, de opdrachtpromt en Taakbeheer. Er zijn twee manieren om het menu te openen:

 • Klik op de toets combinatie Windows-toets + X

Of;

 • Klik met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram/startknop.

 

Zo minimaliseer je meerdere vensters met een handeling

Je herkent het vast, je bureaublad staat helemaal vol met geopende vensters. Wist je dat je ze allemaal eenvoudig kunt minimaliseren? Dit doe je met uitzondering van het venster waarin je op dat moment aan het werk bent. In Windows 11 ga je als volgt te werk:

 • Ga als eerste naar Instellingen
 • Vervolgens klik je door naar Systeem
 • De volgende stap is Multitasking
 • Schakel tot slot Titelbalk schudden in

Kijk welke titelbalk je open wilt houden en klik erop om het te selecteren. Houd vervolgens de muisknop ingedrukt en beweeg het venster heen en weer. Hiermee wordt het ‘schudden’ bedoeld. Na een paar keer kort heen en weer bewegen worden alle geopende vensters geminimaliseerd. Alleen het door jou gekozen venster blijft open. Zo netjes is je bureaublad vast nog nooit geweest.

Windows 11 tips

Toegang krijgen tot Taakbeheer

Is het je al opgevallen dat Taakbeheer in Windows 11 niet rechtstreeks vanaf de taakbalk toegankelijk is? Probeer het eens op deze manier:

 • Met je rechtermuisknop klik je op Start of;
 • Klik op de toets combinatie Windows-toets + X;
 • Maak keuze in Taakbeheer

 

Zo maak je simpel en snel een screenshot in Windows 11

Met het maken van een screenshot leg je een deel van je scherm of het hele scherm vast. Handig bijvoorbeeld wanneer je iets interessants tegenkomt op het internet en het beeld op een eenvoudige manier vast wilt leggen. Of je bent aan het gamen en je wilt je vrienden laten meegenieten van je behaalde prestaties door het delen van een schermafbeelding. Er zijn verschillende manieren voor het maken van een screenshot, wij noemen er hier vier.

 • Windows-toets + Print Screen

Kies deze optie wanneer je een screenshot wilt van je gehele scherm. Tijdens het maken van het screenshot dimt je scherm een korte tijd. Dit geeft aan dat een screenshot is gemaakt. Handig aan deze optie is dat de schermafbeelding automatisch wordt opgeslagen in de map Afbeeldingen – Schermafbeeldingen

 • Alt + Print Screen

Ook met deze toetsencombinatie maak je een screenshot van het gehele scherm. De afbeelding wordt echter niet automatisch opgeslagen, maar wordt gekopieerd naar het Klembord.

 • Fn + Windows-toets + Spatiebalk

Op sommige computers zit geen Print screen (Prt Scn) toets. Is dat bij jouw laptop het geval? Maak dan een screenshot met de toets combinatie Fn + Windows-toets + Spatiebalk. De gemaakte schermafbeelding wordt automatisch opgeslagen in de map Afbeeldingen – Screenshots.

 • Windows-toets + Shift + S

Via de sneltoetscombinatie Windows-toets + Shift + S open je de tool Snip en Schets. Bovenaan in je beeldscherm verschijnt een klein menu waarmee je kunt kiezen uit verschillende vormen voor een screenshot. Wil je een rechthoekige uitsnede, een venster, een vrije vorm of het gehele scherm? Kies jouw voorkeur en maak de door jou gewenste selectie. Het door jou geselecteerde gebied wordt opgeslagen op het Klembord, waarna je kunt kiezen wat je met de screenshot wilt doen.

 

Zo ontdek je hoeveel ruimte in beslag wordt genomen

We kennen het allemaal wel: de computer is al wat ouder en werkt steeds trager. De oorzaak hiervan zijn meestal de vele apps die je ooit hebt gebruikt, en waarvan je niet meer weet dat je dat ooit deed. Het is tijd om op te ruimen. Wil je voorkomen dat je laptop steeds trager gaat werken? Verwijder dan de apps die je nooit of weinig gebruikt.  Op de volgende manier kun je zien hoeveel ruimte apps, documenten en tijdelijke bestanden in beslag nemen:

 • Ga naar Instellingen
 • Vervolgens naar Systeem
 • Dan naar Opslag
 • Klik dan op Meer Categorieën

Op je scherm verschijnt dan een volledige lijst van alle bestanden die ruimte op jouw laptop innemen. Klik je verder naar ‘Aanbevelingen voor opruimen’, dan geeft Windows 11 je een voorstel. De kans is groot dat er games zijn geïnstalleerd die je al heel lang niet meer hebt gespeeld en dus onnodig veel ruimte in beslag nemen. Weg ermee dus.

 

Items openen vanaf de taakbalk

Heb je programma’s die je vaak gebruikt vastgemaakt aan de taakbalk onderaan het scherm? In plaats van op het pictogram te klikken om het gewenste programma te openen gebruik je een handige sneltoets. Met de combinatie van de Windows-toets en [cijfertoets] open je het door jou gekozen programma.

De cijfertoets komt overeen met de positie van het pictogram op de taakbalk. Wil je bijvoorbeeld het 3e pictogram op de taakbalk openen? Dan gebruik je hiervoor de toets combinatie Windows-toets + 3. Deze tip is vooral handig voor mensen die ‘blind’ typen. Op deze manier houd je je vingers op het toetsenbord.

Vrouw werken op laptop

Spaar je batterij en sluit achtergrond apps af

Niets is vervelender dan tijdens je werk op de computer met een lege batterij komen te zitten. Zit je net midden in een belangrijke klus, houdt je computer er mee op omdat de batterij leeg is. Wist je dat apps die op de achtergrond worden uitgevoerd je batterijen ongemerkt leegslurpen? Bekijk op de volgende manier welke apps dat op jouw computer zijn:

 • Ga naar Instellingen
 • Dan naar Systemen
 • Vervolgens klik je op Voeding en batterij
 • En dan klik je op Batterijbesparing

Hierna kun je zelf aangeven wanneer batterijbesparing wordt ingevoerd waardoor bepaalde achtergrondactiviteiten en meldingen worden beperkt. Op deze manier houd je zelf de controle over de apps, maar gaat je batterij wel veel langer mee.

 

Bestandsextenties tonen in Verkenner

Bestandsextenties worden niet standaard getoond in Windows 11. Toch is dit een heel handige functie wanneer je regelmatig een bepaald bestand zoekt via Verkenner. Zo pas je het eenvoudig zelf aan:

 • Ga naar Zoeken op de Taakbalk
 • Typ: Opties voor Verkenner
 • Klik op View
 • Is het aangevinkt? Schakel het vakje dan uit met de volgende tekst:
 • Extensies verbergen voor bekende bestandstypen
 • Klik op Toepassen
 • En dan op OK

Nu zie je in ‘Verkenner’ de extensies voor alle bestanden.
Het menu ‘Opties voor Verkenner’ kun je ook gebruiken voor het opsporen van bijvoorbeeld mappen, verborgen bestanden of lege stations.

 

Scrollen in meerdere vensters

Heb je meerdere vensters open staan in Windows 11? Dan heb je de mogelijkheid om in ieder venster op en neer te scrollen. Ook al is het niet het venster waar je op dat moment in werkt. Deze optie komt goed van pas wanneer je meerdere vensters tegelijk wilt bekijken.

Ken je deze functie nog niet maar lijkt het je wel handig? Probeer dan eens het volgende: Open 2 programma’s, bijvoorbeeld een Word document en je internetbrowser. Zet de pagina’s zo op je beeldscherm dat van beide pagina’s een gedeelte zichtbaar is. In een document ben je aan het werk, in het andere programma kun je met de touchpad of muis scrollen.

Standaard staat deze functie ingeschakeld in Windows 11, maar is dit bij jou niet het geval? Dan stel je het op de volgende manier zelf eenvoudig in:

 • Ga naar Instellingen
 • Vervolgens naar Bluetooth en apparaten
 • Kies Muis
 • Schakel de functie Scroll inactieve vensters wanneer ik er met de muis overheen beweeg in op Aan

 

Maak het jezelf makkelijk met Windows 11

Met bovengenoemde tips hopen we je het werken in Windows 11 nog eenvoudiger en handiger te hebben gemaakt. Probeer ze uit en kijk wat voor jou werkt. Heb je zelf nog tips en trucs voor andere Windows 11 gebruikers? Deel ze dan in een berichtje bij de reacties hieronder. Zo kunnen we samen het werken in Windows nog aantrekkelijker maken.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten