Eenvoudig data van een PS4 naar een PS5 overzetten

Vader en dochter gamen

Als fanatiek gamer wil je natuurlijk altijd de nieuwste apparatuur in huis hebben, dit geldt ook voor jouw PlayStation. Net als ieder ander apparaat, gaat de snelheid van jouw PlayStation 4 achteruit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle nieuwe snufjes van de PS5.

Logisch dus dat je op een gegeven moment de overstap maakt, maar je wilt voorkomen dat al je data verloren gaat. De grote vraag: kun je alle benodigde data overzetten van de PS4 naar PS5. En zo ja, hoe doe je dit zo snel en goed mogelijk? Wil jij meer weten over de antwoorden op deze vragen en daarmee zowel je accounts als opgeslagen data overzetten naar je nieuwe console, lees dan vooral verder!

 

Geschiedenis van de PlayStation 5

Het is alweer even geleden dat de PS5 op de markt kwam. Sony presenteerde de vijfde generatie in deze reeks spelcomputers in april 2019, waarna het model in november 2020 wereldwijd op de markt kwam. Mede door de grote vraag naar de PS5 zijn er vandaag de dag nog steeds vele gamers die overstappen op deze nieuwe spelcomputer. De PS5 heeft veel verbeterde eigenschappen ten opzichte van zijn voorganger. Zo heeft de nieuwe console betere graphics, maar is hij ook veel sneller en krachtiger.

 

Kun je de data van je PS4 overzetten naar de PS5?

De vraag waar jullie allemaal een antwoord op willen. En we kunnen je geruststellen, het antwoord is ja. Maar wat nu? Je besluit je nieuwe PS5 te bestellen, de bel is gaat en de bezorgder levert je pakket af; eindelijk daar is je nieuwe console! Je wilt zo snel mogelijk van start gaan nadat je hem helemaal hebt uitgepakt, maar niet zonder je vertrouwde Playstation account en de benodigde data.

Je hebt immers uren en misschien wel dagen aan tijd in je vorige console gestopt. We helpen je graag verder. Hieronder vertellen we je op welke manieren je zoal data kan overzetten van je PS4 naar PS5 en leggen we stapsgewijs hoe je dit precies doet.

 

Data transfer

De eerste methode om je data over te zetten van PS4 naar PS5 is middels data transfer’. Dit is een simpele en tevens veilige manier om dit te regelen:

  • Zet zowel je PS4 als PS5 aan.
  • Zorg er allereerst voor dat je PS4 beschikt over de meest recente software update. Als je dit niet doet kunnen er mogelijk gegevens verloren gaan.
  • Daarna is het belangrijk dat je ingelogd bent op het Playstation account waarmee je ook wilt spelen op de PS5.
  • Zorg er nu voor dat je PS4 verbonden is aan hetzelfde Wifi-netwerk als je PS5. Op deze manier kunnen beide consoles verbinding maken. Je kunt dit proces versnellen. Dit doe je door beide Playstations te verbinden middels en Ethernet-kabel.
  • Nu beide consoles verbonden zijn is het belangrijk dat je de instructies op je beeldscherm duidelijk volgt. Als je dit niet vanaf het begin doet en de stap overslaat, dan kan je dit altijd nog later doen via Settings > System. De data zal ongestoord overgezet worden op de achtergrond, zodat jij jezelf kan vermaken met de nieuwste functies op jouw PS5.

Playstation 4

Disks gebruiken op je PS5

Als je PS4-games op een disk hebt staan en deze graag wilt spelen op je PS5, dan kan je dit eenvoudig oplossen.

 

Disk overplaatsen

Stop de disk in de PS5 en de game zal automatisch installeren op je nieuwe console. Er zijn ook andere manieren om jouw games te kunnen spelen.

 

Externe harde schijf

Je kunt de PS4-games ook op een externe harde schijf zetten en ze op die manier spelen. Hiervoor dien je de harde schijf te verbinden met je PS5. Sony raadt dit zelf aan, omdat je op deze manier extra SSD-opslagcapaciteit vrijmaakt op de console. Deze opslagcapaciteit is benodigd voor het spelen van je PS5-games. De PS5 games kunnen dus niet op een andere manier worden gespeeld.

 

Games uit de Playstationstore gebruiken op PS5

Wanneer je games hebt gedownload via de Playstation store kun je deze als volgt gebruiken op je PS5:

  • Log met hetzelfde account in op je PS5 als dat je gebruikte op de PS4. Anders is het überhaupt niet mogelijk.
  • Ga nu naar je bibliotheek of de Playstationstore om hier jouw games te downloaden.

 

Jouw gegevens in een nieuw jasje

Als laatste wil jij natuurlijk al je opgeslagen gegevens overzetten naar je nieuwe console. Wat heb je aan je oude en wellicht ook nieuwe games zonder de gegevens van je oude Playstation? Je wilt tenslotte verder gaan waar je was gebleven. Er zijn twee manieren om dit te doen:

Ps4 controller

Playstationplus Cloudopslag

Een veel gebruikte optie is de Playstationplus cloudopslag. Je moet in dit geval wel een geldig Playstationplus account (membership) hebben om de opgeslagen data over te zetten. Ga hiervoor naar Settings > Application Saved Data Management > Saved Data in System Storage. Klik nu op ‘Upload to Online Storage’ en volg de stappen op het scherm.

Upload de opgeslagen data op Playstation network op je PS4 om het vervolgens te downloaden op je PS5 console. Je moet hierbij opnieuw zowel op de PS4 als PS5 gebruik maken van hetzelfde account. Let wel dat het hierbij gaat om SAVEDATA en dus niet om data in de vorm van video´s en foto´s. Dat soort data zal je moeten overzetten via de optie Data Transfer.

 

Gebruik een USB-stick

Je kan de opgeslagen data op je PS4 ook uploaden op een usb-stick en de data vervolgens downloaden op je PS5 door de usb-stick daarin te pluggen. Navigeer naar Settings > Application Saved Data Management > Saved Data in System Storage en druk nu op ‘Copy to USB Storage Device’. Volg ook nu de stappen op het scherm.

 

Wat is de snelste manier?

Over het algemeen zorgt bekabelde verbinding (wired connection) voor snellere verbinding dan draadloze verbinding (wireless connection). Maar als je het echt op zijn snelst wilt doen, dan kun je de data het best downloaden via de Cloud opslag in plaats van de Data Transfer methode. Hiervoor moet je dus wel een Playstationplus account hebben. Controleer wel altijd in de instellingen of alle benodigde data daadwerkelijk in de Cloud opslag staat.

 

Ga aan de slag!

Je hebt in dit artikel gelezen hoe jij jouw persoonlijke accounts, games en data kunt overzetten van je oude PS4 console naar je nieuwe PS5. Op deze manier kan je optimaal genieten van de functies op je nieuwe spelcomputer en tegelijkertijd je oude PS4 games spelen wanneer jij dit wilt. Je weet nu op wat voor verschillende manieren je je oude games kunt overzetten. Dit doe je door je PS4 disk te gebruiken, door de games op een externe harde schijf te zetten of door ze te downloaden van je Playstation account.

Verder weet je ook hoe je de benodigde opgeslagen data kunt gebruiken op je nieuwe console. Dit kan door gebruik te maken van de optie data transfer, je Playstationplus cloudopslag of door de data te uploaden op een usb-stick. Je kunt alles het snelst overzetten via je Playstationplus account. Nu je alles weet om van start te gaan, wensen wij je veel plezier met het gamen op jouw nieuwe spelcomputer!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten