Wat je kan doen als je PC of laptop vastloopt

Computer loopt vast

We maken het allemaal mee. Je bent lekker aan het werk op de PC en opeens loopt alles vast. Dit is natuurlijk erg vervelend, want je kunt niet meer verder met je werk en je raakt gefrustreerd. Toch is er nog geen reden tot paniek, want in dit artikel lees je alles over wat je kan doen als je PC of laptop vastloopt.

 

De computer loopt vast

Een computer is voortdurend bezig met het oplossen van allerlei rekensommen. Soms worden deze rekensommen te veel en kan het lijken alsof de computer vastloopt. Vaak is dit niet het geval. De computer is in de meeste gevallen te druk bezig met het verwerken van informatie. Het allerbeste is om dan even geduld te hebben.

Open geen nieuwe pagina’s of bestanden, maar laat de computer voor een paar minuten rustig zijn werk doen. Vaak werkt dit al. Je kunt ook het taakbeheer openen en kijken welke programma’s intensief bezig zijn. Als het echt lijkt alsof er een bepaald programma vastloopt, dan kun je dat programma via het taakbeheer sluiten. Op een Mac of Macbook kan je door op de applicatie te klikken een stop van de app forceren.

 

Wat zijn de oorzaken van een PC die vastloopt?

Het vastlopen van een computer of laptop kan enorm veel verschillende oorzaken hebben. Vanwege deze reden is het dan ook lastig om een concreet antwoord te geven dat voor iedereen de juiste oplossing biedt. Voordat je het vastlopen kunt aanpakken en voorkomen is het belangrijk om de oorzaak te vinden. De meest voorkomende oorzaken voor een vastlopende computer zijn:

  • Software problemen
  • Malware en virussen
  • Problemen met de harde schijf
  • Te weinig RAM geheugen
  • Te veel programma’s open

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken als het gaat om het vastlopen van een computer. Door in kaart te brengen welke oorzaak past bij jouw situatie, kun je effectief een oplossing vinden en kun je voorkomen dat dit vaker gebeurt.

 

Problemen met de software en applicaties

Software problemen kunnen in allerlei vormen voorkomen. Een computer heeft bepaalde software en hardware nodig om alle rekensommen en data op de juiste manier te kunnen verwerken en opslaan. Als de software beschadigt of niet up to date is kan dit ervoor zorgen dat jouw computer meer moeite heeft met het verwerken van data. Hierdoor kan deze vastlopen. Om dit te voorkomen is het verstandig ervoor te zorgen dat alle software up to date is. Dit doe je door Windows update te laten controleren of er updates zijn. Het is ook aan te raden om via apparaatbeheer te kijken of sommige apparaten updates nodig hebben. Download en installeer alle updates. Op deze manier zorg je er in ieder geval voor dat de software up to date is en dat hier het probleem niet ligt.

Het kan voorkomen dat bepaalde software niet meer werkt doordat deze zijn aangetast door virussen. Ook kan het zijn dat de computer verkeerd af is gesloten tijdens een update van een softwareprogramma. Aangetaste software kan er ook voor zorgen dat een computer een stuk langzamer wordt en zelfs vast kan lopen. Mede daarom is het belangrijk om de computer regelmatig van een update te voorzien. Als er problemen zijn met aangetaste software dan kan het nodig zijn om de software te verwijderen en deze vervolgens opnieuw te installeren. Datzelfde geldt voor applicaties.

Computer hulp

Malware en virussen zijn de boosdoeners

Malware, of andere soorten virussen, kunnen zeer gevaarlijk zijn voor de PC of de laptop. Je hebt vast wel een kennis die zijn computer weg heeft gedaan, omdat die gevuld was met virussen. Malware en virussen zijn namelijk erg schadelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel programma’s die kunnen helpen bij het opsporen van malware en het verwijderen daarvan. Als je last hebt van een computer die vastloopt, dan is het aan te raden om een scan uit te voeren. Vervolgens verwijder je de malware.

Er zijn betaalde of gratis producten op de markt verkrijgbaar die kunnen scannen op malware. Een betaald product is niet altijd beter dan een gratis product. Vaak is het zo dat bij Windows al een antivirus programma wordt geleverd, zoals Windows Defender. Dit programma kan virussen opsporen en biedt beveiliging tegen indringers. Toch kun je ervoor kiezen om een extra programma te downloaden. Malwarebytes is een gratis tool die specifiek op malware kan scannen. Dit programma biedt geen realtime beveiliging. Dit betekent dat het alleen een scanner is en geen antivirus programma. Dit biedt een voordeel, want vaak werken meerdere antivirusprogramma’s op een computer niet goed samen. Je kunt dus gebruik maken van dit programma terwijl Windows Defender gewoon optimaal werkt.

Als er geen malware is gevonden, lag de oorzaak van het vastlopen van de computer niet daar. Toch is het altijd verstandig om regelmatig de computer te controleren op malware en andere virussen om ervoor te zorgen dat deze veilig en schoon blijft. Daarnaast zorgt dit ervoor dat cybercriminelen niet bij jouw persoonlijke en gevoelige informatie kunnen. Je kent vast wel de verhalen over criminelen die foto’s gebruiken om mensen te chanteren en zo geld te verdienen. Door regelmatig malware te verwijderen en door Windows Defender zorg jij ervoor dat je beschermd bent. Bovendien wordt de kans op een vastlopende computer hierdoor kleiner.

Ondanks dat deze gratis tools jouw helpen om je systeem op te schonen, is voorkomen beter dan genezen. Daarom adviseren wij ook om een goed antivirusprogramma te gebruiken die actief op zoek gaat naar bedreigingen, zoals virussen en malware. De grote voordelen van deze applicaties zijn dat deze altijd actief zijn en real-time scannen, maar dat deze ook automatisch geüpdatet worden met de laatste bedreigingen. Iedere dag verschijnen er wel honderden tot duizenden nieuwe bedreigingen die jouw systeem kunnen infecteren. Met een applicatie van bijvoorbeeld Norton kan je grote problemen voor zijn.

 

Problemen met de harde schijf

De harde schijf is een belangrijk onderdeel van elke computer. Problemen met de harde schijf kunnen voor vervelende dingen zorgen. Zo kunnen beschadigingen aan de harde schijf zorgen voor een vastlopende computer. Via de opdrachtprompt van Windows kun je de gezondheid van jouw harde schijf laten controleren. Dit doe je als volgt:

  1. Typ: opdrachtprompt in bij het startmenu
  2. Open het als administrator;
  3. Typ vervolgens in: wmic diskdrive get status.

Vervolgens gaat jouw computer de harde schijf scannen op problemen. Uit deze test zal blijken of er problemen zijn met de harde schijf. Is dit het geval, dan kan het nodig zijn om een expert in te schakelen. De kans is dan ook groot dat hier het probleem van het vastlopen van jouw computer vandaan kwam. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een nieuwe harde schijf te kopen. Het is dan verstandig om de dingen die je wilt behouden op te slaan via een back-up. Het is altijd aan te raden om regelmatig een back-up te maken, zeker als er veel belangrijke spullen op jouw computer staan.

Een back-up maak je doorgaans op een externe harde schijf. Je kan tegenwoordig voor een scherpe prijs al een externe harde schijf aanschaffen met voldoende opslagcapaciteit om al jouw bestanden, foto’s en video’s te bewaren. Bijvoorbeeld door de Samsung externe SSD-schijf met 2TB opslagcapaciteit via USB op je computer of laptop aan te sluiten.

 

Te weinig RAM geheugen zorgt voor problemen

Een computer heeft een opslaggeheugen en een werkgeheugen. Het werkgeheugen wordt ook wel RAM geheugen genoemd. Dit bepaalt hoeveel jouw computer kan verwerken per tijdseenheid. Wanneer een computer te weinig RAM geheugen heeft kan dit ervoor zorgen dat hij traag wordt of vast gaat lopen. Ook kan het zijn dat het RAM geheugen beschadigd is. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Gelukkig heeft Windows ook hiervoor een handige softwareoplossing voor gemaakt. Typ bij de startbalk “Windows Memory Diagnostic Tool” in. Wanneer je dit programma aanklikt zal jouw computer opnieuw op gaan starten. Vervolgens gaat Windows controleren of er problemen met het RAM geheugen zijn. Als er problemen kunnen die vaak worden opgelost. Is dit niet het geval, dan is het nodig om een expert in te schakelen.

Computer loopt vast

Te veel programma’s en applicaties open

Wanneer je simpelweg te veel programma’s of applicaties tegelijkertijd open hebt staan, kan dit ervoor zorgen dat een PC of laptop gaat vastlopen. Dit is vooral het geval bij programma’s die veel vragen van de computer. Nu denk je misschien, ik heb toch niet veel open staan? Toch kan zo zijn dat er op de achtergrond veel programma’s open staan. Elke computer heeft een aantal programma’s die standaard opstarten. Je kunt echter de programma’s die jij niet nuttig vindt uitschakelen. Zo starten deze niet vanzelf op en zullen er ook minder programma’s tegelijkertijd aanstaan.

Om te kijken of er veel onnodige programma’s worden geopend als jouw computer opstart, moet je het taakbeheer openen. Vervolgens klik je op opstarten. Hier zie je alle programma’s die opgestart worden als je jouw pc aanzet. Het is goed om te weten dat sommige programma’s belangrijk zijn. Ga rustig de lijst af en vind je dingen die niet nodig zijn? Schakel ze dan uit. Ben je er niet zeker van of het programma onderdeel is van het besturingssysteem? Laat deze dan met rust. Zo voorkom je dat het systeem ongewenst uitvalt.

 

Regelmatig opruimen van je computer

Een van de meest eenvoudige dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw computer niet langzaam wordt en te vol komt te staan met rommel, is het verstandig om deze regelmatig schoon te maken. Het beste doe je dit door er een gewoonte van te maken om bestanden en programma’s te verwijderen als je ze niet meer nodig hebt. Ook is het aan te raden om cookies en andere kleine bestandjes die opgeslagen worden op jouw computer door te internetten, regelmatig op te ruimen. In dat opzicht is een computer net als je woonkamer. Opruimen hoort erbij en dat zorgt voor een prettige beleving.

Ook is het aan te raden om normaal met een computer om te gaan. Dit betekent dat je deze op de juiste manier opstart en afsluit. Veel mensen drukke de uitknop in als ze de computer willen afsluiten. Op deze manier wordt de computer niet goed afgesloten en kunnen er problemen ontstaan. Wanneer een programma niet op de juiste manier wordt afgesloten maar ineens wordt onderbroken is dit slecht voor de computer. Vooral bij updates is dit het geval. Geen wonder dus dat Windows zelf altijd al aangeeft dat je tijdens het updaten een computer niet uit moet zetten. Zorg er dus voor dat je een computer altijd op de juiste manier afsluit.

 

Veelgestelde vragen

Adviseren jullie een gratis of een betaalde virusscanner?

Wij adviseren om voor een betaalde virusscanner te kiezen, omdat deze vaak meer functies hebben, meer bestanden scannen en controleren en altijd geüpdatet zijn met de laatste virussen. Zo voorkom je dat jouw systeem vatbaar is voor nieuwe bedreigingen die dagelijks op het Internet verschijnen.

Mijn PC/laptop start niet meer op nadat deze is vastgelopen. Wat nu?

Het systeem is waarschijnlijk uitgeschakeld door een terminaal conflict. Met andere woorden, er is iets defect of er is een flink conflict dat je moet oplossen. Lees ons artikel over de oplossingen om een systeem dat niet meer opstart aan de praat te krijgen.

Mijn systeem blijft vastlopen. Hoe kan ik dat oplossen?

Waarschijnlijk is er nog een conflict dat je niet correct hebt opgelost. Herhaal de stappen wie hebben omschreven en kijk of er een boosdoener, zoals een conflicterend programma aan te wijzen is. Slaag je daar niet in? Laat dan een productspecialist ernaar kijken.

Conclusie

Het vastlopen van een computer kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is het lastig om een concreet antwoord te geven over wat je kunt doen om dit op te lossen of beter nog, te voorkomen. Wanneer jouw computer vastloopt is het goed om voor een oplossing voor dat het moment te zorgen. Het beste is om aan preventieve oplossingen te denken. In dit artikel zijn beide soorten oplossingen aanbod gekomen.

Je weet nu precies wat je moet doen als jouw computer vastloopt. Ook weet je hoe je dit kunt voorkomen. Zo kun jij genieten van een snelle computer. Is er nog iets onduidelijk of heb jij een ander probleem? Laat het ons weten door middel van een reactie onder dit artikel!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten