Chromium malware: zo verwijder je het volledig

malware

Chromium malware: misschien heb je er wel eens van gehoord. De meeste mensen waarschijnlijk niet. Maar waarschijnlijk hebben er meer mensen wel eens mee te maken gehad dan dat ze weten wat het is. Chromium malware is namelijk een kwaadaardige software die zich ergens op de achtergrond van jouw computer schuilhoudt. Vervolgens is deze malware in staat om allerlei ongewenste dingen uit te halen met jouw computer en data. Ben je benieuwd wat chromium malware is, hoe je dit op je computer krijgt en hoe je het kan verwijderen? Lees dan vooral verder!

Wat is chromium, wat is malware en wat is chromium malware?

Voordat we uitleggen hoe chromium malware verwijderd kan worden, is het eerst goed om duidelijk te maken wat dit precies is. Chromium is de naam van het open-source softwareproject van Google. Zij ontwikkelden een platform waarmee gebruikers gemakkelijk hun eigen webbrowser konden maken. Het platform bevat een basis voor een webbrowser die direct gebruikt kan worden, maar het stelt de gebruiker ook instaat om plug-ins bij de voegen of deze zelf te maken. Ook de webbrowser Google Chrome is hierop gebaseerd, vandaar ook de naam Chrome. Na Google Chrome zijn ook de bekende webbrowsers Microsoft Edge en Opera ontwikkeld met dit platform. Dit platform is gratis en door iedereen te gebruiken. Een heel mooi initiatief van Google, maar het heeft ook nadelen.

Daarvoor komen we bij de malware. Malware is een verzamelnaam voor alle soorten software die ervoor zorgen dat je computer verstoord wordt, toegang krijgen tot privéinformatie of deze informatie stelen. Malware is een samentrekking uit het Engelse woord ‘Malicious’, wat kwaadaardig betekent, en software. Alle software die geen kwade bedoelingen heeft is dus geen malware.

Vervolgens komen we aan bij wat chromium malware dan precies is. Het chromium platform kan dus door iedereen gebruikt worden en aangepast worden, en dit stelt hackers in staat om plug-ins te maken waarmee ze illegaal activiteiten van de gebruiker kunnen inzien. Waar bij Google Chrome het installeren van plug-ins gereguleerd wordt door middel van een webwinkel, is dit bij chromium niet het geval. Soms gaat het zelfs zo ver dat de chromium browser delen van jouw eigen browser overneemt zonder dat je dit door hebt.

Hoe voorkom ik dat ik chromium malware op mijn computer krijg?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Chromium malware komt bijna altijd op de computer door de gebruiker zelf. Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor deze malware op je computer kan komen:

  • Via het installeren van software. De meeste mensen die een programma installeren op hun computer zullen meestal zo snel mogelijk door de stappen heen klikken. Dit is ook begrijpelijk, want naast het kiezen van de bestandslocatie zijn alle andere stappen vaak vrij nutteloos. Maar bij het installeren van software die niet heel bekend is, is het ook verstandig om extra goed op te letten wat er nou precies wordt geïnstalleerd. Bij de installatie komt er vaak een scherm voorbij die vraag om de soort installatie te selecteren. Deze keuze is meestal tussen de ‘aanbevolen’ installatie of de ‘custom’ installatie. Als je er zeker van wilt zijn dat je alleen de software wilt installeren die jij wilt hebben, dan is het verstandig om voor custom te kiezen. Vervolgens krijg je een lijst te zien met alles wat geïnstalleerd wordt en kan je items selecteren die je niet geïnstalleerd wil hebben. Het kan namelijk zo zijn dat in deze lijst ook chromium malware staat.
  • Via links in spam mails. We zijn allemaal wel bekend met spam mails. Soms zit onze spammailbox zelfs voller dan het gewone postvak. Vaak zitten aan deze spammails ook risico’s met betrekking tot chromium malware. Als er links in deze mails staan en de gebruiker klikt hierop, kan het zijn dat je doorgestuurd wordt naar een of andere website waar direct software gedownload en soms ook geïnstalleerd wordt. Zo kan je dus binnen één klink chromium malware op je computer hebben. Klik dus nooit op links die in een spammail staan!
  • Via advertenties op (onbekende) websites. De meeste bekende en veelgebruikte websites laten alleen advertenties zien waar normale links achter zitten. Wel kan het zijn dat op wat minder bekende websites dit niet het geval is. Als je dan op een advertentie klikt kan het zijn dat je hier, net als bij de spam mails, naar een vreemde website gestuurd wordt waar direct een bestand gedownload en geïnstalleerd wordt. Klik dus nooit zomaar op advertenties als je op een onbekende website zit!

Hoe kom ik erachter of ik chromium malware op mijn computer heb?

Chromium malware is juist zo gevaarlijk omdat het nagenoeg niet opvalt. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten om er enigszins zeker van te zijn dat dit bij jou niet het geval is:

  • Veel meer advertenties zien dan normaal. Het meest opvallen symptoom aan chromium malware is meer advertenties dan normaal. Waarschijnlijk zit je vaak op dezelfde websites op je computer, zoals bijvoorbeeld YouTube, en ben je wel gewend aan de hoeveelheid advertenties die je normaal ziet. Mocht dit ineens veel meer zijn dan je gewend bent, dan kan het zijn dat je chromium malware op je computer hebt. Ook merk je het vaak aan pop-ups op websites waar je normaal gesproken deze nooit krijgt. De hackers proberen met deze malware snel geld te verdienen door je extra veel advertenties te laten zien.
  • Je webbrowser verwijst je ineens door naar obscure websites. Als jij chromium malware aan jouw webbrowser gekoppeld hebt zitten en je voert dagelijkste activiteiten de webbrowser, zou je kunnen opmerken dat er soms rare dingen gebeuren. Soms verschijnen er bijvoorbeeld onzichtbare pop-ups in het scherm waar je, zonder dat je het door hebt, op klikt en verwezen wordt naar een of andere website. Mocht het dus voorkomen dat je tijdens het werken in je browser ineens naar vreemde websites wordt gestuurd, dan kan het zijn dat deze malware daar de oorzaak van is.
  • De startpagina van je webbrowser is ineens veranderd. Als je je browser opent dan opent hier altijd een standaard- of door jou ingestelde startpagina. Is deze ineens anders? Dit kan door het toedoen van chromium malware zijn.
  • Er is ineens een andere webbrowser op je computer geïnstalleerd. Chromium malware wordt soms op je computer geïnstalleerd via een installatie van een andere software. Dus als je laatst niet zo bekende software hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat hierbij verscholen ook een installatie van chromium malware zat. Als je tussen je programma’s ineens een andere webbrowser ziet staan, of er staat een of ander icoon op je bureaublad, dan kan het zijn dat dit chromium malware is.
  • Open taakbeheer en zoek naar Chromium.exe. Om er zeker van te zijn dat er geen neppe chromium browser op de achtergrond van jouw computer draait kan je dit checken in taakbeheer. Taakbeheer open je door:
    • Druk op CTRL+ALT+DEL en klik op taakbeheer
      processenlijst windows 10
    • Of klik met de rechtermuisknop op een lege plek op de taakbalk onderaan het beeldscherm en klik op taakbeheer

Zoek vervolgens in de lijst met toepassingen en achtergrondprocessen of je Chromium.exe vindt. Mocht dit het geval zijn dat heb jij een actieve chromium browser op je computer staan.

Naast deze punten zijn er nog meer manieren om erachter te komen of je last het van chromium malware, maar dit zijn de meest voorkomende manieren.

computer error gehacked

Het verwijderen van chromium malware

Voor het verwijderen van chromium malware zijn er verschillen tussen Windows en Apple.

Windows 10

Op Windows 10 kan je chromium malware verwijderen door gebruik te maken van het configuratiescherm:

  1. Ga naar Start à Configuratiescherm/of typ ‘Configuratiescherm’ à Een programma verwijderen.
    configratie menu windows 10
  2. Nu krijg je een lijst met alle programma’s te zien. Als je de naam van het programma kent kan je deze in de lijst opzoeken. Als je niet weet wat de naam is kan je opzoek gaan naar alle programma’s die je niet gebruikt en deze verwijderen. Zo is de kans groot dat je de chromium malware verwijdert en het ruimt ook nog eens lekker op!
    verwijderen vreemde programmas
  3. Selecteer het programma dat je wilt verwijderen en klik op rechtermuisknop à verwijderen en volg de stappen.

Om er echt 100% zeker van te zijn dat alle chromium malware verwijderd is raden wij aan om een extern programma te gebruiken. Er zijn verschillende softwarepakketten beschikbaar die dit doen en de meeste virusscanners ondersteunen deze functionaliteit ook. Probeer het daarom eerst met je virusscanner als je deze al hebt. Daarnaast zijn een aantal voorbeelden van anti-malware programma’s gespecialiseerd in chromium malware:

  • HitmanPro
  • Malwarebytes

Apple

Ook bij Apple kan je eerst kijken of het verwijderen van de chromium malware zelf lukt door deze programma’s te verwijderen:

  1. Ga naar Finder à Applications
  2. Nu krijg je een lijst met alle programma’s te zien. Als je de naam van het programma kent kan je deze in de lijst opzoeken. Als je niet weet wat de naam is kan je opzoek gaan naar alle programma’s die je niet gebruikt en deze verwijderen. Zo is de kans groot dat je de chromium malware verwijdert en het ruimt ook nog eens lekker op!
  3. Klik met de rechtermuisknop op het programma dat je wilt verwijderen en klik op verplaats naar de prullenmand. Leeg vervolgens de prullenmand.

Om er echt 100% zeker van te zijn dat alle chromium malware verwijderd is raden wij aan om een extern programma te gebruiken. Er zijn verschillende softwarepakketten beschikbaar die dit doen en de meeste virusscanners ondersteunen deze functionaliteit ook. Een voorbeeld van een programma die gespecialiseerd is in het verwijderen van chromium malware is Malwarebytes.

Conclusie: wees scherp op verdachte dingen

Chromium malware is dus een vervelende soort software die niet opvalt op de computer. Het is dus verstandig om altijd scherp te zijn tijdens het installeren van programma’s, het openen van mails en het klikken op advertenties, want voordat je het weet installeer je zomaar chromium malware op je computer. Mocht dit het geval zijn, hou dan het gedrag van de webbrowser goed in de gaten. Gebeuren hier verdachte dingen, dan is het tijd om op zoek te gaan naar deze malware. Hopelijk helpen de bovenstaande methodes jou om van dit vervelende probleem af te komen!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten