Chromecast handleiding: installeren in 7 stappen

Google Chromecast

Is het op basis van de handleiding niet duidelijk hoe je een Chromecast op de televisie kunt aansluiten? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je dit doet, zodat je geen handleiding nodig hebt. Lukt het installeren niet, dan kun je een reactie onder dit artikel plaatsen, zodat we je kunnen helpen.

 

Stap 1: De voorbereiding

Je telefoon maakt verbinding met de Chromecast via de Google Home app, deze kun je hier downloaden:

De televisie waar je de Chromecast op aan wilt sluiten, moet beschikken over een HDMI-aansluiting. De Chromecast en de telefoon maken met elkaar verbinding via het wifi netwerk, deze zul je dus ook in moet stellen om verbinding te kunnen maken met het internet.

Google Home app

Alle telefoons met een Android versie van 5.0 of hoger, of iOs versie 10 of hoger horen de Google Home app te kunnen draaien. Nu is het tijd om de Chromecast aan te sluiten.

 

Stap 2: De aansluiting

Als eerste pak je de Chromecast en stop je deze in de HDMI-poort van je televisie. Veel tv’s hebben meer dan één HDMI-poort, waarbij het niet uit maakt in welke je de Chromecast stopt. Als het goed is zit er in de doos ook een stekker, deze stop je in het stopcontact en sluit je aan op de Chromecast.

Alleen voor de normale Chromecast:

Je hoeft de normale Chromecast niet persé via het stopcontact van stroom te voorzien, je kunt ook een USB-kabel vanuit de tv naar de Chromecast laten gaan. Let op! Dit is dus niet mogelijk bij de Chromecast Ultra.

Alleen voor de Chromecast Ultra:

De Chromecast Ultra kun je ook met een internetkabel op het netwerk aansluiten. Dit heeft als voordeel dat een kabel een snellere internetverbinding geeft dan via wifi. Vooral als je series in 4k resolutie wilt kijken is deze extra internetsnelheid vaak handig. Gelukkig is dit geen verplichting, en werkt de 4k resolutie bij de meeste mensen ook prima via de wifi.

 

Stap 3: Verbinding maken en instellen

De Chromecast kan van zichzelf nog geen verbinding maken met internet, je zult eerste het wifi netwerk moeten instellen. Open de Google Home app en maak verbinding met de Chromecast. Volg de installatie-instructies en kies het juiste netwerk om verbinding mee te maken. Vul het wachtwoord van het netwerk in om verbinding te maken. Je kunt nu beelden streamen naar de Chromecast. In veel apps verschijnt nu automatisch het cast-icoontje, waarmee je het beeld kunt streamen.

Cast icoon

Problemen bij de installatie?

Heb je een probleem waardoor de Chromecast niet werkt, zoals het wegblijven van geluid, beeld of verbinding? Lees dan dit artikel over het oplossen van problemen met een Chromecast. 

In dit artikelen staan oplossingen als het casten niet werkt, zoals het goed instellen van je wifi, het resetten van je router en het uitzetten van je vpn. Als de oplossingen in dit artikel ook niet werken, laat dan een reactie achter, zodat wij mee kunnen denken naar een oplossing.

Zie je in de Google Home app de Chromecast niet? Vaak komt dit doordat je niet op hetzelfde netwerk zit. Heb je dus meerdere netwerken in huis, zorg dan dat je met de telefoon op het juiste wifi netwerk zit. Soms kan het voorkomen dat de HDMI kabel niet juist werkt, terwijl de Chromecast naar behoren werkt. Hier lees je hoe je problemen met HDMI-kabels op kunt lossen, en hoe je zeker kunt weten dat dit door de HDMI-kabel komt.

 

Is de installatie bij jou gelukt?

Hoe ging jou het installeren af? Werkte de Chromecast meteen, of liep je nog tegen problemen aan? Laat het ons hieronder weten, zodat andere lezers ook van jouw ervaring kunnen leren.

Stuur dit artikel door:

43 reacties

 1. Ik loop steeds vast op de opmerking dat de chromecast op dezelfde WiFi als mijn iPad moet staan.
  Ik kan chromecast niet wijzigen en wanneer ik de iPad op die van chromecast zet, krijg ik wel een blauw vonkje, maar geen WiFi golfjes.
  Ook dan geen verbinding chromecast.

  1. Hallo Naomi, voor zover ik weet is dit niet mogelijk. Mensen kunnen alleen verbinden met de chromecast als ze ook op hetzelfde wifi-netwerk zitten. Het is dus belangrijk je wifi met een wachtwoord te beveiligen. Dit kan inderdaad wel lastig zijn als je samen woont met huisgenoten, dan zul je onderlinge afspraken moeten maken.

 2. Mijn chromecast verbind wel maar elke paar seconden krijg ik de melding geen videokanaal en een paar seconden later krijg ik weer beeld en dan weer een paar seconden later zwart en geen videokanaal??
  Alles gecontroleerd, aangepast, op nieuwe opstarten enz enz….Maar niets helpt.

  1. Hierbij een paar mogelijke oplossingen:
   1. Probeer eens je telefoon en de Google Home app te updaten.
   2. Heb je de USB-aansluiting van de chromecast wel in het stopcontact zitten? Je kunt deze ook in je tv doen, maar dat kan problemen geven!
   3. Probeer eens je router en chromecast 5 minuten van het stroom af te halen, en daarna weer aan te sluiten.
   4. Reset de chromecast helemaal, en stel deze opnieuw in.

   Ik hoop dat één van deze oplossingen werkt!

 3. Hallo.
  Nooit problemen met chromecast gehad maar als ik nu mijn pincode invoer (kinderslot) dan weigert ie dus ik kan nu niks. En ik kan er ook niks over vinden.
  Wat nu?

  1. Heb je de Chromecast al gereset, zoals beschreven staat in het artikel? Dat zou het kinderslot ook moeten opheffen namelijk.

  1. Laptops hebben een HDMI-output, niet een input zoals in een tv te vinden is. Daarom kun je een chromecast niet in je laptop stoppen.

  1. Dit is mogelijk maar wel met een omweg, simpelweg omdat een Chromecast om te werken met hetzelfde wifi netwerk verbonden moet zijn als je telefoon. Het probleem hierbij is dat je geen wifi netwerk hebt. Als je je telefoon als wifi-hotspot gebruikt, kan de Chromecast wel met de wifi -hotspot van je telefoon verbinden, maar kan je telefoon niet met zijn eigen wifi hotspot verbinden. Dit probleem probleem kun je als volgt oplossen, alleen je hebt er 2 telefoons voor nodig:
   Stap 1: Stel de wifi hotspot op telefoon 1 in.
   Stap 2: Gebruik telefoon 2 om de Chromecast in te stellen op de wifi hotspot.
   Stap 3: Gebruik telefoon 2 om te casten.

   Dit is dus een hele omweg, want je gebruikt 1 telefoon als wifi hotspot, en de tweede telefoon om te casten. Mijn ouders gebruiken dit al jaren in de camper. Als slimme oplossing hebben ze 1 telefoon welke ze als wifi hotspot gebruiken, en 1 tablet welke altijd in de camper ligt, welke ze gebruiken om te casten. Dit is handiger omdat er dan geen 2 telefoons in gebruik zijn bij het casten.

   Als er iemand een betere manier heeft om dit te doen, horen wij het graag!

 4. Beste, geweldig dat jullie zo belangeloos ondersteuning geven.
  Bij mij werkt de Chromecast Ultra sinds gisteren heel goed.
  Als ik nu op een vakantieadres een aansluiting maak blijven dan mijn oude gegevens (Wifi) in Chromecast staan?
  Bedankt voor de hulp.

  1. Bedankt voor het compliment, wij doen ons best zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. :)
   Als je de Chromecast uit het stopcontact haalt en meeneemt op vakantie, blijven dezelfde wifi instellingen behouden. Wil je het apparaat dus op een nieuwe wifi netwerk aansluiten op vakantie, dan reset je hem en stel je hem in op de nieuwe wifi. Als je dit vaker doet moet het lukken dit binnen 5 minuten te doen. Let wel op dat andere gebruikers op een wifi netwerk toegang hebben tot de chromecast, dus via een openbare wifi op de chromecast is niet handig.

 5. Wij hebben een desktop pc (nieuw) en smart TV
  Kunnen vrtnu niet meer op tv krijgen en worden aangeraden te werken met een google chrome cast
  Onze desktop en tv zijn op netwerk verbonden met bekabeling:
  van telenetmodem naar tplink, vandaaruit naar desktop en naar tplink aan TV, waar TV en wifi booster zijn op aangesloten
  Ik zie nu dat er een google chromecast ultra bestaat die je op een ethernetpoort kan aansluiten, die hebben we vrij op de tplink waaraan de tv hangt.
  Kunnen we dan vrtnu opzetten op desktop en vandaaruit streamen naar tv of moet dit via een smartphone gebeuren?

 6. Goedemorgen Techadviseur,
  Ik heb sinds kort de Cromecast aangeschaft voor de Camper maar heb deze thuis geïnstalleerd
  maar ik lees dat je dat niet moet doen want hij kan maar een Wifi adres opslaan.
  Ben het hele weekend bezig geweest en lees nu dat ik hem moet resetten naar fabriek instellingen. Dus dan moet het lukken want ik heb data op mijn telefoon onbeperkt.
  Ik moet met de Ipad hotspot aanzetten en dan mijn eigen Wifi creëren met mijn telefoon.
  Wel fijn als je zo geholpen kan worden….
  Ik hoor graag van u,
  Mvg, Wim.

  1. Het ligt er helemaal aan hoe je hem gaat gebruiken. De methode via de iPad werkt en heb ik zelf getest. Je zet dan op de telefoon de hotspot aan, en met de iPad maak je verbinding met de wifi hotspot van de telefoon. De Chromecast stel je ook in op deze wifi hotspot, en dit kun je prima thuis al doen. De telefoon gebruik je dus verder niet, alleen om de hotspot aan te zetten. Doordat veel mensen tegenwoordig een groot data abonnement hebben, is dit een goede oplossing. Daarnaast kun je ook Netflix series vooraf in Nederland downloaden, zodat je geen data gebruikt. Dit is dan vooral voor de mensen met een kleine data abonnement, maar als je zelf een keer geen bereik hebt is het ook handig dat je de films/series al vooraf hebt gedownload. Hopelijk heb je hier wat aan!

 7. Bij het het gebruik van mijn Chromecast krijg ik voortdurend een haperent (schokkend) beeld. Op mijn tablet blijft het beeld vloeien. Kan ik dit verhelpen?

 8. Hopelijk kan iemand mij helpen.
  Ik heb al een tijdje een chromecast ultra (CCU). Wanneer ik in de home app kijk in de settings van mijn CCU/Living room tv, zie ik dat deze verbonden is met mijn wifi netwerk en dus niet via mijn aangesloten ethernet kabel.
  Ik heb alles al geprobeerd maar blijft via wifi verbinding maken.
  Tijdens de CCU setup moet je, nadat de CCU gevonden is met een tijdelijke wifi verbinding tussen telefoon en CCU, je thuis wifi netwerk selecteren.
  Nadat dit gebeurt is stop ik de ethernetkabel in de adapter. CCU blijft verbinden via wifi! Als ik in mijn router de wifi of zelfs het mac adress van de wifi van de CCU blokkeer, geeft de CCU een verbindingsfout melding en gaat dus ook niet via ethernet verbinden.
  Hopelijk kan iemand mij helpen.

 9. Hallo Techadviseur,
  Ik heb voor camper een Kabel gekocht, Lightining to HDMI
  Ik kan wel fotos en video’s op tv steamen maar straemen van Ziggo go Van mobiel naar tv is mij niet gelukt . Waar liegt het probleem?
  Dank jullie

 10. Beste,
  sinds 1,5 jaar heb ik een chromecast en die heeft altijd zonder problemen gewerkt. Intussen heb ik een nieuwe modem en nieuwe decoder van Telenet. Sindsdien kan ik geen verbinding meer maken met de chromecast. Bij de instellingen ga ik een apparaat zoeken en dan vind ie de chromecast, maar dan krijg ik de melding: “Dit Wi-Fi-netwerk heeft geen internettoegang. Toch verbinding maken?” Ik antwoord OK en dan kan ie niet communiceren met de chromecast.
  Ik heb de chromecast al gereset.
  Hierboven lees ik dat ik mijn Wi-Fi goed moet instellen, of iets met verschillende netwerken. Hoe krijg ik mijn chromecast terug in orde?

  Bedankt alvast

 11. Hoi. Bij mij verschijnt nooit ergens het icoontje. Ik heb de Chromecast in Google Home met Netflix gekoppeld en dat werkt. Maar geen enkele andere stream kan ik casten. Het icoontje staat ook niet tussen mijn snelverbindingen. Zou het te maken kunnen hebben met mijn browser en/of instellingen? Of anders, wat kan er aan de hand zijn?

 12. Beste, ik kan wel de verbinding maken maar krijg steeds de melding dat er iets is misgelopen en dat ik mijn privacy instellingen moet nakijken, Mart deze staan volgens mij goed.
  Is er nog iets dat ik kan doen?

 13. Beste, ik probeer een chromecast ultra met de netwerkkabel aan te sluiten. Maar zodra ik na de configuratie (via wifi) de kabel aansluit kan ik de chromecast niet meer bereiken via wifi. Ik woon buitenaf, er is maar 1 draadloos netwerk. Chromecast valt binnen hetzelfde netwerk, ze krijgen allebei netjes hun eigen ip. Op de router zijn geen beperkingen. Ik kan de chromecast wel pingen, dus van wifi naar vast. Maar niet vanuit diverse apps daadwerkelijk chromecasten. Heb je enig idee in welke hoek ik het moet zoeken. Op de telefoons is (recente iPhone’s) draait de laatste update en software. Priveadres bij netwerkinstellingen staat uit, en de apps hebben toegang tot wifi en bluetooth. Zodra ik de netwerkkabel eruit haal, dan pakt die weer terug op wifi en werkt alles weer.

  1. Hi Niels,

   Ik verwacht dat er een conflict is, omdat de Chromecast 2 netwerken herkend en misschien in de war raakt. Zou niet zo mogen zijn, maar dat kan voorkomen. Ik stel voor om de Chromecast te herstellen naar de fabrieksinstellingen en de configuratie via de app opnieuw uit te voeren. Dan zou het weer naar behoren moeten werken. Als dat niet lukt ga ik verder voor je zoeken hoe we dit probleem kunnen oplossen.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 14. Graag had ik geweten of ik met google home mijn tv kan aanzetten via chroomkast dus op tv kanaal via kpn kasje

  Gr edmond

  1. Hi Edmond,

   Ja, dat is mogelijk als de televisie, chromecast of mediabox met hetzelfde netwerk verbonden is als de Google Home.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 15. Mijn chrome cast maak geen verbinding met de tv geeft geen verbinding weer. Met casting.
  Afspelen mislukt weer gr annelies Locker

  1. Staan zowel de chromecast en televisie gekoppeld met hetzelfde Wi-Fi netwerk? Heb je ook geprobeerd om de Chromecast aan te sluiten op een andere HDMI-poort van de televisie?

 16. Per ongeluk afstandsbediening chromecast google uitgeschakeld, maar krijg die nu niet meer aan de praat. HELP…….

  1. Je zou het volgende kunnen proberen;

   1) Batterijen verwijderen uit de remote
   2) Home knop op de afstandsbediening ingedrukt houden
   3) Batterijen terugplaatsen terwijl je de Home knop ingedrukt houdt
   4) Blijf de knop indrukken tot de LED op de afstandsbediening gaat branden
   5) Wanneer de LED gaat knipperen kan je de knop loslaten

   Nu staat de afstandsbediening weer op de originele fabrieksinstellingen en kan je deze opnieuw koppelen met de Chromecast en eventueel met de televisie.

 17. Mijn Chrome cast wordt wel verbonden.Maar als ik aan wifi moet koppelen ..dat doet hij niet.Heb op drie plaatsen een chromecast twee ervan heb ik geïnstalleerd de derde lukt niet.
  We hebben wifi netwerk aan moeten passen vandaar alles opnieuw geïnstalleerd.
  Heb alles geprobeerd modem opnieuw opgestart chromecast terug gezet naar fabrieksinstellingen maar hij doet het niet…hij doorloopt alle stappen maar vanaf verbinding met wifi gaat het fout

 18. Google Chromecast gekocht, bleek uit China te komen,er zat geen stekker bij voor in het stopcontact.nu een van m’n telefoon genomen en geen idee of dat het probleem is.
  Geeft niks aan op tv en krijg hem niet gevonden in de home app
  Ben er al klaar mee met dat ding.
  Alles aan en uit gezet, lampje op het apparaat kleurt blauw
  Helpppppp

  1. Hi Ingrid,

   Waarschijnlijk werkt een Chromecast uit China niet in Nederland. Het advies is om er eentje in een Nederlandse webshop aan te schaffen.

 19. Beste, ik kan de google home app niet downloaden op mijn smartphone. Geeft aan dat dit niet beschikbaar is voor mijn land (België). Hoe installeer ik dan wel mijn chromecast?

 20. Beste,
  Ik kan mijn gsm wél casten/spiegelen naar onze smart tv via een screen mirroring app -ongeacht welke-, maar met de gsm van mijn vriendin en met onze tablet lukt dit niet, terwijl die beide veel nieuwer zijn. Het beeld valt dan uit zodra je een film aan zet; je ziet wel alle andere gegevens in beeld zoals pauze, icoontjes in beeld, maar de film zelf zie je niet. Enig idee wat dat kan zijn en hoe het op te lossen is ?
  Mvg, patrick

  1. Hi Patrick,

   En op het moment dat je wilt streamen is jouw device uitgeschakeld en/of afgemeld op de Chromecast? Want dit klink verdacht veel op een conflict tussen de devices.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten