Chromebook: wat is het en welke is het beste (2021)

Wat is een Chromebook en welke is de beste

Een Chromebook groeit in populariteit, maar voor veel mensen is het onduidelijk wat een Chromebook is en wat je ermee kan doen. In de basis is een Chromebook niets meer of minder dan een laptop, maar het product verschilt wel enorm van een laptop waar Windows of macOS op geïnstalleerd is. In dit artikel leggen we uit wat een Chromebook is, wat je ermee kan doen en welke Chromebook de beste koop is.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop waarbij je (bijna) helemaal via het Internet werkt. Chromebooks hebben ook een eigen besturingssysteem, namelijk Chrome OS van ontwikkelaar Google. Dat heeft als voordeel dat de laptop niet veel geheugen en opslagcapaciteit nodig heeft, maar ook een nadeel dat je eigenlijk geheel afhankelijk bent van een stabiele Internetverbinding. De ingebouwde SSD-schijf op een Chromebook heeft vaak niet meer dan 32GB aan opslagcapaciteit. Dat voldoende is voor het besturingssysteem en een handjevol applicaties die je via de Google Play Store kan installeren.

Thuiswerken op een chromebook

Wat is ChromeOS?

Google heeft Chrome OS zo licht mogelijk gemaakt, met alleen Google Chrome vooraf geïnstalleerd. Met een Chromebook heb je ook niet meer nodig, want je doet alles via je browser. Je maakt gebruik van programma’s in de cloud, zoals Google Drive, Dropbox en Microsoft One Drive, Google Docs voor tekstverwerken en administratieve werkzaamheden en film- en muziekdiensten, zoals Spotify, Youtube en Netflix. Al de bovenstaande cloud diensten hebben gemeen dat je ze kunt gebruiken zonder bestanden op je computer op te slaan. Google heeft met Chrome OS als uitgangspunt genomen dat mensen toch de hele dag op internet zitten.

Leuk weetje: Omdat Google graag wilt dat je Google Drive gebruikt, in plaats van Dropbox of Onedrive, krijg je bij Google Drive 100 GB gratis ruimte bij je Chromebook.

Hier zie je een (Engelstalige) video welke je laat zien hoe een Chromebook werkt:

De 8 voordelen van een Chromebook

Nu je weet wat een Chromebook is, is het tijd om te bespreken wat de voordelen van een Chromebook zijn.

1.      Ze zijn super snel (of voelen zo aan)

Dat Chromebooks zo snel zijn, komt door Chrome OS. Dit besturingssysteem is heel licht, met alleen de hoogst nodige functionaliteiten. Opstarten gebeurt doorgaans binnen 7 seconde of zelfs sneller. Haperingen en vertragingen komen nagenoeg niet voor op een Chromebook.

2.      Makkelijk in het gebruik

Chrome OS werkt veel makkelijker dan andere besturingssystemen. Dit komt omdat Chrome OS alle onnodige knoppen achterwege heeft gelaten. Dit heeft veel overeenkomsten met het besturingssysteem macOS en het is een hele verbetering ten opzichte van Windows.

3.      Goede samenwerking met Android

Omdat Chrome OS deels op Android (het besturingssysteem van veel telefoons) is gebaseerd, werkt deze hier goed mee samen. Sinds kort kun je daardoor zelfs de Google Play store openen en apps op je Chromebook installeren, welke normaal gesproken alleen voor telefoons beschikbaar zijn.

4.      Chromebooks zijn goedkoop

Omdat je met een Chromebook alleen op internet gaat, heb je ook geen dure onderdelen in je computer nodig. Dankzij het lichte Chrome OS voelt een Chromebook zeer snel aan, terwijl het veel goedkopere onderdelen heeft. Zo kun je al Chromebooks vinden voor slechts 200 euro, al is onze ervaring dat een iets duurdere Chromebook kwalitatief beter en uitgebreider is.

5.      Lange accuduur

Doordat de Chromebooks geen dure onderdelen nodig hebben welke veel stroom gebruiken, en Chrome OS ook erg licht is, verbruikt een Chromebook weinig stroom. Hierdoor gaan de accu’s van vrijwel alle Chromebooks minimaal 6 uur mee bij intensief gebruik.

6.      Minder kans op virussen

Doordat je op een Chromebook bijna helemaal online werkt, heb je ook minder kans om virussen binnen te halen. Dit komt ook doordat bijna alle virussen voor Windows zijn gemaakt, en zich geen raad weten met Chrome OS. Zo ben je op een Chromebook dus ook een stuk veiliger. Toch adviseren wij altijd om ook een goede antivirusscanner op je Chromebook te installeren.

7.      Ze wegen weinig

Chromebooks zijn dun en wegen weinig, waardoor ze ideaal zijn om mee te reizen. Ook dit komt weer omdat er minder goed hardware in zit, waardoor de laptops veel dunner kunnen zijn.

8.      Weinig lawaai dankzij de passieve koeling

Bij laptops is lawaai nog wel eens een probleem, omdat de laptop zijn hitte kwijt moet en dit vrijwel altijd wordt weggevoerd door middel van een ventilator. En deze ventilator is nu net wat zoveel lawaai maakt. Met een Chromebook heb je dit geluidsprobleem niet, omdat een Chromebook passieve koeling heeft. Dit zorgt ervoor dat de Chromebook geen ventilator nodig heeft om zijn warmte kwijt te kunnen, waardoor je dus ook geen last van lawaai hebt. Daarnaast maakt de harde schijf bij normale laptops ook geluid, terwijl in Chromebooks vrijwel altijd een (snellere) SSD schijf zit, welke geen geluid maakt.

Student op Chromebook

De 3 nadelen van een Chromebook

Natuur heeft de Chromebook ook nadelen, welke je moet weten om te bepalen of een Chromebook wat voor jou is.

1.      Een stabiele internetverbinding is noodzakelijk

Omdat je alles online doet, is een stabiele internetverbinding belangrijk. Je kunt natuurlijk wel wat apps installeren, welke je ook zonder internet kunt gebruiken, maar om goed te kunnen werken heb je toch een internetverbinding nodig.

2.      Niet geschikt voor zware programma’s

Omdat de hardware vaak minder goed is dan die van normale laptops, kun je er geen zware programma’s op draaien. Denk hierbij aan programma’s zoals Adobe Photoshop of een programma om video’s te bewerken. Ook heeft de kleine schijf niet genoeg ruimte om zware programma’s te installeren.

3.      Niet om te gamen

De matige hardware zorgt er ook voor dat de laptop niet geschikt is om te gamen. Je kunt er wel prima spelletjes mee in je browser doen, of apps installeren om te gamen, maar echte pc games nemen te veel ruimte in en zijn te zwaar voor een Chromebook. Ondanks dat kan je wel gebruikmaken van Google Stadia, de online gaming streamingdienst van Google.

Chromebook vs Laptop; Welke moet ik nemen?

Na het lezen van de voor- en nadelen, weet je misschien al of een Chromebook iets voor je is, of niet. Je hebt gelezen wat het verschil tussen een Chromebook en een reguliere laptop is. Werk je veel online en wil je een lichtgewicht laptop en ook niet al teveel geld uitgeven? Dan is een Chromebook de perfecte keuze! Wil je zwaarder werk verrichten, complexe applicaties draaien of je spelletjes van Windows spelen? Dan is een reguliere laptop met Windows of een MacBook een betere optie.

Welke Chromebook kan ik het beste kopen?

Welke Chromebook de beste keuze is voor jou, hangt af waar je hem voor gaat gebruiken. Wij geven een paar handige tips waar je op kan letten tijdens het vergelijken van de verschillende Chromebooks.

Allereerst is er het werkgeheugen, ook wel RAM-geheugen genoemd.

 • Heb je meestal maar 1 tot maximaal 3 tabbladen open in je browser, dan heb je voldoende aan 2 GB werkgeheugen.
 • Heb je vaak meer dan 3 tabbladen open, dan heb je in ieder geval 4 GB werkgeheugen nodig.
 • Heb je een hoog budget voor een iets duurdere laptop, dan kun je een Chromebook met 6 of 8 GB werkgeheugen nemen.

Na het werkgeheugen is het belangrijkste vergelijkings onderdeel het scherm. Ben je de hele dag onderweg met je laptop, dan is het slim om een Chromebook met een klein scherm te kopen. Vaak zijn deze modellen ook lichter van gewicht. Daarnaast zie je dat de duurdere modellen vaak een beter scherm hebben met een hogere helderheid, zodat je beter je scherm kunt aflezen bij veel zonlicht.

De accuduur is minder belangrijk. Dit komt niet omdat je geen goede accuduur wilt, maar omdat de meeste Chromebooks toch wel een accuduur van 6 uur of meer hebben.

Goede all-round Chromebooks (tot 380 euro)

Een goede allround Chromebook is geschikt voor alle doeleinden, zoals het streamen van films, voor je studie of om te werken.

Ben je niet zeker welke Chromebook een goede keuze is, dan kun je met de Acer Chromebook 14 CB3-431-C5K7 weinig fout doen.
Deze Chromebook heeft 4 GB werkgeheugen, waardoor je er niet snel last van hebt dat je te veel tabbladen tegelijk open hebt.
Daarnaast ziet deze Chromebook er strak uit, met een zilveren behuizing welke stevig aanvoelt.

De beste low-budget Chromebook (tot 230 euro)

De low-budget Chromebooks krijgen ook steeds betere onderdelen. Vorig jaar was had de beste low-budget Chromebook slechts 2 GB werkgeheugen, maar sinds dit jaar krijg je voor hetzelfde geld een laptop met 4 GB werkgeheugen. Wel blijft het prijsverschil tussen de beste allround Chromebook en de low-budget Chromebook minder dan 100 euro, waardoor je je kunt afvragen of het niet slim is voor de allround Chromebook te gaan. Natuurlijk moet je dan langer sparen, maar een low-budget Chromebook is natuurlijk eerder aan vervanging toe dan een goede allround variant. Heb je de mogelijkheid om door te sparen, dan kun je dus het beste voor de allround variant gaan. Maar als je zo snel mogelijk een low-budget Chromebook nodig hebt, dan zijn hier een aantal goede opties:

De beste Chromebooks voor zakelijke gebruikers

Ben je opzoek naar een zakelijk Chromebook, dan kun je gaan voor één van de onderstaande laptops. Wanneer je voldoende budget hebt, heb je met deze laptops één van de beste Chromebooks welke op de markt zijn. Heb je dit budget niet over voor een zakelijke Chromebook, bijvoorbeeld omdat je een startende ondernemer bent, dan kun je beter gaan voor de beste allround Chromebook.

Zoals je aan de lijst ziet, heeft HP verschillende high-end Chromebooks gemaakt.

Hieronder zie je een review van de HP Chromebook x360 14 van bol.com:

De beste Chromebook als je veel onderweg bent

Welke van de bovenstaande Chromebook het beste is voor onderweg, hangt af van je budget. Wanneer budget er weinig toe doet, heb je het meeste aan de HP Chromebook 13 G1, welke super snel is en een klein scherm heeft. Het gewicht van deze laptop is ook slechts 1,29 kg. Heb je minder budget dan heb je de keuze uit de HP Chromebook 11-v005nd of de Acer Chromebook 14 CB3-431-C5K7 . De HP Chromebook heeft een veel kleiner scherm en weegt slechts 1,2 kg. De Acer Chromebook weegt met 1,68 kg een stuk meer, maar dit is nog weinig om onderweg mee te nemen.  Moet je elke dag al veel spullen meenemen onderweg, dan is dit een aanzienlijk gewicht en kun je beter voor de HP Chromebook gaan.

De beste Chromebook voor op school

Ben je een student die opzoek is naar een Chromebook? De bovenstaande all-round Chromebooks zijn prima voor op school, en als je bijna geen budget hebt kun je gaan voor de low-budget Chromebook. Lees je vooraf wel goed in, zodat je weet welke eisen jouw school aan een laptop stelt. Wij hebben berichten van studenten gehad die prima op een Chromebook konden werken, omdat ze vooral teksten moesten bewerken. Hierbij maakten ze gebruik van Google docs voor tekstbewerking, spreadsheets, presentaties en het opstellen van enquêtes. Het grote voordeel is natuurlijk dat je een heel lichte laptop voor je studie hebt, voor een laag bedrag. Een windows laptop in dezelfde prijscategorie is al snel veel zwaarder om mee te nemen, wat zeker lastig is als je ver moet reizen. Doordat Chromebooks zo licht zijn, kun je ook makkelijk van werkplek in de school veranderen. Let wel op dat als je tijdens jouw studie programma’s nodig hebt zoals Photoshop, of andere programma’s welke niet online zijn, je deze niet op een Chromebook kunt installeren.

Conclusie

Een Chromebook is lang niet voor iedereen, maar voor een hoop gebruikers de perfecte oplossing! Je hebt nu een goed beeld bij wat een Chromebook is, wat je ermee kan doen en welke Chromebooks de beste koop zijn. Heb je vragen over Chromebooks of wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Score: 267 Gemiddelde: 4.5]
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

53 reacties

 1. Ik heb 2 vragen, er is ook een nieuwere type Acer 14 op de markt namelijk de; Acer 14 Chromebook 14 CP5-471-C7L8. Prijs is nagenoeg hetzelfde. Alleen is deze van 2018. Mijn vraag is dan ook, is dit recentere model niet beter dan het model uit 2016?

  Stel ik kies toch voor het model uit 2016, hoe lang houden ze deze dan up to date?

  Bvd
  Andre

  1. De Chromebook 14 CP5-471-C7L8 is zeker beter dan Acer Chromebook 14 CB3-431-C5K7. Dat deze niet in het artikel staat komt omdat tot recent de prijs van de nieuwere versie een stuk duurder was, wat hem ook minder aantrekkelijk maakt. Met de gedaalde prijs is het zeker een betere keuze.
   Het verschil zit hem vooral in:
   -64 gb opslag ipv 32 gb.
   -Een betere processor.
   -Het gewicht is iets lichter.
   -Een USB 3 Type-C aansluiting.
   -Een betere videochip.
   Acer heeft dus duidelijk flinke verbeteringen doorgevoerd bij de nieuwe versie, en als de prijs zo laag als deze week blijft, is het in mijn ogen zeker de beste allround Chromebook die nu op de markt is.

   Google heeft aangegevens bij vrijwel alle Chromebooks in ieder geval 5 jaar lang updates uit te brengen, met de kans dat ze nog langer dan die 5 jaar updates uitbrengen.

 2. let er ook op wanneer enn chromebook op de markt kwam want google geeft maximaal5 jaar ondersteuningen daarna is het klaar met bijeerken van je systeem en 16 gb is erg krap voor een systeem, als hrt kan gadan voor een 64gb versie.

 3. Welk Chromebook geschikt voor muziek te downloaden om op mp3 speler over te zetten of toch beter laptop kiezen

 4. Ik ben op zoek naar een chromebook die ook met offline met een spreadsheet kan werken maar ook kan gebruiken om in tablet vorm op te schrijven met sylus.

  1. Hi Peter,

   Omdat een Chromebook op een besturingssysteem van Google werkt en eigenlijk alles via een cloudservice of webbased applicatie loopt, lijkt mij het handiger om een twee-in-een systeem van bijvoorbeeld HP te overwegen. eze laptops kan je als normale laptop en als tablet gebruiken. Dat geldt ook voor de Microsoft Surface Pro. Daarnaast kan je een laptop prima gebruiken als je geen Internetverbinding hebt. De Chromebook heeft altijd een Internetverbinding nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 5. Hallo,

  Ik twijfel tussen een chromebook en laptop. Indien ik voor chromebook ga welke kan ik het beste kopen? Ik ben veel onderweg, heb vaak vele tabbladen open staan, gebruik laptop/chroombook voor verslagen te maken, exel en te internetten. Literatuur beheerprogramma’s zoals zoals Refworks gebruik ik met regelmaat. Kan ik Refworks gebruiken op een chromebook?

  1. Probeer Refworks eens in je browser te openen, om te zien of dat werkt. Als je voor Refworks een programma moet installeren, zal dit niet gaan. Tenzij er een mobiele app voor is. Een chromebook is prima om verslagen te maken, maar standaard werk je dan niet met Excel maar met Google spreadsheets. Excel is wel te installeren als mobiele app, want je hebt via een Chromebook toegang tot de Google Play store, waardoor je mobiele apps kunt installeren. Als je veel tabbladen open hebt, is een chromebook onder de 400 euro al snel te langzaam.

   Tijdens het testen van een Chromebook van 300-350 euro, lukte het prima om 2 tot 3 tabbladen open te hebben, bij meer begon je het zeker te merken. Het hangt er ook vanaf of je op die tabbladen een website aan het doorlezen bent, of youtube filmpjes kijkt. 2 websites open en 1 tabblad met Youtube werkte bij mij prima.

   Het is even wennen een Chromebook te gebruiken, maar wat bij mijzelf vooral de doorslag geeft is de lange accuduur, het lichte gewicht voor een lage prijs. Onder de 500 euro voelt een windows laptop bij mij al snel langzaam aan, waarbij deze ook zwaarder is en de accuduur na een half jaar al een stuk minder is geworden.

   Chromebooks zijn dus geen oplossing die voor iedereen geschikt is, en het is even wennen. Zelf doe ik al 3 jaar niet meer zonder, maar heb ik altijd nog een (zware) laptop voor als ik bepaalde programma’s nodig heb. Daarvoor nam ik altijd zware laptops mee onderweg, dit doe ik nu alleen wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld voor een Powerpoint presentatie.

 6. Hallo! Onze kinderen werken op school (basisschool) met HP chromebooks met touchscreen. Voor (t)huiswerk willen we voor hen ook een Chromebook met touchscreen aanschaffen. Waar moeten we nog meer op letten? Hoeveel GB, geheugen etc? Ze moeten er wel een paar jaar mee vooruit kunnen…

  1. Hallo Linda, Belangrijk is om zeker geen Chromebook van 2 gb werkgeheugen te nemen, maar eentje met minimaal 4 gb werkgeheugen. Daarnaast krijg je bij Chromebooks maar een paar jaar gegarandeerd updates, dus het is slim om een nieuw model van dit jaar te kiezen, zodat je extra lang updates hebt. Als je er lang mee zou doen, is het verstandig voor een Chromebook van rond de 400-500 euro te gaan. Deze hebben vaak een iets snellere processor, genoeg werkgeheugen en een mooier scherm dan de goedkope modellen. Zelf heb ik mijn oude Chromebook aan een familielid gegeven. De Chromebook is 4 jaar oud maar werkt nog prima.

  1. Beste Sanneke, Voor studenten en scholieren staan in het artikel de aanbevolen Chromebooks. Je kunt op de meeste Chromebooks tegenwoordig mobiele apps installeren, dus ook powerpoint. Daarnaast heeft Google ook alternatieven op Powerpoint, welke je gewoon in je browser kunt gebruiken. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om presentaties te maken.

 7. ik gebruik vaak roblox en google docs. En reis veel (naar school). Is dan een Chromebook met 4 ram en 64 gb geheugen een goede keus?

  Groetjes Pepijn!

  1. Hoi Pepijn, Je kunt op een Chromebook prima werken met Google Docs. Roblox ken ik niet, maar als het via de browser werkt, zal dit op een Chromebook ook werken. 4 gb ram en 64 gb harde schijf is voldoende om mee te werken. Ik heb een model met 4 gb ram getest, waarbij ik prima 3 tabbladen in mijn browser tegelijk open kon hebben, terwijl ik in Google Docs werkte. De harde schijf is minder belangrijk bij een Chromebook, omdat je vrijwel alles online doet. Je hebt het alleen nodig om een paar apps te installeren, en dan is 64 gb voldoende.

 8. Hey een vraagje,

  Ik wil graag een chromebook kopen maar gebruik vaak Excel en programma’s zoals albelli voor fotoboeken.
  Is de acer 14 CP5-471-C7L8 dan toereikend genoeg ?

  1. Hi Joelle,

   Het advies is om dan toch een Windows-machine of een Apple MacBook Air of Pro te overwegen. Een laptop met Windows of MacOs biedt op het gebied van applicaties en programma’s net iets meer opties dan een Chromebook. In theorie kan je een Excelsheet openen en bewerken via een Chromebook, maar dat gaat dan altijd via de webversie van Office 365.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 9. Wij willen voor onze 10 jarige dochter die op school gewend is een chromebook te gebruiken er graag 1 voor thuis kopen. Vooral om apps te gebruiken zoals junior einstein, taalblobs, scula enz en om spreekbeurten e.d. te maken. Welke raadt u dan aan?

  1. De Acer Chromebook 15 is nu in de aanbieding bij Bol.com, t/m 5 december. In ons artikel staat dat deze niet op voorraad is, maar sinds vandaag is hij weer beschikbaar (de prijzen worden elke nacht geupdate, dus dit loopt een paar uur achter). Door de korting is dit voor de prijs een uitstekend model! 4 gb werkgeheugen is genoeg om meerdere tabbladen in Chrome open te hebben, en de meeste apps draaien er goed op. Hopelijk heb je hier wat aan.

 10. Kan ziggo go op een Chromebook; heb ik dan goed beeld en geluid; waar moet ik nog meer op letten / rekening houden ; ik kijk nu op een tablet ziggo go

  1. Je kan op een Chromebook apps uit de play store installeren. Ziggo GO staat in de play store, dus dit moet ook werken op een Chromebook.

 11. Ik overweeg een chromebook aan te kopen maar kom er echt niet uit welke, weet ik wat ik erop wil doen.
  Ik zit altijd in de auto dus denk dat er een simkaart in moet kunnen verder wil ik erop kunnen navigeren en rittenlijsten en facturen op kunnen maken en doormailen ( doe ik in Word).
  En als de mogelijkheid er is thuis bijvoorbeeld kwartaal aangifte doen.
  Eigenlijk puur zakelijk gebruik.
  Kunt u mijn een advies geven

 12. Ik gebruik veel photoshop elements, dus niet photoshop, maar de elements versie. Is dat ook te zwaar voor op een chromebook? en kan dat überhaupt geïnstalleerd worden?

  Groetjes Myra

 13. Wel of geen touchscreen?
  Gaat de prijs/kwaliteit verhouding erg achteruit als ik kies voor touchscreen?
  Het lijkt me niet meer van deze tijd om er niet voor te kiezen maar mijn collega’s raden het af.

  1. Laat het duidelijk zijn: voor een touchscreen betaal je extra, dus als deze Chromebook dezelfde prijs heeft als eentje zonder touchscreen, is op een ander onderdeel geld bespaart. Dit kan het scherm, de harde schijf, de processor, het werkgeheugen of de behuizing zijn. Of je een touchscreen nodig hebt hangt vooral van het gebruik af. Zelf gebruik ik het nauwelijks en zal daardoor altijd voor een scherm zonder touchscreen gaan. Maar er zijn genoeg mensen die dit erg handig vinden, dus laat je daar vooral niet door tegenhouden. De vraag is of je de Chromebook vaak als tablet gaat gebruiken of niet.

 14. Alles in de cloud… Android apps installeren… NIET zo geweldig.. waarom niet? Al je bestanden liggen voor het grijpen. Hoeveel apps zeggen bij installatie in hun voorwaarden dat ze jou besatanden mogen lezen? Dat ze jouw contacten mogen inzien? Dat zijn er heel veel! En de onwetenden installeren apps bij de fleet. Als er tussen de voorwaarden zou staan dat je een schaap besteld krijgen miljoenen mensen een schaap thuis afgeleverd, zeker weten ! En mensen maar akkoord gaan en drukken gewoon op akkoord. Ze willen de app. De gevolgen daar staan ze niet bij stil.
  En ‘in de cloud’ met android en chrome drive, word de toekomst want het zou veilig zijn?
  Een windows systeem heeft een virusscanner nodig, maar een chromedrive gebruiker klikt ZELF op akkoord om zijn bestanden te laten uitlezen door een wildvreemde.
  Ik denk er anders over de veiligheid van het chrome systeem.

 15. Ik zit al weken te googelen naar een chromebook en kan er maar niet uit komen, er zijn zoveel verschillende soorten en merken. Wat is op dit moment de beste voor studie? Ik heb eigenlijk altijd meer dan 5 websites (tabbladen?) open staan

  1. 5 tabbladen zou je prima moeten redden met een all-round chromebook van 300-370 euro. Sommige modellen hebben tegenwoordig al 8 gb ram geheugen voor die prijs. Wel kunnen meer dan 5 tabbladen zwaar voor de chromebook zijn als je bijv. een tabblad met video’s open hebt staan, er daarnaast nog andere ‘zware’ dingen. Afhankelijk van je budget zou ik dus gaan voor een allround van 300+ euro, of als het budget het toestaat kiezen voor een duurder model, welke wij voor zakelijke gebruikers aanraden. Bedenk ook dat je bij alle nederlandse webshops 30 dagen retourrecht hebt, dus als echt blijkt dat het all-round model voor je studie niet goed genoeg werkt, kun je hem altijd nog terugsturen en alsnog voor een duurder model gaan. Hopelijk heb je hier wat aan!

 16. Hallo,
  Wij zijn op zoek naar een goede chromebook voor onze zoon van 10.
  Op school werken ze er ook mee en het advies van school is:

  Merken als HP, Acer of Lenovo zijn prima.
  Wij hebben gemerkt dat een touchscreen erg prettig werkt voor de kinderen.
  Wel is het fijn als je 4 GB RAM ( werkgeheugen) hebt en 32 GB ( aan totale opslagruimte).

  Wat kan je adviseren hierin?
  En kunnen ze hier voorlopig mee vooruit zoals in het voortgezet onderwijs?

  Groet Danielle

  1. Dit zijn ook de minimumspecificaties die wij zouden aanraden voor school. Iets wat we nog niet goed beschreven hebben in de tekst, en binnenkort gaan toevoegen, is het updatebeleid van ChromeOS (het besturingssysteem). Bij de meeste Chromebooks zijn slechts een paar jaar updates gegarandeerd, vaak 3 of 4 jaar, dus het kan zijn dat je Chromebook na deze periode geen updates meer krijgt. Koop je een 4 jaar oude Chromebook van marktplaats, dan kan het dus zijn dat dit model geen updates meer krijgt. Het is dus verstandig om een model van het huidige jaar te nemen, en daarbij op te zoeken hoelang dit model precies updates krijgt. Betreft het touchscreen: dit werkt misschien fijn voor kinderen, maar kost ook iets meer. Wij zullen binnenkort nog een artikel publiceren welke mee gericht is op naar school gaande kinderen, en welke betaalbare Chromebooks met touchscreen er te krijgen zijn.

 17. Hallo,

  Ik ben een scholier van 15 jaar en wil graag een laptop aanschaffen. Ik ben van plan mijn laptop vaak te gebruiken maar verwacht ook om bijvoorbeeld in de bus nog even mijn verslag, als word-bestand, af te maken. Ook zou ik graag de game Minecraft met vrienden willen kunnen spelen.

  Verder is het voor mij belangrijk dat ik de laptop ook over een paar jaar tijdens mijn studie zou kunnen gebruiken.

  Ik zou graag van u willen weten of u mij een Chromebook, of een Windows-laptop aanraad.
  Mocht u mij een device aan kunnen raden zou ik ook graag willen weten welk model etc. van de Chromebooks of Windows laptops het beste voor mij zijn.

  Groetjes,

  Younes

  Ps: Mooi artikel

  1. Terugkomend op de vorige vragen is het ook belangrijk dat ik gemiddeld vijf tabbladen(met voornamelijk tekst) open. Ook is er vaak spraken van een zesde tabblad waar ik gebruik maak van YouTube en/of Netflix.

   Nogmaals alvast bedankt

  2. Wat de beste optie is, hangt ook deels af van je budget. 5 tabbladen open + Youtube of Netflix lijkt mij wat aan de krappe kant voor een low-budget Chromebook. Ik zou zelf dan altijd een Chromebook met 6 gb ram geheugen kiezen.

   Minecraft kun je op een Chromebook alleen spelen door de app in de play-store te installeren, dit is een andere versie van de game dan die je op een Windows pc speelt. Let hier dus goed op. Om de normale Minecraft versie te spelen heb je dus echt een Windows pc nodig, op de website van Minecraft zelf staat aangegeven welke onderdelen zijn aangeraden: https://help.minecraft.net/hc/en-us/articles/360035131371-Minecraft-Java-Edition-system-requirements-. Op een Chromebook zul je dus alleen de mobiele versie van Minecraft kunnen spelen.

   Er zit dus een groot verschil tussen een laptop waarop je wat schoolwerk doet in Word, en misschien Netflix kijkt versus een laptop waarop je ook wilt kunnen gamen. Een Chromebook is goedkoper, weegt weinig (dus ideaal om mee te nemen) en heeft een lange accuduur, maar is dus niet geschikt om te gamen (behalve wat mobile games, want je hebt toegang tot de play-store). Een laptop om te gamen heeft vaak een videokaart, wat de laptop een stuk dikker maakt. De videokaart moet gekoeld worden waardoor deze meestal ook een ventilator heeft. Deze is dus ook al snel een stuk zwaarder dan een Chromebook, en heeft (mede door de videokaart) vaak een kortere accuduur. Het slimste is dus om een Windows laptop te kopen, welke aan de aanbevolen eisen van Minecraft voldoet, of om de keuze te maken een Chromebook te kopen, waar je alleen mobiele games op kunt spelen.

 18. Hallo,
  Ten eerste super bedankt voor deze informatie. Ik heb nog wel wat specifieke vragen. Ik wil de chromebook namelijk vooral gebruiken om op mijn TV aan te sluiten met een kabel, en als ik dan dus bv youtube of een internet TV zender bekijk, dat die dan op TV te zien is.
  Ik zoek dus een chromebook waarbij dat kan, en waarbij de beeldkwaliteit dan erg goed is en niet hapert of zo.
  Ook wil ik via de koptelefoonaansluiting hem dan op mijn installatie aansluiten, en dat betekent dat het geluid wat er uit die chromebook komt ook mooi moet zijn.
  Heb je aangaande deze punten nog tips voor een chromebook?
  Groetjes,
  Bas

  1. Als dit je voornamelijkste doel is, zou ik een chrome-cast (40 euro voor full-HD en 80 euro voor 4K) kopen. Een apparaatje dat je achterin de TV (mbv HDMI) plugt. Vanuit je telefoon kun je dan je Youtube of Ziggo/KPN naar je TV sturen.

 19. Oh, nog 1 vraagje…
  Werkt alles nog met het scherm dichtgeklapt, of gaat ie dan automatisch in sleep mode?

 20. Goedemiddag,

  Ik wil een Chromebook aanschaffen en die hoofdzakelijk gaan gebruiken om fotoboeken ( 200 pagina’s per boek) mee te gaan maken.
  Is dit mogelijk met een Chromebook?

 21. Hoi,
  Kan ik via de USB foto’s(van mijn telefoon bijv) erop zetten en daarna eventueel verplaatsen naar een externe harde schijf?

 22. Hoi! Ik vraag me af of je in plaats van op de cloud dingen op een USB kan opslaan op een Chromebook? En is het mogelijk word etc te gebruiken?

 23. Hoi,

  Na weken zoeken naar een chromebook heb ik nog steeds geen keuze kunnen maken.. ik zie echt door de bomen het bos niet meer. ik begin binnekort aan een opleiding waarbij ik 1x in de week naar school zal gaan.

  Mijn voorkeur gaat uit naar een flipover chromebook met touchscreen & onder de 14 inch.
  Verder zal ik er netflix op willen kijken en spotify ofzo.

  Welke kan ik dan het beste nemen?

  Vriendelijke groeten

 24. Hallo,

  Voor mijn dochters 7 en 8 wil ik graag een chromebook aanschaffen ( voor allebei 1) ze werken hiermee op school (touchscreen) Dit jaar moeten ze spreekbeurten en werkstukken gaan maken hoe anders werkt dit? Kunt u mij mij helpen om de geschrikte keuze te maken. Ik heb ongeveer 250 per chromebook budget.

 25. Goedemiddag,

  Ik wil een Chromebook voor mijn zoon kopen.
  Hij zit op de middelbare en moet vaak werkstukken maken.
  Moet hij op een Chromebook van alles downloaden programma’s of zitten die er al op ?
  Zoiets als Word b.v
  En kan je ook YouTube enzo erop downloaden ?
  Ow en belangrijk Teams een programma voor school voor online lessen en magister.
  Moet ik dan een dure kopen?

  Vriendelijke groeten

 26. Hoi,
  Ik heb een vraag over Microsoft Teams op je Chrome book.
  Ik kan tijdens een vergadering geen achtergrond instellen. Deze functie kent hij niet.

  Groet,
  Jacqueline

  1. Hi Jacqueline,

   Draai je de native app van Microsoft Teams of de webversie? De webversie is namelijk beknopter in functionaliteit.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 27. Hi,

  Goed dat Chromebooks op deze site worden toegelicht. Chrome OS zie je overal steeds meer- en steeds vaker. Zoals in dit artikel staat beschreven zijn Chromebooks heel erg licht. Daardoor zijn ze gemakkelijk mee te nemen, handig voor onderweg! Hoe vervelend zou het zijn als je onderweg bent en je kunt je verslagen of andere tekstdocumenten niet verder uitwerken? Natuurlijk kun je als je onderweg bent verder met je tekstdocumenten. Documenten (en ook Spreadsheets, Presentaties) worden automatisch gesynchroniseerd met de Google Drive wanneer er weer een internetverbinding actief is. Punt 1 klopt dan ook niet, want Chrome OS kent steeds meer offline mogelijkheden. Er staan verscheidene apps in de Google Play Store die offline zijn te gebruiken.

  Wie kan zich de tijden nog herinneren dat iedereen een Nokia 3310 had? Ben je ouder dan 20 jaar, dan weet je dit vast nog wel. Tegenwoordig hebben we allemaal een smartphone waarop we foto’s maken, spelletjes spelen en naar muziek luisteren. Dit kan ook op een Chromebook waarbij je net als je op smartphone muziek kan downloaden, zodat wanneer je geen internetverbinding hebt nog steeds kunt genieten van je muziek.

  Deze verandering van omgang met je mobiele telefoon is zeker ook van toepassing op de gaming mogelijkheden. Tegenwoordig game je niet meer door eerst een game op een harde schijf te installeren, maar via een clouddienst voor gaming. G-Force NOW en Google Stadia zijn dergelijke diensten voor gamen in de cloud en is het dus zeker mogelijk om anno 2021 te gamen op een Chromebook. Punt 3 klopt dan ook helemaal. Hier heb je wel internetverbinding voor nodig (minimaal 25 mbit p/s), waardoor het zelfs mogelijk is om in openbare gebouwen – met vaak niet al te beste WiFi – te gamen.

  Ik lees dat hier ook minimaal 2 GB aan RAM geheugen (=werkgeheugen) wordt geadviseerd, maar zelfs de allergoedkoopste Chromebooks hebben tegenwoordig al 4 GB aan werkgeheuen.

  De Chromebooks in het duurdere segment hebben vaak 8 GB aan werkgeheugen, wat goede prestaties levert voor een multitasker (meerdere tabbladen tegelijk open etc.)

  Ik kwam op dit artikel omdat ik op zoek was naar een goede Chromebook. Het kopje: ‘De beste Chromebooks van 2021’ trok dan ook mijn aandacht, om vervolgens te lezen dat de Acer Chromebook 14 CB3-431-C5K7 wordt aanbevolen. Eentje die allang een opvolger heeft, nl: Acer Chromebook 514.

  1. Hi Robert,

   Dank voor je uitgebreide toelichting en binnenkort ga ik het bericht updaten met nieuwe apparaten en mogelijkheden. Ik neem je feedback dan ook zeker mee!

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 28. Ook ik zoek mij suf voor een Chromebook, kom er niet uit. Het is bedoeld voor mijn schoonvader van 85. Kunt u mij zeggen welke Chromebook het beste past met de volgende eisen:
  1. Word, excel en powerpoint
  2. spelletje zoals patience, schaken
  3. email
  4. online shoppen
  5. netflix
  6. muziek luisteren, en hieraan vast een setje speakers erbij, want het geluid is nog niet je van het, vandaar de speakers. maar hoe sluit ik dat aan?
  alvast bedankt voor de moeite,
  met vriendelijke groet,
  Dave

 29. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een Chrome book of een laptop, ik ben er nog niet helemaal uit.
  Ik heb nu een 14 inch lenovo laptop sinds september maar hij loopt continu vast bij Teams tijdens bv een PowerPoint die iemand laat zien. Heel vervelend!

  Hij moet kunnen:
  *Teams
  *PowerPoint
  *Gmail
  *Word
  *Netflix
  *One drive
  *Online examens maken
  *Online school boeken lezen

  En kan je bv met een chromebook bestanden op een USB stick zetten??

  Wat is het advies?

  Hoor graag een reactie!

  Alvast bedankt!

  1. Oh ja graag zou ik ook toetsenbordverlichting willen en touch screen indien mogelijk.

   En ik begreep dat er een pakket gekocht kan worden voor Microsoft van 20 euro (geloof ik) per jaar.
   Klopt deze informatie?

 30. Hi!

  Vraagje, een chromebook met een hdmi poort en een internetpoort, zijn deze er? Als die er niet zijn, waar moet ik dan op letten wat de laptop wel heeft zodat hij een videosignaal via usb adapter naar hdmi kan uitzenden? Dit zelfde geldt voor een adapter van USB naar een internetadapter, werkt dit altijd of niet?

  Hoor het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten