Blu-ray Disc speler leest discs meer: oorzaken en oplossingen

Blu-ray film

Je hebt nog altijd een flinke collectie van films en series op Dvd en Blu-ray Disc en je kijkt dan ook graag een filmpje. Het is dan enorm frustrerend als je de disc in een speler stopt en geen beeld of een foutmelding krijgt. Toch komt het regelmatig voor dat gebruikers geen beeld en/of geluid hebben of dat er een foutmelding in beeld verschijnt. Er zijn verschillende oorzaken waarom een schijf niet gelezen kan worden en in ons artikel vertellen we dan ook wat je allemaal moet doen als je Blu-ray Disc speler geen discs meer leest.

 

Compatibiliteit van de Blu-ray Disc speler

De ene Blu-ray Disc speler is de andere niet en het kan dus voorkomen dat een disc niet compatibel is met de speler. In de regel kunnen Blu-ray Disc spelers verschillende soorten schijfjes lezen. Uiteraard de standaard Dvd’s en Blu-ray Discs, maar ook discs met bijvoorbeeld foto- en videobestanden. Een groot aantal spelers kunnen ook nog steeds Cd’s afspelen ondanks dat het vrij vaak voorkomt dat de speler de disc niet meer accepteert.

De ingebouwde spelers van bijvoorbeeld de PlayStation 4 en PlayStation 5 ondersteunen geen Cd’s meer. Voor 3D Blu-ray Discs en 4K Ultra HD Blu-ray Discs heb je ook speciale spelers nodig die deze formaten ondersteunen. Wanneer er een foutieve disc is geplaatst krijg je in de regel een melding in het scherm dat de schijf niet te lezen is of een andere foutmelding te zien die hierop lijkt. De oplossing is natuurlijk om alleen discs te gebruiken die wel compatibel zijn met de speler of om een andere speler te kopen die bepaalde schijfjes wel ondersteunt.

 

Verkeerde regiocode

Films en series op een disc worden gecodeerd met de zogenaamde regio code. Met als doel dat niet iedereen overal en nergens schijfjes kunnen bestellen. In het verleden was dit een belangrijk middel om import tegen te gaan. Vooral door het feit dat in het verleden films en series in de Verenigde Staten veel sneller op disc uitkwamen dan bijvoorbeeld in Europa.

Tegenwoordig is dat veel minder het geval, maar er zijn nog altijd een groot aantal filmliefhebbers die films en series in het buitenland bestellen. Omdat bepaalde films en series bijvoorbeeld wel in de VS, maar niet meer in de EU verkrijgbaar zijn. De kans is groot dat je deze discs niet in een conventionele Blu-ray Disc speler kunt afspelen, omdat de regiocode dat tegenhoudt. Je hebt dan een speler nodig die gemodificeerd is en die dus ook alle regio codes kan lezen of je hebt een speler nodig die de specifieke regiocode accepteert.

De belangrijkste regio codes zijn regio 1 en 2. Regio 1 zijn schijfjes uit de Verenigde Staten en Zuid-Amerikaanse landen terwijl in Europa de Regio 2 codering wordt gebruikt. Voor Blu-ray Discs wordt de regiocode aangeduid met een letter. Regio A zijn schijfjes uit de VS, Zuid-Amerika en delen van Azië terwijl Regio B in Europa wordt gebruikt. Er zijn ook Dvd’s en Blu-ray Discs die geen codering bevatten en deze schijfjes zijn vrijwel met iedere speler af te spelen.

Blu-ray disc

Vuil en krassen

Vuil en krassen kunnen ervoor zorgen dat een schijf niet meer leesbaar is. De lasers in een speler zijn gevoelig. Lichte krassen zijn vaak nog wel te lezen, maar diepe krassen zorgen voor problemen. Vaak merk je dat wanneer het beeld bevriest of als het begint te haperen. Krassen zijn lastig te repareren en in de regel moet je de beschadigde disc vervangen. Vuil kun je met zorg verwijderen.

Hier zijn speciale doekjes voor. Het is niet alleen belangrijk dat je vuil op de onderzijde, maar ook op de bovenzijde van de schijf verwijdert. Vuil op de bovenkant van de disc kan in de speler terecht komen en onderdelen vies maken. Wanneer deze onderdelen vuil zijn kunnen er problemen met het lezen van discs ontstaan. Dan beperkt het probleem zich niet meer tot slechts één schijf, maar vrijwel alle films en series die je in je collectie hebt.

 

Firmware update van de Blu-ray Disc speler

Wanneer er problemen met een Blu-ray Disc ontstaan is het ook goed om te controleren of de speler een firmware update nodig heeft. Evenals andere apparaten draait een Blu-ray Disc op software – dat ook wel firmware wordt genoemd – en verouderde software kan ervoor zorgen dat een apparaat niet meer goed functioneert. In het menu kun je onder instellingen vaak kiezen voor systeem en vervolgens voor software- of firmware update. Het is dan wel noodzakelijk dat de Blu-ray Disc speler ook is aangesloten op het internet. Na de update zou de speler weer goed moeten werken.

 

De juiste kabels

Heb je helemaal geen beeld en/of geluid? Dan kan er van alles aan de hand zijn. Het meest voorkomende probleem is dat de Blu-ray Disc speler niet met de juiste HDMI-kabel is aangesloten. Zit daar dan nog verschil in? Jazeker. Lees ook ons artikel “Welke HDMI-kabel heb ik nodig?” waarin we uitleggen wat de verschillen zijn en vertellen welke HDMI-kabels je het beste kunt gebruiken. Een verkeerde kabel kan ervoor zorgen dat het beeld op zwart blijft staan en dat je bijvoorbeeld wel geluid hebt. Of je dat zowel geen beeld als geluid hebt.

Blu-ray Disc speler

De Blu-ray Disc speler functioneert niet meer of niet meer goed

Een laatste redmiddel als een Blu-ray Disc speler niet meer goed of helemaal niet meer werkt is om de speler een harde reset te geven. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te trekken en de speler een aantal minuten met rust te laten. Na een aantal minuten kun je de speler weer aansluiten en inschakelen. Het probleem dat je hebt kan dan verholpen zijn. Heb je alle stappen geprobeerd en heb je nog steeds problemen met het afspelen van je favoriete films en series? Laat dan een reactie achter. Beschrijf het probleem en onze productspecialisten proberen om het probleem voor je op te lossen.

Stuur dit artikel door:

6 reacties

 1. Het afspeelprobleem zit ‘m in de kopieerbeveiligingen door Sony bedacht die op de disc zijn aangebracht. Maar het is toch van de zotte dat ik een blu-ray plaatje dat ik bij de openbare bibliotheek heb geleend voor 10 euro pas zou kunnen afspelen als ik eerst de zogeheten Keys Database en de AACS dynamic library van internet download en installeer. De industrie is helemaal doorgeslagen op het gebied van ‘beveiliging’.

 2. Mijn Blue Ray Speler ( een LG LHB655) nu 4 jaar oud Krijgt kuren, hij stopt er mee na 10 of 30 minuten
  Heb alles geprobeerd ( Firmware update, een harde reset, reset naar de fabriek instellingen , schoonmaak met een stofzuiger bij de ingang van de speler) maar blijft de zelfde kuren vertonen, is dit gewoon ouderdom, dus het begin van het einde of zijn er suggesties ?

  1. Hi Robert,

   Ja, dat is ouderdom. Blu-ray spelers gaan bij normaal gebruik maximaal 5 jaar mee. Bij intensief gebruik is dat 4 jaar.

 3. Mijn Panasonic bleu ray speler geeft bij sommige films geen geluid bij de hoofdfilm, alle andere voorfilms of reclame of wat dan ook zit gewoon geluid bij, graag zou ik hier een oplossing voor willen hebben.
  Type speler: DMP-BD65

 4. Ik kan nog wel cd afspelen op mijn sony ubp-x800 maar 4k blurays en blurays en dvds geeft ie een foutmelding alles geprobeerd den dat ie kapot is

  1. Hoi Peter,

   Het kan inderdaad een defect, maar ook vervuiling zijn. Heb je geprobeerd om de speler te reinigen met een speciale cleaning kit voor dvd en Blu-ray Disc spelers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten