Hoe krijg je beter geluid uit je soundbar?

Soundbar tv

Zodra je neerploft op de bank en klaar bent om een avondje te genieten van je favoriete televisieprogramma of een nieuwe film, dan wil je je natuurlijk geen zorgen hoeven te maken over een soundbar. Het is namelijk bijzonder hinderlijk als je de hele tijd bezig bent met het aanpassen van het volume van jouw televisie gedurende de film of het televisieprogramma. De oplossingen variëren van het aanschaffen van een grotere soundbar, tot het aanpassen van instellingen van jouw televisie op soundbar en het gebruik van andere soorten audiokabels.

Om gedoe en problemen te voorkomen, hebben wij hieronder voor jou een aantal tips opgesomd waardoor je beter geluid uit je soundbar krijgt. Ook zo benieuwd naar deze aanbevelingen? Lees dan vooral snel verder en jij kunt ook binnen de kortste keren een film of programma kijken zonder de hele tijd bezig te zijn met het volume!

 

Vijf tips waardoor je beter geluid uit de soundbar krijgt.

Hieronder sommen wij diverse tips op waardoor jij het geluid vanuit jouw soundbar kunt verbeteren. Of, hoe je problemen met geluid van een soundbar zelfs kunt voorkomen. Je vindt de tips hieronder!

 

Houd rekening met de oppervlakte van jouw ruimte

Voordat je een soundbar aanschaft is het goed om te kijken waar je van plan bent om te plaatsen, en hoe groot deze ruimte is. Zo kun je bijvoorbeeld voor een kleinere ruimte, zoals een slaapkamer, prima een kleine soundbar gebruiken. Echter, als je van plan bent om het apparaat in een grotere ruimte te zetten, dan is het aan te bevelen om een langere of grotere soundbar te kopen.

Als je de mogelijkheid hebt om de soundbar in een winkel uit te proberen, neem dan voldoende afstand van de televisie. Het liefst probeer je in deze situatie na te bootsen hoe je normaal gesproken in jouw slaapkamer, woonkamer of keuken zit. Als het niet mogelijk is om een winkel te bezoeken, kijk dan goed naar de beschrijving van de soundbar. Vaak staat er bij de technische omschrijving namelijk benoemd voor welke oppervlakte ruimte de soundbar geschikt is.

 

Kies de juiste audiokabel

Naast het uitkiezen van de goede soundbar spelen ook de audiokabels een belangrijke rol. Maak dan ook gebruik van hoge kwalitatieve audiokabels, want hier zit wezenlijk verschil in. Zeker als je nog oude AUX-kabels gebruikt voor jouw soundbar, dan kan dit de kwaliteit van het geluid flink verminderen. In plaats daarvan raden we aan om de soundbar te installeren met HDMI-kabels. Deze hoeven overigens echt niet heel duur te zijn, maar kijk wel goed naar de kwaliteit en/of recensies van de kabel. Je wilt natuurlijk geen vertraging op de lijn!

Tv kijken

Schakel de speakers van de televisie uit

Het is ook goed mogelijk dat het geluid van jouw soundbar niet optimaal profiteert doordat de interne speakers van de televisie nog aan staan. Zodra je zowel de speakers van de televisie aan hebt staan in combinatie met de soundbar, dan kan dit tot een slechtere geluidskwaliteit leiden.

Kijk dus zeker eens of het effect heeft om enkel het geluid via de soundbar te gebruiken. Dit doe je door naar de instellingen van jouw televisie te gaan. Mocht je een submenu tegenkomen, ga dan naar de geluidsinstellingen van de tv. Hier kun je vervolgens de interne speakers van de televisie uitschakelen.

 

Controleer de geluidsinstellingen van de speaker

Als deze drie stappen je nog niet verder geholpen met het verbeteren van het geluid uit jouw soundbar, dan is het verstandig om te kijken naar de geluidsinstellingen van het apparaat. Vaak hebben soundbars een mobiele applicatie waarop je de geluidsinstellingen kunt aanpassen. Hierbij speelt vooral de equalizer, of stabilisator, een belangrijke rol in de kwaliteit van geluid.

Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat de bas te aanwezig is in het geluid? Dan kun je deze via de equalizer verminderen. Het beste kun je deze instellingen aanpassen zodra je weer van plan bent om een film, serie of televisieprogramma aan het kijken. Zo kun je snel en eenvoudig merken wat er gebeurt met het geluid uit de soundbar als je aanpassingen aanbrengt.

 

Check de geluidsontvanger

Sommige soundbars maken (nog) gebruik van een geluidsontvanger. Als je problemen ervaart met het geluid vanuit jouw soundbar, dan kan het maar zo zijn dat het probleem bij de geluidsontvanger ligt. Het beste is om een soundbar aan te schaffen waar een dergelijke ontvanger niet meer nodig is. Een geluidsontvanger kan er namelijk toe leiden dat signalen en geluid vertraagd worden.

Mocht je de soundbar al wel hebben aangeschaft, dan snappen wij natuurlijk dat je deze niet zomaar wilt wegdoen of gaat verkopen. Ook hier geldt dat het kan helpen om te investeren in nieuwe audiokabels, zoals de HDMI-kabel. Zorg er daarnaast voor dat de geluidsontvanger, soundbar en televisie niet te ver van elkaar verwijderd zijn. Hoe verder deze apparaten namelijk van elkaar weg staan, hoe groter de kans is op vertraging en gebrekkig geluid.

Soundbar

Zo los je geluidsproblemen met jouw soundbar op

In dit artikel hebben wij aandacht besteed aan eventuele problemen met het geluid van jouw soundbar. De tips verschillen van aard en zullen helpen met het creëren van beter geluid uit jouw soundbar. Ter afsluiting herhalen we deze tips graag nogmaals voor je hieronder:

 • Voordat je een soundbar aanschaft is het goed om te kijken waar je van plan bent om te plaatsen, en hoe groot deze ruimte is. Hierbij is het belangrijk dat je een soundbar koopt die geschikt is voor de ruimte waarin je deze wilt plaatsen.
 • Het gebruik van hoge kwalitatieve audiokabels, zoals een HDMI-kabel, kan het geluid van jouw soundbar verbeteren.
 • Het is ook goed mogelijk dat het geluid van jouw soundbar niet optimaal profiteert doordat de interne speakers van de televisie nog aan staan. Deze kun je uitzetten in de instellingen van de tv.
 • Pas de instellingen van de equalizer, of stabilisator, van de soundbar aan.
 • Probeer te voorkomen om een soundbar te kopen met geluidsontvanger. Heb je deze wel? Zorg dan voor hoogwaardige audiokabels en wees er zeker van dat de soundbar, televisie en geluidsontvanger dichtbij elkaar geplaatst zijn.

We zijn erg benieuwd of bovenstaande vijf tips geholpen hebben en dat je nu beter geluid uit je soundbar krijgt. Laat het ons vooral weten welke tips jij het meest helpend vond. Natuurlijk kan het ook zijn dat je nog een tip mist uit de lijst, dan horen we het ook graag. Zo kunnen we elkaar zo snel mogelijk op weg helpen naar het beste geluid vanuit een soundbar!

Stuur dit artikel door:

2 reacties

 1. Ik heb een digitale piano op de Denon dht-s217 soundbar aangesloten via analoge lineout/in met een goede nieuwe kabel. De soundbar geeft bij het streamen vanaf bijv de telefoon (bluetooth) een uitstekende klank. Maar het geluid van de piano komt er vertraagd en vervormd met een echo uit. Dit is erg hinderlijk en lelijk. Kan het zijn de de input van de soudbar overstuurd wordt?
  En is hier een oplossing voor?
  Bijv een of andere audio interface? Of eerst de output van de piano omzetten naar bluetooth?
  Vast bedankt.
  Groet, Sal

  1. Hi Sal,

   Werk je ook met een voorversterker? Volgens mij heb je die in deze situatie wel nodig om het geluid helder en zuiver te laten klinken.

   – Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten