7 Beste tekentablets (hobby en professioneel)

Met een computer of een tablet heb je gigantisch veel mogelijkheden om foto’s te bewerken, mooie creaties voor op je website te creëren of om snel notities te maken tijdens een belangrijke bespreking. Vooral voor de creatieveling is dan een tekentablet geen overbodige luxe. Een tekentablet is een waardevolle uitbreiding van jouw werkomgeving. Of je nu hobbymatig, semi-professioneel of professioneel te werk gaat. In dit artikel leggen we uit wat een tekentablet is, wat een tekentablet kan en welke tekentablets de beste keuze zijn.

 

Wat is een tekentablet?

Een tekentablet is een waardevolle uitbreiding van je werkomgeving en handig voor gebruikers die foto’s willen bewerken, tekeningen willen maken of 3D modellen willen schetsen. Met een tekentablet kan de gebruiker nauwkeuriger werken en strakke lijnen zetten. Een tekentablet is namelijk simpel omschreven een plastic plaat waar je met een speciale pen op schrijft en tekent. Vervolgens wordt jouw werk via de bijgeleverde software weergegeven op het scherm van een laptop of een desktop. Terwijl er ook tekentablets zijn met een ingebouwde monitor en een externe computer dan niet nodig is. Daar vertellen we later in dit artikel meer over.

Wat kan een tekentablet?

De functies van een tekentablet lopen enorm uiteen en het is ook afhankelijk van het model wat een tekentablet allemaal kan. Simpele tekentablets zijn slechts een uitbreiding van de werkplek waarmee je tekeningen, schetsen en modellen kan digitaliseren. Deze tablets kunnen ook worden gezien als vervanging van een trackpad op een laptop. In de basis is een tekentablet groter dan de standaard trackpad van je laptop en dan heb je dus een groter actief tekengebied om bijvoorbeeld nauwkeuriger foto’s te kunnen bewerken in Photoshop.

En er zijn ook uitgebreidere tekentablets die dan ook meer functies bieden. Zoals het draadloos verbinden met een laptop, desktop of smartphone en zelfs tekentablets met een ingebouwde computer en een beeldscherm. Zodat je nooit afhankelijk bent van randapparatuur om je werk te kunnen doen. Vooral de gebruikers die veel onderweg zijn prefereren een uitgebreide tekentablet met een ingebouwde computer en een monitor zodat ze onderweg kunnen werken en ook direct het resultaat kunnen zien.

In de basis worden tekentablets gebruikt voor het maken van tekeningen, schetsen en 3D modellen en het bewerken van foto’s. Je kan deze taken allemaal uitvoeren. Of je nu een goedkope en simpele of een professionele tekentablet koopt. Welke tekentablet je uiteindelijk kiest (of zou moeten kiezen) is afhankelijk van wat je ermee wilt doen en hoe je de tekentablet gaat gebruiken.

 

Verschillende soorten tekentablets

Er zijn genoeg modellen verkrijgbaar en dan kan het een uitdaging zijn om te bepalen welk product nu het beste aansluit bij jouw wensen. Het is dus goed om eerst helder te krijgen waar je de tekentablet voor gaat gebruiken en hoe je de tekentablet gaat gebruiken. Dat kan uiteindelijk bepalen of je een simpele tekentablet nodig hebt of dat je juist een keuze voor een semi-professionele of een professionele tekentablet moet maken.

De verschillen in tekentablets zitten voornamelijk in het formaat, wel of niet draadloos verbinden, wel of niet op afstand kunnen werken, de drukgevoeligheid en of er wel of geen programmeerbare knoppen op de tekentablet aanwezig zijn.

Hoe bepaal je welke tekentablet voor jou geschikt is?

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is welke gebruiker je bent. Ben je een hobbyist die graag tekeningen maakt of zijn foto’s bewerkt of ben je een grafische designer die complexe modellen en uitingen moet creëren? Voor de gebruiker die hobbymatig te werk gaat is een uitgebreide tekentablet misschien net iets teveel van het goede terwijl een semi-professionele of professionele gebruiker juist cruciale functies mist als er op de aanschafprijs van een tekentablet wordt beknibbeld.

De tweede afweging heeft te maken met hoe je werkt. Ben je iemand die op een vaste werkplek werkt of ben je juist een flexwerker die elke dag op een andere werkplek zit? Of werk je veel op afstand? Iemand die op een vaste werkplek zit kan voor een model kiezen dat je met een USB-kabel op een desktop of een PC aansluit. Of met Bluetooth verbindt als je geen gedoe met kabels wilt.

Terwijl deze tekentablets niet geschikt zijn voor de gebruiker die veel op afstand werkt. Dan is juist een tablet met een ingebouwde computer en monitor weer een betere keuze, omdat ze dan niet afhankelijk zijn van randapparatuur en gelijk het werk dat ze maken kunnen beoordelen.

 

De tekentablet en het digitale notitieblok

Een tekentablet kan je ook gebruiken voor het maken van notities. Het tijdperk om met een notitieblok onder je arm naar een belangrijke vergadering te stappen is wel een beetje voorbij. Zeker binnen organisaties die papierloos werken. Veel gebruikers gebruiken een tablet of de laptop om tijdens de vergadering notities te maken, maar dat is ook mogelijk met een tekentablet met een ingebouwde computer en monitor. Maar als dat het enige is waar je het product voor wilt gebruiken, zijn deze duurdere tekentablets wel pittig in de aanschafprijs. Terwijl het zonde is dat je niet alle functies van het product gebruikt.

Een goed alternatief is dan het digitale notitieblok. Dat ontzettend op een tekentablet lijkt, maar simpelweg is gebouwd om snel notities te kunnen krabbelen. Deze kan je vervolgens via een app of een draadloze verbinding digitaliseren en opslaan. Het grote voordeel van een digitaal notitieblok is dat je bij collega’s niet de suggestie wekt dat je andere dingen aan het doen bent als je tijden de vergadering druk aan het typen bent op een tablet of een laptop terwijl er ook geen verleiding is om tijdens de meeting even snel iets op te zoeken op het Internet of even snel de e-mail te checken.

Tekentablet illustreren

Handige tips

We hebben nu globaal iets verteld over de mogelijkheden met een tekentablet en nu gaan we de diepte in. Om jou op weg te helpen om een weloverwogen keuze te maken in welke tekentablet nu het beste bij jou past. Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten tijdens het oriëntatieproces en met een aantal handige tips weet je na afloop van dit artikel precies wat wel of niet belangrijk voor je is.

 

Draadloos of draad gebonden

De eeuwige voortdurende twijfel of je nu voor een draadloos of een draad gebonden apparaat moet kiezen. Beiden verbindingsmogelijkheden hebben zowel voor- als nadelen, maar ook de wijze waarop je de tekentablet gebruikt kan bepalen voor welke verbindingssoort je moet kiezen. Als je geen gestoei met draden wilt, veel van werkplek wisselt of veel op afstand werkt, is een draadloos product zonder twijfel de betere keuze.

Terwijl het voor de gebruiker die alleen op een vaste werkplek van de tekentablet gebruikmaakt een met draad gebonden versie beter is. Deze gebruiker hoeft zich dan in ieder geval geen zorgen te maken dat de accu van zijn tekentablet leeg raakt wanneer hij aan een belangrijk project werkt. Het draadloos verbinden van een tekentablet met een desktop, laptop of een smartphone gebeurd te allen tijde via Bluetooth.

 

Compatibiliteit met software

Bij de aanschaf van een tekentablet is het goed om rekening te houden met welke programma’s je werkt. Als je jouw foto’s bewerkt in Photoshop of tekening wilt maken in SketchBook Pro, dan is het wel handig om te controleren dat de tekentablet en de bijgeleverde software compatible is met dit soort programma’s.

Je wilt er uiteindelijk toch niet achter komen dat je jouw mooie tekening of een complex 3D model niet geconverteerd kan worden naar het bestand dat je wilt aanmaken om te kunnen delen met de projectmanager. Compatibiliteit met besturingssystemen, zoals Windows 10 Home, Windows 10 Pro, iOS en macOS is vaak geen probleem hoewel, het ook geen kwaad kan om het te controleren wanneer je een tekentablet koopt.

 

Afmetingen van het actieve tekengebied en drukniveaus

Actief tekengebied is de benaming voor het gebied waar je op tekent. Kleinere tekentablets hebben logischerwijs ook een kleiner actief tekengebied. Vooral bij complexe designs of het bewerken van foto’s is een groter tekengebied geen overbodige luxe. Daarnaast kan de drukgevoeligheid een grote rol spelen, want als je nauwkeurig wilt werken heb je een tekentablet met een hoog drukniveau nodig. Des te hoger deze waarde is des te nauwkeuriger je kan werken. Ook het zetten van strakke lijnen is enkel mogelijk met een tekentablet met een hoog drukniveau.

Tekentablet tekenen

Ingebouwde computer en monitor

We hebben het al even besproken, maar er zijn simpele tekentablets en tekentablets die een ingebouwde monitor bevatten. Het voordeel van deze tekentablets is dat je direct op het scherm je progressie kan bekijken en waar nodig jouw design kan aanpassen. Deze producten worden veel gebruikt door mensen die flexibel of op afstand werken en niet afhankelijk willen zijn van een desktop of een laptop. Deze tekentablets hebben ook een ingebouwde computer aan boord, want het scherm moet wel aangestuurd worden om jouw creatie te kunnen weergeven.

 

Multi touch functionaliteit

Een tekentablet met de multi touch functionaliteit is handig wanneer je met je vingers wilt kunnen inzoomen of je creaties wilt roteren. Het is dus belangrijk om vooraf te bepalen of je deze functie nodig hebt. Want er zijn genoeg tekentablets die deze functie niet ondersteunen. Vooral in het goedkopere segment ontbreekt de multi touch functionaliteit.

 

Programmeerbare knoppen

Dat geldt ook voor programmeerbare knoppen. Die vaak wel op duurdere tekentablets aanwezig zijn. Deze knoppen zijn handig als je veel handelingen op een tekentablet herhaalt. Met het programmeren van deze knoppen hoef je de handelingen niet telkens opnieuw uit te voeren. Dan is het simpelweg nog een kwestie van op een knopje drukken om een herhalende taak uit te kunnen voeren. Dat scheelt uiteindelijk veel tijd.

 

De beste tekentablets

Heb je al een goed idee over welke tekentablet en functies je nodig hebt? Dan helpen wij je graag op weg door te specificeren welke tekentablets de beste keuze zijn. We hebben een selectie gemaakt van de beste tekentablets voor de hobbyist, de semi-professional en de professional.

Tekentablet schetsen

De beste tekentablet voor de hobbyist

De Wacom Intuos S is een mooie en betaalbare tekentablet voor de hobbyist die zo nu en dan een mooie tekening wilt maken. Deze tekentablet sluit je eenvoudig aan met een USB-kabel op een desktop of een PC, maar je kan deze tekentablet ook draadloos verbinden via Bluetooth. Het actieve tekengebied is aan de kleine kant, maar biedt voldoende ruimte om je werk te kunnen verrichten. Terwijl de tekentablet ook compatible is met alle belangrijke besturingssystemen en softwarepakketten.

De grootste voordelen van deze tekentablet zijn het hoge drukniveau zodat je nauwkeurig kan werken en strakke lijnen kan zetten en dat de tekentablet programmeerbare knoppen bevat zodat je eenvoudig snel functies kan programmeren. Een nadeel is dat de multi touch functionaliteit ontbreekt. Wil je een groter actief tekengebied? Dan is de Wacom Intuos M een betere keuze.

 

XP-Pen Innovator 16 is een goed alternatief

De XP-Pen Innovator 16 is een mooi grafisch display voor de (startende) hobbyist en de semi-professional. De tekentablet sluit je simpel aan met de bijgeleverde 3-in-1 kabel op een desktop of een laptop en je beschikt over een tekentablet met een 15,6 inch Full HD IPS display met een resolutie van 1920×1080 pixels. Wij hebben deze tablet getest en wij zijn zeer onder de indruk. De tablet is eenvoudig in gebruik en compatible met vrijwel alle belangrijke besturingssystemen en tekenprogramma’s. De afmeting van het tekengebied is misschien een tikkeltje aan de kleine kant, maar daar is de prijs ook naar.

€649,00
Op voorraad
Fotodevakman.nl

 

De beste tekentablet voor de semi-professional

Wil je het iets serieuzer aanpakken en wil je ook een tekentablet met een ingebouwde monitor en de multi touch functionaliteit? Dan is de Wacom Cintiq 16 een goede keuze! Werk nauwkeurig met deze stijlvolle tekentablet, die een hoog drukniveau en een 15,6 inch IPS-display bevat. Uiteraard is deze tablet compatible met alle belangrijke softwarepakketten en besturingssystemen en dat geeft jouw de mogelijkheid om je creaties binnen een handomdraai om te zetten naar een bestand dat je met je collega’s kan delen.

Echter is dit een tekentablet voor de gebruiker die op een vaste werkplek zit, want de tekentablet heeft geen Bluetooth ondersteuning en ook de accu ontbreekt. De tablet werkt alleen met een USB-kabel en op netstroom.

 

De beste tekentablet voor de professional

Je bent een grafische designer die met deadlines werkt en kwalitatief goed werk moet leveren. Je hebt een groot actief tekengebied nodig om je werk naar behoren te kunnen uitvoeren, maar je wilt niet afhankelijk zijn van een desktop of een laptop. Dan is de Wacom Cintiq Pro 24 het product dat het beste bij jou past. Zet de tekentablet neer op een bijgeleverde standaard en creëert de mooiste creaties met de speciale Wacom stylus.

De tekentablet heeft een hoog drukniveau en produceert op het 24 inch IPS-beeldscherm volle kleuren. Uiteraard ontbreekt de multi-touch functionaliteit niet en is de tekentablet compatible met alle belangrijke softwareprogramma’s en besturingssystemen. Deze tekentablet is enkel via een USB-kabel te verbinden met randapparatuur, want Bluetooth-ondersteuning ontbreekt.

 

XP-Pen Pro 24 is meer dan de aanschaf waard

De XP-Pen Pro 24 is een tekentablet voor de professional die op een groter scherm wilt werken en deze met de bijgeleverde USB-C kabel eenvoudig kan aansluiten op een desktop of een PC. De tablet beschikt over een 23,8 inch 2K QHD IPS display met een resolutie van 2560×1440 pixels en met een hoge drukgevoeligheid van 8192 kan je zeer nauwkeurig werken. Ook deze tablet is compatibel met Windows-machines en macOS-apparaten en werkt prima samen met welbekende programma’s, zoals Adobe Photoshop, Corel Painter, GIMP en Pixalogic ZBrush.

€1.029,00
Op voorraad
Fotodevakman.nl

 

De pen is machtiger dan het zwaard

Met de mooiste creaties bewijs je dat je creatief en een expert bent. Op de besproken tekentablets kan je goed voor de dag komen, maar neem de tips ter harte. Wees je bewust van waar en hoe je het product gaat gebruiken. Want dit zal uiteindelijk bepalen welke tekentablet het beste bij jou past. Heb je meer advies nodig over tekentablets? Of wil je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte tekentablet met de bezoekers van Tech Adviseur delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Stuur dit artikel door:

7 reacties

  1. Hallo,

    Ik heb een vraagje. Mijn dochter van 13 wil graag een tablet kopen om 2d mee te tekenen en animeren. Het budget is tussen 400 en 500 euro. Ze heeft geen laptop. Wat is dan een goede optie?

    Groeten,

    Ellen Königs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten