De beste tablets van 2023

Man met een tablet in de handen

De tablet is een product dat niet meer weg te denken is. Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland maken gebruik van een computertablet. Waarmee ze kunnen Internetten, hun e-mail kunnen checken of filmpjes op kunnen kijken. Ondanks dat de tablet al sinds de jaren ’90 zo nu en dan op de markt verscheen, maakte de ooit zo futuristische uitvinding pas echt een sprong met de introductie van de iPad in 2010. En de tablet is nu populairder dan ooit tevoren! In dit artikel geven we dan ook handige tips over tablets, waar je op kan letten als je een tablet wilt kopen en welke tablets de beste zijn.

 

Wat is een tablet?

Een tablet (ook wel computertablet genoemd) is een rechthoekig apparaat met een touchscreen waarmee je kan surfen op het Internet, kan e-mailen en waar je foto’s en video’s op kan bekijken. Maar dat zijn lang niet alle functies van een tablet. Tablets zijn in feite volwaardige computers, die groter zijn dan een geavanceerde smartphone en kleiner zijn dan een laptop. Terwijl het mogelijk is om bijna alle taken die je ook op een telefoon of een laptop uitvoert op een tablet uit te voeren. Daarnaast worden de handzame tablets ook gebruikt voor het lezen naar boeken.

 

Wat kan een tablet?

De functies van een tablet lopen ontzettend uiteen. Naast het dagelijks gebruik, waar we e-mailen en Internetten onder verstaan, kan je met een tablet ook Netflixen, naar je favoriete afspeellijst op Spotify luisteren, je vakantiefoto’s bekijken of zelfs alle slimme apparaten in en rondom het huis bedienen. Omdat een tablet klein en licht is neem je deze gemakkelijk mee terwijl je geen muis of toetsenbord nodig hebt om het product te kunnen bedienen. Het scherm is namelijk een touchscreen en door te drukken en te vegen selecteer en bedien je handige apps of blader je door een uitgebreide bibliotheek van jouw vakantiefoto’s.

Een tablet is niet alleen handig voor thuis, maar ook op kantoor. Om bijvoorbeeld notities te maken tijdens een belangrijke vergadering of om een kleine presentatie te geven zonder dat je jouw laptop hoeft mee te slepen. En wanneer je de tablet verbindt met de cloud, zoals Dropbox of iCloud, kan je heel eenvoudig je bestanden opslaan, maar deze bestanden ook bereiken op bijvoorbeeld het vaste werksysteem of de laptop. Zo kan je simpel, snel en naadloos werken.

Daarnaast kan je met een tablet prima videogesprekken voeren of een vergadering bijwonen. Tablets worden evenals laptops standaard uitgerust met camera’s (voor en achter), luidsprekers en microfoons.

Tablet film kijken

De voor- en nadelen van een tablet

Een tablet heeft enorm veel voordelen, maar ook een paar nadelen. Het grootste voordeel is dat de tablet net zo veel kan als een smartphone en een laptop terwijl een tablet in de basis compact en licht in gewicht is. Toch heeft een tablet ook een paar nadelen en de grootste irritatie onder de gebruikers van een tablet zijn de vette vingers op het touchscreen. Je moet geregeld met de daarvoor bestemde poetsdoek aan de slag om de tablet schoon te houden terwijl je op een tablet niet zo eenvoudig programma’s van externe softwarefabrikanten kan installeren, zoals je dat gewend bent op een laptop. In de Apple Store, Google Play Store en de Microsoft Store zijn er goedgekeurde apps die je op de tablet kan installeren en gebruiken. Tot welke store je beschikking hebt is afhankelijk van welke tablet je kiest en op welk besturingssysteem de tablet draait.

 

Kwaliteit van het scherm en schermformaten

Wat fijn is aan een tablet, is dat je een groter scherm tot je beschikking hebt ten opzichte van een smartphone terwijl het product net zo makkelijk mee te nemen is. In de regel heeft een tablet een scherm met een beelddiagonaal dat varieert van 7 inch (18 centimeter) tot 12 inch (30 centimeter). Dat zijn formaten waar je prima een boek op kan lezen of zelfs een film of een serie op kan kijken. Hoewel, de beeldkwaliteit dan ook wel een rol van betekenis speelt. In de basis hebben de meest recente tablets een Full HD scherm, maar bij goedkopere tablets (of tablets van onbekende merken) kan het beeld maximaal HD-kwaliteit zijn. Het is dus goed om hierop te letten wanneer je een tablet aanschaft.

 

De opslagcapaciteit van een tablet kan een rol spelen

Hoe meer apps je installeert des te meer opslagcapaciteit je nodig hebt. Zo simpel is het. Terwijl het opslaan van foto’s en video’s ook een behoorlijke impact op het ingebouwde flashgeheugen van de tablet kan hebben. Het is dus goed om hierover na te denken wanneer je voor een tablet gaat shoppen. Als je veel bestanden lokaal wilt opslaan en geen gebruik wilt maken van de cloud, dan is een tablet met een grote opslagcapaciteit zeker de overweging waard. Echter kost een tablet met meer flashgeheugen ook meer geld.

Gelukkig zijn er ook tablets op de markt waarvan het geheugen uit te breiden is met een Micro SD-kaart. Dat is handig wanneer je ruimte tekort komt en geen gebruik wenst te maken van de cloud.

Tablet werk

Tablet verbinden met het Internet

Een tablet en de apps die je hierop hebt geïnstalleerd kan je vaak offline gebruiken, maar een Internetverbinding is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Zeker niet als je Facebook wilt checken of een belangrijke e-mail wilt versturen. Gelukkig kunnen de meeste tablets via Wi-Fi verbonden worden met een beschikbaar netwerk terwijl er ook tablets zijn waar je een SIM-kaart in kan stoppen. Met een SIM-kaart heb je altijd en overal toegang tot het 4G- of 5G netwerk en kan je onbeperkt Internetten. Vaak heb je wel voor de tablet een aanvullende databundel of een abonnement voor mobiel dataverkeer nodig.

 

Koppelen met externe apparaten

Tablets kan je ook in verbinding brengen met externe apparaten. Zoals een Bluetooth-speaker of een soundbar, laptop en smartphone. De koppeling breng je tot stand door middel van Bluetooth zodat je bestanden kan uitwisselen met andere apparaten of de afspeellijst van Spotify kan afspelen op een Bluetooth-speaker. Ook kan je een tablet vaak in contact brengen met je slimme apparaten in huis. Dan denken wij bijvoorbeeld aan een beveiligingssysteem met camera’s, de verlichting en de slimme thermostaat.

Een andere manier om bijvoorbeeld foto’s of video’s te delen en te streamen naar een televisie, is door gebruik te maken van Apple AirPlay op iPad’s of Google Cast op tablets met een Android besturingssysteem. Om van deze functies gebruik te maken heb je wel een goede Internetverbinding nodig. Hetzij een goed Wi-Fi signaal in je woning op of kantoor of een 4G/5G netwerk via de SIM-kaart.

 

Extra accessoires voor de tablet

Bij de aanschaf van een tablet adviseren wij om ook eens na te denken over de extra accessoires die je erbij kan kopen. Op het eerste oog lijkt het meer op een truc om meer geld uit jouw portemonnee te kloppen, maar een aantal accessoires zijn enorm belangrijk om de tablet in een goede conditie te houden.

De belangrijkste accessoire hierin is de hoes (ook wel cover genoemd). Een stevige hoes beschermt de tablet terwijl je het product ook eenvoudig in een (laptop)tas kan stoppen zonder dat er krassen op het scherm of de behuizing komen. Voor extra bescherming van het scherm adviseren we een tempered glass screen protector, die vuil, stof en krassen weert.

 

Top 5 Screenprotectors

Het aanbod in tablet hoezen is echt gigantisch en er zijn dan ook verschillende soorten hoezen verkrijgbaar. En dan nog maar te zwijgen over het feit dat deze hoezen in uiteenlopende kleuren te verkrijgen zijn. Ons advies hierin is om altijd te kijken of er een hoes van de fabrikant zelf in de smaak valt. Een hoes die door de fabrikant van de tablet is gemaakt sluit voor een honderd procent perfect aan op de tablet, die je hebt gekocht.

 

Top 5 Apple iPad hoezen

 

Top 5 Samsung Galaxy Tab hoezen

 

Een toetsenbord voor de tablet kan een fijne oplossing zijn als je veel tekst verwerkt. Het toetsenbord van de tablet werkt prima, maar het voelt toch niet hetzelfde aan als een toetsenbord met toetsen, die je moet indrukken. Veel fabrikanten, inclusief de fabrikanten van de tablet zelf, maken vaak covers met een ingebouwd toetsenbord. Het voordeel van deze combinatieproducten is dat de hoes vaak ook als een standaard gebruikt kan worden. Dan lijkt het net alsof je op een mini-laptop aan het werk bent.

 

Top 5 toetsenborden

 

Vrouw met tablet

De topmerken

Ondanks dat Apple is begonnen met het produceren van een breed assortiment tablets, zijn er in de afgelopen jaren een flink aantal concurrenten bijgekomen. Die absoluut niet onder doen voor de mooi vormgegeven iPad van Apple. Samsung heeft met een breed assortiment in de Galaxy Tab tablets een mooi concurrerend product terwijl Microsoft terrein wint met de Surface en Surface Pro.

Het grote verschil tussen de drie fabrikanten is het besturingssysteem waar de tablet op draait. Zo kiest Apple om de iPad’s te voorzien van het iOS besturingssysteem. Dat ervoor zorgt dat de tablet naadloos samenwerkt met bijvoorbeeld een MacBook en een iPhone. Samsung heeft met Google de handen ineen geslagen en de Galaxy Tab tablets draaien dan ook op het Android besturingssysteem. Microsoft heeft de Surface en Surface Pro uiteraard uitgerust met het Windows besturingssysteem. De keuze hierin komt vaak aan op persoonlijke smaak en gebruikersgemak, want wat betreft de kwaliteit doen deze besturingssystemen niet voor elkaar onder.

 

Apple iPad (2020)

In 2020 heeft Apple de nieuwste versie van de iPad op de markt gebracht. Een tablet met een 10.2 inch Retina-display, dat volgens de fabrikant vergelijkbaar al dan niet beter is dan een Full HD beeldscherm. De iPad beschikt over een flashgeheugen van 32GB dat niet uitbreidbaar is. Heb je meer opslagcapaciteit nodig? Dan is er ook een versie met een flashgeheugen van 128GB verkrijgbaar.

Apple heeft haar iPad voorzien van een krachtige A12 Bionic-chip met Neural Engine. Dat snelheid en gebruiksvriendelijkheid garandeert, maar er ook voor zorgt dat je meerdere apps tegelijkertijd en moeiteloos naast elkaar kan draaien. En door de krachtige accu kan je de tablet maar liefst tien uur gebruiken. Uiteraard afhankelijk van hoe intensief de tablet wordt gebruikt.

De Apple iPad is een mooie tablet voor huis-tuin-en-keukengebruik, lichte taken op school en kantoor en voor de gebruikers van een MacBook en/of iPhone. Waar deze tablet echt in uitblinkt is het kleurrijke en haarscherpe beeld en de gebruiksvriendelijkheid door de laatste versie van het iOS besturingssysteem.

 

Samsung Galaxy Tab A7

Met slechts een gewicht van 744 gram, is de Samsung Galaxy Tab A7 een mooie tablet. Die beschikt over een 10.4 inch Full HD display en een krachtige Octa core processor. Dat snelheid en gebruiksvriendelijkheid garandeert. De tablet heeft een interne opslagcapaciteit van 32GB dat via een Micro SD-kaart uit te breiden is naar maximaal 1TB. Het is jammer dat de tablet alleen met Wi-Fi een verbinding met het Internet kan maken, maar de 4G versie geeft je de mogelijkheid om de tablet uit te breiden met een SIM-kaart voor mobiel dataverkeer.

Samsung draait op de laatste versie van het Android besturingssysteem dat volledig is afgestemd op de diensten van Google. Zo kan je bestanden makkelijk uitwisselen als je beschikt over een Google-account. En door de krachtige accu hoef je je nauwelijks zorgen te maken dat je snel zonder stroom komt te zitten. Een volledig opgeladen accu gaat maar liefst twaalf uur mee.

De Samsung Galaxy Tab A7 is geschikt voor thuisgebruikers en scholieren, maar is extra interessant voor gebruikers die veel gebruikmaken van de mogelijkheden die een Google-account te bieden heeft. De telefoon werkt naadloos samen met Samsung Galaxy smartphones en met de Google Cast functie kan je filmpjes op YouTube of Netflix eenvoudig naar een monitor of televisie streamen. Door het krachtige luidsprekersysteem zullen ook kantoormedewerkers die veel videobellen en vergaderen een hoop plezier beleven aan de Samsung Galaxy Tab A7.

 

Microsoft Surface Go 2

Microsoft heeft vooral in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de Surface. Een tablet die uiteraard is uitgerust met het uitgebreide Windows 10 Pro besturingssysteem. Dit jaar heeft Microsoft een stap gemaakt met de introductie van de Microsoft Surface Go 2. Een krachtige tablet met maar liefst 8GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 128GB. Het grootste voordeel van deze 10,5 inch tablet is dat deze slechts 544 gram weegt, maar dat de tablet op zowel het gebied van geluid- en audiokwaliteit als de performance niet onderdoet voor een standaard laptop met gelijkwaardige specificaties.

Met een Full HD touchscreen heb je de beschikking over een perfect beeld terwijl je met de krachtige accu gemakkelijk een hele dag met de tablet kan werken. Koppel de tablet eenvoudig met de cloudservices van Microsoft, maar ook Google- en Apple-gebruikers kunnen prima werken op een Microsoft Surface Go 2. Die als enige nadeel heeft dat de tablet niet uit te breiden is met een SIM-kaart voor het 4G/5G netwerk.

De Microsoft Surface Go 2 is voor huis-tuin-en-keukengebruik en scholieren perfect terwijl er ook lichte taken voor het werk op de tablet kunnen worden uitgevoerd. Vooral de gebruikers die genoeg opslagcapaciteit hebben en naar herkenning van het besturingssysteem Windows 10 Pro zoeken, zullen met de Microsoft Surface Go 2 de beste keuze maken.

 

Nog meer tablets!

Een artikel waarin we slechts drie populaire tablets bespreken lijkt een beetje summier, maar wees gerust! Binnenkort zoomen wij met aanvullende artikelen in op het assortiment van Apple iPad’s, Samsung Galaxy Tabs en Microsoft Surface tablets. Ook zullen wij stilstaan bij tablets die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Houdt de website dus goed in de gaten als je meer wilt weten over het uitgebreide assortiment in tablets. Heb je vragen over tablets of wil je alvast gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter voor de product specialist.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Score: 8 Gemiddelde: 4.5]
Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten