De beste systeemcamera’s van 2023

Systeemcamera

We schreven eerder een algemeen artikel over welke fotocamera’s de beste kwaliteit leveren en gebruiksvriendelijk zijn  en in het artikel de beste compact camera’s van 2021  hebben wij stilgestaan bij één van de drie systemen. Nu is het moment aangebroken dat we dieper inzoomen op systeemcamera’s. Een product dat beter en uitgebreider is dan een compact camera, maar weer eenvoudiger en lichter in gewicht is dan een uitgebreide spiegelreflexcamera. In dit artikel vertellen we meer over wat een systeemcamera is en wat een systeemcamera kan en natuurlijk zetten wij ook weer de beste systeemcamera’s voor je op een rijtje.

 

Wat is een systeemcamera?

In het artikel welke fotocamera’s zijn kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk? hebben wij al even stilgestaan bij wat een systeemcamera is. Simpel uitgelegd is een systeemcamera een fotocamera die de kwaliteit en mogelijkheden van een spiegelreflexcamera kan evenaren terwijl het product lichter in gewicht is.

Systeemcamera’s zijn bezig aan een opmars en de productcategorie wint overduidelijk terrein op de markt. Systeemcamera’s zijn goede camera’s voor zowel de beginners als de gelegenheidsfotograaf en de professional. Maar welke systeemcamera het beste bij jou past is afhankelijk van wat je met de camera wilt doen en hoe groot jouw kennis van fotografie is.

 

Welke soort fotograaf ben ik?

Om te bepalen welk model het beste bij jou past is het verstandig om jezelf de vraag te stellen welke soort fotograaf je bent. Ben je iemand die leuke foto’s maakt tijdens familiebijeenkomsten en familiefeesten of ben je iemand die vooral sportactiviteiten vastlegt? Of wil je juist foto’s maken tijdens je vakanties of ben je een professionele fotograaf die geld met zijn foto’s probeert te verdienen?

Misschien wil je wel een YouTube-kanaal als vlogger opstarten en heb je een goede camera nodig. Wanneer je weet waarvoor je de camera gaat gebruiken, wordt het maken van een keuze ook makkelijker.

 

De grote voordelen van een systeemcamera

De grote vraag is natuurlijk waarom je meer geld zou uitgeven aan een systeemcamera terwijl je voor een goede prijs ook een compact camera kan aanschaffen. Allereerst zou de keuze voor een systeemcamera te maken kunnen hebben met het feit dat je verschillende lenzen wilt gebruiken.

Het objectief van een systeemcamera is te verwisselen voor bijvoorbeeld een groothoek- of telelens. Bij een compact camera heb je die mogelijkheden niet. Daarnaast heb je bij het gebruik van een systeemcamera meer invloed op de afstellingen. Zo kan je het diafragma instellen, de ISO-waarden bepalen en de sluitertijd van de sluiter wijzigen.

Dat is niet alles! Een systeemcamera is ook enorm handig als je op de grens van beginner naar hobbyfotograaf balanceert. Je wilt stiekem meer met je camera doen, maar de stap zetten naar een meer professionelere oplossing is te groot. In het verleden stapte je van een simpele camera over op een complexe camera, maar met de komst van de systeemcamera heb je een tussenstation.

Systeemcamera’s kan je vaak naar eigen inzicht aanpassen, maar hebben ook voorgeprogrammeerde standen voor verschillende situaties en omgevingen waaruit je kan kiezen. Zo leer je welke instellingen de beste keuze zijn voor de situatie of omgeving die je wilt fotograferen.

Filmen met een systeemcamera

Lichtgewicht camera’s met veel mogelijkheden

Vaak wordt een systeemcamera vergeleken met een spiegelreflexcamera en dat is logisch. Want feitelijk kan je met een systeemcamera hetzelfde resultaat behalen. Waarom zou een systeemcamera dan de voorkeur boven een spiegelreflexcamera genieten? De reden is simpel, want een systeemcamera is in de basis compacter en lichter in gewicht dan een spiegelreflexcamera.

Ideaal voor als je fotocamera meeneemt op vakantie of een externe locatie waar je wilt fotograferen. Het lichte gewicht is te danken aan het feit dat het spiegelsysteem op een systeemcamera ontbreekt. Met als kanttekening dat je foto’s maakt door de viewfinder te gebruiken en niet door een lens te kijken. Dat kan zowel als een voor- en nadeel worden gezien. Als je echt van een lens gebruik wilt maken is een spiegelreflexcamera een betere keuze.

 

Foto’s opslaan en delen

De foto’s die je maakt worden natuurlijk opgeslagen op het interne geheugen van een camera hoewel, het geheugen vaak enorm beperkt is. Het is dus onvermijdelijk dat je een (micro) SD-kaart moet gebruiken. Wij adviseren om een zo groot mogelijke en snelle geheugenkaart aan te schaffen zodat je snel en veel kan fotograferen of filmen. Vooral het maken van video’s vragen veel geheugen en het is dus verstandig om hier niet op te beknibbelen.

Een camera die je met Wi-Fi en/of Bluetooth met bijvoorbeeld de cloud of een smartphone kan verbinden kan voor opluchting zorgen als je ruimte op de geheugenkaart wilt besparen. Je upload de foto’s dan direct van de camera naar het Internet. Welke geheugenkaarten je in een camera kan plaatsen en of je de mogelijkheid hebt om het product met Wi-Fi te verbinden, is afhankelijk van het model dat je kiest.

 

Diafragma, ISO en sluitertijd instellen

Hobby fotografen en professionals willen vaak meer invloed uitoefenen op de instellingen van het fototoestel en dat is mogelijk met bepaalde systeemcamera’s. Bij een groot aantal modellen zijn instellingen te wijzigen. Zo kan je het diafragma wijzigen voor meer diepte en scherpte in je foto’s, de ISO-waarde bepalen voor de juiste belichting en de sluitertijd wijzigen als je snel bewegende objecten haarscherp wilt vastleggen.

Het is nu eenmaal wel een feit dat een systeemcamera ook duurder is naarmate je meer functies wilt hebben. Simpele systeemcamera’s die ook iets goedkoper zijn, hebben vaak geen mogelijkheden om deze instellingen te wijzigen. Hoewel, je vaak wel de mogelijkheid hebt om voor een bepaalde fotostand te kiezen.

 

Filmen met een systeemcamera

Het komt steeds vaker voor dat een fotocamera ook als videocamera wordt gebruikt. Daarom hebben de meeste systeemcamera’s ook de mogelijkheid om in Full HD of 4K te filmen. Vooral onder de vloggers zijn de compacte systeemcamera’s enorm populair, omdat ze hoogwaardige kwaliteit video’s kunnen opnemen en uploaden. Echter is het advies om voor een systeem te kiezen waar je een grote en snelle geheugenkaart in kan plaatsen en een camera met een goede beeldstabilisator. Dan bereik je uiteindelijk het beste resultaat.

Lens van systeemcamera

Keuze in objectieven

Het grote voordeel van een systeemcamera is zoals geschreven de mogelijkheid om de lens te verwisselen. Zo kan je een groothoek- of telelens op je camera monteren, maar het gebruik van verschillende objectieven is afhankelijk van de omgeving of de situatie die je wilt fotograferen. Iedere lens heeft zijn eigen speciale kenmerken, zoals een vaste of een variabele brandpuntafstand.

De waarde van een brandpuntafstand bepaald hoe dichtbij of van ver je een foto kan maken. Wil je personen of objecten van dichtbij fotograferen? Dan heb je een lens met een kleine brandpuntafstand nodig. Voor objecten van veraf heb je juist een objectief met een grote brandpuntafstand nodig. We leggen het even iets simpeler uit in de onderstaande tabel.

Wat kan je met de lens?Allround lensGroothoeklensTelelensMacrolens
Personen en objecten van dichtbij fotograferenGeschiktOngeschiktOngeschiktGeschikt
Landschappen fotograferenGeschiktGeschiktGeschiktOngeschikt
Wolkenkrabbers fotograferenGeschiktGeschiktOngeschiktOngeschikt
Kleinste details in de natuur vastleggenOngeschiktOngeschiktOngeschiktGeschikt
Personen en objecten op grote afstand fotograferenGeschiktOngeschiktGeschiktOngeschikt
Sportactiviteiten fotograferenOngeschiktOngeschiktGeschiktOngeschikt

Past iedere lens op elke camera?

Nee! Het antwoord op deze vraag is duidelijk en simpel en dat heeft te maken met de lensvatting. Iedere camera heeft een bepaalde lensvatting, die met een cijfer of typenummer wordt omschreven. Alleen objectieven die overeenkomen met het cijfer of het typenummer kunnen dus op de camera worden geplaatst. Daarnaast is het verstanding om te controleren dat de lens geschikt is en compatibel is met de beeldsensor die in de camera zit. Alleen dan kom je tot het beste resultaat.

 

Wat heb ik nog meer nodig?

Wanneer je een systeemcamera aanschaft kan je vaak kiezen voor een body of een kit. Een body is simpel uitgelegd alleen de camera. Een objectief is niet inbegrepen en moet je separaat aanschaffen. Bij een kit wordt er vaak een standaard allround lens bijgeleverd. Zodat je in ieder geval aan de slag kan gaan wanneer je het systeem aanschaft. Toch adviseren wij om extra accessoires aan te schaffen. Zo is een stevige en waterbestendige opbergtas geen overbodige luxe terwijl je ook een goede geheugenkaart met een hoge opslagcapaciteit nodig hebt. Daarnaast adviseren wij ook om een extra accu en een schoonmaak kit voor je lens aan te schaffen.

 

De beste systeemcamera voor jou

Met deze handige tips en trucs heb je nu al een goed idee over waar de systeemcamera aan moet voldoen. De keuze kan te maken hebben met de wensen die je hebt, maar ook met het budget dat je aan een systeemcamera wilt besteden. Het is nu eenmaal een feit dat je meer geld kwijt bent als je meer mogelijkheden wilt gebruiken. Om je beter op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt van de beste systeemcamera’s die je op dit moment kan kopen.

Foto's maken met een systeemcamera

Sony Alpha A6000

De Sony Alpha A6000 is een aantrekkelijk geprijsde systeemcamera met een camera met 24,3 megapixels en een APS-C beeldsensor. Met dit systeem kan je tevens in Full HD en 4K filmen. De camera bevat de zogenaamde Sony E-vatting en alleen objectieven met deze vatting passen op de camera.

Met de optische beeldstabilisator zorg je voor de scherpe foto’s terwijl je met behulp van autofocus objecten en personen goed kan fotograferen. Dit systeem is geschikt voor zowel beginners als gevorderde met als klein minpuntje dat het geheugen met maximaal 64GB uit te breiden is.

€484,00
Op voorraad
Cameranu.nl

 

Canon EOS M50

De Canon EOS M50 is een mooie en handzame systeemcamera voor zowel de startende als de ervaren fotograaf. De maximale brandpuntafstand van deze camera is 45mm en dat houdt in dat de camera iets minder geschikt is voor het fotograferen van objecten en personen op verre afstanden.

Met een camera met 24,1 megapixels, een optische beeldstabilisator en de autofocus functie, maak je de scherpste foto’s tijdens vakanties en bijeenkomsten. Terwijl je ook video’s in Full Hd of 4K kan opnemen. Het geheugen is uit te breiden met een SD-, SDHC- of SDCX-geheugenkaart met een maximale opslagcapaciteit van 128GB.

 

Sony A7 II

De Sony A7 II is een mooie en compacte systeemcamera voor de experts. Het fototoestel is iets ingewikkelder in gebruik, maar je beschikt wel over een camera met 24,3 megapixels en een full frame beeldsensor. Vooral voor landschapsfotografie is dit systeem perfect!

De camera bevat de zogenaamde Sony E-vatting en alleen objectieven met deze vatting kunnen op de camera worden gemonteerd. Uiteraard beschikt dit systeem over handige functies zoals filmen in Full HD of 4K, autofocus en een 5-assige beeldstabilisator. Die nog beter stabiliseert dan de optische beeldstabilisatoren.

 

Sony Alpa A6400

Voor het iets serieuze werk is de Sony Alpha A6400 met een Sony E-vatting voor objectieven een goede keuze. Het is een fotocamera met 24,2 megapixels voor de gevorderde gebruiker terwijl je de geheugencapaciteit met maar liefst 512GB kan uitbreiden.

Dat is perfect voor vloggers die veel video’s maken. Uiteraard kan je in Full HD en 4K filmen en kan je gebruikmaken van de optische beeldstabilisatie voor het beste beeld. Dit systeem kan je ook simpel met Wi-Fi of Bluetooth verbinden met externe apparaten en natuurlijk de cloud op het Internet.

 

Canon EOS R6

Ben je een professionele fotograaf en wil je jouw geld verdienen met het maken van foto’s? Dan is een investering in een professionele systeemcamera haast wel een vereiste. De Canon EOS R6 is een professionele camera met 20,1 megapixels en een full frame beeldsensor. Dat maakt deze camera geschikt voor vrijwel iedere situatie die zich voordoet.

Het grootste voordeel van de Canon EOS R6 is dat deze naast de bekende functies, zoals de 5-assige beeldstabilisator en autofocus ook de mogelijkheid heeft om met een geheugenkaart van maximaal 1TB uit te breiden. Vooral de sportfotograaf zal een behoefte hebben aan meer geheugen, omdat er tijdens sportevenementen in korte periode’s enorm veel foto’s worden gemaakt.

 

Veelgestelde vragen

Welke systeemcamera is de beste?

Op basis van onze vergelijking adviseren wij de Canon EOS R6. Een professionele en complete systeemcamera waarmee je tot het beste resultaat kan komen.

Waarom een systeemcamera?

Een systeemcamera heeft meer functies dan een compactcamera en is eenvoudiger in gebruik dan een spiegelreflexcamera. Omdat het spiegel-systeem ontbreekt, is een systeemcamera compacter en lichter dan een spiegelreflexcamera en ook een eenvoudiger in gebruik.

Welke fullframe systeemcamera?

De Canon EOS R6 is een fullframe systeemcamera.

 

 

Next level

Je hebt nu een goed beeld bij wat een systeemcamera is en wat het systeem kan. Wij hebben je handige tips gegeven en de voor- en nadelen benoemd. Uiteindelijk komt het erop neer dat een systeemcamera een goede keuze is wanneer je een stap naar een iets professionelere oplossing wilt maken. Heb je nog vragen over systeemcamera’s of wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter voor de product specialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten