Wij hebben al eerder artikelen geschreven over fotografie en welke systemen de beste kwaliteit leveren en gebruiksvriendelijk zijn en wij hebben ook dieper ingezoomd op de compact camera’s en de systeemcamera’s. Nu is het moment aangebroken om de focus te verleggen naar de spiegelreflexcamera’s. Toch wel het meest dure en ingewikkelde systeem binnen de fotografie. Hoewel, tegenwoordig iedereen wel overweg kan met een spiegelreflexcamera. In dit artikel leggen wij uit wat een spiegelreflexcamera is, wat je met het product kan en wij geven handige tips en trucs over het gebruik van een spiegelreflexcamera. Uiteraard bespreken we ook de beste spiegelreflexcamera die je momenteel kan kopen.
Wat is een spiegelreflexcamera?
Een spiegelreflexcamera was in het verleden alleen weggelegd voor hobby fotografen met verstand van zaken en professionals. Die ook een iets grotere beurs hebben om een duurder camerasysteem aan te schaffen. Tegenwoordig heb je ook spiegelreflexcamera’s voor de beginnende fotograaf en je kan bij iedere willekeurige fotospeciaalzaak of elektronicawinkel en webshop spiegelreflexcamera’s kopen. Spiegelreflexcamera’s bieden een hoogwaardige kwaliteit, hebben uitgebreide functies om tot het beste resultaat te komen en maken gebruik van een spiegelsysteem zodat je beeld via de lens en niet via de viewfinder vastlegt.
De spiegelreflexcamera wordt ook wel een SLR genoemd. De afkorting SLR staat voor Single Lens Reflex en het houdt eigenlijk in dat het camerasysteem van een spiegelsysteem gebruikmaakt om mooie en gedetailleerde foto’s te kunnen maken. Ondanks dat SLR wel een term is die voorkomt, is de term spiegelreflexcamera nog altijd de meest gebruikte.
Wat kan ik met een digitale spiegelreflexcamera?
In de basis koop je een spiegelreflexcamera voor het maken van kwalitatief mooie foto’s. Bijvoorbeeld op je vakantie, tijdens familiefeestjes of je trekt de natuur in om mooie plaatjes te schieten. Professionele fotografen gebruiken spiegelreflexcamera’s voor het maken van bijvoorbeeld portretfoto’s en sportevenementen. Omdat je met een spiegelreflexcamera zogenaamde foto’s in RAW kan maken, heb je ook meer mogelijkheden om de foto’s met een goed software programma, zoals Adobe Photoshop, te bewerken. Daarnaast kan je met een spiegelreflexcamera ook video’s maken in Full HD of Ultra HD 4K. Hoewel, dat afhankelijk is van het model dat je kiest.
Wat is het verschil tussen een digitale en een analoge spiegelreflexcamera?
Het grote verschil tussen een digitale en analoge spiegelreflexcamera is dat bij een digitale camera foto’s en video’s op een geheugenkaart of het interne geheugen van de camera worden opgeslagen en bij een analoge camera worden foto’s nog altijd op film vastgelegd. SLR camera’s die je nu in de winkel koopt zijn te allen tijde digitale SLR camera’s. Analoge camera’s vind je alleen nog bij echte fotospeciaalzaken.
Foto’s bewerken
Omdat je met een spiegelreflexcamera foto’s in RAW kan maken, heb je ook meer mogelijkheden om na afloop van een fotosessie foto’s te bewerken op een desktop of een laptop. Hier heb je wel een speciaal programma voor nodig, zoals Adobe Photoshop. De programma’s van Adobe zijn in de regel vrij prijzig, maar tegenwoordig biedt de ontwikkelaar abonnementsvormen aan zodat je voor een bedrag per maand gebruik kan maken van de software. Voor lichte bewerkingsmogelijkheden zou Adobe Elements 2021 al volstaan, maar wil je serieus gaan bewerken is Adobe Photoshop 2021 nog altijd de beste keuze.
Gebruiksvriendelijk en ingewikkeld
Een spiegelreflexcamera kan gebruiksvriendelijk of enorm ingewikkeld zijn. De ervaring is ook per persoon verschillend en het is natuurlijk afhankelijk van in hoeverre iemand thuis is in de wereld van de fotografie en wat er allemaal bij komt kijken. Met een spiegelreflexcamera heb je in ieder geval de gereedschappen in handen om tot het beste en mooiste resultaat te komen.
Toch kan een startende fotograaf met een enorme interesse in fotografie al snel gefrustreerd raken als het resultaat er niet naar is. Gelukkig kan je met de meeste spiegelreflexcamera kiezen uit verschillende voorgeprogrammeerde standen zodat je nauwelijks hoeft na te denken of de instellingen die je hebt geselecteerd of aangepast wel de juiste zijn. Het geeft je ook iets meer ademruimte om te ontdekken welke instellingen de beste keuze zijn voor de situatie of de omgeving die je wilt vastleggen.
Cursus volgen is geadviseerd
Consumenten die een spiegelreflexcamera kopen krijgen vaak de mogelijkheid om met korting een (online) cursus te volgen in hoe je fotografeert en hoe je de spiegelreflexcamera gebruikt. Zeker voor de gebruiker die voor het eerst een spiegelreflexcamera in handen heeft is het geadviseerd om hierin te investeren. Je leert handige tips en trucs over hoe je de camera kan gebruiken en waar je op kan letten als je gaat fotograferen. Gevestigde merken, zoals Canon en Nikon bieden deze cursussen veelvuldig aan.
Een body of kit aanschaffen
In het artikel over systeemcamera’s hebben wij al even stilgestaan bij de termen body en kit, maar het kan geen kwaad om het nog eens te benoemen. Vooral bij spiegelreflexcamera’s is het van belang dat je het verschil snapt, want anders kan de aanschaf op een teleurstelling uitlopen. Het aanschaffen van een body is verreweg het voordeligst, maar je ontvangt feitelijk niets meer dan de camera. Met andere woorden; je kan er nog niets mee!
Een spiegelreflexcamera bestaat altijd uit een body en een lens (ook wel een objectief genoemd). De lens is noodzakelijk om te fotograferen. Wanneer je een kit aanschaft ontvang je zowel de camera als een standaard allround lens. Dan ben je in principe klaar om te starten.
Waarom zou ik voor alleen een body kiezen?
De grote vraag die je nu misschien hebt is natuurlijk waarom je dan een body zou aanschaffen als het product niet compleet is? Het antwoord is simpel. Vooral de doorgewinterde fotograaf met verstand van zaken kiest vaak voor een body, omdat hij zelf een selectie van objectieven wilt maken. Of iemand is al in het bezit van een aantal lenzen en heeft een nieuwe camera nodig. Omdat zijn oude camera bijvoorbeeld defect is. Dan ben je dus niet verplicht om een kit aan te schaffen. Maar voor de fotograaf die nog niets in zijn bezit heeft is een kit bestellen de juiste keuze.
Verschillende objectieven
Bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera heb je gelijk een zee aan keuze in verschillende objectieven. Maar de ene lens is de andere niet. Je koopt een bepaalde objectief afgestemd op je camera en op de situatie of omgeving die je wilt fotograferen. Er zijn all-round lenzen, telelenzen, groothoeklenzen en macrolenzen. Iedere lens heeft zijn eigen unieke eigenschappen die we hieronder schetsen in een handige tabel.
Wat kan je met de lens? | Allround lens | Groothoeklens | Telelens | Macrolens |
Personen en objecten van dichtbij fotograferen | Geschikt | Ongeschikt | Ongeschikt | Geschikt |
Landschappen fotograferen | Geschikt | Geschikt | Geschikt | Ongeschikt |
Wolkenkrabbers fotograferen | Geschikt | Geschikt | Ongeschikt | Ongeschikt |
Kleinste details in de natuur vastleggen | Ongeschikt | Ongeschikt | Ongeschikt | Geschikt |
Personen en objecten op grote afstand fotograferen | Geschikt | Ongeschikt | Geschikt | Ongeschikt |
Sportactiviteiten fotograferen | Ongeschikt | Ongeschikt | Geschikt | Ongeschikt |
Daarnaast is het verstandig om de lens af te stemmen op je camera door te controleren of deze compatible is met de beeldsensor van de camera. Als voorbeeldje nemen we een spiegelreflexcamera met een kleine beeldsensor. Dan kan je dus in de regel niet optimaal profiteren van een groothoeklens als je grote objecten of landschappen wilt vastleggen. Een ander punt van aandacht is de vatting van de camera en de lens, want niet iedere lens past op elke camera. De vattingen worden aangeduid met cijfers, letters en typenummers. Zorg ervoor dat deze op elkaar zijn afgestemd, want anders past de lens niet op de camera.
Stilstaand beeld haarscherp fotograferen
Een spiegelreflexcamera kan je naar hartenlust instellen om tot het mooiste resultaat te komen, maar zonder een goede autofocus of een beeldstabilisator kan je dan nog steeds het probleem ervaren dat foto’s wazig worden. Bij het selecteren van een bepaalde instelling kan de autofocus en beeldstabilisator uitgeschakeld zijn. Als je dan een mooi landschap uit de losse pols wilt fotograferen heb je een uitdaging. Je kan dat oplossen door een goed statief aan te schaffen. Zeker bij landschapsfotografie en actiefoto’s, zoals tijdens een sportwedstrijd, is een statief geen overbodige luxe. Ook met het oog op het gewicht van een spiegelreflexcamera die pittig kan zijn als je er een iets grotere en zwaardere lens op plaatst.
Foto’s opslaan en delen
Evenals bij een compact camera en een systeemcamera worden de foto’s opgeslagen op een SD-, SDHC- of SDXC-geheugenkaart. Wanneer je foto’s in zowel JPEG als RAW formaten wilt maken, adviseren wij om een grote geheugenkaart te plaatsen. Dan heb je voldoende ruimte om foto’s op te slaan zonder dat je deze hoeft te wissen. Daarnaast heb je met een spiegelreflexcamera die Wi-Fi en/of Bluetooth ondersteunt ook de mogelijkheid om foto’s te delen met een externe apparaat, zoals een laptop of een smartphone, of met de cloud.
Extra accessoires aanschaffen
Een spiegelreflexcamera kopen kan een pittige uitgave zijn, maar met de aanschaf van een kit ben je er nog niet. Extra accessoires, zoals een grote geheugenkaart moet je vaak los aanschaffen. Daarnaast adviseren wij om een goede opberg-/transporttas erbij aan te schaffen zodat je de camera onderweg goed kan vervoeren en beschermen. Terwijl het ook handig is om een tas uit te zoeken met extra compartimenten voor bijvoorbeeld het meenemen van extra objectieven en accessoires. Daarnaast is een extra accu ook geen overbodige luxe. Zeker wanneer je op een locatie zonder een stroomvoorziening gaat fotograferen.
De beste spiegelreflexcamera’s op een rijtje
Nu je een goed beeld hebt bij wat een spiegelreflexcamera is en wat het product kan, is het tijd om aan te geven welke spiegelreflexcamera je het beste kunt kopen. Wij hebben gekeken naar kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de prijs. We bespreken vooral de body van de verschillende camera’s, maar we sturen je door naar de kits. Waar de meest gebruikte allround lenzen worden bijgeleverd.
Canon EOS2000D
De Canon EOS2000D is een instapmodel binnen spiegelreflexcamera’s en geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde fotograaf. Het is een camera met 24,7 megapixels en een APS-C beeldsensor. Terwijl je ook in Full HD video’s kan opnemen. De hoge ISO die je op de camera kan instellen is 12800 en dat houdt in dat je in donkere ruimtes een flitser moet gebruiken. Nu is de flitser ingebouwd, maar voor het beste resultaat adviseren we een externe flitser te gebruiken. De grote pluspunten van deze camera zijn dat je deze via Wi-Fi kan verbinden met bijvoorbeeld een extern apparaat of de cloud en dat de viewfinder een beeldweergave van 100% heeft. Daarnaast heeft het product een mooi en helder LCD scherm om eenvoudig foto’s te maken zonder dat je de viewer hoeft te gebruiken.
Canon EOS250D
De Canon EOS250D is een mooie camera voor zowel de startende als de gevorderde fotograaf. De spiegelreflexcamera beschikt over een APS-C beeldsensor en 24,1 megapixels terwijl je met de Canon EOS250D ook video’s in Ultra HD 4K kan opnemen. De camera heeft een ingebouwde flitser die zeker nodig is wanneer je in schemerige of donkere omgevingen wil fotograferen. Ook hier adviseren we om een externe flitser te gebruiken voor het beste resultaat. Daarnaast is het pluspunt dat ook de Canon EOS250D de mogelijkheid biedt om deze met Wi-Fi te verbinden en dat de viewfinder een beeldweergave van 95% heeft. Uiteraard heeft de camera ook een helder LCD scherm waar je foto’s mee kan maken en op terug kan kijken.
Nikon D3500
Nikon is evenals Canon een gevestigd merk als het aankomt op SLR en DSLR camera’s. De Nikon D3500 is een camera voor de gevorderde fotograaf en de professionals. De camera beschikt over 24,2 megapixels en een APS-C beeldsensor. De maximale ISO-waarde die je kan instellen is 25600 en de hoge ISO maakt deze camera geschikt voor schemerige en donkere omgevingen. Zonder dat je kwaliteitsverlies ervaart. Toch heeft de camera een ingebouwde flitser als je die nodig hebt en je kan eventueel in Full HD filmen als je dat wenst. De camera beschikt tevens over Bluetooth, maar het is jammer dat de Wi-Fi functionaliteit ontbreekt.
Nikon D5600
We sluiten af met de Nikon D5600. Een mooie spiegelreflexcamera voor de experts. De camera beschikt over 24,7 megapixels en een viewfinder met een beeldweergave van 98%. Ook op de camera kan je de ISO-waarde op maximaal 25600 instellen. Dus ook in het donker werkt deze DSLR uitstekend. En in tegenstelling tot de vergelijkbare Nikon D3500 kan je deze camera zowel met Bluetooth als met Wi-Fi met een extern apparaat of de cloud verbinden. De voornaamste reden om voor een D5600 in plaats van de D3500 te kiezen zijn de extra megapixels voor een hogere kwaliteit van de foto’s die je neemt.
Veelgestelde vragen
Wat is een megapixel?
Een megapixel is is gelijk aan 1 miljoen pixels en het geeft de resolutie aan wat een beeldsensor in bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera aankan. Hoe hoger het aantal megapixels des te scherper jouw foto’s zijn.
Wat is een fullframe camera?
Een fullframe camera is feitelijk een spiegelreflexcamera, maar dan een product met een groter fullframe sensor. Met als voordeel dat je nog gedetailleerder foto’s kunt maken. Vooral professionele fotografen gebruiken fullframe camera’s veelvuldig.
Wat is een snelle camera?
Een snelle camera heeft betrekking op een camerasysteem dat een hoog aantal foto’s per seconde kan schieten. Vooral fotografen van bijvoorbeeld sportevenementen hebben hier baat bij zodat zij in een burst van tientallen foto’s de beste foto kunnen selecteren.
Leg je momenten vast
Nu je een goed beeld hebt bij wat een spiegelreflexcamera is, wat een DSLR kan en welke camera’s de beste keuze zijn, is het moment aangebroken om je keuze te maken en te beginnen met het vastleggen van je favoriete momenten. Wil je een spiegelreflexcamera kopen en heb je gericht advies nodig? Of wil je meer weten over spiegelreflexcamera’s? Laat dan een reactie achter voor de product specialist.