De beste (high-end) smartphones in 2023

Smartphone apple

Het is moeilijk voor te stellen dat ongeveer twee decennia geleden een mobiele telefoon nog meer een uitzondering dan de regel was. Maar tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een mobiele telefoon op zak. Kijk voor de grap maar eens in de bus of in de trein om je heen. Vrijwel iedereen zit naar een scherm te turen. Dat is ook niet zo vreemd, want een telefoon kan tegenwoordig veel meer dan bellen en SMS-en. Zeker met de opmars van de smartphone, die sinds het einde van de vorige eeuw gaande is. In dit artikel leggen we dan ook uit wat een smartphone is, wat een smartphone kan en welke smartphones de beste keuze zijn.

 

Wat is een smartphone?

Het woord smartphone is een populaire naam voor een mobiele telefoon, die veel meer kan dan bellen en SMS-en. In het midden van de jaren negentig kwam Nokia als één van de eerste met een smartphone op de markt. Het was een product dat meer in de categorie computer dan in de categorie telefoon past. Feitelijk was het gewoon een handzame computer die in je binnenzak paste en waar je toevallig ook mee kon bellen en SMS-en. Maar dit product is niet meer te vergelijken met de huidige smartphone, want de telefoons van tegenwoordig zijn enorm uitgebreid en ze bieden ook een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit.

 

Wat kan een smartphone?

Als ik zou typen wat een smartphone niet kan ben ik sneller klaar, maar de primaire functies van een smartphone zijn Internetten in de breedste zin van het woord, bellen en berichten versturen. Met een smartphone kan je met applicaties vrijwel alles doen. E-mail checken en versturen, berichten versturen, telefoneren, films en series kijken en naar muziek luisteren. En dat is slechts een beknopte opsomming van de mogelijkheden. Het saldo van je bankrekening checken, eten bestellen, het weer checken, navigeren op de fiets of in de auto en je social media checken en updaten zijn ook taken die je met een smartphone kan uitvoeren. Je kan tegenwoordig zelfs contactloos betalen met een smartphone!

Twee tieners met smartphones

De smartphone is onmisbaar

De smartphone is tegenwoordig onmisbaar. Bijna iedereen heeft er wel één en het apparaat wordt veelvuldig gebruikt. Soms tot grote ergernissen van de partner of een familielid als je de hele avond naar je schermpje aan het turen bent. Maar mis je het ook echt als je geen smartphone op zak hebt? Wij denken van wel, want je hebt informatie altijd binnen handbereik terwijl je ook altijd bereikbaar bent. En dat is toch wel handig.

 

Gigantisch assortiment

Omdat de smartphone zo populair is, is het aanbod in smartphones ook gigantisch! Er zijn honderden modellen verkrijgbaar terwijl de typenummers elkaar in rap tempo opvolgen. Evenals bij een laptop is een smartphone eigenlijk al verouderd op het moment dat je deze uit de verpakking haalt. De populairste merken, zoals Apple, Samsung, Xiaomi en Huawei presenteren het om minimaal eens per jaar een nieuw model op de markt te brengen. Vaak met verbeterde specificaties en/of een betere beeld- en geluidskwaliteit. Wij denken dat veel consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Daarom geven we ook een paar handige tips waar je op kan letten tijdens de oriëntatiefase.

 

Het besturingssysteem

De smartphone is in de basis gewoon een mini computer waar je vrijwel alle taken die je ook op een laptop zou uitvoeren kan uitvoeren. En evenals bij een laptop draait een smartphone op een besturingssysteem. De software die alles regelt en voor een plezierige gebruikerservaring zorgt. Er zijn verschillende besturingssystemen verkrijgbaar, maar het merendeel van de smartphones draait op iOS of Android. iOS is natuurlijk het besturingssysteem van fabrikant Apple dat uitsluitend op iPhones wordt geïnstalleerd terwijl Samsung, Xiaomi en Huawei gebruikmaken van het door Google ontwikkelde besturingssysteem Android.

De kwaliteit van beiden besturingssystemen is gelijkwaardig. Wanneer je een gebruiker bent van Apple apparaten, zoals een iPad of een MacBook, is een iPhone de meest voor de hand liggende keuze. Omdat je deze apparaten naadloos met elkaar kan verbinden. Werk je veel via een Google account? Dan is Android een betere keuze, omdat dit besturingssysteem op de diensten van Google is afgestemd. Een ander groot voordeel is dat je op een Android-telefoon applicaties van derden makkelijker kan installeren. Met wel de kanttekening dat het risico op beveiligingslekken en virussen groter is wanneer je een app installeert die niet door Google is geautoriseerd.

Man met een smartphone

Geheugen en opslagcapaciteit

Belangrijke onderdelen van hoe prettig een smartphone werkt heeft te maken met het geheugen en de opslagcapaciteit van het product. Een smartphone met slechts 8GB werkgeheugen en een flashgeheugen van 32GB is minder geschikt als je veel taken tegelijkertijd wilt uitvoeren, veel foto’s maakt of video’s opneemt. Veel telefoons hebben wel de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden met een Micro SD-kaart, maar op de iPhones van Apple bestaat die mogelijkheid sowieso niet. Terwijl zowel Apple als Google clouddiensten, zoals de iCloud en Google Drive ter beschikking stellen voor de smartphone gebruikers. Zo heb je altijd toegang tot virtueel geheugen hoewel, je daar wel een abonnement voor moet afsluiten. En je hebt te allen tijde ook een Internetverbinding nodig om van de cloud gebruik te kunnen maken.

 

Mooi en scherp beeld wordt steeds belangrijker

De smartphone wordt steeds vaker gebruikt om mooie foto’s te maken, video’s op te nemen of om films en series via Netflix of een andere streamingdienst te kijken. Dan is een mooi en groot beeldscherm wel van belang. Nu zijn de moderne smartphones uitgerust met een AMOLED-display. Dat vergelijkbaar is met OLED. Een techniek die in de regel bij televisies wordt toegepast en waarbij ieder LED-lampje apart wordt aangestuurd. Dat zorgt voor een glashelder beeld met een diep contrast. Zo is het zwartniveau van een AMOLED-scherm ook echt zwart en niet grijs. Een smartphone met een AMOLED-display ondersteunt in de regel ook een 4K resolutie. Uitzonderingen daargelaten.

 

Meerdere telefoonnummers op een smartphone

In het verleden was het een uitdaging om meerdere telefoonnummers op een mobiele telefoon te gebruiken. Vooral voor de gebruiker, die een telefoon zowel privé als zakelijk gebruikt is het handig om tussen telefoonnummers te kunnen schakelen. Het aanbod van telefoons die dual sim ondersteunen was zeer beperkt, maar tegenwoordig is het meer de regel dan uitzondering. Te danken aan de eSIM functionaliteit. eSIM is eigenlijk een virtuele SIM-kaart die je via de provider van je telefoonabonnement kan aanvragen en die je virtueel kan installeren. Met andere woorden, je hoeft geen fysieke SIM-kaart in je toestel te plaatsen. De moderne smartphone biedt vaak de mogelijkheid om tot maximaal twee telefoonnummers te installeren. Zo kan je voor zowel zakelijk als privé hetzelfde toestel gebruiken.

Moeder met telefoon

Bescherming

Een product dat veelal onderweg gebruik wordt en je kan verliezen, vraagt natuurlijk om de nodige bescherming. Zeker als er belangrijke informatie en berichten op de telefoon staan. Daarnaast is een slecht beveiligde smartphone aantrekkelijk voor hackers. Die uit zijn op identiteitsdiefstal en frauderen. Sowieso is het aanschaffen van een anti-virus applicatie helemaal geen slecht idee terwijl je de telefoon ook fysiek kan beschermen met een pincode. Tegenwoordig kan je zelfs telefoons vergrendelen en ontgrendelen met een vingerafdruk of met gezichtsherkenning. Terwijl je vaak ook softwarematig op afstand een telefoon kan lokaliseren en kan wissen. Het dringende advies is dan ook om deze functies (of één van de functies) te gebruiken!

Een andere vorm van bescherming is natuurlijk de bescherming van het toestel zelf. Want een smartphone is geen goedkoop product en lelijke krassen op het scherm of op de behuizing zorgen voor irritaties. Ook een barst in het scherm kan de prestaties en de gebruiksvriendelijkheid van een smartphone behoorlijk beïnvloeden. En het vervangen van een touchscreen is geen goedkope hobby. Daarom adviseren wij om altijd een beschermhoes en een tempered glass screen protector aan te schaffen.

Een smartphone in de regen gebruiken is tegenwoordig geen probleem meer, want de moderne smartphone heeft een IP-x8 classificatie. Dat volledig waterdicht is. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten hoewel, een IP-x7 classificatie (spatwaterdicht) altijd wel aanwezig is.

 

Smartphones vergelijken en aantrekkelijke aanbiedingen

Een gigantisch assortiment, ogenschijnlijke spotprijzen en stapelvoordelen zijn inherent aan de categorie smartphones. Veel winkels en de providers bieden mooie oplossingen aan. Vaak is dat een combinatie van een moderne smartphone en een abonnement. Met bijvoorbeeld eindeloos bellen en onbeperkt dataverkeer. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een smartphone met een abonnement is zo samengesteld dat je per maand een bedrag voor je toestel betaald. Dat is aan het einde van de rit niet alleen duurder dan wanneer je de smartphone aanschaft, maar het wordt tegenwoordig ook gezien als een lening. Inclusief een BKR registratie in Tiel. Dat kan van invloed zijn als je bijvoorbeeld een andere lening wilt afsluiten of een huis wilt kopen.

Ondanks dat de aanbiedingen aantrekkelijk zijn, is het goed om niet over één nacht ijs te gaan. Kijk vooral naar de smartphone die wordt aangeboden en of deze wel aan je wensen en eisen voldoet. Vergelijk dan ook de verschillende modellen en maak een weloverwogen keuze. Want een abonnement sluit je af voor minimaal één jaar en in de regel zelfs voor twee jaar. Dat heeft er ook mee te maken dat de maandelijkse lasten met een abonnement voor twee jaar veel lager zijn dan bij een eenjarig abonnement.

 

Merken en modellen

De populairste merken op dit moment zijn Apple, Samsung, Xiaomi en Huawei. Zij domineren de markt met modellen, zoals de iPhone 11, iPhone 12 Pro, Galaxy S21 en Galaxy Note 9. Wij hebben vooral naar het high-end segment gekeken, omdat de smartphones in het goedkopere segment wat betreft de mogelijkheden en de kwaliteit wat te wensen overlaten.

Vrouw bellend met telefoon

Apple iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro is het nieuwste en het modernste model van fabrikant Apple. Draaiende op de nieuwste versie van iOS en bevat uiteenlopende functies en voorgeïnstalleerd apps voor dagelijks gebruik. Met de krachtige A14 Bionic-chip kan je zware taken tegelijkertijd uitvoeren terwijl het Super Retina XDR-display een 4K resolutie met HDR ondersteunt. Het verschil tussen de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max is het formaat van het beeldscherm. De iPhone 12 Pro heeft een 6,1” display terwijl het formaat van het beeldscherm van de iPhone 12 Pro Max 6,7” is. De resolutie van de iPhone 12 Pro Max is dan ook net iets beter, namelijk 2778×1284 pixels terwijl de iPhone 12 Pro een resolutie van 2532×1170 heeft. De kwaliteit van de 12 megapixels camera’s zijn gelijkwaardig.

Er zit wel een verschil in de accuduur. Met de iPhone 12 Pro kan je tot 17 uur films kijken terwijl je met de grotere versie tot 20 uur films kan kijken. Logisch ook, omdat de behuizing van de iPhone 12 Pro Max een tandje groter is en dan ook meer ruimte heeft voor een accu met een grotere capaciteit. Beiden versies zijn verkrijgbaar in de kleuren oceaanblauw, goud, grafiet en zilver en met opslagcapaciteiten van 128GB, 256GB of 512GB.

 

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Met de Galaxy S21 Ultra 5G pareert Samsung de sterke concurrentie. De S21 Ultra 5G is dan ook uitbreid met een dynamisch AMOLED-display dat tot 50% meer contrast en tot 100% meer kleurvolume garandeert dan het standaard AMOLED-scherm. Een groot pluspunt is dat de S21 is voorbereid op de toekomst, want de smartphone kan zowel in 8K afspelen als opnemen. De  selfie camera met 40 megapixels is uniek en verzorgt haarscherpe foto’s die je met vrienden en op social media kan delen. De telefoon weegt slechts 229 gram en bevat een 6,8” touchscreen met Gorilla Glass. Volgens Samsung het sterkste glas dat momenteel in de markt verkrijgbaar is en schade aan het scherm moet voorkomen.

De Samsung Galaxy S21 Ultra 5G is verkrijgbaar in de kleuren Phantom Black en Phantom Silver en met opslagcapaciteiten van 128GB, 256GB en 512GB. Meer geheugen nodig? Dat is geen probleem, want de Samsung Galaxy S21 kan je uitbreiden met een Micro SD kaart.

 

Xiaomi Mi 11

Xiaomi is ooit begonnen op de Indiase markt, maar de fabrikant wint terrein in Europa. Te danken aan kwalitatief uitstekende smartphones die in de basis goedkoper zijn dan de welbekende iPhones en Galaxy S-telefoons. Het meest opvallende aan de Mi 11 van Xiaomi is dat de telefoon nog geen 8mm dik is en daarmee dus erg compact en licht in gewicht is. Terwijl de beeld- en geluidskwaliteit niet onderdoet voor de modellen die we eerder hebben besproken. Het AMOLED DotDisplay produceert een haarscherp beeld met volle kleuren terwijl de krachtige QualComm® Snapdragon888™ processor de snelste Android-chip is, die je momenteel kunt aanschaffen. En met de driedubbele camera maak je haarscherpe foto’s, video’s en selfies.

De Xiaomi Mi 11 is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en blauw en met opslagcapaciteiten 128Gb en 256GB. Daarnaast is het vlaggenschip van de fabrikant compatible met het supersnelle 5G netwerk.

 

Veelgestelde vragen

Kan ik van een iPhone overstappen op een Samsung telefoon?

Dat kan! Je bent helemaal vrij in het kiezen van het merk dat bij je past. Let er wel op dat Samsung telefoons op een ander systeem draaien en dat het overzetten van gegevens niet onmogelijk, maar wel lastiger is.

Zijn nieuwe smartphones compatibel met 5G?

Ja! Nieuwe smartphone worden standaard uitgerust met 5G. Zodat je van het nieuwste netwerk gebruik kunt maken. Heb je nog geen provider die 5G aanbiedt? Dan kun je met deze telefoons ook verbinding maken met het 4G-netwerk.

Wat is eSim?

De techniek eSIM is relatief nieuw en aanwezig in de nieuwste telefoons. Met een eSIM hoef je geen fysieke SIM-kaart in de telefoon te stoppen en kun je op basis van de gegevens van je provider jouw abonnement aan het toestel toevoegen. De gegevens van de eSIM kaart zijn doorgaans gratis aan te vragen bij de provider. Een groot pluspunt is dat je meerdere nummers aan het toestel kunt toevoegen.

Welke telefoon maakt de beste foto’s?

Veel gebruikers zeggen dat Samsung in vergelijking met de iPhone van Apple de beste foto’s maakt. Als foto’s maken dus belangrijk voor je is, is het advies om voor een Samsung toestel te kiezen.

 

De wereld in je binnenzak

Met een smartphone heb je de wereld in je binnenzak. Of je nu sociale contacten wilt onderhouden, een website wilt bezoeken, je social media wilt updaten of het weer wilt checken. Een smartphone is enorm veelzijdig en haast onmisbaar. Je hebt nu een goed beeld bij wat een smartphone is en wat een smartphone allemaal kan. We hebben ook een aantal topmodellen van de populairste merken besproken en op een later moment zullen we met aanvullende artikelen meer vertellen over de verschillende modellen. Heb je tot die tijd vragen over smartphones of wil je gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten