De beste versterkers voor je home cinema set

Zwarte receiver

Een receiver (ook wel een versterker genoemd) is de basis van je hifi-installatie of home cinema set. Zonder een versterker heb je geen mogelijkheid om geluidsbronnen via de luidsprekers ten gehore te brengen. Nog altijd is het aanbod in receivers gigantisch. Te danken aan de uiteenlopende merken, die nog steeds receivers produceren, maar ook aan de talrijke mogelijkheden. In dit artikel leggen we uit wat een receiver is, wat een receiver kan, welke soorten receivers er zijn en welke receivers de beste koop zijn.

 

Wat is een receiver/versterker?

Een receiver of een versterker is de basis van de hifi-installatie of de home cinema set. Externe apparaten, zoals een televisie, Blu-ray Disc-speler en platenspeler sluit je aan op een versterker. Die de audio van één van deze apparaten verwerkt en doorstuurt naar de luidsprekers. Die je eveneens op een receiver/versterker aansluit. Er zit een klein verschil in een receiver en een versterker en dat is te danken aan de historie van het audiocomponent. Vroeger werden er versterkers gemaakt, die alleen het geluid van een extern component, zoals een tuner of een cd-speler kon verwerken en waar je luidsprekers op kon aansluiten. Bij een receiver was een externe tuner voor de FM-radio niet nodig, omdat deze in het product was verwerkt. Tegenwoordig bevatten de receivers/versterkers standaard een ingebouwde tuner. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

 

Verschillende soorten receivers

Tot op de dag vandaag zijn er verschillende soorten receivers en het is natuurlijk afhankelijk van waar je de receiver voor gaat gebruiken om te bepalen welke soort je kan kopen. Zo zijn er simpele receivers voor stereogeluid, receivers die Dolby Digital, Dolby Atmos en DTS ondersteunen voor een surroundgeluid en receivers die meerdere zones bevatten zodat je een secundaire set luidsprekers kan aansluiten. Daarnaast zijn er ook AV-receivers, die naast het verwerken van audio ook beeld kunnen verwerken. Uiteraard leggen we hieronder de verschillen uit.

 

De stereo receiver

Op een stereo receiver kan je een set van twee luidsprekers aansluiten voor stereogeluid. In de regel zijn het liefhebbers van muziek, die voor een stereo receiver kiezen. Deze receivers zijn er in simpele vormen, maar er zijn ook modellen die de mogelijkheid bieden om meerdere sets luidsprekers aan te sluiten. Handig in een situatie als je zowel in de woonkamer als in de slaapkamer of elders in het huis naar muziek wilt luisteren. Op deze receivers zijn de luidsprekeraansluitingen op de achterkant verdeeld in zones en selecteer je via de afstandsbediening of met de knoppen op de receiver in welke zone je het geluid wilt afspelen.

Receiver versterker

Surround receivers

Bij surround receivers draait het om meer dan alleen stereogeluid, want deze receivers worden vaak gebruikt om een bioscoopgeluid te creëren. In tegenstelling tot een stereo receiver kan je meerdere luidsprekers aansluiten. Die niet in zones zijn verdeeld, maar onderdeel uitmaken van de surround opstelling. Binnen surround receivers zijn er nog verschillende mogelijkheden, want er zijn tegenwoordig verschillende audioformaten. De bekendste zijn Dolby Digital 5.1, Dolby Atmos en DTS-HD Master Audio. Dolby Atmos en DTS-HD Master Audio ondersteunen zelfs 8 speakers terwijl een Dolby Digital 5.1 maximaal 6 speakers ondersteunt. Hieronder gaan we daar dieper op in.

 

De verschillende audioformaten

Audioformaten, zoals Dolby Digital 5.1 en Dolby Atmos vind je terug op bijvoorbeeld Dvd’s, Blu-ray Discs en videogames. Terwijl digitale ontvangers van televisieproviders, zoals KPN en Ziggo, ook in Dolby Digital 2.0 uitzenden. Al die cijfers kunnen best verwarrend zijn, maar de cijfers staan voor het aantal speakers, die het audioformaat ondersteunt. Bij Dolby Digital 2.0 kan je maximaal twee luidsprekers aansluiten en dit is in de basis stereo geluid zonder de ondersteuning van een subwoofer. Bij een audioformaat dat 5.1 ondersteunt kan je maximaal zes luidsprekers aansturen. Twee frontspeakers, een centerspeaker voor spraak, twee surround speakers en een subwoofer. Bij een high-end audioformaat, zoals Dolby Atmos, kan je in totaal acht luidsprekers aansturen. Twee frontspeakers, een centerspeaker, vier surround speakers en een subwoofer.

 

Wat gebeurt er als de bron Dolby Atmos is, maar de receiver dat niet ondersteunt?

Een veelgestelde vraag, want het lijkt er op dat je bijvoorbeeld een Blu-ray Disc met een Dolby Atmos geluidsspoor niet zou kunnen afspelen op een receiver, die Dolby Atmos niet ondersteunt. Maar wees gerust. Wanneer de receiver Dolby Atmos niet ondersteunt, zet hij het signaal om naar een formaat dat het product wel ondersteunt. Met als logisch gevolg dat slechts zes speakers van de acht speakers die je hebt hangen geluid produceren. Tenzij je een handmatige instelling toepast zodat alle speakers te horen zijn. Met als nadeel dat je het surround geluid zodanig aanpast dat het niet meer echt surround is.

 

Het verschil tussen Dolby en DTS

Dolby en DTS zijn twee verschillende audioformaten, die in de basis hetzelfde doen. Het zijn simpelweg de systemen van twee verschillende fabrikanten. Dat neemt niet weg dat de compressie van DTS anders is dan dat bij Dolby geluidsformaten. En zelfs ook iets voller klinkt, omdat DTS ieder geluidsspoor en dus iedere speaker apart aanstuurt. Met als nadeel dat een DTS geluidsspoor meer ruimte inneemt op bijvoorbeeld een Blu-ray Disc. Daarnaast heeft Dolby met de nieuwste geluidsformaten, zoals Dolby Atmos, ook een high-end geluidsformaat ontwikkeld dat zeker niet onderdoet voor DTS-HD Master Audio.

 

De AV-receiver

AV staat voor Audio Visual. Met andere woorden, een AV-receiver kan zowel geluid als beeld verwerken. Op deze versterkers zitten doorgaans meerdere HDMI-aansluitingen voor zowel de input als de output. Een AV-receiver is handig als je de externe apparaten, zoals een Blu-ray Disc-speler, via de AV-receiver op de televisie wilt aansluiten. Dat werkt als volgt. De Blu-ray Disc-speler sluit je met een HDMI-kabel aan op de input HDMI-poort van de AV-receiver en de AV-receiver sluit je met een HDMi-kabel aan op de televisie. De voordelen zijn dat je meerdere apparaten op de televisie kan aansluiten zonder dat je alle poorten van de tv bezet en dat het geluid van de externe apparaten altijd over de versterker en dus de luidsprekers loopt. Let wel op dat een AV-receiver het juiste beeldformaat ondersteunt, want een AV-receiver die enkel HD en Full HD ondersteunt, kan bijvoorbeeld geen 4K signaal doorsturen. Dan wordt het beeld automatisch aangepast naar de maximale kwaliteit dat de receiver aankan.

Receiver aansluiten

Handige functies van receivers

Receivers kunnen meer dan geluid van een externe bron doorsturen naar de luidsprekers of het beeld van een Blu-ray Disc speler of een console doorsturen naar de televisie. In de basis gebruik je een versterker ook voor het luisteren naar muziek. Tegenwoordig wordt muziek veelal via een applicatie, zoals Spotify afgespeeld. Er zijn dan ook receivers die je met het Internet kan verbinden (via een Ethernet kabel of Wi-Fi) en Spotify Connect ondersteunen. Heeft een receiver geen Spotify Connect, maar wel Bluetooth? Dan kan je een smartphone, tablet of laptop via Bluetooth verbinden met de receiver en alsnog je favoriete playlist afspelen. Houdt er dan wel rekening mee dat de afstand tussen de telefoon of de tablet en de receiver niet meer dan dertig meter mag zijn. Na dertig meter verliest Bluetooth namelijk de connectie.

Er zijn ook receivers die DLNA ondersteunen. DLNA staat voor Digital Living Network Alliance en dat houdt in dat de receiver een onderdeel uitmaakt van je netwerk. Apparaten, die DLNA ondersteunen kunnen draadloos met elkaar praten en dat is handig als je bijvoorbeeld vanaf een mediaserver, desktop of een laptop muziek wilt afspelen. Zonder dat je deze apparaten met een audiokabel moet verbinden met de receiver. Overigens is DLNA niet alleen de standaard om audiobestanden te delen, want met DLNA kan je ook video’s en foto’s draadloos delen met andere apparaten. Natuurlijk afhankelijk van of het ontvangende apparaat video’s en foto’s kan afspelen en ook DLNA ondersteunt.

 

Welke receiver past bij jou?

Om te kunnen bepalen welke receiver het beste bij je past hebben we een handige tabel gemaakt. Zodat je in ieder geval weet in welke hoek je het kan zoeken.

Stereo receiverStereo GeluidGeen surroundGeschikt voor muziekliefhebbers, die naar cd’s, platen en de radio luisteren.
Surround receiverStereo GeluidSurround geluidGeschikt voor filmliefhebbers en mensen die het geluid van de televisie over de speakers willen laten lopen.
AV-receiverStereo GeluidSurround geluidGeschikt voor filmliefhebbers en mensen die externe apparaten via de versterker op de televisie willen aansluiten.

Kan elke speaker op een receiver worden aangesloten?

In de regel hebben de receivers genoeg capaciteit om elke speaker aan te sturen. Alleen industriële luidsprekers hebben vaak zwaardere receivers nodig, maar wij denken niet dat de gemiddelde consument het geluidsniveau van de Ziggo Dome of Ahoy wil nabootsen. Binnenkort plaatsen we ook een uitgebreid artikel over welke luidsprekers nu de beste keuze zijn, want ook het aanbod in speakers is gigantisch. We geven alvast wel de tip om in ieder geval niet te beknibbelen op de prijs van de aansluitkabels. Goede luidsprekerkabels zijn in de regel iets duurder, maar daar heb je ook profijt van. Deze kabels zijn beter afgeschermd en dus minder gevoelig voor storing en behouden de kwaliteit naarmate de tijd verstrijkt.

 

Hoe sluit ik externe apparaten aan op een receiver?

In het verleden sloot je audiocomponenten of externe apparaten aan met de zogenaamde tulp kabel. Je weet wel, een snoertje met een rode en een witte plug. Maar met de komst van het digitale tijdperk is het gebruik van de analoge kabel niet meer gewenst. Maar niet alle receivers hebben een HDMI-aansluiting. Met uitzondering van AV receivers. Toch kan je externe apparaten digitaal aansluiten. Met bijvoorbeeld de digitale COAX-kabel of een optische kabel. De digitale COAX kabel stuurt het signaal digitaal door van een extern apparaat naar een receiver. Een digitale COAX-kabel lijkt op een tulp kabel qua plug, maar de overdracht van het signaal verschilt. Bij een optische kabel wordt er een kabel gebruikt die simpel uitgelegd het digitale signaal van apparaat één naar apparaat twee met een lichtsignaal doorstuurt. Ook hier geldt dat het beknibbelen op een aansluitkabel problemen kan geven. Het kan effect hebben op de geluidskwaliteit of zelfs ervoor zorgen dat de set niet werkt. Bij goedkopere kabels treden immers sneller kabelbreuken op.

 

De beste stereo receiver

De beste stereo receiver, die momenteel verkrijgbaar is, is de Yamaha R-N303D. Een mooie en betaalbare receiver met een ingebouwde tuner voor FM-radio terwijl de receiver ook DAB, DAB+ en internetradio ondersteunt. De versterker is door middel van een Ethernet kabel aan te sluiten op het Internet of je kan het product draadloos verbinden via Wi-Fi. De versterker heeft eveneens Bluetooth aan boord, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van AirPlay en Spotify Connect. Daarnaast ondersteunt de receiver DLNA. De nadelen van deze receiver zijn dat de luidsprekers niet in zones zijn in in te delen, de LED lampjes op de voorkant niet uit te schakelen zijn en dat de versterker geen beeld verwerkt. Dat maakt de Yamaha R-N303D een versterker die echt gemaakt is voor de muziekliefhebber.

 

De beste surround receiver

De Denon AVR-X1600H is een zeer complete surround receiver, die niet alleen een surround opstelling van negen luidsprekers, maar ook Dolby Atmos ondersteunt. Dat houdt in dat je op deze versterker twee frontspeakers, een centerspeaker, vier surround speakers en twee subwoofers kan aansluiten. De Pathé Unlimited-kaart kan je in de prullenmand gooien als je deze receiver in huis haalt. Uiteraard worden ook andere geluidsformaten, zoals DTS-HD Master Audio en Dolby Digital 5.1 ondersteunt. Daarnaast ondersteunt de versterker AirPlay en Spotify Connect en kan je de versterker eenvoudig via Wi-Fi aansluiten op het Internet. Natuurlijk is het ook mogelijk om je smartphone of tablet te verbinden via Bluetooth. Het grootste voordeel van de Denon AVR-X1600H is dat het ook een AV-receiver is. Je kan tot maar liefst zes externe apparaten via HDMI aansluiten en de versterker ondersteunt een beeldkwaliteit tot 4K 60Hz. Dat maakt de Denon AVR-X1600H een perfecte receiver voor zowel muziek- als filmliefhebbers.

 

De beste AV-receiver

Ondanks dat de Denon AVR-1600H een AV-receiver is, is het niet de beste AV-receiver. Hoewel, je op het gebied van geluidskwaliteit echt niets te klagen hebt als je voor dit product kiest. Maar de Denon AVR-660 is een krachtige 5.1 receiver. In functies zijn de AVR-X1600H en de AVR-X2700H gelijkwaardig. Hoewel, deze AV-receiver nog wel een paar mooie extra’s heeft. Zoals een spraakbesturing die afgestemd is op de modernste spraakassistenten, zoals Google. En de receiver ondersteunt ook DAB, DAB+ en Internetradio. Daarnaast heeft deze receiver ook een extra HDMI output poort. Dat is handig als je een tweede televisie op de receiver wilt aansluiten. De mooiste functie is het zogenaamde Audyssey MultEQ XT-meetsysteem voor de ruimteakoestiek. Met behulp van een meegeleverde microfoon wordt de output van iedere speaker geanalyseerd en heb je de mogelijkheid om de output per speaker te optimaliseren. Dat is vooral handig als je de speakers binnen de surround opstelling niet in het perfecte visuele vierkantje kan plaatsen.

Receiver knoppen

Receiver of soundbar?

Soundbars zijn enorm populair en worden tegenwoordig meer verkocht dan een receiver met bijhorende luidsprekers. Het voordeel van een soundbar is dat deze producten compact zijn en toch nog een goed geluid produceren. Maar een geluid, zoals je dat in een bioscoop ervaart bereik je nooit met het plaatsen van een soundbar. Dan heb je toch echt een surround of een AV-receiver nodig. Ook muziekliefhebbers prefereren een receiver boven een soundbar. Omdat een receiver meer power heeft en er een keuze is in welke luidsprekers je op de versterker aansluit. Bij een soundbar moet je het doen met de luidsprekers die erin zitten. Het is dus goed om een overweging te maken of je voor kwaliteit of voor het gemak gaat. Wil je meer weten over soundbars en welke soundbars de beste koop zijn? Lees dan ons artikel over de beste soundbars.

 

Turn up the volume!

Je hebt nu een goed beeld bij wat een receiver is, welke soorten receivers er zijn en welke receivers de beste keuze zijn. Heb je vragen over receivers of wil je gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter en de productspecialist helpt je graag op weg. We vinden het ook leuk om reacties te lezen van onze bezoekers die hun ervaringen met een onlangs aangeschafte versterker willen delen.

Stuur dit artikel door:

10 reacties

  1. Goedendag , nadat de bose lifestyle 20 na 17 jr defect is mbt de cd wisselaar (gaat niet meer open) zit ik nu te dubben wat te doen. complete Home cinema set/ losse soundbar /subwoofer/speakers of een AV receiver met speakers/toebehoren.
    Punt is dat de huidige bose speakers (5x) en subwoofer niet defect zijn en zonde om ze weg te doen, aan de andere kant : de lifestyle 20 heeft aan analoge FN radio via kabel aansluiting en alle providers (ziggo, KPN etc) hebben dit signaal eruit gegooid. Op zich geen ramp mits de cd wisselaar nog werkt. Daarna externe apparaten w.o. een DVD speler en een kastje van de provider. Enfin bedoeling is dat het (nieuwe ) apparaat aangesloten kan worden met een DVD en of CD speler naast de draadloze mogelijkheden via apps als spotify/deezer etc. De vraag is wat handig en verstandig is qua geluid voor muziek en surround sound mbt de TV ook met het oog voor de toekomst

    1. Hi Ben,

      Ik snap je dilemma. En ik heb eventueel 3 adviezen voor je;

      1) Wellicht is het mechanische probleem eenvoudig op te lossen door een reparateur. Als een lade niet meer open wilt heeft dat vaak te maken met een veertje, tandwieltje of een stukje plastic dat na verloop van tijd niet meer werkt. Dat is een simpele en in de basis vrij goedkope reparatie.

      2) Als je de set toch wilt vervangen en bepaalde onderdelen van de Lifestyle 20 wilt blijven gebruiken, is de keuze voor losse componenten wel de meest kostbare oplossing. Echter, kan je vaak met losse componenten blijven uitbreiden en/of upgraden zodat de kosten overall over meerdere jaren verspreidt kunnen worden. Je hebt ook meer keuze in wat je wel of niet aan elkaar koppelt. Echter ben je dan ook iets meer tijd kwijt aan het onderzoeken van welke componenten je wilt hebben en welke het beste bij elkaar passen.

      3) Een volledige nieuwe all-in-one oplossing is de snelste en misschien ook wel een voordeligere oplossing, maar minder toekomstbestendig. Gezien de ontwikkelingen van de techniek verwacht ik dat je wellicht over 5 tot 7 jaar misschien weer iets nieuws nodig hebt. Tenzij je tevreden bent en niet vanaf de eerste dag de nieuwste technologie nodig hebt. Gezien het feit je al ruim 17 jaar met de Lifestyle 20 werkt (wat overigens ook een hele nette leeftijd is voor deze set), denk ik dat dit eigenlijk geen optie voor je is.

      Gebaseerd op je verhaal denk ik dat optie 1 of 2 het beste bij jou passen. Ik hoor graag als ik meer voor je kan betekenen.

      groeten,
      Paul – Productspecialist

      1. Hallo Paul, wat een snelle reactie , dank hiervoor .
        het mechanisch probleem kan inderdaad een veer oid zijn aangezien je de motor continue hoort brommen alsof ze open wil maar iets blokkeert het. Helaas zitten er nog CD’s in dus een reparateur vinden zou welkom zijn echter de huidige electronica winkels ( BCC/EP/electroworld etc) hebben geen eigen onderhoudsdienst meer of ze zeggen dat er niets meer aan gedaan kan worden ( mijn dealer waar ik meerdere goederen hebt gekocht afgelopen jaren) Indien ze niet hersteld kan worden , cd wisselaar, moet ik wel vervangen. Het is niet zo dat er dan onderdelen van de lifestyle 20 nog gebruikt worden. Vraag me alleen af of de speakers nog gebruikt kunnen worden op een ander apparaat maar dat zal wel niet gezien de aansluitingen. Gezien het verhaal lijkt het erop dat een AV receiver (Denon) met alle aansluit mogelijkheden beter uit de verf komt qua kwaliteiten , (neem aan dat er een DAB+ radio inzit.) t.o.v. een soundbar met subwoofer en eventueel 2 extra speakers . Alles in 1 kan een nadeel zijn zoals ik nu ervaar hoewel 17 jr oud toch genoten en het gemak hiervan.

        1. Hi Ben,

          Klopt! De Lifestyle 20 heeft speciale connectoren die niet op andere apparaten dan die van Bose zijn aan te sluiten. Dat is op zich heel jammer. Een AV-receiver van Denon is inderdaad wel een mooie stap om te zetten. De AVR-X2700H is een mooi exemplaar hoewel, hier geen DAB+ op zit. Maar wel internetradio dat stiekem ook iets beter is.

  2. Hallo Paul,

    Misschien weet jij vanuit jouw expertise zo wel een antwoord, maar ik kom er online niet uit. Wat ik zoek is een versterker van minimaal 2x100W RMS met internetradio (LAN) en aansluitmogelijkheden voor externe geluidsbronnen en usb. Maar zonder wifi, zonder bluetooth en zonder DAB+. Wij doen voorzichtig met hoogfrequente straling, vandaar.

    Weet jij iets of waar ik kan zoeken?

    Dank alvast!

    1. Hi Ron,

      Ik ben flink aan het speuren geweest, maar dit wordt wel een uitdaging. Sowieso heb je voor 2x 1000 RMS wel wat power nodig en dan kom je al snel een beetje in de regio van een externe receiver met losstaande speakers. De meeste compacte internetradio’s hebben de capaciteit die je zoekt niet. Een ander nadeel is dat vrijwel ieder product met internetradio ook Bluetooth, Wi-Fi en DAB+ heeft. Nu zijn er wel systemen zonder DAB+, maar Bluetooth en Wi-Fi zijn vrijwel altijd aanwezig. Naast een LAN-poort die je graag wilt gebruiken. Wanneer je Wi-Fi en Bluetooth uitschakelt heb je natuurlijk ook geen tot minimaal last van de straling, maar ik begrijp je volkomen als je hierbij uit de buurt wilt blijven.

      Kort samengevat, ik moet nog even verder zoeken, maar je zou intussen ook eens een expert van bijvoorbeeld Hifi Klubben kunnen inschakelen. Zij weten misschien ook nog wel raad met deze zoektocht. En wellicht leest er nu iemand mee die een gouden tip heeft. Ik ga in ieder geval door met de zoektocht en ik kom in de lucht als ik iets moois heb gevonden.

  3. Beste,

    Ik heb 2 boxen van teufel waarop ik een av receiver zoek. Ik had hiervoor de onkyo tx-nr717 met het bekende hdmi probleem. Nu dus op zoek naar een goeie. Deze moet wel 7.2 zijn aangezien ik misschien nog ooit wil veranderen.

    Mvg

  4. Paul,

    Vraag over een avr receiver met een goede stereo weergave.

    Ik heb momenteel twee ruimten waar ik muziek kan luisteren.
    De woonkamer, dat staat een Bluesound PowerN330 met B&W 706S2.
    En een tv kamer met een Yamaha RX-A1080, Monitor Audio bronze 200 front, MA bronze 50 surround, sub SVS 1000, B&W HTM6. Nu ga ik verhuizen naar een kleinere woning dus wil ik in de woonkamer TV en 4K films (in surround 5.1) kijken als muziek op een redelijke kwaliteit kunnen luisteren.
    Omdat Ik zeer tevreden ben over mijn B&W 706S2 worden dat mijn frontspeakers. Maar naar welke AVR receivers zou ik moeten kijken en luisteren die icm mijn B&W een stereo luisterkwaliteit geven die in de buurt komt of vergelijkbaar is de Bluesound N330.
    Dank je voor je reactie.

    1. Hi Wim,

      De Pioneer VSX935 zou een goed alternatief kunnen zijn als AV-receiver, maar ik zou niet heel snel afscheid nemen van de Bluesound. Tenzij het beeld en geluid via de versterker doorgeven echt cruciaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten