De beste projectieschermen van 2021


Projectiescherm

Eerder schreven wij een artikel over de beste beamers voor thuisgebruik en in dit artikel hebben wij meer verteld over wat je allemaal nodig hebt om een thuisbioscoop te creëren. Een cruciaal onderdeel is het projectiescherm. Dat nodig is als je de beste kwaliteit met een beamer wilt projecteren op een wit oppervlakte. In dit artikel vertellen we meer over de functies van een projectiescherm en welke projectieschermen de beste keuze zijn.

Wat is een projectiescherm?

Misschien trappen we nu een open deur in, maar een projectiescherm is een scherm (ook wel een doek genoemd) waar je met een beamer beeld op projecteert. De professionele en gigantische schermen in een bioscoop worden ook wel eens het witte doek of het zilveren scherm genoemd. Of een projectiescherm en daar aanhangende extra kosten wel echt noodzakelijk zijn als je met een beamer wilt werken is een doorlopende discussie. Want velen consumenten denken dat een strakke witte muur ook voldoende is om te genieten van een mooi beeld terwijl het in hen ogen ook een kostenbesparing is.

 

Projectiescherm vs. De witte muur

Wanneer je veel tijd hebt geïnvesteerd in het witten van je muren, is het aantrekkelijk om één van deze muren te gebruiken als een projectiescherm. Echter is een muur nooit honderd procent egaal. En dat kan voor problemen zorgen tijdens het projecteren van het beeld. Kleine imperfecties, deukjes en pitjes komen al snel naar voren wanneer je de muur als een projectiescherm gebruikt. Een probleem dat bij een projectiescherm, dat immers speciaal is gemaakt voor projectie, niet voorkomt. Wij adviseren dan ook altijd om het idee om de strakke witte muur als projectiescherm te gebruiken te laten varen en een extra investering te doen voor een goed scherm.

 

Verschillende soorten projectieschermen

Ondanks dat het assortiment in projectieschermen niet gigantisch is, zijn er toch significante verschillen onder de beschikbare modellen. Daarnaast lopen de prijzen nogal uiteen. Er zijn verschillende typen projectieschermen, die we verder toelichten. Zo zijn er elektrische, handbediende en mobiele projectieschermen terwijl er ook vaste spanschermen zijn. Een elektrisch projectiescherm is een scherm dat automatisch uitrolt. In tegenstelling tot een handbediend projectiescherm, dat je met de hand moet uitrollen. Bij een elektrisch projectiescherm kan je met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening het scherm laten uitrollen. Een aantal elektrische projectieschermen hebben ook een functie aan boord waarmee het scherm automatisch uitrolt wanneer je de beamer inschakelt. Dit wordt ook wel een scherm met een trigger-functie genoemd.

Mobiele projectieschermen zijn schermen die je kan inklappen en kan meenemen. Dat is vooral handig in combinatie met een mobiele beamer en wanneer je op verschillende locaties beeld wilt projecteren. Vaste spanschermen zijn projectieschermen, die je niet kan inrollen en kan meenemen. Vaste spanschermen hebben een groot voordeel, want deze schermen staan in de regel het strakst van de eerdergenoemde soorten schermen. De kans op bobbels in het beeld is dus bij een vast spanscherm nihil.

 

Het plaatsen en bevestigen van een projectiescherm

De verschillende soorten projectieschermen kan je ook op diverse manieren plaatsen en bevestigen. Zo zijn er projectieschermen die je aan de muur of aan het plafond kan monteren terwijl je ook kan kiezen voor schermen, die je moet inbouwen. Veel gebruikers die een echte thuisbioscoop bouwen kiezen hier vaak voor, omdat het scherm dan echt een onderdeel uitmaakt van de muur. Waarmee het effect wordt gecreëerd dat je ook echt in een minibioscoop zit. Als laatste zijn er ook projectieschermen, die je kan neerzetten. Deze schermen worden in de regel compleet geleverd met een statief.

Beamer en projectiescherm

Montagematerialen

Wanneer je een scherm op de muur of aan het plafond moet bevestigen, heb je wel de juiste montagematerialen nodig om dat zorgvuldig te kunnen doen. Wees gerust, want een projectiescherm wordt doorgaans altijd met de juiste montagematerialen geleverd. Zodat je direct aan de slag kan gaan wanneer je een projectiescherm ophaalt of krijgt geleverd. Zelfs bij een scherm dat je neerzet wordt in de regel een statief bijgeleverd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er bijkomstige kosten zijn om je scherm op te hangen of neer te zetten.

 

Is de kleur van het doek nog van belang?

Er zijn ook verschillende kleuren doeken verkrijgbaar. Grijs-zilveren en zwarte schermen zijn het minst gevoelig voor reflectie, maar in een donkere ruimte komen witte schermen het beste tot hun recht. Omdat een wit scherm voor haarscherp beeld en het beste contrast zorgt. In de basis zijn projectieschermen altijd wit. Uitzonderingen daargelaten. Wanneer je wilt projecteren in een verlichte ruimte, maar geen last van reflectie wilt, is de zoektocht naar een grijs of zwart projectiescherm zeker de moeite waard.

 

Let op de beeldverhoudingen

Ongeveer twintig jaar geleden stond de consument voor een dilemma, want breedbeeldtelevisies kwamen in opmars en steeds meer programma’s werden in breedbeeld uitgezonden. Terwijl het aanbod in vierkante beeldbuizen verreweg het grootst was. Vierkante beeldbuizen werden aangeduid met de beeldverhouding 4:3 terwijl breedbeeld wordt aangeduid met 16:9. Tegenwoordig is de beeldverhouding 16:9 de standaard en zijn er nagenoeg geen 4:3 televisies meer beschikbaar. Maar dat is bij projectieschermen anders! Let dus goed op dat het projectiescherm dat je wilt kopen een beeldverhouding van 16:9 heeft. Tenzij je beamer enkel 4:3 ondersteunt en je ook gericht op zoek bent naar een vierkant scherm. In de zakelijke markt komt het voor dat men nog veelvuldig gebruikmaakt van een 4:3 projectiescherm. Maar voor films en series kijken is 16:9 juist het formaat dat je wilt hebben.

 

Projectieoppervlakte afstemmen op je beamer

De beamer, die je hebt gekocht heeft een bepaalde projectieoppervlakte en het scherm moet hierop afgestemd zijn. Anders heb je kans dat het scherm niet wordt gevuld of dat het beeld juist gedeeltelijk naast het projectiescherm wordt geprojecteerd. Nu kan je hiermee spelen als de beamer een zoomfunctie heeft, maar het is toch beter om een scherm uit te kiezen die qua projectieoppervlakte is afgestemd op de beamer. En dan is het belangrijk dat de oppervlakte zowel horizontaal als verticaal overeenkomen met de projectieoppervlakte van de beamer.

 

Keuze in schermdiagonaal

Evenals bij de aanschaf van een LED-televisie, heb je bij het kopen van een projectiescherm ook de keuze in de grootte van het scherm. In de regel beginnen projectieschermen met een beelddiagonaal van 100 inch. Dat gelijkstaat aan 254 centimeter. Dat is toch een aardig scherm. Maar er zijn ook schermen met een beelddiagonaal van 110 inch, 125 inch en zelfs 135 inch. Maar groter is niet altijd beter. Ten eerste hebben grotere projectieschermen ook een groter projectieoppervlakte en het is dus verstandig om te kijken of je beamer wel geschikt is om deze oppervlakte met haarscherp beeld te vullen. Wanneer de beamer niet dezelfde projectieoppervlakte heeft heb je kans dat het beeld niet gevuld wordt. Wellicht kan je dat oplossen door de zoomfunctie op de beamer te gebruiken, maar wees je er dan van bewust dat je flink inlevert op de beeldkwaliteit.

Thuisbioscoop

De beste projectieschermen

Nu we iets meer verteld hebben over de verschillende soorten projectieschermen en de functies, is het moment aangebroken om de beste projectieschermen op een rijtje te zetten. Om jou te helpen om de juiste keuze te maken zodat je straks kan genieten van je eigen thuisbioscoop.

 

EliteScreens Electric110XH

De EliteScreens Electric 110HX is een mooi en betaalbaar projectiescherm met een beeldverhouding van 16:9 en met een projectieoppervlakte van 243,8 centimeter bij 137,2 centimeter. Het 110 inch scherm bevat een MaxWhite projectiescherm dat haarscherp beeld en hoog contrast weergeeft. Daarnaast is het een elektrisch scherm dat je met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening automatisch kan laten uitrollen. Maar het is ook mogelijk om het scherm te koppelen met de beamer en het scherm te laten uitrollen wanneer de projector wordt geactiveerd. De EliteScreens Electric110XH is zowel op de muur als op het plafond te bevestigen.

 

EliteScreens SK135XHW-E6

De EliteScreens SK135XHW-E6 is het grotere broertje van de Electric110XH en heeft een beelddiagonaal van 135 inch. Daarmee is ook de projectieoppervlakte een stuk groter. Namelijk 299 centimeter bij 168,1 centimeter. Ook de kijkhoek van dit scherm is 180 graden in plaats van de 160 graden kijkhoek, die de Electric 110XH biedt. Ook de EliteScreens SK135XHW-E6 is een elektrisch scherm dat je met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening of met de trigger-functie automatisch kan laten uitrollen. Het projectiescherm is zowel op de muur als op het plafond te bevestigen met de bijgeleverde montagematerialen.

 

EliteScreens F100NWH

Ben je op zoek naar een mobiel projectiescherm dat goed bij je mobiele beamer past? Dan is de EliteScreens F100NWH de perfecte keuze! Het is een 16:9 projectiescherm met een projectieoppervlakte van 221,4 centimeter bij 124,5 centimeter. En met een gewicht van nog geen 10 kilogram is dit 100 inch mobiele scherm eenvoudig in te klappen en mee te nemen. De EliteScreens F100NWH wordt geleverd met een stevig statief.

 

EliteScreens ER110WH1

De EliteScreens ER110WH1 is een vast spanscherm met een beeldverhouding van 16:9 en een beelddiagonaal van 110 inch. Dit scherm is de perfecte keuze als je een strak doek wilt hebben. De projectieoppervlakte is 243,5 centimeter bij 136,9 centimeter en met een CineWhite doek wordt het beeld scherp en met een vol contrast weergegeven. De EliteScreens ER110WH1 is dan ook een scherm waar filmliefhebbers het meeste van zullen genieten. Omdat het een vast spanscherm betreft is het projectiescherm alleen aan de muur te bevestigen met de bijgeleverde montagematerialen.

 

EliteScreens M106XWH

Het laatste projectiescherm dat wij adviseren is de EliteScreens M106XWH. Een handbediend scherm dat je dus handmatig moet uitrollen. Het scherm heeft een beeldverhouding van 16:9 en een projectieoppervlakte van 235 centimeter bij 132 centimeter. Een klein nadeel van het scherm met een 106 inch beelddiagonaal is dat het lastig is om het doek volledig strak te krijgen. Dat voor irritaties kan zorgen tijdens het kijken naar een film of tijdens het spelen van een videogame.

 

De juiste keuze maken

Je hebt nu een goed beeld bij wat een projectiescherm is, welke functies een projectiescherm heeft en waar je op moet letten bij de aanschaf van een projectiescherm. Lees ook ons artikel over de beste beamers voor thuisgebruik als je nog niet in het bezit bent van een projector. Heb je nog vragen over dit artikel en projectieschermen? Laat dan hieronder een reactie achter de productspecialist beantwoordt al jouw vragen.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 4.5]
Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *