De beste pocketprinters van 2023

Pocketprinter fotoprinter

We maken steeds meer foto’s. Te danken aan de smartphone waarmee je in hoge resolutie foto’s kan maken en door de opmars in de verkoop van systeem- en spiegelreflexcamera’s. De consument heeft eigenlijk altijd wel een camera op zak. Hoewel, de meeste foto’s op een geheugenkaart of in de cloud* worden bewaard, zijn er ook nog heel veel mensen die foto’s laten afdrukken. Of juist zelf foto’s uitprinten om deze in te lijsten of in een fotoalbum te plakken. Eerder schreven we al een artikel over de beste fotoprinters van 2021, maar het nadeel van deze printers is dat deze altijd op een vaste plek staan. Ze zijn immers te groot om mee te nemen. Wanneer je ook onderweg foto’s wilt printen, biedt een pocketprinter uitkomst. In dit artikel leggen we dan ook uit wat een pocketprinter is, wat ze kunnen en we bespreken natuurlijk de beste pocketprinters.

 

Wat is een cloud?

Bij het woord cloud denken veel mensen aan een wolk die in de lucht hangt en waar je bestanden naartoe kan sturen. Dat is natuurlijk een mooi idee, maar een cloud is niets meer dan een virtuele omgeving op het Internet waar je bestanden kan opslaan. Echter staat er altijd ergens in de wereld een datacenter met een server waar de foto’s en bestanden op worden opgeslagen. Wanneer je een abonnement voor een clouddienst afsluit, zoals Dropbox, reserveer je eigenlijk tegen betaling een stukje ruimte op deze servers. Die je via het Internet en met de door jou gekozen inloggegevens kan benaderen.

 

Wat is een pocketprinter?

De naam verklapt het natuurlijk al voor een groot deel. Een pocketprinter is een draagbare printer, die je overal mee naartoe kan nemen. De printers zijn zo klein dat je ze in een tasje of in je zak meeneemt. Ideaal als je onderweg bent en een gemaakte foto wilt uitprinten. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je een feestje bezoekt en met jouw smartphone een leuke foto hebt gemaakt, die je direct wilt uitprinten. Wanneer je de printer bij de hand hebt is dat een fluitje van een cent. Maar ook tijdens een familiebijeenkomst of andere speciale gelegenheden kan een handzame fotoprinter van pas komen.

 

De techniek

Iets onderweg uitprinten klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Toch is de realiteit dat pocketprinters al jaren worden verkocht. Door bekende merken, zoals Canon en HP. Maar hoe werken deze eigenlijk? In de basis zijn er twee technieken. Er zijn pocketprinters die op een cartridge werken en dan wordt de foto, die je wilt afdrukken op het papier gespoten. Dat niet heel anders werkt dan bij de welbekende printers, die we wellicht in het thuiskantoor hebben staan. Een andere techniek is dat de printer niet op inkt werkt, maar ZINK papier gebruiken. Het speciale papier bevat kleurkristallen die tijdens het printen worden verwarmd. Waardoor er kleuren ontstaan en de foto, die je wilt uitprinten zichtbaar wordt. Het ZINK papier ziet er in de regel kleurloos uit.

 

De stroomvoorziening

De grote vraag is natuurlijk hoe een pocketprinter van stroom wordt voorzien, want in theorie heb je onderweg niet altijd de beschikking over een stopcontact. De meeste pocketprinters bevatten dan ook een accu. Die je voor je vertrek kunt opladen. Zo heb je ook onderweg altijd de mogelijkheid om je printer te gebruiken. Eenmaal op een locatie met een stroomvoorziening aangekomen, kan je er nog altijd voor kiezen om een printer op het stroom aan te sluiten. In de regel doe je dat met de bijgeleverde USB verbind-/oplaadkabel. Overigens is het wel een feit dat een pocketprinter niet altijd standaard met een accu geleverd wordt. Let dus goed op of er een accu wordt bijgeleverd wanneer je een pocketprinter wilt kopen.

 

Uitprinten van foto’s

Een ander vraagstuk is hoe je foto’s kan uitprinten en eigenlijk is dat heel simpel. Een fotoprinter kan je met de bijgeleverde verbind/oplaadkabel aansluiten op bijvoorbeeld een laptop, smartphone of een tablet. En je kan ook gebruikmaken van de draadloze Bluetooth-technologie. Zo verbind je jouw apparaten waar je de foto’s mee gemaakt hebt draadloos met de pocketprinter en kan je aan de slag. Er zijn ook printers, die je via Wi-Fi kan verbinden met een apparaat en dan vindt de communicatie tussen de apparaten plaats via het draadloze netwerk.

 

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een draadloze communicatie techniek, die apparaten met deze techniek in staat stelt om op een korte afstand met elkaar te communiceren. Bluetooth werd in 1994 geïntroduceerd en heeft in de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waardoor de communicatie tussen de apparaten met Bluetooth stabieler is geworden. Echter is de beperking van Bluetooth nog altijd de maximale afstand van dertig meter. Dat in het nadeel kan zijn wanneer er een grotere afstand tussen de apparaten gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan een vaste DECT telefoon en een draadloze Bluetooth headset. Dan kan de afstand van maximaal dertig meter een flinke beperking zijn. Daarnaast is Bluetooth gevoelig voor storingen door bijvoorbeeld zendmasten, Wi-Fi routers en Access Points.

Vrouw kijkt naar foto´s uit een pocketprinter

Welke apparaten kan ik gebruiken in combinatie met een fotoprinter?

In theorie kan je ieder apparaat waarmee je foto’s maakt gebruiken in combinatie met een pocketprinter. Of dat nu een mooie spiegelreflexcamera van Nikon is, een Apple iPhone of een Samsung Galaxy Tab. Zolang je de apparaten via een USB-kabel, Bluetooth of Wi-Fi met de printer kan verbinden. Vaak hebben de fabrikanten van de pocketprinters ook een handige app gemaakt, die je gratis in de Play Store of Apple Store kan downloaden. Deze applicaties zorgen niet alleen voor een stabiele verbinding tussen het apparaat en de fotoprinter, maar je kan ook verschillende instellingen toepassen. Of juist je foto’s nog even snel bewerken voordat je ze definitief uitprint.

 

Bewerkingsmogelijkheden

Foto’s bewerken klinkt heel stoer, maar verwacht geen volwaardig photoshop programma wanneer je de gratis app download. Het bewerken van foto’s is vaak beperkt tot het instellen van het licht en het contrast. Terwijl je soms ook mogelijkheden hebt om bijvoorbeeld emoji’s en teksten aan de foto’s toe te voegen. Hoewel, je dat al vaak doet op social media. Zo kan je bijvoorbeeld je favoriete moment dat je op Facebook, Instagram en Pinterest hebt geplaatst ook direct uitprinten als je een printer bij de hand hebt.

 

Kan je ook zonder applicatie printen?

Een veelgestelde vraag is of een applicatie noodzakelijk is om foto’s vanaf een laptop, telefoon of tablet te kunnen printen en het antwoord hierop is ja en nee. Lekker vaag denk je dan, maar we leggen het uit. Het is niet altijd nodig om een applicatie te installeren, want je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van technieken, zoals de Apple Airprint en Google Cloud Print. De nadelen zijn dat je wel accounts moet aanmaken voor het gebruik van deze diensten hoewel, deze gratis zijn. En de printer moet deze diensten ook ondersteunen. Wanneer dat niet het geval is, ben je haast verplicht om de applicatie van de fabrikant van de pocketprinter te installeren.

 

In verschillende afmetingen printen

In de regel heeft een foto een formaat van 10×15 cm, maar soms wil je een foto groter uitprinten of wil je zelfs iets uitprinten op A4 papier. Dan is een pocketprinter toch een minder geschikte keuze, want om het product draagbaar te houden, zijn deze printers vaak beperkt tot het standaard fotoformaat van 10×15 cm. Een velletje A4 papier krijg je nu eenmaal niet in een apparaatje gepropt, dat niet veel groter is dan je binnenzak. Dus ergens is het logisch. Toch is het goed om hier even bij stil te staan voordat je besluit om een exemplaar te kopen. Want weet je dat je in de nabije toekomst toch grotere formaten wilt printen, is de aanschaf van een goede fotoprinter wellicht een betere optie.

 

De beste pocketprinters op een rij

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt of je voor een goede pocketprinter of een fotoprinter kiest, is het tijd om te gaan shoppen. Nu is het aanbod vele malen kleiner en dat is niet zo vreemd. Fotoprinters kunnen nu eenmaal veel meer dan een pocketprinter. Zoals het printen in verschillende formaten terwijl een fotoprinter ook vaak een scanner aan boord heeft. Dat handig is als je documenten moet inscannen. Nu zijn daar ook handige applicaties voor, die je op je smartphone kan installeren. Zoals Adobe Scan, die je zowel in de Play Store als Apple Store kan downloaden. Hoe klein het aanbod ook mag zijn in pocketprinters, we hebben de beste producten voor je op een rijtje gezet.

 

Canon CP1300

De Canon CP1300 is een zeer compacte en gebruiksvriendelijke fotoprinter. Een foto is binnen een minuut uitgeprint en de pocketprinter heeft een aantal leuke features aan boord. Zoals het toevoegen van filters en effecten en je kan de pocketprinter zelfs een collage van je leukste foto’s laten printen. Foto’s kan je direct vanaf een smartphone, tablet of laptop printen terwijl je met de handige gratis app apparaten kan verbinden, gebruikers kan toevoegen en instellingen kan toepassen. Een nadeel van deze pocketprinter is dat de accu niet heel lang meegaat en dat de aanschaf van een extra accu wordt geadviseerd.

 

Canon SELPHY SQUARE SQ10

De Canon SELPHY SQUARE SQ10 is een goed alternatief op de Canon SELPHY CP1300 hoewel, deze portable printer voor de smartphone een iets minder afdrukkwaliteit biedt en ook minder snel is in het printer van pagina’s. Daarentegen is het product wel een stuk kleiner en handzamer dan zijn grotere broer.

 

Tijd om te gaan printen

Je hebt nu een goed beeld bij wat een pocketprinter is, wat ze kunnen en welke pocketprinter de beste koop is. Heb je vragen over pocketprinters of twijfel je nog steeds of je een pocketprinter of een goede fotoprinter moet aanschaffen? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist. We vinden het ook leuk om jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte pocketprinter te lezen.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten