De top 5 beste Philips TV’s (recente modellen)

Man zit voor tv

Er zijn veel fabrikanten die Smart TV’s produceren en Philips behoort zeker tot de top vijf van fabrikanten die innoverende LED- en OLED-televisies fabriceren. Het aanbod in Philips TV’s is dan ook gigantisch en wij kunnen ons goed voorstellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet als je op zoek gaat naar een nieuwe televisie. In dit artikel helpen wij jou op weg en wij hebben de beste Philips TV’s vergeleken.

 

De beste Philips

Dit zijn op dit moment de beste Philips televisies die je kunt kopen;

 

Philips – Let’s make things better

Philips hanteert al jaren de pay-off ‘Let’s make things better’ en dat is ook zonder twijfel de bedrijfsfilosofie van de van origine Nederlandse fabrikant. Op elk gebied scoren de producten van Philips hoge cijfers. Van tevreden gebruikers tot aan de experts, die de producten uitvoerig testen en beoordelen. De televisies van Philips staan eveneens hoog aangeschreven en worden doorgaans louter positief beoordeeld. Dat niet zo vreemd is gezien het feit zij een fantastische historie hebben op het gebied van beeld en geluid.

 

Philips door de jaren heen

Philips produceert al sinds de jaren ’50 televisietoestellen en zij stonden vooraan bij de eerste experimentele televisie-uitzendingen via de kabel. Vooral in de jaren ’80 was het merk razend populair onder de gebruikers en de Philips Matchline kleurentelevisie bood een ongeëvenaarde kijkervaring. In de jaren die daarop volgden gingen de ontwikkelingen vrolijk door en Philips was dan ook één van de eerste fabrikanten die de Plasma TV uitbracht.

Een plat scherm aan de muur dat de manier van televisiekijken voor altijd zou veranderen. Ook in de opvolgende technieken, zoals de LCD-TV, LED-TV en de OLED-TV is Philips een vooraanstaand merk. Hoewel, de productie van Philips TV’s tegenwoordig in handen is van de firma TP Vision.

 

LED- en OLED-schermen

Het mag geen verrassing zijn dat TP Vision zich tegenwoordig focust op de productie van LED- en OLED-schermen. Met of zonder Ambilight, waar we later iets meer over vertellen. Er is een significant verschil tussen een LED- en een OLED-TV te omschrijven. Het zijn allebei LED televisies, maar bij een OLED-TV wordt ieder LED-lampje apart aangestuurd en dat zorgt voor een veel gedetailleerder en scherper beeld. Daarnaast bieden OLED-schermen ook een hoger contrast en is het zwartniveau veel dieper dan bij een LED-scherm. Bij een LED-scherm kunnen ook storende factoren ontstaan, zoals cloud vorming.

 

Cloud vorming verleden tijd met een OLED-TV

Cloud vorming ontstaat in een scherm waarbij delen van het paneel worden opgelicht om beeld weer te geven. Zo zie je bij zwarte gedeeltes op het scherm een gekleurde of witte gloed ontstaan als er een personage of object in beeld verschijnt. De LED’s gloeien op om de persoon of het object weer te geven, maar door het oplichten van een matrix worden er meer LED-lampjes geactiveerd dan nodig is. De gloed noemen ze dus ook wel cloud vorming. Omdat bij een OLED-TV ieder lampje apart wordt aangestuurd, heb je geen last meer van cloud vorming.

Philips tv

Full HD of 4K televisie kopen?

Natuurlijk heb je naast de keuze tussen een LED- of een OLED-TV ook de keuze of je voor een Full HD of 4K televisie kiest. Het grote verschil is dat een Full HD TV een maximale resolutie van 1920×1080 heeft terwijl een 4K scherm een beeldresolutie van 3840×2160 heeft. Dat is tot 4 keer zoveel pixels en dat zorgt voor een scherpere beeld en een hoger contrast. Er komt steeds meer bronmateriaal in 4K beschikbaar.

Zoals Interactieve TV via de provider, films en series op Netflix, Amazon Prime en Ultra HD 4K Blu-ray Discs en ook de nieuwste games voor spelcomputers, zoals de Sony PlayStation 5 en Xbox Series X ondersteunen een 4K beeldkwaliteit. De keuze om een 4K scherm te kopen is dus een logische keuze, want dan ben je sowieso voorbereidt op de toekomst.

 

Verschillende beeldformaten Philips TV’s

Uiteraard fabriceert TP Vision Philips TV’s met verschillende beeldformaten. Van 24 inch tot en met 85 inch. De meest gekozen schermformaten op dit moment zijn 55 inch en 65 inch. Dat gelijkstaat aan een beelddiagonaal van 147 centimeter of 165 centimeter. Welk beeldformaat het beste bij je past is afhankelijk van de afstand tussen de zitplek en de TV. Je kunt de onderstaande tabel gebruiken om te bepalen welk beeldformaat het beste bij jou past.

KijkafstandGeschikt beeldformaat
Tot 2 meter32” – 43”
2,5 tot 3 meter40” – 55”
3,5 tot 4 meter48” – 65”
4 meter of meer55” of groter

 

Beeldverversingssnelheid 100Hz of hoger

De waarde van de beeldverversingssnelheid van een TV is cruciaal en wij adviseren altijd om een scherm met 100Hz of hoger te kopen. De beeldverversingssnelheid van een TV wordt vaak uitgedrukt wordt met de waardes 50Hz, 60Hz en 100Hz of hoger. Hoe hoger deze waarde des te beter de beeldverversingssnelheid is. Een hogere Hz-waarde voorkomt ghosting en trails. Bij ghosting en trails heb je als nadeel dat je bijvoorbeeld bij een actiefilm of een game de personages meerdere keren door het beeld ziet rennen.

Dat is natuurlijk enorm irritant. Een scherm met 60Hz is in principe al voldoende om ghosting en trailers tegen te gaan, maar wij adviseren te allen tijde een scherm met 100Hz. Zeker bij televisies met een groter schermformaat.

 

Aantal HDMI-poorten op een Philips TV

Een andere zaak waar je op moet letten als je een nieuwe Philips TV koopt, is hoeveel HDMI-poorten het scherm heeft. Gebruikers hebben steeds meer randapparaten, die ze op een scherm willen aansluiten. Denk dan aan de mediabox van de provider, een Blu-ray Disc-speler, Chromecast en spelcomputer. Bepaal voor jezelf welke apparaten je wilt aansluiten en hoeveel HDMI-poorten je nodig hebt. Nu hebben de meeste televisies voldoende aansluitingen om alle apparaten te kunnen verbinden, maar een dubbele controle kan geen kwaad.

 

Een goede HDMI-kabel

Voor het aansluiten van de randapparatuur heb je in de basis een goede HDMI-kabel nodig en in ons artikel over HDMI-kabels vind je uitgebreid advies over welke HDMI-kabel de beste keuze is.

 

Beter geluid met een soundbar of home cinema set

Het geluid van een LED- of OLED-televisie is niet geweldig en dat heeft vooral te maken met het feit dat de TV’s zo plat zijn dat er geen ruimte meer is om kwalitatief goede speakers in te bouwen. Een goede soundbar of home cinema set aansluiten is dan de beste keuze om het geluid van de TV te verbeteren. Home Cinema Sets zijn de beste keuze als je echt een thuisbioscoop wilt creëren. In ons artikel de beste soundbars vind je meer informatie en uitgebreid advies over de beste soundbars die je momenteel kunt kopen. Heb je liever een home cinema set? Lees dan ons artikel over de beste home cinema sets.

 

En wat nog meer?

Nu je al een goed beeld hebt bij waar je op moet letten als je een nieuwe televisie aanschaft, zijn er nog een aantal zaken waar je op kan letten en die wellicht jouw keuze kunnen beïnvloeden.

 

TV met HDR

Veel televisies bevatten tegenwoordig HDR en HDR staat voor High Dynamic Range. Met deze techniek wordt het beeld een stuk scherper en gedetailleerder. Ook het zwartniveau ziet er op een televisie met HDR veel beter uit. Vooral bij snelle beelden, zoals bij een film of een game komt HDR uitstekend tot zijn recht.

 

Besturingssystemen en applicaties geïnstalleerd

Misschien kijk je graag naar Netflix, Disney Plus of Prime Video, dan is het goed om te checken of de televisie deze apps ondersteunt. Zo voorkom je dat je extra apparaten hoeft aan te schaffen of aan te sluiten als je deze apps wilt gebruiken. Philips TV’s zijn Smart TV’s en eenvoudig met het Internet te verbinden. De meest gebruikte apps, zoals die van eerdergenoemde streamingdiensten staan vaak al standaard geïnstalleerd en zijn toegankelijk via het mediamenu van de Philips TV.

TV kijken

Philips TV met Ambilight

Een kenmerk van Philips TV’s is dat veel schermen zijn uitgerust met Ambilight. Ambilight is een techniek waarbij LED-lampen aan de zijkanten en achterzijde van de TV zijn ingebouwde en een gekleurd licht produceren. Dat afgestemd is op het beeld waarnaar je kijkt. Ambilight zorgt voor extra sfeer en meer beleving in de huiskamer of de thuisbioscoop. Ambilight werkt in de basis ook goed samen met de slimme lampen van Philips HUE en met extra lampen kan je dus nog meer sfeer creëren als je bijvoorbeeld naar een film of een serie kijkt.

 

Samen tv kijken

Zorgeloos TV kijken

Je hebt nu een goed beeld bij welke Philips TV’s de beste keuze zijn en waarop je kunt letten als je een nieuwe TV wilt gaan kopen. Heb je vragen over LED- of OLED-TV’s? Of heb je vragen over Philips TV’s? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

4 reacties

  1. Ik heb een 55OLED803/12, bijna 4 jaar oud, nu schijnt er een hele teletekstpagina door in het beeld, ingebrand.
    Teletekst zeer weinig gebruikt en volgens de Philips-handleiding kan inbranden niet met alle technische ondersteuning om dit te voorkomen, maar het kan dus wel, Oled? je moet geluk hebben, anders een duur geintje !!!

    1. Inbranden is altijd een serieus probleem dat niet licht opgevat moet worden. Inbranden kan al na enkele minuten tot uren. Afhankelijk van het paneel. Langdurige blootstelling aan statisch beeld kan het al veroorzaken. Vaak is het ook slechts ghosting waarbij je nog enkele minuten een afdruk van het beeld ziet wanneer je naar een andere zender of een ander apparaat overschakelt. Dat verdwijnt meestal weer en is ook iets anders dan inbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten