De beste NAS 2023 (aankooptips)

NAS klein

Ben je het ook zo zat dat de harde schijf van je computer of laptop zo snel vol raakt? Of dat je allerlei capriolen moet uithalen wanneer je jouw vakantiefoto’s aan je vrienden en familie wilt laten zien als ze op visite komen? Daar is een handige oplossing voor! Een NAS helpt je om bestanden op te slaan en vanaf ieder willekeurig apparaat te benaderen. Of dat nu een computer, laptop, smartphone, tablet of smart tv is. Maar wat is een NAS? Dat leggen wij je uit in dit artikel!

 

Wat betekent NAS?

NAS staat voor Network-attached Storage en het apparaat lijkt enorm op een desktop computer. Het is dus een kastje dat je ergens in je huis plaatst. Vaak in de buurt van de router van je Internetprovider. In het product zit een harde schijf of zelfs meerdere harde schijven. Waar je bestanden, zoals foto’s en video’s op kunt slaan. Omdat een NAS in verbinding staat met je netwerk, kun je vanaf ieder willekeurig apparaat deze bestanden benaderen, openen en weergeven.

 

NAS vs. de Cloud

Tegenwoordig kun je heel eenvoudig bestanden opslaan via het Internet. Als je bijvoorbeeld een abonnement hebt op een dienst, zoals iCloud, Google Drive, Microsoft One Drive of Dropbox. Met als groot nadeel dat je geen toegang tot je bestanden hebt als je jouw wachtwoord kwijt bent of als de servers niet toegankelijk zijn.

Ook heb je vaak een abonnement tegen betaling nodig als je meer opslagcapaciteit wilt hebben en je hebt er geen controle over of een aanbieder van 1 van deze diensten jouw bestanden bekijkt en/of gebruikt. Wettelijk gezien mag dat niet, maar je weet het nooit 100% zeker. Bij een NAS heb je feitelijk je privé cloud die je ook zelf in beheer hebt.

 

Plug & Play

Een NAS is een Plug & Play apparaat, want het enige dat je hoeft te doen is er een netwerkkabel in stoppen en deze aansluiten op je router. Op je devices, zoals een laptop komt er een extra map beschikbaar waar je bestanden in kunt zetten of kunt openen. Een kind kan de was doen! Maar je hebt wel meer mogelijkheden met het product en je kan er ook ontzettend veel mee. Daar zoomen we dan ook even dieper op in.

NAS telefoon

Compleet of modulair

Je hebt in principe twee keuzes als je er één wilt kopen. Ga je voor een compleet product met een ingebouwde harde schijf of koop je alleen de behuizing en ga je zelf aan de slag met het monteren van de harde schijven? Bij de laatste optie heb je meer vrijheid in welke harde schijf je kiest en welke opslagcapaciteiten je gebruikt.

Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld de opslagcapaciteit wilt uitbreiden en harde schijven wilt gebruiken die langdurig meegaan. De harde schijven in een NAS worden gekozen op kwaliteit en zouden voor een langere periode mee moeten gaan, maar wanneer je zelf op zoek gaat heb je iets meer keuze in welke harde schijf je plaatst.

 

RAID opstelling

Je kunt ook een RAID opstelling creëren en dat is vooral handig als je de NAS tevens gebruikt als een back-up apparaat. Belangrijke bestanden worden op de harde schijven gedupliceerd. Daarnaast heb je ook de keuze om van een harde schijf een back-up te maken op een tweede harde schijf die in het product aanwezig is. Een NAS heeft namelijk meerdere bays waarmee je meerdere HDD’s kunt plaatsen.

Met het oog op redundancy kan je dus een back-up van een back-up maken. Of zelfs een back-up van een back-up van een back-up. Je kunt ook bestanden opdelen en deze over meerdere harde schijven verdelen. Dat is vooral handig als je bestandsverlies wilt voorkomen mocht een harde schijf defect raken.

 

Digitaal fotoboek

Het leuke aan een NAS is dat je deze eenvoudig kunt verbinden met een smartphone en een smart tv. Heb je duizenden vakantiefoto’s op de harde schijf staan? Dan kan je deze eenvoudig via het beeldscherm van je laptop, televisie, tablet of smartphone weergeven. Dat is handig als je bijvoorbeeld visite krijgt en je wilt je foto’s via de tv laten zien.

In plaats van dat je met z’n allen op een klein beeldscherm van de telefoon of de tablet zit te turen of dat je in de weer gaat met het aansluiten van een HDMI-kabel op de laptop, selecteer je gewoon in het menu van de smart tv de map met foto’s die op een NAS staan. Om deze vervolgens weer te geven (of automatisch te laten afspelen).

 

Je eigen Netflix

Wie wil nu niet zijn eigen Netflix? Download jij films en series of heb je enorm veel Dvd’s en Blu-ray Discs in de kast staan waar je van af wilt? Dan biedt een NAS uitkomst, want op de NAS zet je jouw favoriete films en series. Die je vervolgens via de app op een smartphone, tablet, laptop of smart tv kunt afspelen. Zo maak je dus eigenlijk jouw eigen Netflix! Hoewel, je de film die op de streamingdienst staan nog altijd via de app van Netflix zelf afgespeeld moeten worden.

NAS kopen

Camerabeelden opslaan

Heb jij beveiligingscamera’s en wil je camerabeelden automatisch opslaan? Dan is een NAS superhandig! Verbind de IP-camera’s met de NAS en laat videobeelden automatisch opslaan. Zo heb je altijd videobeelden tot je beschikking als dat nodig is!

 

Is een NAS veilig?

Nu twijfel je misschien over of een NAS wel veilig is, want je zet er immers bestanden op die je met ieder willekeurig apparaat kan openen, bewerken en verwijderen. Maar dat kunnen alleen mensen met een apparaat die toegang tot je netwerk hebben! Nu hebben een aantal NAS ook een eigen firewall voor een extra beveiliging tegen hackers en heb je vaak ook de mogelijkheid om via een applicatie mappen en bestanden te versleutelen.

Dan heb je dus extra wachtwoorden nodig om deze bestanden te kunnen bekijken, te openen of te verwijderen. Een NAS is dus veilig hoewel, er altijd een risico bestaat. Maar dat is bij het gebruik van bijvoorbeeld een Cloud niet anders!

 

Het beheren van een NAS

Hoe kan je de NAS en de bestanden die hierop staan beheren? Vrij eenvoudig! Zoals geschreven is een NAS onderdeel van het netwerk en op een computer of een laptop wordt de NAS herkend als een extern apparaat waar je toegang tot hebt. Via de verkenner of finder op een Windows- of macOS-machine kan je de NAS inrichten. Door extra mappen aan te maken en bestanden hier naartoe te slepen. Er zijn ook apps beschikbaar waarmee je de bestanden op een NAS kunt beheren en ook kunt versleutelen.

De fabrikanten van een NAS stellen ook software beschikbaar om het product te configureren. Geavanceerde gebruikers kunnen ook nog aanvullende instellingen toepassen zodat een NAS bijvoorbeeld bereik wordt als je via de browser op een willekeurig apparaat een webadres intikt. Uiteraard heb je dan wel een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Gebruikers kunnen beheerders via de bijgeleverde software aanmaken en beheren.

 

Waarom een NAS kopen?

Waarom zou je een NAS kopen? Een NAS kan enorm veel voordelen bieden. Vooral als je bestanden wilt opslaan, maar ook wilt delen. Of als je graag televisies en series wilt streamen naar jouw smart tv. Of allemaal tegelijk, want dat kan natuurlijk ook. Zeker als je NAS voldoende opslagcapaciteit heeft.

Ook voor het maken van back-ups van jouw belangrijke bestanden is een NAS enorm handig. En helemaal als je de NAS inricht met een RAID opstelling. Dan ben je altijd redundant en hoef je je geen zorgen meer te maken over dat je belangrijke bestanden verliest.

 

De nadelen van een NAS

Een NAS heeft ook nadelen. Allereerst zorgt een NAS voor een behoorlijke impact op je LAN-verbinding en hoe drukker de NAS is des te trager het Internet wordt. Dat kan je merken als je bijvoorbeeld bestanden aan het up- of aan het downloaden bent en je online aan het gamen bent. Dan merk je dat de capaciteit snel slinkt. Ondanks dat er NAS zijn met een Wi-Fi verbinding, adviseren we om hier geen gebruik van te maken. Want de impact op draadloze verbindingen is nog vele malen groter dan bij een verbinding met een netwerkkabel.

Een ander nadeel is dat een NAS geluid kan maken. Evenals een computer kan het product ventilatoren bevatten om de HDD’s te koelen. Deze ventilatoren kun je horen. Zeker wanneer de NAS overuren draait. Daarnaast maken ook roterende harde schijven geluid als er bestanden worden geladen of worden opgeslagen.

Een ander nadeel is dat een NAS foutgevoelig is. Wanneer een HDD defect raakt heb je vaak geen toegang meer tot je bestanden totdat je de defecte harde schijf hebt vervangen. Ben je vergeten om te back-uppen en is de HDD niet meer te redden? Dan ben je dus ook nog eens je bestanden kwijt!

Network-attached Storage

De beste NAS

Nu je iets meer weet over NAS en wat de voor- en nadelen zijn, is het moment aangebroken om de beste producten voor jou op een rijtje te zetten. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding en functionaliteiten.

 

Synology DS218Play

Synology is een gevestigd merk op het gebied van NAS en de DS218Play is een compleet systeem dat zowel een krachtige CPU als een interne beveiliging aan boord heeft. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je bestanden verliest of dat deze gestolen worden. Zwaardere taken kunnen makkelijk worden uitgevoerd terwijl je de NAS met de applicatie center eenvoudig kan uitbreiden met handige apps. Het product biedt plaats aan 2 HDD’s en heeft een theoretische opslagcapaciteit van 24TB.

€229,00
Op voorraad
Coolblue.nl

Synology DS220+

De Synology DS220+ is een zeer geschikte thuisserver die onderdak biedt aan 2 HDD’s of SDD’s. Wanneer deze NAS met draad is aangesloten kan je tot wel 1000Mbit/s downloaden en dat is behoorlijk snel! De meeste Internetverbindingen kunnen deze snelheden nog niet aan tenzij je een peperduur glasvezel-abonnement hebt. Ook dit product kan zwaardere taken uitvoeren en bevat een zeer uitgebreide interne beveiliging tegen hackers en virussen. De theoretische opslagcapaciteit is maximaal 16GB.

Western Digital My Cloud Home

De My Cloud Home van Western Digital is een zeer geschikte en gebruiksvriendelijke NAS voor het hele gezin. Je kunt meerdere gebruikers aanmaken en de NAS zo indelen dat iedereen zijn plekje heeft om bestanden, foto’s en video’s op te kunnen slaan. Vanaf elk apparaat is de NAS toegankelijk, zelfs als je onderweg bent! Uiteraard heb je dan wel je gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Ook dit product beschikt over een interne beveiliging tegen diefstal en virussen en heeft wel als nadeel dat de interne harde schijven niet verwisselbaar zijn.

Synology DS240j

De Synology DJ240j biedt eigenlijk net zo veel voordelen als de DS218, maar is meer een NAS voor persoonlijk gebruik en het opslaan en back-uppen van bestanden. De interne beveiliging is aanwezig en via de applicatie center kan je handige apps installeren. Een groot pluspunt is dat deze zeer energiezuinig is en dat maakt het product enorm interessant. De theoretische opslagcapaciteit is maximaal 64GB.

€304,50
Op voorraad
Dectdirect.nl
€309,00
Op voorraad
Alternate.nl

Bouw vandaag nog je eigen Cloud

Je hebt nu een goed beeld bij wat een NAS is en wat je ermee kunt doen. En we hebben de beste NAS voor je op een rijtje gezet. Heb je vragen over de producten die wij hebben besproken? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten