De beste fietsnavigatie systemen (technische vergelijking)

Racefiets gps

Nederland is een fietsland. We pakken met z’n allen al te graag de fiets om een stukje te gaan fietsen. Bijvoorbeeld om de kinderen naar school te brengen of om een kleine boodschap te halen. Maar we pakken ook de fiets als we de natuur willen verkennen. Veel mensen pakken op hun vrije dag de fiets om er lekker op uit te gaan. Terwijl er ook mensen zijn die de fiets gebruiken om te sporten.

Vooral racefietsers en mountainbikers gebruiken de fiets om lekker in beweging te zijn. Een fietsnavigatie systeem is dan geen overbodige luxe. Of je nu een mountainbiker of een recreatieve fietser bent. In dit artikel bespreken we dan ook de beste fietsnavigatie systemen die je op dit moment kunt kopen.

 

Verschil tussen een fietsnavigatie en een fietscomputer

Voordat we dieper inzoomen op fietsnavigatie systemen is het goed om te weten dat er een verschil is tussen een fietsnavigatie en een fietscomputer. Een fietscomputer is in de basis een apparaatje dat je op de fiets monteert en in verbinding brengt met een smartphone. Zo kan je informatie, zoals de afstand en de snelheid meten en later teruglezen. Een fietsnavigatie is in de basis een fietscomputer, maar het product kan veel meer. Terwijl je ook niet altijd een smartphone nodig hebt om een fietsnavigatie te laten werken.

 

Wat doet en kan een fietscomputer?

Een fietscomputer breng je in verbinding met de apps om een smartphone. Er zijn honderden en misschien wel duizenden apps voor Android en iOS verkrijgbaar waarmee je de snelheid en de gelegde afstand kan meten. Soms is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een hartslagmeter te koppelen met een fietscomputer. Daarnaast is de fietscomputer in de basis een compact apparaatje dat je bijvoorbeeld op het stuur van je fiets monteert.

 

Wat doet en kan een fietsnavigatie?

Dat alles kan ook met een fietsnavigatie, maar het product kan in de basis veel meer. Echter zijn deze apparaten, die je tevens op het stuur van een fiets kan monteren, vaak iets groter en zwaarder. Daarentegen heb je wel de beschikking over meer functies, zoals het navigeren naar een bepaalde plek, het vastleggen van een route of het navigeren naar een slimme locatie. Zoals een wegrestaurant of een toilet. Daarnaast is het niet altijd nodig om een fietsnavigatie te verbinden met een smartphone, omdat een fietsnavigatie intern geheugen en een ingebouwde GPS heeft.

Mountainbike fietsnavigatie

Afgestemd op de gebruiker

Fietsnavigatie systemen zijn er in alle soorten en maten die je kan verzinnen, maar niet ieder systeem is voor iedere gebruiker geschikt. Om te kunnen bepalen welke fietsnavigatie het beste bij jou past is het goed om te bepalen welke soort fietser je bent. Ben je iemand die op een zonnige zondag de fiets pakt en een stukje gaat fietsen? Dan ben je een recreatieve fietser. Maar er zijn ook mensen die willen racen.

De zogenaamde wielrenners die je vaak wel herkent aan de strakke pakken, glimmende fietshelmen en lichte fietsframes met dunne wielen. Die je in een hoge snelheid passeren. Daarnaast zijn er ook gebruikers die de mountainbike pakken en het wilde terrein met hoogteverschillen opzoeken. Dit zijn mountainbikers die wellicht ook andere functies in een fietsnavigatie nodig hebben dan bijvoorbeeld de wielrenner of de recreatieve fietser. Laten we er iets dieper op inzoomen.

 

Racefietser

De wielrenner is een gebruiker die op een fiets met een licht frame en dunne wielen rijdt. Zijn rit is gebaseerd op een intensief trainingsprogramma om zoveel mogelijk calorieën te verbranden en een parcours binnen een bepaalde tijd af te leggen. Of om juist een bepaalde snelheid te halen. Je ziet wielrenners vaak in groepsverband rijden, maar er zijn ook wielrenners die solo fietsen. Vaak in een gebied waar grote afstanden en hoge snelheden gereden kunnen worden. Fietsnavigatie voor wielrenners moeten dan ook een bepaalde eisen voldoen.

 

GPS tracking

Een fietsnavigatie voor wielrenners heeft uiteraard behoefte aan een ingebouwde GPS en gelukkig beschikken alle fietsnavigatie systemen standaard over deze functie. Met GPS wordt je locatie bepaald, maar ook je snelheid en afstand gemeten. Met GPS kan je een route instellen of het systeem onderweg een route laten bepalen. Dat is wel zo makkelijk als je in een gebied fietst dat je nog niet zo goed kent.

 

Geen of weinig weerstand

Een wielrenner wil zo weinig mogelijk weerstand tijdens de rit. Daarom zijn de frames van racefietsen licht en zijn de wielen vaak ultradun. Wanneer je dan een log apparaat op je stuur installeert, ga je dat merken in je snelheid en in de tijd. Daarom willen wielrenners een compacte fietsnavigatie zodat ze zo weinig mogelijk weerstand hebben tijdens het fietsen.

 

ANT+ koppelingen

ANT+ is een systeem waar wielrenners gecharmeerd van zijn, want de techniek kan in tegenstelling tot Bluetooth met meerdere sensoren tegelijk gekoppeld worden. Zo kan je hartslagmeters en snelheidsmeters koppelen. Een hartslagmeter is vaak een sensor die wielrenners gebruiken om de hartslag te monitoren en het fietsgedrag hierop aan te passen. Terwijl de ingebouwde GPS niet extreem nauwkeurig is in het meten van de snelheid. Daarom gebruiken wielrenners aanvullende en nauwkeurige snelheidsmeters die ze met de fietsnavigatie willen koppelen.

 

Koppelen met STRAVA

Veel wielrenners en hardlopers gebruiken de STRAVA-app. Deze app houdt afgelegde afstanden, snelheden en geklommen meters bij en slaat deze gegevens op in jouw account. Het leuke aan het gebruik van de STRAVA-app is dat je jouw gegevens kan vergelijken met die van andere STRAVA gebruikers. Zo kan je jouw prestaties eenvoudig optimaliseren of jezelf kronen tot de koning van een populaire fietsroute. Om deze gegevens goed te kunnen verwerken moet een fietsnavigatie wel STRAVA ondersteunen.

Recreatieve fiesnavigatie

De mountainbiker

De mountainbiker is eveneens een gebruiker die de fiets gebruikt voor sportieve doeleinden. Maar in tegenstelling tot een racefietser zoekt een mountainbiker het wilde gebied op. Waar heuvels, hoogteverschillen en obstakels voor pittige uitdagingen zorgen terwijl het al een uitdaging op zich is om jezelf op een onverharde weg te manoeuvreren. Bosrijke gebieden zijn vaak het podia voor mountainbikers die een intensief en gevaarlijk parcours afleggen. Deze gebruikers hebben dan ook bepaalde eisen aan een fietsnavigatie.

 

Off-road mountainbiken

Mountainbikers zoeken ruwe omgevingen en onverharde wegen op terwijl de kaarten op een fietsnavigatie vaak alleen de welbekende wegen herkend. Tenzij de fietsnavigatie een off-road modus bevat en ook onverharde wegen in kaart brengt. Dat maakt het navigeren op onbekend terrein een stuk eenvoudiger.

 

Nooit meer de weg kwijt met TrackBack-functie

TrackBack is een functie die de afgelegde route bijhoudt en desgewenst jou navigeert naar het punt waarvan je bent vetrokken. Zo hoef je tijdens het fietsen geen rekening te houden met welke kant je op gaat of waar je precies bent. Wanneer je klaar bent kan je de TrackBack-functie inschakelen en je ontvangt de route naar het herkenbare punt waarvan je bent vetrokken.

 

GPX bestanden downloaden en gebruiken

Mountainbikers zoeken vaak op het Internet naar uitdagende parcours. Die wellicht nog niet bekend zijn bij jouw fietsnavigatie. Deze routes kan je downloaden en gebruiken door de zogenaamde GPX bestanden te downloaden en op de SD-kaart van je fietsnavigatie te zetten. Echter moet de fietsnavigatie dan wel GPX bestanden ondersteunen.

 

(Spat)waterdicht vereist

Een mountainbiker valt weleens en soms ook in een plas water of in een klein meertje. Dat is inherent aan de sport. Een fietsnavigatie moet dus wel (spat)waterdicht zijn om dit te overleven. Dat is dus een functie waar veel mountainbikers waarde aan hechten.

 

Meten is weten

Ook mountainbikers willen zaken kunnen meten. Zoals afgelegde afstand, gemiddelde snelheid en de geklommen meters. Dan is een fietsnavigatie die ook een hoogtemeter heeft wel een vereiste. Terwijl je misschien ook wel je hartslag en vetverbranding wilt meten. En misschien wil je de route die je hebt gevonden wel opslaan voor toekomstig gebruik.

 

Live Tracking kan levensreddend zijn

Een fietsnavigatie met Live Tracking is eigenlijk cruciaal voor de mountainbiker, want een mountainbiker zoekt nu eenmaal het gevaar op. Vaak ook op onbekende en afgelegen locaties waar weinig tot geen voorbijgangers zijn. Met de Live Tracking functie kan de actuele locatie van de fietser worden weergegeven in een app. Bij een ongeval kan er een signaal worden afgegeven zodat mensen met toegang tot de Live Tracking worden geattendeerd dat je in de problemen zit.

Fietsnavigatie

Recreatieve fietsers

Mensen die op een zonnige dag de fiets pakken en gewoon een stukje door de natuur gaan fietsen worden ook wel recreatieve fietsers genoemd. Die minder competitief zijn dan wielrenners en mountainbikers. Recreatieve fietsers willen vaak wel zaken weten, zoals een afgelegde afstand, maar focussen zich veel minder op bijvoorbeeld snelheid, geklommen meters en calorieverbranding.

 

Simpel in gebruik

Een recreatieve fietser zoekt vooral een simpel systeem. Waar ze routes in kunnen vastleggen en de juiste kant op worden gestuurd. Vooral als fietsers al een doelbestemming in hun hoofd hebben. Maar een fietsnavigatie kan bijvoorbeeld ook interessante locaties aangeven of je kan zelf met knooppunten een bepaalde route op de kaart aanduiden. De fietsnavigatie zorgt dan voor de snelste of de mooiste route die je in het systeem hebt vastgelegd.

 

Kaartendekking

Recreatieve fietsers hebben vaak wel behoefte aan een bepaalde dekkingsgraad van de kaart. Het is goed om te bepalen waar je gaat fietsen. Blijf je in Nederland of ga je erop uit wanneer je in België, Duitsland of Frankrijk bent? Of huur je een fiets op vakantie in Florida? Je kan de fietsnavigatie overal mee naartoe nemen en gebruiken, maar check wel even welke dekking het systeem heeft. Je hebt kaarten die alleen op Nederland zijn afgestemd, maar er zijn ook kaarten voor Europa of zelfs de hele wereld.

 

Slimme plaatsen

Een recreatieve fietser die gewoon een stuk gaat fietsen en zich op onbekend terrein bevindt, heeft wellicht behoefte aan aanduidingen van slimme locaties op de kaart. Bijvoorbeeld van wegrestaurants als je een hapje wilt eten of als je een sanitaire stop moet maken. Daarom prefereren recreatieve fietser vaak een fietsnavigatie die deze slimme plaatsen op de kaart kan aanduiden.

 

De beste systemen voor de racefietser

Een racefietser heeft specifieke eisen aan een fiets navigatiesysteem, want als racefietser wil je een bepaalde route in een zo kort mogelijke tijd afleggen. Daarom wil je vooral een licht apparaat dat weinig weerstand veroorzaakt. Maar je wilt ook sensoren, zoals de hartslagmeter aan het navigatiesysteem kunnen koppelen. Hieronder vind je de beste systemen voor racefietsers die je kunt kopen.

€206,00
Op voorraad
Coolblue.nl
€217,00
€299,00
Op voorraad
Bol.com

De beste fietsnavigatie voor de mountainbiker

Wanneer je de onverharde wegen en uitdagende parcours opzoekt, dan heb je een navigatiesysteem nodig waar je ook baat bij hebt. Mountainbikers zijn vooral op zoek naar fiets navigatiesystemen die niet alleen een nauwkeurige GPS hebben, maar ook waterbestendig zijn en een speciale off road modus hebben. De beste systemen voor mountainbikers vind je hieronder.

€206,00
Op voorraad
Coolblue.nl
€217,00
€299,00
Op voorraad
Bol.com
€149,95
Op voorraad
Bol.com
€219,00
Op voorraad
Ep.nl
€220,00
Op voorraad
Coolblue.nl

 

De beste fietsnavigatie voor de recreatieve fietser

Recreatieve fietsers en stadsfietsers hebben het meeste baat bij een navigatiesysteem die niet alleen de prestaties, zoals een afgelegde afstand meet, maar ook meer informatie geeft over bijvoorbeeld nuttige plaatsen, zoals WC’s en restaurants. Daarnaast is het voor recreatieve fietsers belangrijk dat ze zelf een uitgestippelde route kunnen invoeren. De beste fiets navigatiesystemen voor recreatieve fietsers vind je hieronder.

€149,95
Op voorraad
Bol.com
€219,00
Op voorraad
Ep.nl
€220,00
Op voorraad
Coolblue.nl

 

Klaar voor de start?

Fietsnavigatie systemen worden steeds populairder en zijn eenvoudig in gebruik. Of je nu een lekker stukje door de natuur gaat fietsen, een bepaalde route in een bepaalde snelheid wilt afleggen of het gevaarlijke terrein met de mountainbike opzoekt. Je hebt nu een goed beeld bij welke fietsnavigatie systemen er zijn, waar je op kan letten als je een fietsnavigatie wilt aanschaffen en welke fietsnavigatie systemen de beste keuzes zijn. Heb je gericht advies nodig? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten